Mitkä ovat ihmisen rakennusaineet?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Näe metsäteollisuus uusin silmin Lokakuu Metsäteollisuudessa riittää monipuolisesti töitä •Metsäteollisuus on Suomen toiseksi merkittävin vientiala.
Advertisements

Kestävää kasvua biotaloudesta
Vitamiinit ja kivennäisaineet
Metsäteollisuuden ympäristö- ja vastuullisuussitoumukset
Mistä puhutaan, kun puhutaan bioenergiasta?
Monikäyttöinen paperi
Energia- ja nestetasapaino liikunnassa
YHDISTELMÄ-DNA-TEKNIIKKA
Irti fossiileista Puusta uusiutuvaa materiaa ja voimaa.
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
Aurinkomalli - rakenne, energiantuotanto ja kehitys Perustuotanto: protoneista heliumia (klikkaa vaiheet esiin):
S Ruoka ja terveys s
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
Elimistön tasapaino.
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
mieluummin useampikin?
Vety on jaksollisen järjestelmän ensimmäinen alkuaine
Proteiinien tehtävät elimistössä
Elimistömme suurin sisäelin
Fotosynteesi.
Solukalvon tarkka rakenne ja toiminta
EPÄORGAANINEN KEMIA.
Biopolttoaine Biopolttoaine on biomassasta eli eloperäisestä aineesta valmistettu polttoaine; Biopolttoaineesta saatavaa energiaa kutsutaan bioenergiaksi.
1. Hiili – elämän alkuaine
Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin.
6. RAVINTOAINEET HALTUUN
RAVINTOAINEET. Hiilihydraatit Rasvat ja kolesterolit Proteiinit Vesi Makrokivennäiset, mikrokivennäiset eli hivenaineet Vitamiinit.
4. Tulevaisuuden mahdollisuuksia energiantuotannossa.
TERVETULOA SOLUN JA PERINNÖLLISYYDEN MAAILMAAN
KASVIEN VESI- JA RAVINNETALOUS
Ravintoaineet Proteiinit Hiilihydraatit Rasvat Vitamiinit Kivennäisaineet Suositeltava määrä saadaan syömällä monipuolista ruokaa ! 12. Ravitsemus.
Hiilivedyt.
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
ELÄMÄN EDELLYTYKSET 1) LÄMPÖTILA - veden jäätyminen (0°C) - valkuaisaineiden hajoaminen eli denaturoituminen (~42°C) - veden kiehuminen (~100°C) => eli.
Ravinteiden kierto ja sen häiriöt Marianna, Anna, Veeti, Janne ja Joel.
Solun toiminta tarvitsee energiaa
KASVIEN RAVINNETALOUS  16 alkuainetta, jotka välttämättömiä kasvin kasvulle ja kehittymiselle makro- ja mikroravinteet tarve erilainen eri kasveilla ja.
BI1 - Eliömaailma.
KE1 Aineiden tutkiminen ja mallintaminen. Johdanto : Mitä kemia on? Kemia on luonnontiede, joka tutkii aineita, niiden ominaisuuksia ja reaktioita Kemia.
BIOS BIOS 2 jakso 1 Geenit ohjaavat proteiinien rakentumista 4 aminohappo DNA emäskolmikko geeni Golgin laite koodaava juoste lähetti-RNA mallijuoste Avainsanat.
Solujen kemiallinen rakenne.  Solujen yleisimmät alkuaineet: o Hiili (C) o Vety (H) o Happi (O) o Typpi (N)  Solujen yhdisteet voivat olla: o Orgaanisia.
Kemia 1ov sosiaali- – ja terveysala
Kehon energiantuotto.
2. Solun hienorakenne.
Eläimen aineenvaihdunta
Ruuansulatus Ihminen koostuu: vedestä, noin 63% painosta
Tiivistelmä 12. Energian tuotanto ja käyttö
Sp2-HYBRIDISAATIO.
MONIPUOLINEN HIILI Elollisen luonnon molekyylien runkoalkuaine on hiili. Sillä on kaksi ominaisuutta, jotka tekevät siitä alkuaineiden joukossa poikkeuksellisen:
Verensokerin säätely Veren glukoosi on pääasiallinen solujen energianlähde Elimistömme pyrkii pitämään verensokerin mahdollisimman tasaisena Säätely tapahtuu.
Miksi metaanin eli maakaasun kiehumispiste (–162 °C) on huomattavasti alhaisempi kuin veden kiehumispiste (100 °C)? Miksi happi ja vety ovat kaasuja,
Avoketjuisen rakenteen lisäksi monosakkaridit esiintyvät heterosyklisinä rengasrakenteina, joissa karbonyyliryhmän happi on osa rengasrakennetta.
Luku 5, Orgaanisia yhdisteitä
Kovalenttinen sidos ja metallisidos
15. Hiilihydraatit ovat hiilen, hapen ja vedyn yhdisteitä
1. Hiili – yksi elämän alkuaineista
ILMA Emma ja Vilma 5B.
I AINEET YMPÄRILLÄMME Kemia on … Aineen eri muodot Maailmankaikkeus
1.Kemiaa kaikkialla Kemia on kokeellinen luonnontiede, jossa tutkitaan aineiden ominaisuuksia, rakennetta ja aineiden välisiä reaktioita Tutkimuksia tehdään.
Ravintoaineet Hiilihydraatit pilkkoutuvat ruuansulatuksessa glukoosimolekyyleiksi. Verenkierron kautta glukoosi imeytyy soluihin. Soluhengityksessä glukoosi.
Solujen energian sitominen ja energian vapauttaminen kpl 7-8
5 Solun toimintaohjeet ovat geeneissä.
Millainen luonnontiede kemia on ?
Elinympäristömme alkuaineita
NINGXIA RED Koko kehoa ravitseva uute.
1 Biopolttoaineet Bioenergian lähteitä lämpölaitoksissa voivat olla
Unelmien liikuntapäivä
II Ekologia.
MUNUAISET KPL 9.
Esityksen transkriptio:

Mitkä ovat ihmisen rakennusaineet? Suurin osa ihmisestä on happea, vetyä ja hiiltä. Niiden suuri osuus selittyy siitä, että ihmisen kudoksista 70 prosenttia on vettä, joka koostuu hapesta ja vedystä. Hiili taas on keskeinen ainesosa kaikissa elollisten olioiden molekyyleissä.

Niiden lisäksi esiintyy oikeastaan vain typpeä, fosforia ja kalsiumia, joita tarvitaan proteiinien aminohappojen, luiden ja dna:n muodostumiseen. Toisaalta nekin alkuaineet, joita elimistössä on vain hyvin vähän, voivat olla tärkeitä tietyille elintoiminnoille. Tällaisia aineita ovat muun muassa rikki, kalium, natrium ja magnesium. 97,85 % elimistöstä koostuu näistä alkuaineista: 65 % happea: lähes kaikissa soluissa. 18 % hiiltä: lähes kaikissa soluissa. 10 % vetyä: lähes kaikissa soluissa. 3 % typpeä: proteiineissa ja dna:ssa. 1,5 % fosforia: dna:ssa ja luissa. 0,35 % kalsiumia: luissa ja veressä.

Yksinkertaiset sokerit Yhdistetyt sokerit Yhdistetyt sokerit eli disakkaridit koostuvat nimensä mukaisesti kahdesta yhteenliittyneestä yksinkertaisesta sokerista. Tavallinen sokeri on ruokosokeria ja kemistit tuntevat sen myös nimellä sakkaroosi. Sakkaroosi koostuu yhteenliittyneistä glukoosi- ja fruktoosimolekyyleistä. Myös laktoosi eli maitosokeri ja maltoosi eli mallassokeri ovat yhdistettyjä sokereita. Elimistö pilkkoo maitosokerin ohutsuolessa galaktoosiksi ja glukoosiksi laktaasientsyymeillä.

Rasvat Rasvat ovat ihmiselle tärkeä energianlähde. Rasva tekee ihmiselle hyvää. Se sisältää rasvaliukoisia vitamiineja (A, D, E ja K).

Kemia mahdollistaa biotalouden Suomi suuntaa kohti vähähiilistä ja energiatehokasta yhteiskuntaa, joka perustuu uusiutuvien luonnonvarojen ja kierrätettävien materiaalien käyttöön.

Suomi on edelläkävijä bioenergian tuottajana ja hyödyntäjänä Suomi on edelläkävijä bioenergian tuottajana ja hyödyntäjänä. Uusiutuvien energialähteiden osuus energian loppukulutuksesta on Suomessa lähes 35 prosenttia. EU:n Suomelle asettama tavoite on 38 prosenttia vuoteen 2020 mennessä. Puuenergian osuus uusiutuvista on noin 80 prosenttia. Myös jatkossa valtaosa uusiutuvan energian lisäyksestä tulee puubiomassoista. Puupohjaisten liikennepolttoaineiden käyttö lisääntyy nopeasti Suomessa. Pyrolyysiin perustuvan bioöljyn tuotanto ja selluprosessissa syntyvän mäntyöljyn jatkojalostus toisen sukupolven biodieseliksi on jo käynnissä. Myös muita puuhun perustuvia nestemäisiä polttoaineita jalostavia laitoksia on suunnitteilla. Metsästä peräisin olevia biomassoja hyödynnetään puutuotteiden ja paperin lisäksi mm. kangaskuiduissa, lääkkeissä, kemikaaleissa, funktionaalisissa elintarvikkeissa, muoveissa, kosmetiikassa, älypakkauksissa ja bioöljyssä. Esimerkkejä uusimmista tuotteista: paperiset ”kauko-ohjattavat” hintalaput, puukomposiitista valmistetut äänentoistolaitteet ja autojen osat, biohajoavat pakkausmateriaalit, nanosellusta tehdyt taipuvat näytöt ja älypakkaukset, jotka seuraavat lääkkeiden ottoa tai ruuan syömäkelpoisuutta.