Syömishäiriöt 5.6.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
Advertisements

Turun Psykiatria Aikuisten avohoito
Syömishäiriöliitto-SYLI RY Raisio, BED - syömishäiriökö
Syömishäiriöiden tunnistaminen ja hoidon pääperiaatteet
Syömishäiriöpotilaiden elämänlaatu ja hoidon tuloksellisuus
”Eli sillon lähtee uimahallille ja ui kilometrin”
Vaikuttavat suuresti väestön terveyteen s
Syömishäiriöiden hoito OYS:n Lasten ja Nuorten klinikassa
SYÖMISHÄIRIÖISTEN OSASTOHOITO LASTENPSYKIATRIAN KLINIKASSA
VARHAINEN PUUTTUMINEN
Mielenterveyden häiriöt
Anni Lindberg Laura Lehtinen Aino-Maria Lahdensuo
Teini-ikäisen mielialoista Teini-ikäisen ”tuulet” ovat osa aikuistumista.
Väkivalta päihdeongelmaisen naisen elämässä
PAHOINVOINTI JA OKSENTAMINEN
Mielenterveyden häiriöt
Sydän- ja verisuonitaudit
Diabetes.
Paniikkihäiriö.
Bulimia ja laktoosi-intoleranssi
Masennus eli Depressio.
ADDIKTIO ELI RIIPPUVUUS
Sydän- ja verisuonitaudit
PSYKOOSI = vakava mielenterveyden häiriö, jossa todellisuudentaju hämärtyy ja vääristyy, synonyymi sanalle mielisairaus.
KAKSISUUNTAINEN MIELIALAHÄIRIÖ
Osteoporoosi.  Osteoporoosi, joka tunnetaan yleisemmin nimellä luukato, on sairaus jossa luun tiheys ja rakenne on heikentynyt ja se saa luun murtumaan.
Media vaikuttaa ravitsemusvalintoihin Hurtig
D IABETES JA MBO T EKIJÄT : M ATIAS, M IKKO JA H ENRIK.
Astma. Mikä astma on?  Pitkäaikainen keuhkosairaus, johon kuuluvat keuhkoputkien limakalvojen jatkuva tulehdustila (inflammaatio) ja siihen liittyvä.
TUKI-JA LIIKUNTAELINSAIRAUD ET Nea, Enni, Sanni ja Kukka-Maaria.
Henkisen hyvinvoinnin häiriöt 1,5 % väestöstä sairastuu vuosittain 20% suomalaisista sairastaa jotain mielenterveyden häiriötä Sukupuolierot melko suuret.
Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio.
Masennus eli pitkäkestoinen masentunut mieliala. Masennuksen yleisyys Joka viides suomalainen kärsii masennuksesta jossain vaiheessa elämäänsä Yli puolet.
Helena Törmi ”Painavaa asiaa” Lapsen ylipainon ehkäisy, ylipainoon puuttuminen ja perheen tukeminen.
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
Kertaus 1. Miten ihastuminen eroaa rakastumisesta? 2. Millä eri tavoilla seurustelussa voi pettyä? 3. Milloin on valmis seurustelemaan? 4. Millainen on.
SYÖMISHÄIRIÖT. YLEISTÄ - SYÖMISHÄIRIÖT ALKAA USEIN NUORUUSIÄSSÄ - OVAT MIELEN JA KEHON SAIRAUKSIA -TAUSTALLA YLEENSÄ PSYYKKISTÄ PAHAA OLOA, PELKOA, JA.
Muistisairaudet dementia ja Alzheimer. Miten syntyy ja mitkä tekijät vaikuttavat? Dementian yleisin syy on alzheimerin tauti (yli 50%) tai vaskulaarinen.
Navigaattori Kunpa uni tulisi. Navigaattori 3 Unettomuus Aivojen ”unikeskus” ei pysty voittamaan ”valvekeskuksen” liian suurta aktiivisuutta.
Kroppasuhde, mielihyvä ja riippuvuus Kirjan sivut
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
63. Mielenterveyden häiriöt
Mielenterveyden häiriöt
63. Mielenterveyden häiriöt
Syömishäiriön tunnistaminen, hoidon aloitus ja pääperiaatteet
NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
Biologiset motiivit HOMEOSTAASI HORMONITOIMINTA
Epilepsia.
SYÖMISHÄIRIÖT.
Osteoporoosi (luukato)
Kohonnut verenpaine.
Mielenterveyden häiriö
SYÖMISHÄIRIÖ Janne, juho, pate ja nico.
6.4 Liikunnan merkitykset
Liikunta Liikunta on tärkeä osa terveellisiä elämäntapoja. Useimpien sairauksien taustalla on syy liikkumattomuuteen. Lisäksi liikunta ja terveelliset.
Kuume ja flunssa Mika ja Eerik.
MIELENTERVEYSBLOGI KÄYTÖS- JA HILLITSEMISHÄIRIÖT 17) Pelihimo
Fyysis-psyykkis-sosiaalinen kokonaisuus
Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät.
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
SYÖMISHÄIRIÖT YLEISTÄ:
IHOTTUMAT.
Lapsuus ja nuoruus.
Ongelmista selvitään Ihmiset selviävät vaikeista kokemuksista luultua paremmin. Menetystä ja kriisiä ei käsitellä erityisissä vaiheissa. Bonnano: jopa.
Opintopsykologi Katja Hietanen
Opiskeluhuollon palvelut
HUMALAN VAIHEET (KALVO 1)
KIPU. KIPU KIPU fyysisestä vammasta tai tavasta käyttää kehoa stressi tai huolet voivat aiheuttaa pääkipua tai lihasjännityksiä tunteet ja ajatukset.
Esityksen transkriptio:

Syömishäiriöt 5.6

Syömishäiriöön liittyy usein salaamista ja oireiden peittelyä. Syömishäiriöt Syömishäiriöissä suhde syömiseen ja omaan kehoon ei ole normaali ja nämä vaikuttavat fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen toimintaan. Syömishäiriöön liittyy usein salaamista ja oireiden peittelyä. Syömishäiriöistä voi parantua ja usein se vaatii pitkää hoitoa ja ammattilaisen tukea. Syömishäiriöitä on eniten erityisesti nuorilla ja nuorilla aikuisilla naisilla. Jos epäilet, että itselläsi tai läheiselläsi on syömishäiriö, ota rohkeasti yhteyttä ja varaa aika ammattilaiselle.

Ahmimishäiriö (bulimia) Bulimialla tarkoitetaan ruuan ahmimis- kohtauksia. Ahminnan jälkeen yleensä itse aiheutetaan oksentaminen. Bulimia voi olla luonteeltaan satunnainen stressin tai tiettyjen mielialojen laukaisema kohtaus. Usein bulimia on kuitenkin oire syömishäiriöstä.  Häiriölle on ominaista voimakas lihavuuden ja lihomisen pelko. Se on yleensä murrosikäisten tyttöjen ja nuorten naisten häiriö. Ahmimisen, oksentelun sekä nesteitä poistavien lääkkeiden sekä ulostuslääkkeiden käytön seurauksena voi myös olla nestehukka ja vakavatkin sydämen rytmihäiriöt.

Lihavan ahmimishäiriö (BED) Lihavan ahmimishäiriö BED (binge eating disorder) muistuttaa bulimiaa mutta siinä ei esiinny oksennuksia tai uloste- ja nesteenpoistolääkkeiden käyttöä. Psyykkisiä oireita ovat yleinen alakulo ja masentuneisuus, ahdistuneisuus, mielialan aaltoilu ja psyykkinen haavoittuvuus. Ahmimisella tarkoitetaan, että kerralla syödään lyhyessä ajassa selvästi enemmän kuin normaalisti. Ahmiminen kohdistuu usein johonkin tiettyyn ruokalajiin, esimerkiksi suklaaseen, makeisiin tai jäätelöön. Ahmiessa syömisnopeus voi olla hyvin suuri. Yleensä ahmiminen tapahtuu yksin muilta salassa. Satunnainen ahmiminen on harmitonta.  Varsinainen ahmimishäiriö on kyseessä vasta silloin, kun ahmintaa on vähintään kaksi kertaa viikossa ja kun sitä on jatkunut useita kuukausia.

Anoreksia Anoreksia eli Anoreksia nervosa tarkoittaa laihuushäiriötä. Se on sairaus, jossa suhde omaan kehoon ja syömiseen on häiriytynyt. Anoreksian juuret saattavat ulottua lapsen vauvaikään saakka. Murros- ja teini-ikään luonnollisena osana kuuluva uhma ja vanhemmista irrottautuminen on usein anoreksiaan sairastuneelta epäonnistunut. Nuori alkaa vihata itseään, kehoaan ja sukupuolisuuttaan. Omia tunteitaan nuori alkaa kontrolloida syömisen ja liikunnan avulla. Vähitellen kehonkuva vääristyy.

Ortoreksia Ortoreksikolla on pakkomielle terveellisestä ruuasta. Ortoreksiaan voi sairastua niin mies kuin nainenkin missä iässä tahansa. Nuoruusiällä vaarana on lisäksi sairastuminen myöhemmin anoreksiaan. Keski-ikäisellä taas sairastumisen taustalla on usein ”kadonnut nuoruus” ja tarve terveellisen syömisen kautta pysyä mahdollisimman kauan sellaisena etteivät ikääntymisen merkit näy. Joskus taustalla on kuoleman pelko. Ortoreksiaan sairastuu varmimmin ihminen, joka on erittäin kiinnostunut ravitsemuksellisista yksityiskohdista, ruuan terveellisyydestä ja mahdollisesti erilaisista terveellisyyttä korostavista dieeteistä. Tietynlaisen ruokavalion pilkuntarkka noudattaminen tuo tyydytystä ja oikeaoppiminen syöminen hyvää mieltä.

Lähteet Vita 1 Terveystalo Terveyskirjasto Google kuvahaku