RAVINTO Elmo & Leevi Syksy -16.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Lasten ja nuorten urheilijoiden ruokailu
Advertisements

HOMMA HALTUUN –luento Terve –kampanja
KSS Energia Oy Eveliina Pöllänen
SIKAKIN KYLLÄSTYY YHTEEN RUOKAAN, ENTÄ SIE??
AMMATTITAITOKILPAILUIHIN VALMISTAUTUMINEN Espoo Meripuisto.
Unitutkimus.
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
S Ruoka ja terveys s
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
RINGETTEPELAAJAN RAVINTO
Kilpailu- ja turnausmatkojen ateriarytmi, Välipalat ja Tuoteselosteet
HYVÄÄ OLOA SYÖMÄLLÄ HYVÄÄ!
Liikunta ja ravinto Tuomas Sallinen.
Suomen Suunnistusliitto
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Jääpalloilijan ravinto
TERVEET ELÄMÄNTAVAT APUNA TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOIDOSSA
Ravinto nuoren urheilijan harjoittelussa
Kouluruoka Esityksen ovat tuottaneet
Urheilevan nuoren ravitsemus
Ruokavalio-ohjeet odottavalle äidille, jolla verensokerit ovat koholla
Kaisa Lahti 2B & Ira Ekholm 3A
URHEILIJAN RAVITSEMUS
Suomalaiset ravintosuositukset
RAVINTOLUENTO FHV KEHITYSKOLMIO Harjoittelu Ravinto Lepo Kehon huolto KEHITYS.
Nuoren urheilijan ravitsemus Kaisa Sipiläinen ravitsemusasiantuntija (ETK) ‏
Työskentely kuumassa KESÄKUU. Helle kuormittaa elimistöä erityisesti fyysisessä työssä Elimistö kuivuu, jos hikoilussa mene- tettyä nestettä ei korvata.
Urheilijan ravitsemus Tuija Levälampi SH, ETK. Harjoittelu, Ruoka ja Lepo - urheilijan peruspilarit LepoRavinto Urheilija Harjoittelu Pelkkä lahjakkuus.
1. Hiili – elämän alkuaine
BLUES TERVEYSTIETOA. BLUESIN TERVEYSTIETOA / SISÄLTÖ: 1) Terveyden edistäminen seuratoiminnassa 2) Fyysinen ulottuvuus 3) Psyykkinen ulottuvuus 4) Sosiaalinen.
Ravinnosta puhtia päivään ja liikkumiseen laaja kalvosarja asiantuntijat Anna Ojala ETM ja Leena Valta Etyo.
Ravinnosta puhtia päivään -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM.
 Huipulle tähtäävän urheilijan tulee kiinnittää ruokavalioon yhtä paljon huomiota kuin harjoitteluun ja lepoon -> Urheilija pysyy terveenä, jaksaa harjoitella,
Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin.
Hurtig TE1 Ruoka ja terveys. Ravitsemussuositukset tiivistettynä - Suositusten tavoitteena on väestön hyvä ravitsemus ja kansanterveyden edistäminen.
PELAAJAN KEHITTYMINEN LTV 1. TEHTÄVÄ: Juttele parisi kanssa miten pelaaja kehittyy? Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho ja Arto Pyykkö.
Muut tekijät sydänterveyttä edistävässä ruokavaliossa.
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimapyramidi. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimapyramidi  Rasva ja sokeri  Maitovalmisteet  Liha-kala  Kasvikset  Viljavalmisteet.
Ravintoaineet Proteiinit Hiilihydraatit Rasvat Vitamiinit Kivennäisaineet Suositeltava määrä saadaan syömällä monipuolista ruokaa ! 12. Ravitsemus.
Juomat aktiivisen elämäntavan tukena -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM.
Ihmisen ravinto.
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimakello. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimakello  Woimakello kertoo millainen on hyvä päivän ateriarytmi  Woimakellon.
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
Hyvä ruokavalio Ateriarytmi Ruokailu arjessa Painonhallinta.
14. Aminohapot ja valkuaisaineet  Aminohapon rakenteessa on sekä aminoryhmä -NH 2 ja karboksyyliryhmä –COOH  Aminoryhmä on yleensä liittynyt karboksyyliryhmän.
Ravinto. Proteiinit Proteiinin lähteet : Kananmuna, Liha, Kala, ja monista palkokasveista. Suomalainen proteiinisuositus on 10%-20% ravinnosta Proteiini.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
Opetuspaketin sisältö
TE1 Ravinto Hurtig
Perustettu vuonna 1927.
Ravinto-opas Vihjeitä viisaisiin valintoihin
Ravinto osana terveellistä ja turvallista liikuntaa
Nuoren urheilijan ravitsemus
5 Ravinto Energiaravintoaine Suojaravintoaine
RAVINNON MERKITYS KIEKKOJUNNULLE(1
Syöpää aiheuttavia elintapoja
Ruokatrendit.
Ruoasta saatavat ravintoaineet
Energiaa tarpeeseen mutta ei tarpeettomasti
Ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita, kun kauppaan ei pääse
Benecol®-tuotevalikoima Suomessa (marraskuussa 2016)
Ravitsemus ateriarytmi, lautasmalli, välipalat, juomat Anna Ojala ETM
X-breikki: LIIKKUVA AMIS SAKU ry.
Ruokaoppia.
JUNIORI-ÄSSÄT F2-IKÄLUOKKA OIKEUDENMUKAISUUS AVOIMUUS
Unelmien liikuntapäivä
SYÖPÄSAIRAAN RAVITSEMUS.
NUOREN JÄÄKIEKKOILIJAN RAVINTO
Hyvä ruokavalio Ateriarytmi Ruokailu arjessa Painonhallinta.
Esityksen transkriptio:

RAVINTO Elmo & Leevi Syksy -16

Ravinto Mihin ravinto vaikuttaa sinussa? vireystilaan ja jaksamiseen liikuntavammojen riskiin kunnon kehittymiseen liikuntasuorituksesta palautumiseen hyvään oloon painonhallintaan

Ateriarytmi Aamupala Lounas Välipala Päivällinen Iltapala Puuro/mysli/murot/jogurtti, hedelmät ja marjat, mehu/vesi/maito, kahvi/tee, vitamiinit lisänä esim. D-vitamiini Lounas Koulussa koululounas! Liha/kala/kana, peruna/riisi/pasta, kasvikset/salaatti, ruokajuoma (vesi/maito) http://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/hyva-tavaton-ruoka-ja-tapakulttuuri/arkiruoka/10-syyta- syoda-kouluruokaa Välipala Hedelmä, rahkat/jogurtti, smoothie, leipä+leikkeleet, mehu/maito/vesi Päivällinen Iltapala

Ateriarytmi Liikuntaa koulussa+kotona Liikuntaa kotona Klo Ateria 7.00 Aamupala 8−9.30 Koululiikuntaa 9.45 Pieni välipala 12 Lounas 14 Välipala 16 Pieni välipala 17−19 Liikuntaa 20 Päivällinen 21 Pieni iltapala Klo Ateria 8 Aamupala (10 Pieni välipala) 12 Lounas 14 Välipala 16 Päivällinen 18.30−20 Liikuntaa 21 Iltapala

Syö sopivan usein, tasaisesti pitkin päivää Kun ateriarytmi on kunnossa välipalat pysyvät sopivan kokoisina napostelun tarve vähenee Verensokeri pysyy tasaisena Ajallisesti tarkoittaa syömistä n. 3-4h välein Testaa itse Kirjoita paperille, mihin kellonaikoihin söit eilen? Montako ateriaa söit yhteensä?

Lautasmallit Perinteinen lautasmalli Liikkujan lautasmalli

Koosta ateriat lautasmallin periaatteella Kasviksia vähän liikkuvalle 1/2 ja aktiiviliikkujalle 1/3 lautasesta salaatit ja raasteet vihannekset, pakastevihannekset ja wok-vihannekset Lihaa tai kalaa vähän liikkuvalle 1/4 ja aktiiviliikkujalle 1/3 lautasesta nauta, porsas, poro, kana, kalkkuna, kala, katkaravut juustot kananmuna Perunaa, riisiä tai pastaa vähän liikkuvalle 1/4 ja aktiiviliikkujalle 1/3 lautasesta peruna, tumma riisi, täysjyväpasta Ruokajuoma rasvaton maito, piimä tai vesi Leipää muutama siivu. Aktiiviliikkuja voi syödä leipää pari siivua enemmän kuin vähän liikkuva. näkkileipää, ruisleipää, tummaa täysjyväleipää

Energiaravintoaineet Eli mistä energiaa keholle? Proteiini Hiilihydraatti Rasvat

Miksi tarvitsen proteiinia? Liha, kala, kana, kasviproteiinit  Proteiinien tehtävät:  Muodostavat kasvuaikana uusia kudoksia Tarvitaan kudosten uusiutumiseen kaikenikäisillä Lisäävät elimistön vastustuskykyä muodostamalla vasta-aineita Kuljettavat ravintoaineita ja kaasuja veressä Proteiineista elimistö valmistaa entsyymeitä ja hormoneja

PROTEIININ TARVE TEORIASSA Proteiinia suositellaan saatavaksi 10 - 20 % päivän energiasta Painokiloa kohti proteiinien tarve on 1,1-1,3 grammaa. Suomessa proteiinin saanti on yleensä runsasta: proteiinia saadaan noin 100 g päivässä Ylimääräinen proteiinin energia varastoidaan rasvaksi Eli ylimäärä ei muutu lihaskudokseksi

Proteiinin saanti käytännössä Terveen ihmisen on turha laskea grammoja ravintoaineiden saannissa. Saat sopivasti proteiinia kun huomioit seuraavat seikat: Syöt monipuolisesti lautasmallin mukaan Jos et syö lihaa, syö monipuolisesti palkokasveja, pähkinöitä, siemeniä ja täysjyväviljaa. Maidosta ja maitotuotteista saa koostumukseltaan hyvää proteiinia. Urheilun harrastaminen kasvattaa hieman proteiinin tarvetta.

Mihin tarvitsen hiilihydraatteja Mihin tarvitsen hiilihydraatteja? Viljat, riisi, peruna, kasvikset, hedelmät, marjat Hiilihydraatit ovat ravinnon perusta! HIILIHYDRAATTIEN TEHTÄVÄT elimistö saa hiilihydraateista nopeasti energiaa säästävät proteiineja elimistön tärkeisiin tehtäviin hiilihydraatteja tarvitaan rasvojen hajottamisessa ylimääräinen hiilihydraatti varastoituu glykogeeniksi tai rasvaksi, jota voidaan myöhemmin käyttää energiaksi

Hiilihydraattien tarve teoriassa Hiilihydraateista suositellaan saatavan 45 - 60 % päivän energiasaannista. (Lisäksi ravintokuitua olisi hyvä saada 25 - 35 g (murrosikäiset ja aikuiset) päivässä.) Hiilihydraatteja tarvitaan noin 200 - 400 g päivässä. Painokiloa kohti ilmaistuna hiilihydraattien tarve on 5 g/kg. Esimerkiksi 50 kg painava poika tarvitsee siis 250 g hiilihydraatteja päivässä.

Hiilihydraattien tarve käytännössä Terveen ihmisen on turha laskea grammoja ravintoaineiden saannissa. Laatu on määrää tärkeämpää. Saat sopivasti hiilihydraattia ja kuitua kun: Lisäät kuitupitoisten hiilihydraattien saantia (täysjyvävilja, kasvikset) Vähennät sokeripitoisten hiilihydraattien saantia (esim. makeiset, sokeroidut hillot ja mehut, makeat vanukkaat ja leivonnaiset) Syöt monipuolisesti lautasmallin mukaan

Rasvat Energian lisäksi rasvoista saadaan välttämättömiä rasvahappoja sekä tärkeitä, rasvaliukoisia vitamiineja Rasvat voidaan jakaa pehmeisiin (tyydyttymättömät) ja koviin (tyydyttyneet) rasvoihin. Ulkonäön lisäksi niiden laatu on ihmisen ravitsemuksen kannalta erilainen. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että mitä juoksevampaa (pehmeää) rasva on, sitä enemmän se sisältää hyvälaatuisia rasvahappoja. Kasvikunnan tuotteet, kuten kasviöljyt, sisältävät enemmän hyvälaatuisia rasvahappoja kuin eläinkunnan tuotteet.

Rasvojen saanti teoriassa Rasvoja suositellaan saatavan 25 - 40 % päivän energiasaannista. Tyydyttyneiden (eli kovat rasvat) ja transrasvahappojen sopiva osuus on korkeintaan noin 10 % päivän energiasta. Tyydyttymättömien (pehmeiden) rasvojen suositeltava osuus on siis 15 - 30 %. Rasvoista saa paljon energiaa: yksi gramma rasvaa sisältää yli kaksi kertaa enemmän energiaa kuin sama määrä hiilihydraatteja tai proteiineja. Tästä syystä runsasrasvainen ruoka lihottaa helposti. Elimistö muuttaa myös ylimääräisen hiilihydraatin ja proteiinin rasvaksi, joka varastoituu elimistöön.

Rasvojen saanti käytännössä Saat laadukasta rasvaa kun: suosit pehmeää rasvaa kovan sijaan Syöt monipuolisesti (mm. kalaa 2-3 kertaa viikossa) Syöt lautasmallin mukaan (mm. sipaisu margariinia leivälle, paljon kasviksia)

Puoli kiloa kasviksia päivässä Puolen kilon koostaminen Ohjeet kasviksien/marjojen/hedelmien käyttöön 1 tomaatti 80 g 2 cm kurkkua 30 g 1 päärynä 150 g 1 banaani 100 g 1 porkkana raasteena 60 g 1,5 dl wok- vihanneksia 80 g Yhteensä 500 g Suosi mehujen sijasta hedelmiä tai marjoja. Tällöin saat hedelmistä ja marjoista myös kuitua. Syö osa kasviksista tuoreena, osa kypsänä. Onnistut, kun syöt jotain jokaisella aterialla ja välipalalla. Ne ovat vitamiinien, kivennäisaineiden ja kuidun lähde. Ne ovat myös hyviä välipaloja.

Juominen Kuinka paljon nestettä tarvitaan? Nuoren ihmisen painosta noin 60 % on vettä. Elimistö saa nestettä juomista ja ruuista. Päivän aikana noin 1−1,5 l nestettä saadaan ruuasta Vettä tulisi saada lisäksi juomalla 2 l vuorokaudessa Yleisohje: juo 2 litraa päivässä +1 litra liikuttua tuntia kohti, tasaisesti pitkin päivää.

Juominen Mikä merkitys on nestetasapainolla? Nestetasapaino vaikuttaa: vireystilaan ja jaksamiseen päänsäryn ilmenemiseen liikuntavammojen riskiin liikuntasuorituksesta palautumiseen hyvään oloon Päivittäiset nestevalinnat: janojuomaksi vesi ruokajuomaksi rasvaton maito, piimä tai vesi

Ruokavalion keskeiset periaatteet lautasmallin mukaisesti rakennetut pääateriat kasvikset, hedelmät, marjat: puoli kiloa päivässä täysjyväviljatuotteet pehmeät rasvat: rypsiöljy, margariini, kalanrasva kala: kahdesti viikossa maukkaat ja täyttävät välipalat ruokajuomat: maito ja vesi herkkuhetket: toki niitäkin on silloin tällöin

Ruokapäiväkirja Kirjaa ohjeet niin muistat helpommin mitä pitää tehdä Merkitse ylös: Ateria (aamupala/lounas/välipala/päivällinen/iltapala) Kellon aika, millon söin? Mitä söin? Kuinka paljon söin? Määrä 1 dl/ 100g tarkkuudella Tärkeää, että muistat tehdä, koska hyödynnetään materiaalia myöhemmillä tunneilla!

Esimerkki Aamupala, klo 6.30: Puuroa 4dl, 1dl marjoja, lasi maitoa, 1 banaani, kuppi kahvia, c-vitamiini + d-vitamiini tabletti Lounas, klo 12: 2dl kanakastike, 2dl riisi, 3dl salaattia, lasi maitoa + lasi vettä, 2 palaa ruisleipää + margariinia Välipala, klo 14.30: Purkki rahkaa 200g, 1dl marjoja, kuppi kahvia, lasi mehua+ lasi vettä Päivällinen, klo18.00: 4dl lohikeitto, 3 palaa moniviljaleipää, 2 kpl porkkanoita, lasi maitoa+ lasi vettä Iltapala, klo 21.30: 2dl jogurttia, 0,5dl mysliä, kuppi teetä, 1 pala moniviljaleipää + margariinia + 2 siivua kalkkunaa+ 2 siivua juustoa, 1 mango

Lähteet: http://tervekoululainen.fi/