7. Aineet ovat seoksia tai puhtaita aineita

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Aineen yhtymistä happeen
Advertisements

Metallien reaktiot.
Korroosiomaalauksen perusteet
Alkuaine, yhdiste vai seos?
Palaminen Esimerkki tehtävä Nimi……. Luokka…...
Heterogeeninen tasapaino
Puhtaat aineet ja seokset
Yhdisteiden nimeäminen
Kemiallisia reaktioita ympärillämme
Kemiallinen reaktio Kohti uusia aineita.
Kemiallista kielioppia!
OLOMUODON MUUTOKSET KUMPI SULAA HELPOMMIN, JÄÄ VAI TINA?
Homogeeninen kemiallinen tasapaino
Fotosynteesi.
Metalliseoksia.
Aineen rakenne.
Rikki
Typpi.
Happi Esiintyy ilmakehässä toiseksi yleisin ilmakehän kaasu (21%)
Reaktioita ruoanvalmistuksessa
Höyrystyminen ja tiivistyminen
KE3 Hapot, emäkset ja ympäristö. 19. Liuos voi olla hapan, neutraali tai emäksinen Aineet voidaan luokitella happamiin, emäksisiin ja neutraaleihin aineisiin.
1. Arkipäivän fysiikkaa ja kemiaa
FYSIIKAN JA KEMIAN OPS 2016 Vuosiluokat 7-9. Mikä muuttuu? (FYKE 7-9) Pääpaino kvalitatiivisella/makroskooppisella tasolla Sisältöjen jäsentäminen ja.
Fysiikan ja kemian sanaston luomiseen ja käsitteiden selventämiseen tähtäävä harjoitus. VUOSILUOKILLE 7-9 OTSO JARVA, SAARNILAAKSON KOULU AVAINSANAT Euroopan.
KE2 Jaksollinen järjestelmä ja sidokset. 13. Jaksollinen järjestelmä Alkuaine on aine, joka koostuu atomeista, joilla on sama protonien määrä Alkuaine.
1. FYKE:ä oppimaan Mitä ovat fysiikka ja kemia?
KE1 Aineiden tutkiminen ja mallintaminen. Johdanto : Mitä kemia on? Kemia on luonnontiede, joka tutkii aineita, niiden ominaisuuksia ja reaktioita Kemia.
LP 1 Liimat. Kertamuoviliimat Urealiima Melamiiniliima Fenoliliima Resorsinoliliima Polyuretaaniliima Isosyanaattiliima Kestomuoviliimat PVAC – liima.
RAAKAÖLJY JA SEN JALOSTUS Öljyn jalostus.
Luku2, Alkuaineita ja yhdisteitä
AISTIT Aistinelimissä ärsykkeisiin reagoivia reseptorisoluja (aistisolut), joissa fysikaaliset ja kemialliset ärsykkeet aikaansaavat impulsseja => impulssi.
III VAHVAT SIDOKSET Ionisidos Metallisidos Kovalenttinen sidos
Tiivistelmä 3. Puhdas aine ja seos
Lukion kemia 3, Reaktiot ja energia
Tiivistelmä 8. Neutraloituminen ja suolat
1. Malmista metalliksi Yleensä metallit esiintyvät erilaisissa yhdisteissä eli mineraaleissa Esim. Hematiitti (Fe2O3) ja kuparihohde (Cu2S) Jalot metallit.
Miksi metaanin eli maakaasun kiehumispiste (–162 °C) on huomattavasti alhaisempi kuin veden kiehumispiste (100 °C)? Miksi happi ja vety ovat kaasuja,
IV HEIKOT SIDOKSET 14. Molekyylien väliset sidokset
Kemiallinen analyysi Kemiallisella analyysilla tarkoitetaan kemiallisin tai fysikaalisin keinoin tapahtuvaa tutkittavan aineen koostumuksen määrittämistä.
Tiivistelmä 5. Alkuaineet
Luku 5, Orgaanisia yhdisteitä
Kemikaaleja kaikkialla
Kovalenttinen sidos ja metallisidos
Kemialliset yhdisteet
Elinympäristömme alkuaineita ja yhdisteitä
1. Hiili – yksi elämän alkuaineista
ILMA Emma ja Vilma 5B.
Orgaanisia reaktioita
Metallit Rauta Kupari Alumiini Nikkeli Sinkki Litium Kromi Lyijy Tina
1.Kemiaa kaikkialla Kemia on kokeellinen luonnontiede, jossa tutkitaan aineiden ominaisuuksia, rakennetta ja aineiden välisiä reaktioita Tutkimuksia tehdään.
Kemialliset sidokset – vahvat ja heikot
Reaktio 3 Reaktiot ja energia
Solujen energian sitominen ja energian vapauttaminen kpl 7-8
Aine rakentuu atomeista
Tiivistelmä 8. Palaminen
Puhdas aine ja seos Puhdas aine muodostuu keskenään samanlaisista rakenneosista. Puhtaalla aineella on kolme olomuotoa ja tarkat sulamis- ja kiehumispisteet.
Jaksollinen järjestelmä
Kovalenttinen sidos Kovalenttinen sidos muodostuu epämetallien välille. Molemmat epämetalliatomit luovuttavat sidokseen yhden , kaksi tai kolme elektronia,
Elinympäristömme alkuaineita
Millainen on kemian mikromaailma
Vesi Veden erityisominaisuudet Veden erityisominaisuudet
Tehtävä 87 Tutki, millä seuraavista yhdisteistä on eniten ioniluonnetta: vetyfluoridi, natriumfluoridi,alumiinifluoridi. Perustele. Millä sidoksilla atomit.
Tiivistelmä 4. Aineosien erottaminen
Kertauskirja kpl 2, 3, 4.
Pelastusyksikön Ensitoimenpiteitä Täydentävät Sammutusmenetelmät
KEMIA 1osp Tekijä lehtori Zofia Bazia-Hietikko.
Pelastusyksikön Ensitoimenpiteitä Täydentävät Sammutusmenetelmät
2 Palaminen ja päästöt Biomassan poltto
4 Typenoksidipäästöjen muodostuminen
Esityksen transkriptio:

KE1 Aine ja reaktio

7. Aineet ovat seoksia tai puhtaita aineita Puhtaan aineen kaikki rakenneosat ovat keskenään samanlaisia Puhtaat aineet ovat joko alkuaineita tai yhdisteitä Seoksessa puolestaan on vähintään kahden eri aineen rakenneosia Huom! Ilma ei ole alkuaine, vaan erilaisten kaasujen seos Yhdiste ja seos ovat siis erilaisia aineita Seokset voivat olla tasakoosteisia tai sekakoosteisia

8. Liuos on tasakoosteinen seos Rakenneosiltaan samankaltaiset aineet liukenevat toisiinsa Liuokseen tarvitaan liuotin ja liuotettava aine Neste, jota on eniten on liuotin Aineen liukenemiseen vaikuttavat Liuotin ja sen määrä, sekoitus, lämpötila, sekä liuotettavan aineen hienojakoisuus Liuoksesta voi tulla kylläinen Liuos on kylläinen tietyn aineen suhteen, kun siihen ei enää liukene kyseistä ainetta

9. Seoksen aineet voidaan erottaa toisistaan Aineiden erottaminen seoksesta perustuu niiden erilaisiin ominaisuuksiin Aineet voidaan erottaa seoksesta Uuttamalla, jolloin erotetaan kiinteästä tai nestemäisestä aineesta liukenevia maku-, haju- ja väriaineita liuottimeen Suodattamalla, jolloin erotetaan kiinteä aine, joka ei ole liuennut nesteeseen Haihduttamalla, jolloin saadaan talteen liuotettu aine Tislaamalla, jolloin talteen saadaan sekä liuotettu aine, että liuotin

10. Kemiallisessa reaktiossa muodostuu uusia aineita Kemiallinen reaktio on tapahtuma, jossa aineet reagoivat keskenään muodostaen uusia aineita eli yhdisteitä Huom! Olomuodon muutos ei ole kemiallinen reaktio Huom! Syntyneiden aineiden ominaisuudet voivat erota huomattavasti alkuperäisistä aineista (esim. NaCl) Energiaa voi varastoitua (endoterminen) tai vapautua (eksoterminen) kemiallisessa reaktiossa Kemiallinen sidos liittää yhdisteen rakenneosia yhteen

10. Kemiallisessa reaktiossa muodostuu uusia aineita Reaktioyhtälö kuvaa reaktioita Nuolen vasemmalla puolella ovat lähtöaineet Nuolen oikealla puolella ovat reaktiotuotteet Reaktioyhtälö ilmaistaan rakenneosien avulla Reaktioyhtälö tasapainotetaan kertoimien avulla + + + 2 H2 O2 2 H2O

11. Kemiallisen reaktion nopeutta voidaan muuttaa Reaktionopeuteen vaikuttavat Reagoivat aineet ja niiden määrät Aineen väkevyys Aineen hienojakoisuus Sekoittaminen Lämpötila Katalyytti (esim. tuhka sokerin tapauksessa)

12. Palaminen on kemiallinen reaktio Palamisessa aine reagoi hapen kanssa Palamisreaktiossa syntyy oksideja Palamisreaktio voi tapahtua hitaasti tai nopeasti Esim. ruostuminen on hidasta palamista Palamiseen tarvitaan aina palavaa ainetta, happea ja riittävä lämpötila Palo sammuu siis raivaamalla, tukahduttamalla tai jäähdyttämällä

12. Palaminen on kemiallinen reaktio Syttymis- ja leimahduspisteet ovat aineen fysikaalisia ominaisuuksia Pientä palovammaa hoidetaan viileällä vedellä Toimimalla oikein voit estää tulipalon!

KE1 Aine ja reaktio