Ummetuksen lääkehoito

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
Advertisements

Erittäminen /ulostaminen
Hiv ja aids.
Avannepotilaan hoito Rita Simola.
Lääkkeiden haitta- ja yhteisvaikutukset
Canikur® tabletit ja rakeet
Varpu Kultti Avannehoitaja Keski-Suomen keskussairaala
Aleksi Ranki Krapula.
Suolistosyöpäpotilaan ravitsemus
Diabetes s. 65 –
Syöpäpotilaan ravitsemus
Turvallinen kipulääkitys palliatiivisessa ja saattohoidossa
Erittäminen /ulostaminen
Ikäihmisten ravitsemus -ei vuosia elämään vaan elämää vuosiin
Tervetuloa laatoittamaan!
Virtsaongelmat ja niiden hoito
Canikur®.
Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
DIABETES.
Osteoporoosi Sarita ja Marleena.
Sydän- ja verisuonitaudit
Diabetes (sokeritauti).
Bulimia ja laktoosi-intoleranssi
Lääkeaineryhmistä. Mikrobilääkkeet Bakteerilääkkeet  kapeakirjoiset ja laajakirjoiset antibiootit -pyritään selvittämään, mikä bakt. kyseessä, bakt.inf.
LÄÄKKEIDEN YHTEISVAIKUTUKSET. 1. Yhteisvaikutukset toisten lääkkeiden, joidenkin elintarvikkeiden ja alkoholin kanssa 2. Toiset yhteisvaikutukset toivottuja,
Nivelreuma ja nivelrikko Venla, Sonja ja Marianne.
Osteoporoosi.  Osteoporoosi, joka tunnetaan yleisemmin nimellä luukato, on sairaus jossa luun tiheys ja rakenne on heikentynyt ja se saa luun murtumaan.
Lääkkeen vaiheet ja vaikutukset elimistössä
SYDÄN- JA VERISUONITAUDIT
D IABETES JA MBO T EKIJÄT : M ATIAS, M IKKO JA H ENRIK.
LÄÄKKEIDEN HAITTAVAIKUTUKSET. osa ennakoitavissa – perustuu lääkkeen tunnettuun vaikutusmekanismiin osa odottamattomia – lääkevalmisteen aiheuttama haittavaikutus,
Diabetes. Mitä diabetes on? ▪ Diabetes on sokeriaineenvaihdunnan sairaus. ▪ Diabetes johtuu insuliinin tuotannon vähenemisestä tai sen lakkaamisesta haimassa.
Masennus eli pitkäkestoinen masentunut mieliala. Masennuksen yleisyys Joka viides suomalainen kärsii masennuksesta jossain vaiheessa elämäänsä Yli puolet.
Diureetin itsesäätely perustuu aina painonseurantaan! kun paino nousee yli 2 kg kolmen päivän aikana annostelu yksilöllinen: vahvista lääkäriltä tilapäinen.
Fast track -kirurgisen potilaan perioperatiivinen hoito Nina Rotko anest.el OYS.
SYÖMISHÄIRIÖT. YLEISTÄ - SYÖMISHÄIRIÖT ALKAA USEIN NUORUUSIÄSSÄ - OVAT MIELEN JA KEHON SAIRAUKSIA -TAUSTALLA YLEENSÄ PSYYKKISTÄ PAHAA OLOA, PELKOA, JA.
Muistisairaudet dementia ja Alzheimer. Miten syntyy ja mitkä tekijät vaikuttavat? Dementian yleisin syy on alzheimerin tauti (yli 50%) tai vaskulaarinen.
EPILEPSIAN LÄÄKEHOITO Lähteet: Nurminen, M.-L. (2010) Lääkehoito. WSOY Pharmaca Fennica 2012 Salpaus - Liisa Aaltonen, Mia Terenius, Asla Vihervuori
VATSAKIPU JA RUUANSULATUSVAIVAT. YLEISTÄ VATSAVAIVOISTA OHIMENEVÄT VATSAKIVUT OVAT IHAN NORMAALEJA JOKAISELLA IHMISELLÄ JOIDEN TAKIA EI KANNATA MENNÄ.
Meeri, Katariina ja Heidi. Riikka 4-vuotta Riikka on 4-vuotias astmaa sairastava tyttö. Hänen perheeseen kuuluvat äiti, isä ja 2-vuotias pikkusisko. Perhe.
Keuhkokuume ja virtsatieinfektio
luotettavaa tietoa lääkkeistä?
KIVUN LÄÄKEHOITO Ritva Räisänen.
Tyypin 2 eli aikuistyypin diabeteksen lääkehoito
Lääkeaine Kemia.
Epilepsia.
7 Itsehoito ja hätäensiapu
Nestetasapaino.
Osteoporoosi (luukato)
Kohonnut verenpaine.
Syömishäiriöt 5.6.
Alkoholin haittavaikutukset
Onko meillä syytä olla huolissaan?
Aina ei voi valita mitä syö
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
Paksusuolensyöpä.
Alzheimerin tauti Hoito Ennalta-ehkäisy Syyt, yleisyys
Haihtuminen.
IHOTTUMAT.
Perustuu Käypä hoito -suositukseen Laadittu
Palliatiivisesta hoidosta Maarit Orilahti
Matti Kairaluoma Dos, Oyl Keski-Suomen ks
Peg-huuhteluavanne potilaan ohjaus
Kivunhoito ja Kipulääkkeet
ADHD:N ja ADD:N lääkehoito
Opintopsykologi Katja Hietanen
Ummetuksen lääkehoito
luotettavaa tietoa lääkkeistä?
Avanteen hoidon perusteet
Esityksen transkriptio:

Ummetuksen lääkehoito

Ummetus Suolen normaalia harvempi toiminta, kivusta johtuvaa ulostamisvaikeus Normaalisti suoli tyhjenee 8-72 h välein Huomioitavaa ulostamistiheys, muut oireet (tunne suolen epätäydellisestä tyhjenemisestä ja vatsakivut)

Ummetuksen syyt Liikunnan puute, vähäinen nesteiden käyttö, ravinnon niukka kuitumäärä, tietyt lääkeaineet: opioidikipulääkkeet, trisykliset masennuslääkkeet, diureetit, epilepsialääkkeet, antikolinergiset lääkkeet, rautavalmisteet, antasidit

Ummetuksen lääkkeetön hoito Kuidun lisäys, riittävä nesteen nauttiminen, liikunta

Ummetuksen lääkehoito a) Suolen sisältöä lisäävät ulostuslääkkeet eli bulkkilaksatiivit Kasvattavat ulosteen massaa ja vedensitomiskykyä, jolloin suolen seinämä venyy ja ulostamisrefleksi voimistuu Ravinnon kuitupitoisuuden lisääminen, ispaghula Vaikutus muutamassa päivässä, turvallisia Tärkeää nauttia riittävästi nesteitä

b) Osmoottiset ulostusaineet Pitävät osmoosin avulla vettä suolessa -> ulosteen määrä lisääntyy ja pehmenee Laktuloosi Vaikutus muutamassa päivässä, haittavaikutuksena ripulia ja ilmavaivoja Makrogoli Vaikutus muutamassa tunnissa, haittavaikutuksena ilmavaivoja, pahoinvointia, ripulia Magnesiumsuolat Vaikutus tunneissa, haittavaikutuksena vetinen ripuli, ei sovi munuaisten vajaatoimintaa sairastavalle

c) Suolta stimuloivat ulostusaineet Lisäävät suolen liikehdintää ja vilkastuttavat siten ulostamista Senna, bisakodyyli, luumusose Vaikutus 6-10 h kuluttua p.o., per rectum 0,5 h kuluttua Suoliston tyhjentäminen ennen lantion alueen tutkimusta, leikkausta, synnytystä Tilapäiseen ja lyhytaikaiseen käyttöön Haittavaikutuksena vatsakivut, nestehukka, elektrolyyttitasapainohäiriöt Risiiniöljy

d) Ulostetta pehmentävät aineet Peräruiskeet helpottavat veden tunkeutumista ulostemassaan ja tekevät ulosteista pehmeämpää Tilapäiskäyttö leikkausten ja tutkimusten yhteydessä Vaikutus muutamassa minuutissa

Lähteet Nurminen, M.-L. 2011. Lääkehoito. 10. painos. Helsinki: WSOY. Taam-Ukkonen, M. & Saano, Susanna. 2014. Turvallisen lääkehoidon perusteet. 6. painos. Helsinki: Sanomapro.