PUSU100 25.3.2017 Uutta ja vanhaa kasvisten käytössä.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Lahti kansalliseksi ympäristökaupungiksi sekä edelläkävijäksi kansallisen ilmasto- ja energiastrategian toteuttamisessa.
Advertisements

Kauppapuutarhaliitto ry/JJ/ Kukkien ja vihannesten menekinedistäminen 2009–2010 – poimintoja – Jyrki Jalkanen Kauppapuutarhaliitto ry.
Gourmet herkkuja ravintola- ja kotikeittiöihin
Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
MUISTISAIRAUTTA VOI ENNALTAEHKÄISTÄ
SIKAKIN KYLLÄSTYY YHTEEN RUOKAAN, ENTÄ SIE??
Unitutkimus.
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Kasviskampanja Etelä-Pohjanmaalla
Esittää.
Vegaani Elämäntapa, jossa vältetään kaikkia tuotteita, joissa on eläinperäisiä aineksia tai joiden tuottamisessa on loukattu eläinten oikeuksia elämään,
KULUTTAJANA VAIKUTAT LÄHELLE JA KAUAS TÄMÄN AINEISTON TUOTTAMISEEN ON KÄYTETTY MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN TUKEA Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi.
Matti Rautalahti Syöpäjärjestöt
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
Kala - paras luonnollinen D -vitamiinin lähde D –vitamiinin saanti Finravinto 2007 tutkimuksen mukaan suomalaiset saivat lähes puolet D-vitamiinista.
KASVIKSET.
S ysteemianalyysin Laboratorio Sosiaalifoorumi Tommi Kauppinen TKK Vegaanitko oikeassa? Kotimaisten elintarvikkeiden materiaalipanokset ja niiden.
RINGETTEPELAAJAN RAVINTO
SUUNNITELLAAN YHDESSÄ – PAIKALLISIA TUOTTEITA AMMATTIKEITTIÖÖN Marjat, hedelmät ja kasvikset Maija Rissanen Joensuu
Mistä koirat saa energiaa
Perheiden ruokailu ennen ja nyt – lapsen kasvaminen omaan ruokakulttuuriin Jyväskylä
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Ravitsemuksen ABC Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry
Ikäihmisten ravitsemus -ei vuosia elämään vaan elämää vuosiin
LÄHIRUOKA – YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN RUOKA
Uusi Tuuli ry ja s/v Estelle. Väitteet 1. Ruoka ei riitä kaikille 2.Kehitysmaissa ihmiset ovat onnettomampia kuin teollisuusmaissa 3.Jokaisella kiinalaisella.
Lasten ja nuorten urheiluharrastus
TERVEET ELÄMÄNTAVAT APUNA TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOIDOSSA
Marjatilan sijaintipaikkakunta Marjabarometri 2013.
Kouluruoka Esityksen ovat tuottaneet
Urheilevan nuoren ravitsemus
PAIKALLINEN HYVINVOINTI
Lahti kansalliseksi ympäristökaupungiksi sekä edelläkävijäksi kansallisen ilmasto- ja energiastrategian toteuttamisessa.
Sydämen ja omantunnon lautanen Tavoitteena ekologinen ja eettinen ruoka Vihreiden ruokapoliittinen linjapaperi Hyväksytty puoluehallituksessa
Kaisa Lahti 2B & Ira Ekholm 3A
Suomalaiset ravintosuositukset
Erilainen ruokavalio – oma valinta Hurtig
Marevan-hoitoisen potilaan ruokavalio Ursula Schwab Dosentti, kliininen opettaja, laill. ravitsemusterapeutti Kliininen ravitsemustiede, UEF Kliinisen.
Täytä harjoituspäiväkirjaa päivittäin (lepo/ravinto/liikunta) valmentajiesi ja alla olevien ohjeiden mukaan. Kirjan alussa on ravintoon ja lepoon liittyviä.
Ravitsemuskertomus Ravitsemuskertomukset ◦ Vuodesta 1995 alkaen ◦ Uusin vuodelta 2003 (5. järjestyksessä) ◦ Päätulokset Suomessa tehdyistä ravitsemuksen.
Mitä välipalaksi? Tavoitteet: Pohtia omia välipalatottumuksia ja vaihtaa ajatuksia muiden kanssa. Ymmärtää, millainen on hyvä välipala. Oppia itse valmistamaan.
PELAAJAN KEHITTYMINEN LTV 1. TEHTÄVÄ: Juttele parisi kanssa miten pelaaja kehittyy? Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho ja Arto Pyykkö.
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimapyramidi. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimapyramidi  Rasva ja sokeri  Maitovalmisteet  Liha-kala  Kasvikset  Viljavalmisteet.
Tykätään – ostetaanko? Kuluttaja ja luomu Tämän materiaalin tuottamiseen on käytetty MMM:n menekinedistämisrahaa.
Ihmisen ravinto.
TR90 ® Muuta elämäsi 90 päivässä. Yli KOLMAS- OSA EU:n aikuisväestöstä on tällä hetkellä ylipainoisia EU:n tilanne
Lapin yläkouluakatemia Ravitsemus © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
Tarvitaanko Suomeen lakia ruokahävikistä Ranskan mallin mukaan?
UUSIA TUULIA JA MAKUJA MAAILMALTA
Ruokahävikin vähentäminen ravintoloissa Veli-Matti Aittoniemi
Voiko omilla elämäntavoilla vaikuttaa yhteiskuntaan?
Ruokaympyrä Elintarvikkeiden suhteelliset määrät.
Syöpää aiheuttavia elintapoja
Osallistu, pelaa ja opi! -hanke
Paksusuolensyöpä.
Lampaanliha.
Ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita, kun kauppaan ei pääse
Ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita, kun kauppaan ei pääse
Ruokatrendit.
Suvaitsevuus ja monikulttuurisuus
Terveys ja maku samalla lautasella
Ruokaoppia.
Alueellisella yhteistyöllä kohti tavoitteellista terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä 1/3/2019.
SUOMALAINEN RUOKAKETJU JA VASTUULLINEN RUUANTUOTANTO
MINÄ JA VASTUULLISET RUOKAVALINNAT
Kylän Kattaus -liikelaitos
Ravitsemussitoumus-toimintamallin julkistamistilaisuus
Esityksen transkriptio:

PUSU100 25.3.2017 Uutta ja vanhaa kasvisten käytössä

Samuli Karjula / @APSK86 Syntynyt Pattijoella 1986 Raahen lukio / Raahen rullalautailijat Ry sihteeri Puolustusvoimat 2005 – 2014 (SK) Sesonkia Oy 2014 – Ruokavaikuttaja (Helsingin kaupunki) ja Iltalehden vuoden pippuri 2015 Yle Puhe/Otava 2016 Ruokakulttuuripalkinto 2017

Samppa Juuso Jone @APSK86

Satokausikalenteri Aluksi omaan käyttöön ja julkiseksi 2013 Sesonkiruokailun edistäminen Edullisempia, ekologisempia ja monipuolisempia kasviksia Yli 50 000 myytyä kalenteria Yli 20 miljoonaa kiloa myytyjä kasviksia (2015-2016)

82 000 tykkääjää 5200 seuraajaa 20 000 seuraajaa www.satokausikalenteri.fi 15 000 – 25 000 käyntiä/kk Vierailun kesto yli 1min www.blogi.satokausikalenteri.fi

Lähitulevaisuudessa syömme hyvin samankaltaista ruokaa kuin tälläkin hetkellä

Liian vähän 112 000 000 kilon markkina* Suositus 184 kg/v/hlö Todellisuus 120-140 kg/v/hlö 112 000 000 kilon markkina* * Pelkästään aikuisväestö (20-60-vuotiaat) huomioiden

Liian yksipuolisesti Kurkkua, tomaattia ja porkkanoita yli 10 kg/hlö/v Alle 10 vihannesta 90% kotimaisesta kulutuksesta Tuontikasvisten demonisointi – ideologia kulutuksen jarruna

Liikaa hävikkiä Suomessa ruokahävikki 400 miljoonaa kiloa Kotitalouksien osuus 35% Jatkuvan saatavuuden illuusio Etyleenin ja säilytyslämpötilojen optimointi

Keskeisimmät puutteet Liian vähäinen vihannesten, juuresten, hedelmien ja marjojen käyttö. Alle 10 % suomalaisista syö vähintään viisi annosta näitä päivässä Liian vähäinen kalan käyttö. Vain joka kolmas suomalainen syö kalaa ainakin kahdesti viikossa Liian suuri tyydyttyneen rasvan käyttö ja liian vähäinen tyydyttymättömän rasvan käyttö Liian runsas sokerin saanti, erityisesti lapsilla

Mikä muuttuu? Kasvisten kulutus lisääntyy / liha vähenee Hyönteisruoka tulee jossain muodossa Mallia otetaan menneisyydestä ja niistä kulttuureista joissa jo osataan Ruokakulttuuri ei ole enää maatalouspolitiikan jatke

Mikä muuttuu? Yhtenäiskulttuuri on jo pirstaloitunut ”ismit” sulautuvat kulttuuriin Tiedon parempi saatavuus ja avoimuus mahdollistaa rationaalisen syömisen Toimijat ottavat vastuuta ja tekevät päätöksiä kuluttajien puolesta

Kesän ”trendikasvikset” Broccoliini ja muut erikoiset kaalit Latva-artisokka Fenkoli Tuoreet pavut Oka

Kuvat: juulihakkarainen.com Picturesbylaura.com Koskisyvari.om

Mitä toivon, että muuttuu Kasvisruoka häviää käsitteenä Jokainen syö maukasta ja vastuullista ruokaa, mieluiten yhdessä. Ruokapoliittinen selonteko 2030 on hyvä!