Mea Kivistö & Anette Sundqvist

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Fyysisen harjoittelun perusteet
Advertisements

Venyttely ohjeet CLASSIC E-99.
POSTOPERATIIVINEN KIVUNHOITO KIRURGISILLA OSASTOILL A
Kunto, kehon huolto ja liikuntavammat
Opinnäytetyö Jyri Korsman Kuko S04
Fysioterapeutti Petri Jalava
Method Putkisto Lajiesittely
Jalkapallovammojen ensiapu
Kari Nortunen, Jussi Kettunen, Riia Väyrynen, Emmi Korhonen
Stressi Stressi on elimistöön kohdistuvaa fyysistä tai psyykkistä, ympäristöstä tulevaa tai sisäsyntyistä kuormitusta.
DEBUSSY UUSI KEKSINTÖ THERMODERMIE
Kansantaudit.
Mitä nuuska sisältää? Ruotsalainen kostea nuuska sisältää noin kemiallista ainetta, kuten * Nikotiinia 0,5–1,0% * Syöpävaarallisia aineita, esim.
IHMISEN BIOLOGIA: SOLU
Sairasteluiden välttäminen
Tsunamit ja maanjäristykset
Syöpälääkehoito.
Pelaajan kehittäminen
Tasapainoon vaikuttavia tekijöitä
SÄDEHOITO.
HOITO Ohjaus ja neuvonta Ongelman selvittäminen Optimaali elämäntapa
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tietokonetomografia CT tai TT
Alkulämmittely ja loppujäähdyttely
Miksi lääkäriin? Oireesta diagnoosiin
24. Paine Tavoitteet ja sisällöt Paine Hydrostaattinen paine
TOSITIETOA Alkoholi. Yleistä alkoholista Valmistetaan luonnontuotteista (mm. viljat ja hedelmät) käyttämällä tai tislaamalla Vaikuttavana aineena kaikissa.
Nivelreuma ja nivelrikko Venla, Sonja ja Marianne.
Osteoporoosi.  Osteoporoosi, joka tunnetaan yleisemmin nimellä luukato, on sairaus jossa luun tiheys ja rakenne on heikentynyt ja se saa luun murtumaan.
Lääkkeen vaiheet ja vaikutukset elimistössä
YHDEN HARJOITUSKERRAN KOKONAISUUS FHV. YHDEN HARJOITUSKERRAN KOKONAISUUS ( pari/ ryhmätyö)
Eija Mämmelä, OAMKHeli Karjalainen & Juha Peteri Jyväskylän yliopisto 1 FYSIKAALISET HOIDOT Lämmön paikalliset vaikutukset A. verenkierron lisääntyminen.
Ortopedia Meniski-operaation jälkeinen fysioterapia J. Peteri Jyväskylän yliopisto.
Kivun fysiologiaa Harri Hakkarainen LL, LitM, valmentaja.
Lihasaitiosyndrooma Harri M Hakkarainen LL, LitM, valmentaja.
Käden infektiot.
Ergonomia Seisomatyö.
Juha Peterin (2008) aineistosta tiivistänyt
 Huippu-urheilu -Valvotaan dopingtestein - Käytetään usein asiantuntijoiden ohjeistamana  Harrastajakäyttö - Dopingaineiden käyttöä ei valvota - Suomessa.
Alaraajojen laskimovajaatoimin ta Harri M. Hakkarainen LL, LitM, valmentaja.
9. KUNTOA KANNATTAA KEHITTÄÄ TERVEYSTIETO 7. Pohdi : Mitä hyötyä on koululiikunnasta?
BI1 - Eliömaailma.
Päihdeilmiö-rastirata Vastaukset. Rasti 1. Totta vai tarua päihteistä 1. Yli 90 % tupakoivista aikuisista on aloittanut tupakoinnin alaikäisenä. Totta.
Navigaattori Liiku ja urheile turvallisesti.
ALKIONKEHITYS Ravinnonsaanti: Kudosten ja elinten synty:
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Sydän- ja verenkiertoelimistön rakenne ja toiminta
Tuki- ja liikuntaelinsairudet
Kohonnut verenpaine.
Verensokerin säätely Veren glukoosi on pääasiallinen solujen energianlähde Elimistömme pyrkii pitämään verensokerin mahdollisimman tasaisena Säätely tapahtuu.
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
Kuume ja flunssa Mika ja Eerik.
talotekniikka- ja rakennusalalla
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät.
Asento! -Lepo! Kpl 31.
IHOTTUMAT.
Rentoutumisen tavoitteet
Kivunhoito ja Kipulääkkeet
Nivelrikko Syyt / Oireet / Hoito.
Erikoissairaanhoitaja Pirjo Murto, HUS
3-05 Liikunta.
Liikunta tukee työhyvinvointia
Kuntoutuksen perusteet
Puolustuskeinot: 1. ulkoinen puolustus 2. sisäinen puolustus
2-02 Lääkehoidon merkitys.
Istuma- ja näyttöpäätetyö
Ergonomia Fyysisesti raskas työ.
Avanteen hoidon perusteet
Esityksen transkriptio:

Mea Kivistö & Anette Sundqvist Hieronta Mea Kivistö & Anette Sundqvist

Mitä hieronta on? Hoitomuoto, jota on käytetty läpi historian eri tavoin Edelleen useita eri koulukuntia ja tekniikoita

Yleinen rentoutus Lihasten huoltaminen Terveyden hoitaminen Hieronnan tavoitteet Yleinen rentoutus Lihasten huoltaminen Terveyden hoitaminen Kipujen hoitaminen

Tarkoitus Pyrkii vaikuttamaan useisiin fysiologisiin ongelmiin kuten turvotukseen tai lihasten kramppi-tiloihin Pyrkii lieventämään ongelman aiheuttamia oireita Mutta harvoin korjaa itse ongelman syytä Käytetään usein osana terapiaa yhdistettynä muihin hoitomuotoihin Etuna muihin hoitomuotoihin, että voidaan tehdä jatkuvasti huomioita kudoksen tilasta ja niissä tapahtuvissa muutoksissa rentouttamaan jännittyneet lihakset ennen rasitusta

Ylläpitää lihasten venyvyyttä ja nivelten liikelaajuutta Poistamaan lihasten lepojähmeyttä Ehkäisemään rasitusvammojen syntyä auttamaan rasitusvammojen paranemista

Milloin EI saa hieroa Kun epäillään aiheutettavan vahinkoa hoidettavalle esim. sairaudet jotka aiheuttavat tuntopuutoksia -> liian kova hieronta voi vahingoittaa Voidaan pyytää lääkärin lupa hieronnalle Liiallinen lihaskipu Sairaudet tai taudit Kuume, infektiot, selittämättömät kivut tms. Heikentynyt verenkierto

Huomioon otettavia asioita Käytettävät hierontatekniikat paikallista vai laaja-alaista, pinnallista vai syvempää hierontaotteen suunta ja nopeus Mahdollinen lihaskudoksen paranemisprosessi Asiakkaan asettelu

Vaikutukset Lihaskudos Hermokudos Poistaa lihasjännitystä Ristiriitaista tietoa hieronnan vaikutuksesta lihaskudokseen, mutta hieronnan uskotaan nopeuttavan palautumista rasituksen jälkeen Hermokudos Poistaa lihasjännitystä Säännöllisellä hieronnalla voidaan estää ylirasitustilojen syntymistä Hierottavan verenkierto Lisää kudoksen verenkiertoa ja näin lisää aineenvaihduntaa ja tehostaa kehon omaa toimintaa Hierottavan nestekierto hierontaotteen aiheuttama paine edistää nesteen poistumista kudoksista

Urheiluhieronta Mekaaniset vaikutukset Kitkan lämpövaikutus Lisääntynyt permeabiliteetti eli kudosten läpäisevyys Pumppuvaikutus venytys pehmytkudoksiin arpikudoksen “rikkominen” kiinnikkeiden “rikkominen” Mikroverenkierron avautuminen entsyymien vapauttaminen pehmytkudosten elastisiteetin lisääminen Kitkan lämpövaikutus Käden ihon ja hierottavan ihon pinnan välisen kitkan seurauksena aiheutuu lämpöä Kitkaa syntyy myös eri kudosten välillä niiden liukuessa toistensa suhteen esim. lihaskalvon ja lihaksen välillä Kudoksissa kitka on kuitenkin huomattavasti pienempi ja näin ollen lämpövaikutus on vähäisempi Lämmönnousu vaikuttaa kudosten venyvyyttä lisäävästi ja parantaa aineenvaihduntaa Lisääntynyt permeabiliteetti eli kudosten läpäisevyys Syvät hierontatekniikat aiheuttavat paikallisesti paineen voimakkaan kohoamisen pehmytkudoksissa, mikä avaa aukkoja kudosten kalvoihin edistäen siten nesteiden vaihtoa niiden läpi Ne parantavat kovan harjoittelun seurauksena lihaksiin kertyvien kuona-aineiden, kuten maitohapon poistumista Lisääntynyt permeabiliteetti korreloi suoraan verenkierrosta mitattavien kudosperäisten entsyymitasojen esim. keratiinikinaasin ja myoglobiinin nousuun välittömästi hieronnan jälkeen

Hermostoon kohdistuvat vaikutukset Rentoutuminen kivun lievitys mikroverenkierron avautuminen autonomisen hermoston tasapainotus hermoston reaktivaatio Pumppuvaikutus Jokainen hierontaliike joka tehdään fysiologisesti laskimo- ja lymfakierron suuntaisesti edistää nesteiden virtausta niissä Hierojan liukuessa raajasta kohti kehoa paine suonistossa lisääntyy välittömästi sen edessä ja vastaavasti välittömästi otteen takana vallitsee alipaine Molemmat paineenmuutokset edistävät edistävät nesteen kulkua laskimo- ja lymfasuonissa ja tekevät tilaa syvemmistä kudoksista tuleville uusille nesteille Kun lihakset ovat kireitä ja lihasten sekä lihasaitioiden nestekierto tämän takia vähenee -eikä vain lihaksissa vaan myös muissa kudoksissa(jänteissä, nivelissä,nivelsiteissä ja luussa) on hieronnan nestekiertoa avustava vaikutus tärkeä Hermoston reaktivaatio Voidaan parantaa oman kehon tiedostamista. Sen lisäksi,että lihasten jäykkyys heikentää niiden elastisuutta ja toimintakykyä, mekanoreseptoreista tietoisuuteen tulevan informaation puutteellisuus aiheuttaa koordinaation heikkenemistä ja lisääntyneen loukkaantumisriskin.

Lähteet Damski, V & Kiviaho, T. 2011. Hieronnan oppimispaketti fysioterapian opiskelijoille. Opinnäytetyö. https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/37764/Opinnaytetyo_kokonaisuus.pdf?sequence=1 Peltomaa, J. 2013. HIERONTA OPETUSTYÖKALU FYSIOTERAPIA OPISKELIJOILLE: TEORIA JA KÄYTÄNTÖ. Opinnäytetyö. https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/61904/OPPARI%20JONI%20P%20Lopullinen.pdf?sequence=1 Ahonen J., Asmussen, J. D., Cash M., Kailajärvi J., Lahtinen T., Montag H. J., Peltola E., Pohjolainen T., Sandström M., Ylinen J. 1990. Lihashuollon tukitoimet.