PUSU100 25.3.2017 Uutta ja vanhaa kasvisten käytössä
Samuli Karjula / @APSK86 Syntynyt Pattijoella 1986 Raahen lukio / Raahen rullalautailijat Ry sihteeri Puolustusvoimat 2005 – 2014 (SK) Sesonkia Oy 2014 – Ruokavaikuttaja (Helsingin kaupunki) ja Iltalehden vuoden pippuri 2015 Yle Puhe/Otava 2016 Ruokakulttuuripalkinto 2017
Samppa Juuso Jone @APSK86
Satokausikalenteri Aluksi omaan käyttöön ja julkiseksi 2013 Sesonkiruokailun edistäminen Edullisempia, ekologisempia ja monipuolisempia kasviksia Yli 50 000 myytyä kalenteria Yli 20 miljoonaa kiloa myytyjä kasviksia (2015-2016)
82 000 tykkääjää 5200 seuraajaa 20 000 seuraajaa www.satokausikalenteri.fi 15 000 – 25 000 käyntiä/kk Vierailun kesto yli 1min www.blogi.satokausikalenteri.fi
Lähitulevaisuudessa syömme hyvin samankaltaista ruokaa kuin tälläkin hetkellä
Liian vähän 112 000 000 kilon markkina* Suositus 184 kg/v/hlö Todellisuus 120-140 kg/v/hlö 112 000 000 kilon markkina* * Pelkästään aikuisväestö (20-60-vuotiaat) huomioiden
Liian yksipuolisesti Kurkkua, tomaattia ja porkkanoita yli 10 kg/hlö/v Alle 10 vihannesta 90% kotimaisesta kulutuksesta Tuontikasvisten demonisointi – ideologia kulutuksen jarruna
Liikaa hävikkiä Suomessa ruokahävikki 400 miljoonaa kiloa Kotitalouksien osuus 35% Jatkuvan saatavuuden illuusio Etyleenin ja säilytyslämpötilojen optimointi
Keskeisimmät puutteet Liian vähäinen vihannesten, juuresten, hedelmien ja marjojen käyttö. Alle 10 % suomalaisista syö vähintään viisi annosta näitä päivässä Liian vähäinen kalan käyttö. Vain joka kolmas suomalainen syö kalaa ainakin kahdesti viikossa Liian suuri tyydyttyneen rasvan käyttö ja liian vähäinen tyydyttymättömän rasvan käyttö Liian runsas sokerin saanti, erityisesti lapsilla
Mikä muuttuu? Kasvisten kulutus lisääntyy / liha vähenee Hyönteisruoka tulee jossain muodossa Mallia otetaan menneisyydestä ja niistä kulttuureista joissa jo osataan Ruokakulttuuri ei ole enää maatalouspolitiikan jatke
Mikä muuttuu? Yhtenäiskulttuuri on jo pirstaloitunut ”ismit” sulautuvat kulttuuriin Tiedon parempi saatavuus ja avoimuus mahdollistaa rationaalisen syömisen Toimijat ottavat vastuuta ja tekevät päätöksiä kuluttajien puolesta
Kesän ”trendikasvikset” Broccoliini ja muut erikoiset kaalit Latva-artisokka Fenkoli Tuoreet pavut Oka
Kuvat: juulihakkarainen.com Picturesbylaura.com Koskisyvari.om
Mitä toivon, että muuttuu Kasvisruoka häviää käsitteenä Jokainen syö maukasta ja vastuullista ruokaa, mieluiten yhdessä. Ruokapoliittinen selonteko 2030 on hyvä!