Kemiallinen analyysi Kemiallisella analyysilla tarkoitetaan kemiallisin tai fysikaalisin keinoin tapahtuvaa tutkittavan aineen koostumuksen määrittämistä.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Muovi Malla & Clarissa.
Advertisements

Metallien reaktiot.
Metallien reaktiot.
FYSIIKKA 8 AINE JASÄTEILY
Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2012
1. Malmista metalliksi Yleensä metallit esiintyvät erilaisissa yhdisteissä eli mineraaleissa Esim. Hematiitti (Fe2O3) ja kuparihohde (Cu2S) Jalot metallit.
Kemia, luento1 lisämateriaalia
Alkuaine, yhdiste vai seos?
4 ATOMIN YDIN.
KEMIA lisämateriaalit
Kemiallinen reaktio Kohti uusia aineita.
Kemiallista kielioppia!
Tuotanto ja hoitaminen Anu kopra & Kirsti Laakso hokl 2001
Vety on jaksollisen järjestelmän ensimmäinen alkuaine
HIILI Hiili on yleinen epämetalli, neliarvoinen alkuaine, jolla on myös useita allotrooppisia muotoja. Sen kemiallinen me rkki on C (lat. carbonium) ja.
PITOISUUS Pitoisuus kertoo kuinka paljon jotain ainetta on seoksessa. Pitoisuus voidaan esittää monella eri tavalla. MASSAPROSENTTI kertoo kuinka monta.
Metalliseoksia.
Typpi.
Fe Rauta /07/iron.png
Ongelmaperustainen oppiminen peruskoulussa Kemian opetuksen päivät Jyväskylässä Helena Muilu FL Kemian ja fysiikan lehtori Yläkoulun rehtori,
Amiinit.
Hiilivedyt.
1. Arkipäivän fysiikkaa ja kemiaa
FYSIIKAN JA KEMIAN OPS 2016 Vuosiluokat 7-9. Mikä muuttuu? (FYKE 7-9) Pääpaino kvalitatiivisella/makroskooppisella tasolla Sisältöjen jäsentäminen ja.
Fysiikan ja kemian sanaston luomiseen ja käsitteiden selventämiseen tähtäävä harjoitus. VUOSILUOKILLE 7-9 OTSO JARVA, SAARNILAAKSON KOULU AVAINSANAT Euroopan.
KE2 Jaksollinen järjestelmä ja sidokset. 13. Jaksollinen järjestelmä Alkuaine on aine, joka koostuu atomeista, joilla on sama protonien määrä Alkuaine.
Ravinteiden kierto ja sen häiriöt Marianna, Anna, Veeti, Janne ja Joel.
BI1 - Eliömaailma.
KE1 Aineiden tutkiminen ja mallintaminen. Johdanto : Mitä kemia on? Kemia on luonnontiede, joka tutkii aineita, niiden ominaisuuksia ja reaktioita Kemia.
Vedytetyn kasvidieselin valmistus
Tekijä: lehtori Zofia Bazia - Hietikko
Kemia 1ov sosiaali- – ja terveysala
Luku2, Alkuaineita ja yhdisteitä
7. Aineet ovat seoksia tai puhtaita aineita
III VAHVAT SIDOKSET Ionisidos Metallisidos Kovalenttinen sidos
Lukion kemia 3, Reaktiot ja energia
1. Malmista metalliksi Yleensä metallit esiintyvät erilaisissa yhdisteissä eli mineraaleissa Esim. Hematiitti (Fe2O3) ja kuparihohde (Cu2S) Jalot metallit.
MONIPUOLINEN HIILI Elollisen luonnon molekyylien runkoalkuaine on hiili. Sillä on kaksi ominaisuutta, jotka tekevät siitä alkuaineiden joukossa poikkeuksellisen:
Miksi metaanin eli maakaasun kiehumispiste (–162 °C) on huomattavasti alhaisempi kuin veden kiehumispiste (100 °C)? Miksi happi ja vety ovat kaasuja,
IV HEIKOT SIDOKSET 14. Molekyylien väliset sidokset
Stereoisomeria Cis-trans-isomeria eli geometrinen isomeria
1 Termodynaaminen systeemi
Tiivistelmä 5. Alkuaineet
Kemikaaleja kaikkialla
Kovalenttinen sidos ja metallisidos
Kemialliset yhdisteet
Isomeria jaetaan rakenne- ja stereoisomeriaan.
I AINEET YMPÄRILLÄMME Kemia on … Aineen eri muodot Maailmankaikkeus
Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän.
Rakennekaavoja.
Metallit Rauta Kupari Alumiini Nikkeli Sinkki Litium Kromi Lyijy Tina
1.Kemiaa kaikkialla Kemia on kokeellinen luonnontiede, jossa tutkitaan aineiden ominaisuuksia, rakennetta ja aineiden välisiä reaktioita Tutkimuksia tehdään.
Orgaanisten yhdisteiden luokittelua
II ATOMIN RAKENNE JA JAKSOLLINEN JÄRJESTELMÄ
GC-INFO.
Reaktio 3 Reaktiot ja energia
Kuolleenmeren suola- ja mineraalipitoisuus voi olla korkeimmillaan 33 massaprosenttia. Kuinka monta grammaa liuenneita suoloja on 0,500 kg:ssa Kuolleenmeren.
Orgaaniset typpiyhdisteet
Alkeenien yleinen kaava
Millainen luonnontiede kemia on ?
Kovalenttinen sidos Kovalenttinen sidos muodostuu epämetallien välille. Molemmat epämetalliatomit luovuttavat sidokseen yhden , kaksi tai kolme elektronia,
Elinympäristömme alkuaineita
Millainen on kemian mikromaailma
Jaksollinen järjestelmä ja alkuaineet
Tiivistelmä 4. Aineosien erottaminen
1 Biopolttoaineet Bioenergian lähteitä lämpölaitoksissa voivat olla
Harava Vanha työkalu Tehty aivan aluksi kokonaan puusta
KEMIA 1osp Tekijä lehtori Zofia Bazia-Hietikko.
GC-INFO.
1. Atomi Massaluku kertoo protonien ja neutronien yhteismäärän.
Esityksen transkriptio:

Kemiallinen analyysi Kemiallisella analyysilla tarkoitetaan kemiallisin tai fysikaalisin keinoin tapahtuvaa tutkittavan aineen koostumuksen määrittämistä.

Seoksen komponentteja voidaan erottaa muun muassa – suodattamalla Kun erotetaan seoksesta sen muodostavia aineita eli seoksen komponentteja, joudutaan usein käyttämään monia eri työmenetelmiä. Seosten erotusmenetelmät perustuvat usein komponenttien erilaiseen hiukkaskokoon, liukoisuuteen tai olomuodon muutoksiin. Seoksen komponentteja voidaan erottaa muun muassa – suodattamalla – haihduttamalla – tislaamalla – dekantoimalla – sentrifugoimalla – sublimoimalla – uuttamalla – kromatografisilla menetelmillä.

Mikäli uusi yhdiste on eristetty luonnosta tai sitä on valmistettu laboratoriossa synteettisesti, sen rakenteesta saadaan tietoa erilaisilla rakennetutkimuksen menetelmillä. Aineen rakennetutkimuksen menetelmiä ovat röntgenkristallografia, massaspektrometria, ydinmagneettinen resonanssispektrometria ja sähkömagneettisen säteilyn absorptioon perustuvat spektrometriset menetelmät. Spektrometrisissa menetelmissä tutkitaan aineen emittoimaa eli säteilemää tai absorboimaa eli imemää sähkömagneettista säteilyä. KPL 16 kirjassa

Suhdekaava Suhdekaava eli empiirinen kaava on yksinkertaisin orgaaniselle yhdisteelle kirjoitettava kaava. Se ilmoittaa yhdisteessä olevien alkuaineatomien pienimmän kokonaislukusuhteen. Yksinkertainen x tarkoittaa, että yhdisteessä on kaikkia suhdekaavan ilmoittamia atomeja jonkin positiivesimerkki suhdekaavasta on (CH2)x. Tämän perusteella yhdisteessä on aina kaksinkertainen määrä vetyatomeja verrattuna hiiliatomien määrään. Kun atomien suhde ilmoitetaan ainemäärien suhteena, käytetään merkintää n(C): n(H) = 1 mol:2 mol. Suhdekaavan merkintä isen kokonaislukukertoimen x mukaisesti. Jos x saa esimerkiksi arvon 3, yhdisteessä on kaikkia atomeja kolminkertainen määrä. Kaavaksi tulee tällöin C3H6 Suhdekaava saadaan ratkaistua, kun tiedetään yhdisteen sisältämien alkuaineatomien massaprosenttiset osuudet.

Yhdisteen massaprosenttinen koostumus Esim. 1 Rauta on maankuoren toiseksi yleisin metalli. Tärkeimmät teollisuuden käyttämät mineraalit ovat magnetiitti, Fe3O4, ja hematiitti, Fe2O3 . Kumman mineraalin rautapitoisuus on korkeampi?

Esim.2 Erään orgaanisen yhdisteen alkuaineatomien massaprosenttiset osuudet ovat: hiili 48,8 %, vety 13,5 % ja typpi 37,7 %. Ratkaise yhdisteen suhdekaava.