Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Aineen yhtymistä happeen

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Aineen yhtymistä happeen"— Esityksen transkriptio:

1 Aineen yhtymistä happeen
Palaminen Aineen yhtymistä happeen

2 Palamisen edellytykset koe 1
Tarvikkeet Tuikku , tulitikku, lasipurkki Aseta tuikkukynttilä pöydälle ja sytytä se. Aseta lasi tuikun päälle lasinsuu alaspäin. Odota ja merkitse muistiin mitä tapahtuu. Pohdi mistä tapahtuma johtuu.

3 Palamisen edellytykset 2
Tarvikkeet Kynttilä Sytytysvälineet esimerkiksi tulitikku Toteutus Aseta kynttilä turvalliselle alustalle. Puhalla kynttilää voimakkaasti. Merkitse muistiin mitä tapahtuu. Pohdi mistä tapahtuma johtuu.

4 Palamisen edellytykset 3
Tarvikkeet keitinlasi , tuikkukynttilä , tulitikut ,keittopullo 20 ml ruokasoodaa 15 ml etikkaa ¤ sytytä kynttilä ja tiputa se varovasti keitinlasiin ¤ mittaa keittopulloon 20 ml ruokasoodaa ja kaada sen päälle 15 ml etikkaa . ¤ kun kuohunta on hieman rauhoittunut, ravista pulloa varovasti . Syntynyt kaasu on hiilidioksidia CO2. ¤ kaada näkymätöntä kaasua keitinlasiin, jossa on palava kynttilä. Älä kaada liuosta! Mitä tapahtuu ja miksi?

5 Nopean palamisen edellytykset
happi Palava aine Riittävä lämpötila Palaminen on kemiallinen reaktio, jossa aine yhtyy happeen. Palamistuote on nimeltään oksidi

6 Ennusta mitä seuraavassa kokeessa tapahtuu.
mittaa keittopulloon 20 ml ruokasoodaa ja kaada sen päälle 15 ml etikkaa . Peitä astia kannella. Sytytä magnesiumnauha ja vie se palavana keittopulloon. Miten selität tapahtuneen?

7 Tee taas ennuste, mitä tapahtuu:
steariinikynttilä tulitikut ¤ sytytä kynttilä ja anna sen palaa vähintään 30 sekuntia, mielellään pidempäänkin ¤ puhalla kynttilä sammuksiin ja vie nopeasti palava tulitikku kynttilästä lähtevän savun . Tee taas ennuste, mitä tapahtuu: Kynttilästä palamisen jälkeen nouseva savu on helposti syttyvää kaasua, joka leimahtaa liekkiin joutuessaan kosketuksiin palavan tulitikun kanssa. Palava kaasu sytyttää uudelleen kynttilän sydämen.

8 Palaminen voi olla nopeaa palamista näkyy liekki Hidasta palamista
Syttymispiste: alin lämpötila, jossa aine syttyy palamaan Leimahduspiste Helposti haihtuvilla nesteillä (esim. bensiini) Hidasta palamista Ei liekkiä Ruoansulatus Puun lahoaminen Biojätteen maatuminen Alumiinitölkin himmeneminen Raudan ruostuminen

9 Kaikki palaminen ei ole liekillistä.
Tee hypoteesi, mitå seuraavassa kokeessa tapahtuu. Ota tukku teräsvillaa ja punnitse se. Sytytä teräsvilla ja mittaa palaneen teräsvillan massa. Selitä tapahtunut. Aseta tuppo teräsvillaa koeputken pohjalle. Ota keitinlasiin vettä. Upota koeputki suu alaspäin veteen. Ennusta, mitä tapahtuu


Lataa ppt "Aineen yhtymistä happeen"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google