TE1 Itsehoito ja hätäensiapu

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
Advertisements

Tunne lääkkeesi Itsehoitolääkkeiden järkevä ja turvallinen käyttö
Tunne lääkkeesi Toimiiko lääkehoitosi?
Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
TE3 KIVUN HOITAMINEN Hurtig KIPU= ELIMISTÖN VAROITUSMERKKI  Varoittaa kudosvauriosta tai sen uhkasta  Sen voi aiheuttaa jokin elimellinen.
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Kokonaisuus 1 Mitä omasta lääkkeestään on syytä tietää? Lääkekasvatustunti 4–6-luokkalaisille Oppimistavoite:
Etsivä sairaanhoitaja INNOVAATIO  Eri ammattiryhmien yhteistyötä.  Sairaanhoitaja etsivässä, terveyttä edistävässä työssä.  Esim. polisin työparina.
 Rytmihäiriö on tila, jossa sydän lyö epätarkoituksenmukaisesti joko kiihtyvästi tai hidastuvasti, tai muuten epätasaisesti.  Rytmihäiriö syntyy, kun.
Alkoholism i. Alkoholismi yleisesti Krooninen sairaus, jossa sairastunut kokee pakonomaista tarvetta juoda alkoholia. Ilmenee usein kohonneena toleranssina.
KILPIRAUHASEN VAJAATOIMINTA Hypotyreoosi Essi Järvelä & Roosa Kaivoluoto 2A.
Kesätyöt Tehtäviä. Luokkagallup Kuinka moni on ollut kesätöissä? Kuinka moni on ollut useammassa kuin yhdessä kesätyössä? Kuinka moni on hakenut kesätöihin?
Lääkekasvatus -ohje apteekeille Katri Hämeen-Anttila, FaT dosentti, kehittämispäällikkö Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea.
Hoidonporrastus Perusterveydenhuolto: Sydämen vajaatoiminnan perusselvitykset. Komplisoitumattoman sydämen vajaatoiminnan pitkäaikaisseuranta. Vajaatoimintalääkityksen.
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Kokonaisuus 2 Mistä luotettavaa tietoa lääkkeistä? Lääkekasvatustunti 7–9-luokkalaisille Oppimistavoite: Tavoitteena.
6. SYÖPÄ TERVEYSTIETO 9. MIKÄ SAIRAUS ON KYSEESSÄ?  Sairauden latinankielinen nimi tarkoittaa rapua.  Sairaudesta on tietoja jo muinaisesta Egyptistä.
Epäily herää – miten toimia? K-Sshp, Läheisväkivallan ehkäisyn kansallinen osaamiskeskus-hanke: koulutuspäivät Noora-Maria Ahl psykologi Marja.
1 Työtapaturmista ilmoittaminen 2010 Riikka-Liisa Haapanen
8-luokan terveystiedon sisältö, suoritustavat, tavoitteet ja arviointi KILPELÄNAHO
Allergia ja Astma. Astman hoito Astmaa hoidetaan lääkkeillä, jotka otetaan yleensä sisäänhengittämällä niitä keuhkoputkien limakalvolle, mutta sitä voidaan.
Miten Aloittaa Valokuvaus Liiketoimintaa
Lääkeaine Kemia.
Kodin ja koulun yhteistyö Lähde (diat 1-5): Laatua kodin ja koulun yhteistyöhön, Opetushallitus ja Suomen Vanhempainliitto Ensisijainen ja kokonaisvaltainen.
Taidefilosofia ja taidekasvatus tehtävät sl 2013
Eutanasia s
7 Itsehoito ja hätäensiapu
2C Metsätalouden veroilmoituksen täyttäminen Suomi
Marjo Eronen, SPR, ensiavun ja terveystiedon kouluttaja
18 Psyykenlääkkeet voivat auttaa selviämisessä
OSOITE Katuosoite/koordinaatit TILAT
17. LIIKENNE ON YHTEISPELIÄ
Ulkoiset tapahtuma/sisäinen uhka
Tuki- ja liikuntaelintensairaudet
Terveysteknologia Tutustutaan, mitä kaikkea terveysteknologialla voidaan tarkoittaa ja miten se auttaa terveyden hoidossa ja sairauksien ehkäisyssä.
LÄÄKKEET Itsehoitolääkkeet eli käsikauppalääkkeet:
TE1 Terveyden perusteet
Unikauhukohtaus (night terror)
Kerro lauseella mikä on ryhmän tarkoitus?
Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät.
Marjo Eronen, SPR, ensiavun ja terveystiedon kouluttaja
Taidefilosofia ja taidekasvatus tehtävät sl 2012
diabetes mellitus tai sokeritauti
Vinkkivideo työnhausta
Maahanmuuttajaoppilaiden arviointi
Alkoholista asiallista kpl.24
Lääkeaineet Aspiriini oli ensimmäinen laboratoriossa valmistettu lääke. Asetyylisalisyylihappo eli aspiriini on maailman tunnetuin särkylääke, ja sen on.
Pelastussuunnitelman opetusmateriaali oppilaille
Oppiainerajat ylittävä tehtävä
Hätäilmoitusohje Hätänumero 112 Soita hätäpuhelu itse, jos voit.
RYHMÄN NIMI? MITÄ RYHMÄ TEKEE? MISSÄ ? MILLOIN? YHTEYSTIEDOT ?
2C Metsätalouden veroilmoituksen täyttäminen verkkolomakkeella
Järkevän lääkehoidon viestintäkampanja
Kivunhoito ja Kipulääkkeet
Tajua mut! –toimintamalli koulutus
Ms-tauti Jenina Pesonen.
Tunne lääkkeesi – valtakunnallinen Lääkehoidon päivä
Lääkekortin kehittäminen
Pelaajalle tehtävät ennen fba-tapahtumaa - tunnusten aktivointi huoltajan toimesta - harjoituspäiväkirjan pitäminen.
luotettavaa tietoa lääkkeistä?
Etsivä sairaanhoitaja
Kerro lauseella mikä on ryhmän tarkoitus?
Rajat ylittävä terveydenhuolto ja järjestöyhteistyö
Teemana: Tunnetko lääkehoitosi tavoitteet?
Vinkkejä juridiikan opiskeluun
Gastron Parhaat on tarkoitettu Gastro Helsinki 2018 näytteilleasettajille ja tuotteille/palveluille, joita messuilla esitellään. Tuotteen/palvelun ilmoittaminen.
Hyvinvointi- ja terveyserot -sivusto
Tervetuloa! Kouluvuosi [Vuosi].
Kuka tietää lääkityksesi?
UUSI APTEEKKI: KOMMENTTIPUHEENVUORO
Potilas- ja kansanterveysjärjestöjen näkökulma lääkejakelun kehittämiseen Etusivuvaihtoehto 1.
Suomi.fi-viestien käyttöönotto
Esityksen transkriptio:

TE1 Itsehoito ja hätäensiapu Hurtig 2016-2017

Esimerkki uusista sähköisistä yo-koekysymyksistä Oheisessa videossa on kuvattu tapaturma. Tehtävänäsi on auttaa tilanteessa. Kerro, mitä teet ja miksi. https://digabi.fi/kokeet/esimerkkitehtavat/terveystieto/te- c1-soveltaminen/

Tehtävä 1 sivulta 93 1. Vertaile seuraavia käsitepareja keskenään. itsehoito-omahoito itsehoitolääke-reseptilääke tensiopäänsärky-migreeni

KIPU= ELIMISTÖN VAROITUSMERKKI Varoittaa kudosvauriosta tai sen uhkasta Sen voi aiheuttaa jokin elimellinen sairaus, vamma tai vaurio, psyykkinen tai psykosomaattinen tekijä. Äkillistä eli akuuttia Pitkäaikaista eli kroonista Hoitamaton akuutti kipu voi ajan myötä muuttua krooniseksi

Päänsäryn ja migreenin itsehoito Päänsäryn itsehoito Tulehduskipulääkkeet Säännöllinen ateriarytmi Tasainen verensokeri- pitoisuus Nestetasapaino Liikunta Migreenin itsehoito Lepo (viileä, pimeä ja hiljainen tila) Lääkehoito

Tehtäviä Määrittele seuraavat käsitteet: avohoito laitoshoito priorisointi

Keskustele vierustoverisi kanssa: Mikä on lääkkeiden tarkoitus? Miksi lääkkeiden oikea annostus on tärkeää? Miksi pakkausselosteeseen on hyvä tutustua? Miten reseptilääkkeet eroavat itsehoitolääkkeistä? Mitä tarkoittaa Kela-korvaus 1. Laakkeiden tarkoitus on lievittaa oireita, parantaa sairauksia tai ennaltaehkaista sairauksien syntya. 2. Laakkeen oikea annostus takaa laakkeen parhaan mahdollisen tehon mahdollisimman pienilla haittavaikutuksilla. 3. Pakkausseloste kertoo kaikki tarkeimmat tiedot, joita tarvitaan laakkeen kayttoon kuten annostuksen, kayttotarkoituksen, haittavaikutukset, mita tulee huomioida laaketta kaytettaessa ja milloin laaketta ei tule kayttaa. 4. Itsehoitolaakkeet on tarkoitettu tilapaiseen kayttoon, lievien oireiden hoitoon. Niita voi ostaa apteekista kuka tahansa. Reseptilaakkeet taas maaraa laakari juuri kyseiselle henkilolle ja tiettyyn laakarin selvittamaan vaivaan. 5. Kela-korvaus on valtion antama alennus reseptilaakkeesta, jonka saa nayttamalla Kela-korttia.

Tarkistus 1. Lääkkeiden tarkoitus on lievittää oireita, parantaa sairauksia tai ennaltaehkäistä sairauksien syntyä. 2. Lääkkeen oikea annostus takaa lääkkeen parhaan mahdollisen tehon mahdollisimman pienillä haittavaikutuksilla. 3. Pakkausseloste kertoo kaikki tärkeimmät tiedot, joita tarvitaan lääkkeen käyttöön kuten annostuksen, käyttötarkoituksen, haittavaikutukset, mitä tulee huomioida lääkettä käytettäessä ja milloin lääkettä ei tule käyttää. 4. Itsehoitolääkkeet on tarkoitettu tilapäiseen käyttöön, lievien oireiden hoitoon. Niitä voi ostaa apteekista kuka tahansa. Reseptilääkkeet taas määrää lääkäri juuri kyseiselle henkilölle ja tiettyyn lääkärin selvittämään vaivaan. 5. Kela-korvaus on valtion antama alennus reseptilääkkeestä, jonka saa näyttämällä Kela-korttia.

LÄÄKKEILLÄ VOI OLLA HAITTAVAIKUTUKSIA Tulehduskipulääkkeiden haittavaikutuksia ovat esimerkiksi vatsavaivat, maha-suolikanavan vauriot, mahahaava, keskushermosto-oireet, turvotukset, astmaoireet, munuaisten vajaatoiminta, verenpaineen nousu. Tulehduskipulääkkeiden vakavat haitat lisääntyvät annosta suurennettaessa.

Hätäpuhelu Soita 112 Kerro, mitä on tapahtunut. Kerro missä (osoite ja kunta) onnettomuus on tapahtunut. Vastaa hätäkeskuksen esittämiin kysymyksiin. Toimi saatujen ohjeiden mukaisesti. Lopeta puhelu vasta luvan saatuasi.

Elvytys Onko potilas herätettävissä? Jos ei, soita 112! Avaa hengitystiet. Jos hengittää, käännä kylkiasentoon. Jos ei hengitä, 30 painelua, 2 puhallusta.

Testaa osaamisesi! Sivustolla www. quizlet.com Hae Te1 Turvallisuus ja ensiapu Tai Te1 Testikurssi Quizletin Live tekee tavallisista Quizletin Study seteistä yhteisöllisiä, kun oppijat vastaavat yhdessä joukkueena kysymyksiin. Pelissä on myös kilpailullinen elementti, kun joukkueidein edistyminen heijastetaan luokan skreenille. Quizlet Live käynnistetään opettajatilin kautta. Mikäli Live-painike ei näy, kun avaat tekemäsi Study setin, käy tarkistamassa asetuksista, että olet määrittänyt tilisi opettajatiliksi. Live tilan käyttö on ilmaista sekä opettajille, että oppilaille. Quizletin pääsivun vasmmasta yläkulmasta löydät Settings-painikkeen, jonka takaa löytyy Account type, josta valitset Teacher.