ASUMISPERUSTEINEN SOSIAALITURVA -Työpaja I Puhdas pöytä

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sisämarkkinoilla selvitään, mutta Miten käy EU:n sosiaalisen ulottuvuuden globalisaation puristuksessa?
Advertisements

© Mela 2011 Vakuutukset Melasta. © Mela 2011 Täysi hyöty Melan vakuutuksista MYEL-vakuutus on jokaisen viljelijän, kalastajan, poronhoitajan ja metsätilallisen.
Vanhuspalvelulaki käytännön työssä
Esitys Juha Mieskolainen
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
Oikeus, kilpailukyky ja hyvinvointi Presidentti Pekka Hallberg Korkein hallinto-oikeus Ylimmän virkamiesjohdon palautepäivä Eduskunta
Kouluttajakoulutus 2011 MONIMUOTOISUUS OSASTOSSA.
Oikeus hoivaan ? Perusoikeusseminaari Laura Kalliomaa-Puha.
Luentorunko Mitä sosiaalipolitiikka on
VEERA EINOLA TEHYN OPISKELIJAYHDISTYKSEN PJ STTK-OPISKELIJOIDEN JOHTORYHMÄ, TYÖELÄMÄ & KANSAINVÄLISYYS KANSAINVÄLINEN OPISKELIJAYHTEISTYÖ.
Palvelujen rooli suomalaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa, perustuslain merkitys Oikeus sosiaali- ja terveyspalveluihin -seminaari Pentti Arajärvi.
EU-kansalaisuus: Miten kansalaisuus määritellään?
Itä-Suomen yliopisto, yhteiskuntatieteiden laitos/ Kuopion kampus
Uusi seurakuntayhtymä 2015 Lakivaliokunta työstää (lausuntoja mm. piispainkokoukselta ja hallintovaliokunnalta) Kirkolliskokous päättää keväällä.
Suomen kansalaisuus Keskeisiä käsitteitä Kansalaisuuden saaminen
Järjestämisrakenteiden vaikutus sosiaalisten oikeuksien toteutumiseen Eeva Nykänen1.
Kuntien juridinen asema: itsehallinto, tehtävät ja rahoitusperiaate Kuntatalo Heikki Harjula.
Sulkeutuvatko EU:n rajat ja sosiaaliturva liikkuvilta maahanmuuttajilta? Kansainvälisen sosiaalipolitiikan iltapäivä Tieteiden talo, Helsinki.
Euroopan unionin rajojen ja maahanmuuton hallinta
Viestintäsuunnitelma
Uudenmaan liitto | Nylands förbund 1 DialogiFoorumi IV ”Päättäminen ja arviointi – näkymät jatkotyöskentelyyn” Järvenpää Kunnat ja sosiaalinen.
Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
Sosiaaliturvan ABC toimittajille Kela lainsäädännön toimeenpanijana
Liikkuvuus ja lähetetyt työntekijät Pekka Ristelä Palkansaajajärjestöjen EU-edustusto FinUnions 1/04/20151.
Perusoikeudet ja kansalaisvelvollisuudet
Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintajärjestelmä
KIRKOT JA VALTIO Luku 17 – Ydinsisältö. Uskontojen merkitys valtion kannalta merkittäviä yhteiskunnallisia vaikuttajia tuottavat myös sosiaali- ja terveyspalveluja.
Hallitusohjelman vaikutukset haavoittuvassa asemassa oleviin Pasi Moisio Sosiaalipolitiikan tutkimusyksikkö Järjestelmät -osasto Terveyden ja hyvinvoinnin.
2. Kansalaisten Eurooppa Kansalainen ja Eurooppa 1.
HYVINVOINTI JA SOSIAALIPOLITIIKKA Toni Uusimäki
1 Vammaislakien yhdistäminen Keijo Kaskiaho Kouvolan Vammaisneuvosto Keijo Kaskiaho.
Biotalousoikeus – oikeudellisen sääntelyn rooli biotalouden edistämisessä ja sen rajoitteena Prof. Tapio Määttä, Itä-Suomen yliopisto , Helsink.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ PSO/Päihderyhmä Kari Haavisto Minne menet Lappilainen Päihdetyö! Lähtökohdat Päihteiden käyttö Palvelutarve Seminaari Kaksi.
Koulutusyhteistyöpäivä Henkilöstöjohtaja Timo Tammilehto.
THL HYTE-oppimisverkosto Kommenttipuheenvuoro Ritva Pihlaja erityisasiantuntija, kunta-järjestö-yhteistyö Yhdessä enemmän! Poikkihallinnollinen.
EUROOPPALAISUUS JA EUROOPAN UNIONI YH 4 EU:n PERUSSOPIMUKSET.
Maahanmuutto-direktiivien implementointi ja sosiaaliturva
Lainsäädäntöneuvos, OTT Sonya Walkila
Kehitysvammahuollon valtakunnallinen valvonta
Tutkimuksen viitearkkitehtuuri – Tutkimuksen tuen ja hallinnan näkökulma Mari Riipinen Turun yliopisto.
Kunta- ja sote -uudistus hyvinvoinnin ja terveyden edistäjänä
Työelämän uudet valvonnan muodot
II Luonnonuskonnot Pyhä, mana ja tabu
Köyhyys ja lapsen oikeudet
Hyvä hallinto, strategiset tavoitteet ja uuden perustuslain henki
Opiskelemaan tai töihin ulkomaille?
2. Suomen oikeusjärjestys
Elinikäinen ohjaus Suomessa
Eurobarometri
IHMISARVO JA YHDENVERTAISUUS
Vahingonkorvausoikeuden perusteet
Liikeyrityksen yhteiskuntavastuu – onko sitä?
YH 1, OPS Aloitustunti.
1 Yksilö yhteiskunnassa s
Yhdenvertaisuus sisältää tasa-arvon
SUOMEN PERUSTUSLAKI 2000.
Sote- ja aluehallintouudistus sekä itsehallintoalueiden perustaminen
THL – SÄHKÖINEN JULKAISEMINEN MÄÄRITTELYTYÖPAJA
Kelan vakuuttamispäätökset
LAINKÄYTTÖ.
Sote-ratkaisu ja terveydenhuollon palveluvalikoima
Aikuissosiaalityön nuorten palvelut
Valvira Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto
Työeläkejärjestelmän myytit
EUROOPAN UNIONIN SISÄ- MARKKINA- KAUPPA.
EU:N POLITIIKAN TOIMEENPANOELIN
TUOMIOISTUIMET.
Eettistä tietopolitiikka tekoälyn aikakaudella
Hallitusneuvos Päivi Salo
TUOMIOISTUIMET.
Esityksen transkriptio:

ASUMISPERUSTEINEN SOSIAALITURVA -Työpaja I Puhdas pöytä 31.3 klo 9.00-13.00

MITÄ ODOTIMME? Tehdään hyvää lainsäädäntöä! Lähdetään konkretiasta: mitkä ovat ongelmakohtien mahdolliset ratkaisut Kansalliset edut ja liikkumismahdollisuuksien tasapuoliset oikeudet ja velvollisuudet. Tärkeää että lähdetään yleisistä periaatteista ja sitten edetään yksityiskohtiin. Uusi työ ja tekniikka työryhmän työssä, laitetaan se toimimaan. Selkiytetään asumisperusteisuuden määritelmä. Työntekijöille toimivat tilanteet muuttuvissa tilanteissa. Menestystä! Hyvä ettei heti keskitytä teksteihin! MITÄ ODOTIMME? Mielenkiintoista oppia uudenlaisesta lainsäädäntöprosessista Rahoitus, työntekijöiden oikeudet ja yhdenvertaisuus on tärkeitä. Ei anneta mennä jutteluksi. Tyhjä taulu, odotan mielenkiinnolla! Laaja näkökulma koko STM:n sektoriin. Sihteeristössä tuetaan prosessia Tärkeä aika tälle työlle. Nyt tarvitaan ratkaisuja. Nyt on aikaa valmisteluun. Käytetään se fiksusti ja puretaan myyttejä. Työ antaa kuvan, miten Suomi suhteutuu yleiseen keskusteluun Euroopassa

Maija Sakslin: UNIVERSAALI JA KATTAVA JÄRJESTELMÄ Suomessa on tavoitteena ollut sosiaaliturva kattavasti koko väestölle, myös maaseutuväestö on haluttu etuuksien piiriin. Vakuutusmaksujen ja verojen maksaminen tai työuran pituus eivät ole olleet kytköksissä sosiaaliturvaoikeuteen. 1960 Työeläkejärjestelmä ja sairausvakuutus 2018- -1900 Kuntien, seurakuntien ja järjestöjen köyhäinhoito. Patruunat Saako etuuksia missä tahansa Euroopassa? Työeläkkeen saa mukanaan muuttaessaan ulos maasta. 1939- Kansaneläke- järjestelmä JÄRJESTELMÄN OSAT: Liikkumisessa rajoituksia: apu kotikunnasta. Kaikille tarkoitetut etuudet Työtä tekeville etuudet perustasoa korkeampina

Tuomas Ojanen: PERUSTUSLAKI Kannattaa muistaa, että Korkein oikeus ja Korkein hallinto-oikeus ovat korostaneet perus- ja ihmisoikeusmyönteistä laintulkintaa. Tuomas Ojanen: PERUSTUSLAKI Perusoikeudet Ihmisikeudet Perustuslaki antaa vain suurimittakaavaisen kuvan. Yksittäiset lait ja niiden tulkinta antavat tarkemmat ohjeet. PERUSTUSLAKI 19 § Oikeus sosiaaliturvaan Jokaisella on oikeus välittömään toimeentuloon ja huolenpitoon. Pe VL 73/2014 vp PERUSTUSLAKI 6 § Yhdenvertaisuus (syrjinnän kielto) Lailla taataan jokaiselle oikeus perustoimeentuloon (syyperusteinen sosiaaliturva). Pe VL 55/2016 vp Esimerkiksi iän perusteella voidaan tehdä poikkeuksia. Julkisen vallan on turvattava jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut. PERUSTUSLAKI 22 § Perusoikeuksien turvaaminen Vaikka perustuslaissa on yhdenvertaisuusperiaate, on perusteltua erottaa toisistaan erilaisia ryhmiä ja heitä on mahdollista kohdella eri tavoin: Turvapaikanhakijat - oleskeluluvan saaneet - EU-maiden kansalaiset - Suomen kansalaiset + 9 § Liikkumisvapaus 10 § Yksityiselämän suoja 17 § Oikeus omaan kieleen ja kulttuuriin

Sonya Walkila: EU ja SUOMI Käsitteet EU-lainsäädännössä Sosiaaliturvaetuus Sosiaaliavustus Vapaan liikkuvuuden direktiivin perusteella Työntekijöillä vahva asema VAIKEA TAPAUS I: Taloudellisesti ei-aktiiviset ihmisryhmät VAIKEA TAPAUS II: 3 kk - 5 v maassa olevat Arviointiperusteina: Riittävät varat Ei kuormita sosiaaliturvajärjestelmää Kattava sairasvakuutus OIKEUDET EU:SSA: Syrjinnän kielto Oikeus liikkua Työntekijöiden vapaa liikkuvuus Joukkokarkotukset kielletty EU-tuomioistuimen OIKEUSKÄYTÄNTÖ MUUTTUNUT AJASSA: 1998-2007 2008-2013 2014-