Paksusuolensyöpä.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
KANSANTAUDIT.
Advertisements

Kuppa, hepatiitti B ja Trikomoniaasi
Tehnyt: Melanie Soukko
Suolistosyöpäpotilaan ravitsemus
Liikunnan puute Runsas suolan käyttö Runsas alkoholin käyttö Stressi
Matti Rautalahti Syöpäjärjestöt
Tules - Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Syöpäpotilaan ravitsemus
Ruusu Jenni Pajulahti.
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
TYÖTERVEYSLÄÄKÄRIN NÄKÖKULMA
Syöpälääkehoito.
Syöpä ja seksuaalisuus
Aikuisen kirurgisen potilaan ravitsemus vuodeosastolla
SÄDEHOITO.
SYDÄN- JA VERISUONISAIRAUDET
Osteoporoosi Sarita ja Marleena.
Severiina, Matilda, Antti ja Joona
Sydän- ja verisuonisairaudet
Sydän- ja verisuonitaudit
Karita, Milia, Aino, Iina ja Kirsi
Diabetes.
Sydän- ja verisuonitaudit
SYÖPÄ.
Hypoglykemia eli alhainen verensokeri
Bulimia ja laktoosi-intoleranssi
Syöpä.
Osteoporoosi.  Osteoporoosi, joka tunnetaan yleisemmin nimellä luukato, on sairaus jossa luun tiheys ja rakenne on heikentynyt ja se saa luun murtumaan.
Lääkkeen vaiheet ja vaikutukset elimistössä
Allergia & Astma. Mitä astma on?  Astma on keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairaus (inflammaatio)  Limakalvon reagoinnin taustalla on tavallisesti.
Syöpätaudit. Yleistä syöpätaudeista  VUOSITTAIN UUSIA TAPAUKSIA YLI  N KUOLEE VUOSITTAIN SYÖPÄÄN  Suomen syöpärekisterin syöpätilastot.
PELAAJAN KEHITTYMINEN LTV 1. TEHTÄVÄ: Juttele parisi kanssa miten pelaaja kehittyy? Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho ja Arto Pyykkö.
KEUHKOSYÖPÄ Rita Klemola & Annika Onnela. KEUHKOSYÖVÄSTÄ…  Maailmanlaajuisesti keuhkosyöpä on yleisimmin diagnosoitu syöpätauti  Se on pääasiassa iäkkäiden.
D IABETES JA MBO T EKIJÄT : M ATIAS, M IKKO JA H ENRIK.
Sattuu ja tapahtuu – yli miljoona tapaturmaa vuodessa Hurtig
 Luu on elävää kudosta - sisältää soluja, verisuonia ja hermoja  uusiutuu jatkuvasti: hajottajasolut; osteoklastit > suolahapon avulla "syövät" luuhun.
KELIAKIA MIKÄ/MISTÄ JOHTUU? Elinikäinen autoimmuunisairaus. Rukiin, vehnän ja ohran sisältämä valkuaisaine gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolle.
Sairaudet ja niiden ehkäisy Yleisesti kansanterveydestä.
BMI = painoindeksi= paino/(pituus x pituus metreinä) Body Mass Index eli painoindeksi on ainoastaan viitteellinen väline painon arvioimiseen. Se ei ole.
SYÖPÄ. YLEISTÄ SYÖVÄSSÄ SYÖPÄ ON YLEISNIMITYS PAHANLAATUISILLE KASVAINTAUDEILLE. PAHANLAATUISUUS VIITTAA KASVAINSOLUKON HALLITSEMATTOMAAN KASVUUN JA LEVIÄMISEEN.
Ravinto. Proteiinit Proteiinin lähteet : Kananmuna, Liha, Kala, ja monista palkokasveista. Suomalainen proteiinisuositus on 10%-20% ravinnosta Proteiini.
SYÖMISHÄIRIÖT. YLEISTÄ - SYÖMISHÄIRIÖT ALKAA USEIN NUORUUSIÄSSÄ - OVAT MIELEN JA KEHON SAIRAUKSIA -TAUSTALLA YLEENSÄ PSYYKKISTÄ PAHAA OLOA, PELKOA, JA.
Muistisairaudet dementia ja Alzheimer. Miten syntyy ja mitkä tekijät vaikuttavat? Dementian yleisin syy on alzheimerin tauti (yli 50%) tai vaskulaarinen.
Ruoka eri ikäkausina. Vauvaikä Vauvan luonnollinen ravinto on rintamaito tai äidinmaidonkorvike Maidosta vauva saa sairauksilta suojaavia aineita sekä.
Kuume ja Flunssa. Kuume Kuume on tavallien oire monissa virusten ja bakteerien aiheuttamissa sairauksissa. Tulehdussairauksille on tyypillistä että kuume.
SYÖPÄ. SYÖVÄN SYNTY Ihmisen elimistö rakentuu lukemattomista soluista. Normaalisti elimistön solujen jakautuminen on säädeltyä. Hallitsemattomasti jakaantuvista.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
Odottavan perheen suunhoito
Osteoporoosi (luukato)
 Luu elävää kudosta - sisältää soluja, verisuonia ja hermoja  uusiutuu jatkuvasti: hajottajasolut; osteoklastit > suolahapon avulla "syövät" luuhun.
PUSU Uutta ja vanhaa kasvisten käytössä.
KEUHKOSYÖPÄ …..
Liisa Ollikainen-Paananen /H2913SA MAMK/Savonlinna
Kuume ja flunssa Mika ja Eerik.
IHOSYÖPÄ.
Kasviöljyt ja ravinnon kuitupitoisuus
Ummetuksen lääkehoito
Syöpää aiheuttavia elintapoja
Rintasyöpä.
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
Syöpätaudit Miikka, Lintu, Eele.
Ruoasta saatavat ravintoaineet
Tartuntatautien ehkäisy
Syöpä.
Perinnöllisyystieteen perusteita
Odottavan perheen suunhoito
Ummetuksen lääkehoito
SYÖPÄSAIRAAN RAVITSEMUS.
Suomen Lääkärilehti Alkuperäistutkimus 18/2007 vsk 62 s
Avanteen hoidon perusteet
Esityksen transkriptio:

Paksusuolensyöpä

Yleisyys Paksusuolen syöpä on Suomen kolmanneksi yleisin syöpä ja vuosittain todetaan reilu parituhatta uutta tapausta. Molemmilla sukupuolilla paksusuolen syöpä on lisääntymään päin. Yleisin tämä syöpätyyppi on ylempien sosiaaliluokkien ammateissa, kaupunkiväestössä ja Etelä- ja Lounais-Suomessa. Erityisen yleinen iäkkäillä.

Riskitekijöitä Suurimpana pidetään runsasta rasvan saantia ja kuidun puutetta ruokavaliossa. Myös runsas lihansyönti ja sen valmistaminen grillaamalla tai käristämällä voi altistaa paksusuolen syövälle. Punainen liha yhdistettynä kuiduttomuuteen ja vihreiden kasvisten puutteeseen muuttaa paksusuolen mikrobiflooraa siten, että hyvät maitohappobakteerit vähenevät ja huonot lisääntyvät. Huonojen bakteerien aineenvaihduntatuotteet voivat lisätä syövän riskiä. Myös istumatyöllä saattaa olla osuutensa syövän synnyssä ja siksi liikunta on tärkeää etenkin istumatyötä tekevillä.

Oireet Ripuli tai ummetus, tunne ettei suoli tyhjene kunnolla tai suolitukos. Kasvaimen pinta on röpelöinen ja tästä syystä se vuotaa herkästi verta. Jos verenvuoto jatkuu pitkään, potilaalle kehittyy anemia (alhainen hemoglobiini) Vatsakipu ja ruokahalun heikentyminen. Etäpesäkkeet voivat aiheuttaa oireita, jotka vaihtelevat elimen mukaan.

Hoito Pyritään aina leikkaamaan. Sädehoitoa leikkausta edeltävästi. Muihin elimiin levinneen suolistosyövän hoidossa käytetään solunsalpaajia.

Ehkäisy Hedelmien ja vihannesten suuri määrä ravinnossa saattaa jossain määrin suojata suolistosyövältä. Vaihteleva ja monipuolinen ravinto on terveellistä myös tässä mielessä.

Lähteet Peda.net Terveyskirjasto