Etiikka MORAALI ETIIKKA (lat. mores, ’tavat’)

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Opetuksen laadun rakenteet Mikko Mäntysaari
Advertisements

Opettaja eettisenä kasvattajana Launonen Leevi, Opettaja eettisenä kasvattajana – historiallinen näköala kasvatusajattelun muutokseen.
Mitä ne ovat? Mitkä arvot ovat minulle tärkeitä?
Filosofian aloja ja suuntauksia
FILOSOFIAN OSA-ALUEET
Ei ole olemassa yhtä ainutta oikeaa oppimistyyliä tai –asennetta!
TUTKII, MILLAINEN MORAALIN PITÄISI OLLA!
HYVÄ MONIKULTTUURINEN KOHTAAMINEN Juha Parkkinen
Luennoitsijan nimi. Olemme olemassa, koska yhteiskunta haluaa varjella elämää, kulttuuria, omaisuutta, toimintaedellytyksiä Arvot, palokuntahyveet, eettiset.
ETIIKKA.
MORAALIFILOSOFIA Hyvä elämä Oikeat / väärät teot Hyvä / paha
Inf , Filosofia 2. luento Kalle Videnoja.
Etiikan peruskäsitteet
Arvo ja arvoitus Terveystieto 1, 2012.
MORAALITEORIAT.
LUENTO 2 ARVOTEORIA Mikä on arvokasta? Mikä on itsessään arvokasta? Mikä tekee elämästä hyvää? 12/11/2014Floora Ruokonen, Eettiset kysymykset vammaispalveluissa1.
KESKEISIÄ ETIIKAN TEORIOITA
Yhdyskunta- ja kaupunkisuunnittelun tiedeperustat A Mikä on arvo? Arvon perusta: subjektivismi, relativismi, realismi Humen giljotiini ja naturalismi.
Täydennyskoulutuksen verkostomalli – Vaihe I - II OSAAVA - ohjelma
Viestintäsuunnitelma
Kysymys hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä
Mitä tieto-oppi eli tietoteoria tutkii?
Internalismi ja eksternalismi
LUENTO 3 KONSEKVENTALISMI
Moraalinen relativismi Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Perusopetuksen arvoperusta ja arvokeskustelut
Helli Kitinoja KOTIKANSAIN- VÄLISTYMISEEN LIITTYVIÄ EETTISIÄ KYSYMYKSIÄ Korkeakoulujen kansainvälisten asioiden hallinnon kevätpäivät Turussa
Miten meidän tulee toimia?
Filosofinen etiikka FI2 Petri Anttila, Karhulan lukio Petri Anttila, Karhulan lukio.
Moraalin kehitys (L.Kohlberg) Oikein vai väärin? Moraali kehittyy vaiheittain ajattelun kehittymisen mukana: 1.yksilön oma näkökulma 2. yhteisön lait ja.
ETIIKAN LUONNE. Eettisten arvojen peili Moraalirealismi: moraaliväitteet viittaavat objektiivisiin tosiasioihin ja ovat tosia tai epätosia mielipiteistä.
FI2 FILOSOFINEN ETIIKKA. Filosofisen etiikan lähtökohtia Käsitteet moraali ja etiikka Etiikan osa-alueet: metaetiikka, normatiivinen etiikka, soveltava.
Normatiivinen etiikka Normatiivinen etiikka antaa ohjeita siitä miten meidän tulisi elää. 1)Hyve-etiikka. Erityisesti antiikin filosofien (Sokrates, Platon.
MORAALITEORIAT Luku 7  Ydinsisältö. Moraaliteoriat kokonaisnäkemyksiä hyvän elämän toteutumisesta osa käytännöllistä filosofiaa eli etiikkaa edustavat.
TERVEYSTIETO 8 1. Tunne itsesi. Tunne itsesi Itsetunto tarkoittaa omien hyvien puolien ja heikkouksien tuntemista sekä niiden arvostamista. Kukaan ei.
Etiikka Hyvän ja oikean jäljillä.  S. 42  Onko olemassa jotain,mitä ei saa tehdä koskaan?  Älä tapa, vai saako tappaa? Jos henkeäsi uhataan tai rakkaasi.
Usko ja riippuvuudet Pekka Lund Mistä puhumme, kun puhumme riippuvuuksista? Pekka Lund
Sakari Kainulainen Sakari Kainulainen, Pasilan kirjasto EPÄITSEKKYYDEN MAHDOLLISUUDET Suomalaiset ovat muuttumassa arvomaailmaltaan.
Kvantitatiivinen ja kvalitatiivinen tutkimus
12. Reformoidut kirkot Ydinsisältö.
Pekka Lund Usko ja riippuvuudet.
Mitä Raamattu opettaa oikeasta ja väärästä
Johdanto Auschwitz, Hirosima, Stalinin vainot ja Ruandan kansanmurha ovat esimerkkejä historiallisista valintatilanteista. Niissä kaikissa on kysymys ennen.
Eutanasia s
Humanismi.
Moraali Eräät nohevat 9A.
6 MORAALIN PAIKKA JA MERKITYS
NORMATIIVISEN ETIIKAN TEORIAT
Sosioemotionaalinen kehitys
Etiikan teoriat s Etiikan teoriat tarkastelevat eri näkökulmista sitä, millä perusteella jokin teko on oikein.
PELASTUS Luku 4 – Opetusvinkki 1.
3. Terveystottumusten tutkiminen
Katolinen kirkko.
Kirkkokuntien eettisiä painotuksia
KRISTILLISTEN KIRKKOJEN EETTISET PAINOTUKSET
Tulkkauksen merkitys oikeusturvan toteutumiselle
Hyvän elämä ja sen eväät
Hyvä elämä Kpl 11, s Emma.
ETIIKAN TEORIAT kpl 7.
Relativismi Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Mitä on metaetiikka? Yleensä etiikkaa tarkoittaa hyvän ja pahan, oikean ja väärän kysymyksiä, mutta siinä voidaan pohtia myös yleisempiä kysymyksiä. Näitä.
Mitä hyve-etiikka on? Normatiivisen etiikan suuntaus, jonka mukaan eettisen toiminnan kannalta ratkaisevia eivät ole yksittäiset teot, vaan hyveiden toteuttaminen.
ETIIKAN KÄSITTEITÄ s
5. Eettinen vastuullisuus
Arvioinnista arkipäivää
2 ETIIKAN TEORIAT FI02 LAJM.
1 ETIIKAN PERUSTEET FI02 LAJM.
Uskonnollinen kieli ja fiktionalismi
Miten puhua kulttuureista koulussa?
Lapsivaikutusten arviointi LAVA
Esityksen transkriptio:

Etiikka MORAALI ETIIKKA (lat. mores, ’tavat’) käsityksemme hyvästä ja pahasta sekä oikeasta ja väärästä MITÄ pitää tai ei pidä tehdä ETIIKKA (kr. ethos, ’tapa, asenne’) moraalin tutkiminen MIKSI pitää tehdä niin kuin pitää

etiikan lajit: NORMATIIVINEN etiikka: miten kussakin tilanteessa on toimittava ? METAETIIKKA: mitä etiikan käsitteet (”hyvä, oikea, pitäisi” jne.) oikeastaan tarkoittavat, miten ne ovat olemassa, voimmeko saada niistä tietoa ? KUVAILEVA etiikka: millaisia tosiasiallisia moraalikäsityksiä on olemassa ?

peruskäsitteitä ALTRUISMI (epäitsekkyys) ja EGOISMI (itsekkyys) kaksi egoismin merkitystä: PSYKOLOGINEN EGOISMI: ihmisluontoa koskeva näkemys, jonka mukaan ihminen tosiasiallisesti toimii itsekkäästi MORAALINEN EGOISMI: oppi, jonka mukaan ihmisen pitäisi toimia itsekkäästi

tapoja jaotella eri arvoja: A KOHTEEN mukaan ARVO: ominaisuus tai tila, jonka tavoitteellinen toimintamme pyrkii toteuttamaan tapoja jaotella eri arvoja: A KOHTEEN mukaan esim. esteettiset, älylliset, sosiaaliset ja moraaliset arvot B PRIORITEETIN mukaan ITSEISARVOT: tärkeitä itsessään (esim. onnellisuus) VÄLINEARVOT: keinoja johonkin muuhun (esim. rahalla saattaa saada onnea)

NORMI: sääntö, jota seuraamalla voi edistää jonkin arvon toteutumista C moraaliset arvot voidaan vielä jaotella niiden herättämän ASENTEEN mukaan VAHVAT arvot: niiden rikkominen on tuomittavaa, mutta noudattamisesta ei yleensä erikseen kiitetä (esim. rehellisyys) KORKEAT arvot: niiden noudattaminen on ihailtavaa, mutta rikkomista ei yleensä tuomita (esim. avuliaisuus) NORMI: sääntö, jota seuraamalla voi edistää jonkin arvon toteutumista ARVOT Mikä on hyvää? Mitä tavoitella? NORMIT Mikä on oikein? Miten toimia?

HUMEN GILJOTIINI on näkemys, jonka mukaan arvoja tai normeja ei voi johtaa suoraan tosiasioista siitä, mitä on, ei voi päätellä, miten pitäisi olla (”No ought from is.”) TOSIASIAT ARVOT JA NORMIT GILJOTIINI LEIKKAA YHTEYDEN POIKKI

metaetiikan ääripäät EETTINEN REALISMI on olemassa objektiivi-sia (yleispäteviä) arvoja arvokiistoja voidaan ar-vioida puolueettomasti EETTINEN RELATIVISMI kaikki arvot ovat suh-teellisia (relatiivisia) eli päteviä vain esittämis-kulttuurissaan ei ole olemassa puolu-eetonta keinoa arvioida arvokiistoja

normatiivinen etiikka MITÄ KAIKKEA ETIIKAN ALAAN KUULUU LAAJA NÄKEMYS: koko ihmiselämä SUPPEA NÄKEMYS: yhteiset pelisäännöt HYVE-ETIIKKA toimi niin, että edistät itsessäsi hyvää ihmiselä-mää SEURAUSETIIK-KA toimi niin, että teoillasi on mah-dollisimman suo-tuisa seuraus VELVOLLISUUS-ETIIKKA toimi niin, että tekosi ei riko eh-dottomia moraali-normeja PÄÄMÄÄRÄ: millaista tulosta toiminnalla tavoitellaan MUOTO: mitä nor-meja noudatetaan MIKÄ ON ARVIOINTIKRITEERI

HYVE-ETIIKKA usein hyveiden ajatellaan noudattavan ”KULTAISTA KESKITIETÄ”: esim. rohkeus on pelkuruuden ja huimapäisyyden välissä HYVEIDEN ELI TOI-VOTTUJEN LUON-TEENPIIRTEIDEN KEHITTÄMINEN PYRKIMYKSENÄ TO-TEUTTAA IHMISELÄ-MÄN TELOSTA ELI PÄÄMÄÄRÄÄ SAAVUTETAAN EU-DAIMONIA ELI KO-KONAISVALTAINEN ONNELLISUUS

VELVOLLISUUSETIIKKA moraalin luonteeseen kuuluu, että se sisältää EHDOT-TOMASTI velvoittavia normeja (”Älä tapa”, ”Älä valehtele” jne.) seurausetiikan ja hyve-etiikan antamat ohjeet ovat vain hypoteettisia: ne riippuvat olosuhteista ja onnellisuuden tai mielihyvän määritelmistä KATEGORISET IMPERA-TIIVIT ehdottomia tee aina X HYPOTEETTISET IMPE-RATIIVIT ehdollisia (ulkoisista ehdoista riippuvaisia) tee X jos haluat Y:n

järkiolentona ihminen saa ehdottomat normit selville YLEISTETTÄVYYDEN testin avulla: toimi aina sellaisen periaatteen mukaan, jonka voisit toivoa tulevan yleiseksi laiksi