Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tiivistelmä 12. Energian tuotanto ja käyttö

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tiivistelmä 12. Energian tuotanto ja käyttö"— Esityksen transkriptio:

1 Tiivistelmä 12. Energian tuotanto ja käyttö
Miltei kaikki käyttämämme energia on peräisin Auringosta. Uusiutuva energia on Auringosta jatkuvasti tulevan energiavirran hyödyntämistä. Uusiutuvaa energiaa ovat aurinkoenergian suoran hyödyntämisen lisäksi puuperäiset ja muut nopeaan kiertoon perustuvat polttoaineet sekä biokaasu. Uusiutumatonta energiaa ovat fossiiliset polttoaineet, kuten öljy, maakaasu, kivihiili ja turve, sekä ydinvoima. Uusiutumatonta energiaa ei synny lisää tai sitä syntyy hyvin hitaasti. Öljy on tärkein energialähde. Suomi on riippuvainen energiasta. Uusiutuvien ja uusien energialähteiden, kuten tuuli- ja aurinkoenergian, osuus energiantuotannossa on hitaasti kasvamassa.

2 Energiankulutus Suomessa
Suomessa väestömäärään suhteutettu energiankulutus on suuri. Energiavaltaisen teollisuutemme osuus käytetystä energiasta on vajaa puolet. Pitkistä etäisyyksistä ja maantieteellisestä asemasta johtuen myös liikenne ja lämmitys vaativat runsaasti energiaa. Suomi on mallimaa energian tuotannossa ja käytössä.

3 Energiankulutus Suomessa
Energian kokonaiskulutus energialähteittäin Suomessa vuonna 2011

4 Yhdistetty sähkön ja lämmön tuotanto
Lämpövoimalaitoksissa käytetään polttoaineita, joiden palamisessa vapautuvalla energialla tuotetaan sähköä tai lämpöä. Hyötysuhde ilmaisee, kuinka suuri osa polttoaineena käytetystä energiasta saadaan hyötykäyttöön. Yhdistetyssä sähkön ja lämmön tuotannossa hyötysuhde saadaan korkeaksi.

5 Uusiutuvat energialähteet
Uusiutuvat energialähteet perustuvat Auringon synnyttämään jatkuvaan energiavirtaan. Uusiutuvia energialähteitä ovat aurinkoenergia bioenergia tuulivoima vesivoima maalämpö aaltoihin ja vuoroveteen sitoutunut energia. Uusiutuvien energialähteiden osuus energian kokonaiskulutuksesta on noin 28 %.

6 Uusiutumattomat energialähteet
Uusiutumattomat energialähteet ovat pitkän ajan kuluessa maapallolle varastoitunutta energiaa. Uusiutumattomia energialähteitä ovat fossiiliset polttoaineet (maaöljy, maakaasu, kivihiili ja turve) uraani geoterminen energia. Fossiilisten polttoaineiden käyttö edistää ilmastonmuutosta. Uusiutumattomien energialähteiden osuus energian kokonaiskulutuksesta on noin 44 %.

7 Öljy ja maakaasu Öljy on eniten käytetty energialähteemme, mutta sen osuus on hitaasti vähenemässä. Öljy ja maakaasu ovat syntyneet vuosimiljoonia sitten merien pohjalle vajonneista pieneliöistä. Suurin osa tunnetuista öljy- ja kaasuvaroista on Lähi-idässä, mutta merkittäviä esiintymiä on myös Pohjanmerellä. Öljyn käyttö saastuttaa ilmaa ja edistää ilmastonmuutosta. Maakaasu on suurimmaksi osaksi metaania. Maakaasun osuus energian kokonaiskulutuksesta on noin 10 %. Maakaasu on melko puhdas polttoaine, jonka palamistuotteita ovat hiilidioksidi ja vesi.

8 Kivihiili ja turve Kivihiili on muodostunut satojen miljoonien vuosien kuluessa maakerrosten väliin jääneistä suokasveista ja turpeesta. Kivihiili tuottaa runsaasti energiaa ja sen käyttö on helppoa. Kivihiilen osuus energian kokonaiskulutuksesta on noin 11 %. Kivihiilen käyttö saastuttaa ilmaa ja edistää ilmastonmuutosta. Turve on kotimainen energialähde. Turpeen tuotanto häiritsee luonnon tasapainoa ja käyttö saastuttaa ilmaa. Turpeen osuus energian kokonaiskulutuksesta on noin 6 %.

9 Ydinenergia Ydinvoima on saasteetonta energiaa, mutta sen käyttöön liittyy säteilyriski. Suhtautuminen ydinenergiaan jakaa ihmisten mielipiteitä. Ydinvoimalaitoksen sydän on reaktori, jonka sisällä tapahtuvissa uraaniydinten halkeamisissa vapautuu lämpöenergiaa. Ydinenergian osuus energiankulutuksesta on noin 18 %.

10 Vesivoima ja tuulienergia
Vesivoima ja tuulienergia ovat uusiutuvaa, saasteetonta ja kotimaista energiaa. Vesivoiman käyttöön liittyy ympäristöongelmia. Vesivoiman osuus energian kulutuksesta on vähäinen, mutta paikallisesti se voi olla merkittävä. Vesivoiman hyödyntäminen perustuu vesipintojen korkeuseroon, joka saa veden virtaamaan ja pyörittämään sähköä tuottavaa generaattoria. Tuulivoimalassa tuuleen sitoutunut energia pyörittää siipiä ja niihin yhdistettyä generaattoria. Tuulienergian yleistymistä hidastavat maankäyttöön liittyvät rajoitukset sekä tuulivoimaloista aiheutuvat melu- ja maisemahaitat.

11 Puupolttoaineet ja bioenergia
Yhteyttämisessä syntyvä biomassa on nopeasti uusiutuvaa energiaa. Bioenergiaa ovat biomassan lisäksi myös kaatopaikoilla ja maataloudessa syntyvät palavat kaasut. Bioenergian eli käytännössä puupolttoaineiden osuus energian kokonaiskulutuksesta on noin 22 %, mikä on korkeampi kuin monissa muissa maissa. Bioenergia on ympäristöystävällistä ja kotimaista energiaa.

12 Aurinkoenergian epäsuora ja suora hyödyntäminen
Lämpöpumppu toimii jääkaapin tavoin ja siirtää maahan tai veteen varastoitunutta Auringon energiaa rakennusten lämmittämiseen. Maalämpöä keräävä putkisto voidaan sijoittaa maahan, vesistöön tai kaivoon. Maalämmön osuus energian kulutuksesta on koko ajan lisääntymässä. Aurinkoenergia on uusiutuvaa ja saasteetonta energiaa. Aurinkokennoissa säteilyenergia muutetaan suoraan sähköksi. Aurinkoenergiaa voidaan varastoida hajottamalla vesi polttokennojen avulla vedyksi ja hapeksi. Aurinkokeräimellä tuotetaan lämmintä käyttövettä.


Lataa ppt "Tiivistelmä 12. Energian tuotanto ja käyttö"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google