Terveisiä kentältä erikoissairaanhoidon näkökulmasta

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sosiaali- ja terveysala toimintaympäristönä: VerkkoSote Sosiaali- ja terveysala toimintaympäristönä ITK-konferenssi.
Advertisements

©Tampereen kaupunki Tampereen kaupunki, tietohallinto Business with Public Information Oct 2, 2007, Tampere Tampereen kaupunki julkisen tiedon jakelijana.
© Logica All rights reserved Sosiaalialan tietoteknologian käytön edistäminen Pohjois-Karjalassa - maakunnan ja Logican välisessä yhteistyössä Pirjo.
SOTE-ESITYKSEN ARVIOINTIA Juhani Lehto
Yksityisen ja julkisen sektorin roolit taiteen rahoittajina Taike Leif Jakobsson, Svenska kulturfonden.
MIELIPIDEKYSELY SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUJEN TUOTTAMISESTA elokuu 2008.
Kotipalvelut Eija Bouras Ky
AMK tutkimuksen tulevaisuus Tulevaisuustyöpaja 2/Aluekehitys
Yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon lakien uudistaminen
Ympäristöministeriö / Katri Tulkki / Kauppa yhdyskuntien kehityksessä1 Palvelurakenteen kehittämisen työkaluja.
Työllisyysportti ”Ei vain tietoa, vaan ihmistä varten”
Kokemuskenttä - Nyt ja tulevaisuudessa
Sivistystoimen tuloskortti 2013
Tutkijan identifiointi kansallisella tasolla Hanna-Mari Puuska, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy
Kevan toimintaympäristötutkimus 2012 – siirtymistä omaan palvelutuotantoon Kevan toimintaympäristötutkimus 2012: useat kunnat ovat palauttaneet ulkoistettuja.
1 Mielipidekysely terveyspalvelujen tuottamisesta.
Lahti Katse rakenteisiin palvelut ja kunnat rakenteiden murroksessa Rakenteet muuttuvat - toimivatko markkinat ? Kehittämispäällikkö.
Perusterveydenhuolto – THL:n malli Yleislääkäripäivät
Varhaiskasvatuksen kehittämisen haasteet Pirkanmaalla
Maahanmuuttajat, ulkomaiset tutkinto-opiskelijat ja rekrytointi: Case Helsingin kaupunki VTT Annika Forsander Maahanmuuttoasioiden johtaja Maahanmuutto-osasto.
K ORKEAKOULUJEN TIEDOLLA JOHTAMISEN TARPEET - BUSINESS INTELLIGENCE Ylitarkastaja Jukka Haapamäki.
Tuula Partanen Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinaattori Eksote Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Toimintarakenteet 2013.
Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät Jukka Lindberg, tilaajajohtaja.
Julkisen hallinnon yhteinen tuki- ja ylläpitotehtävien eAMS-malli Christian Jämsen
Palveluntuottajajärjestöjen rooli tulevaisuudessa SOSTE
Sote-tieto hyötykäyttöön - strategia 2020 Tieto hyvinvoinnin ja uudistuvien palveluiden tukena.
www.yhteisokeskus.fi Järjestöjen ja kuntien välinen yhteistyö Milja Karjalainen Satakunnan yhteisökeskus Sirpa Kynäslahti Porin kaupunki.
Kuntoutuksen asema sosiaali- ja terveysalan muutoksessa – kokemuksia Suomesta ja Ruotsista Rehabilitation Finland ry:n järjestämä seminaari kuntoutusalan.
Laatutyö ja KA Toiminnan kuvaaminen JY:n KA-tiimi
Terveytemme.fi -sivusto. Seuraavat THL:n väestötutkimus- ja rekisteriaineistot hyödyntävät Terveytemme.fi-palvelua tärkeinpänä julkaisuvälineenä: Alueellinen.
Terveytemme.fi -sivusto
Kansalaisten näkemykset sote-uudistuksesta ja valinnanvapaudesta
Työelämän uudet valvonnan muodot
Esiselvitys.
Sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatio- ja palvelutiedon hallinta
Metadata-hankkeen tilannekatsaus ja jatko 2018
Varhaiskasvatuksen tietotuotannon nykytila ja haasteet Tarja Kahiluoto, neuvotteleva virkamies Yleissivistävän koulutuksen ja varhaiskasvatuksen osasto.
Asiakastietojen sähköistä käsittelyä koskevan lainsäädäntötyöryhmän tavoitteet Maritta Korhonen Kehittämispäällikkö.
Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia 2020 ja sen toimeenpano - Kori 3: Tiedon jalostaminen ja tiedolla johtaminen.
Yhteenvetoa Selvitys asiakas- ja potilastietojen toissijaisen käytön kokonaisarkkitehtuurin nykytilasta
TAHE keskitetty toimintamalli
Kehityshankkeet Tietoallas toteutus
Nyt kannattaa toimia!.
Hyvinvointikertomustyö kunnissa ja alueilla
Kuntoutuksen kuumat perunat
Maakunnille siirtyvät tehtävät ja henkilötyövuodet
Sote ja Valinnanvapaus Kela Esa Tallbacka Inari Otonkoski
Strategian toimeenpanon tvk Hannu Hämäläinen
Sote-ratkaisu ja terveydenhuollon palveluvalikoima
Valtakunnallisten toimijoiden työnjako sekä tietojärjestelmäratkaisujen arkkitehtuuri Tausta: Valtakunnallisilla viranomaisilla on keskeisiä tehtäviä sote-uudistuksen.
Sote-tietojohtamisen tietojärjestelmästä Kommenttipyynnöt sivuilla: 26
Digityökalujen valmistelu järjestämistehtävää varten
Sote tietojen toissijaisen käytön KA:n työpaja
Maakunnan digipalvelut järjestämistehtävässä
Kysymys 3: Maakunnan johtaminen
Mikä muuttuu HYTEssä ja SOTEssa 2021?
SOTE tietojen toissijaisen käytön KA
XBRL-taksonomian mukainen raportointi
Menestys tiimityön kautta
Sote-valtakunnallisten toimijoiden yhteinen tavoitetila: Luova-virasto
SOTE tietojen tietoturvallisen hyödyntämisen kokonaisarkkitehtuuri
Maakunnan konserniohjauksen työkalut
Tiedolla johtaminen - työryhmä
Ohjaus ja valvonta (Ohjava) - teemaryhmä
Kehittämisen toimijat – systeeminen taso
Anna Kärkkäinen erityisasiantuntija.
JÄRJESTÄJÄN TEHTÄVÄT Maakunnan järjestäjän digipalvelut
Omavalvonta -työpaja THL:ssa
Järjestötieto muutoksessa
Esityksen transkriptio:

Terveisiä kentältä erikoissairaanhoidon näkökulmasta Tuija Ikonen arviointiylilääkäri Hallintokeskus VSSHP

Hilmo-tietojen käyttö palvelutuottajan kannalta Tietojen käyttöä säätelee lainsäädäntö (tarkoitus, mahdollistaminen ja rajoitukset) Toisiokäyttö, Laki THL:sta (rekisteriviranomaisena) - vastaavatko käyttötarpeeseen? Tilastointi THL, muut viranomaistahot Haasteena yksityiset palvelut ja työterveyshuolto! Tutkimus THL Tutkijalähtöinen Päätöksenteko eri tasoilla (tiedolla johtaminen) Ohjaus (Valtakunnan taso, jatkossa myös maakunta?) Vaikutukset resurssiohjaukseen? Johtaminen (Toimintayksikkö) Benchmarking-tiedot (sairaaloiden tuottavuus, Perfect) PMTT, paljon muita toteutumattomia tarpeita! Kehittäminen (Alue, maakunta) Eri tuottajien toimittamien tietojen yhdistäminen palveluketjujen suunnittelemiseksi ja vertailuksi Jatkossa tarvitaan yhtäläiset tiedot sekä yksityisistä että julkisista tuottajista Erityiskohteita: Palvelujen suurkäyttäjien tunnistaminen! Valvonta Valvonnan rakenteet ja toimijat muutoksessa (selvityshenkilö) Omavalvonnan rooli jatkossa?

Hilmon haasteet Jatkuva toimintaympäristön, tuotantotapojen ja -rakenteiden muutos Tiedon käyttötarkoituksen selkiinnyttäminen (tiedon pyytäjälle ja tuottajalle!) Vastaako tiedon tuotantoprosessi tarkoitukseen (ohjeistus – kirjaaminen – poiminta)? Ilmoitettavaksi pyydetyn tiedon tarkoituksenmukaisuus muuttuu Miten siivotaan pois ”vanhentuneet” tietokentät tai muutetaan tiedonkeruuta? Yksiselitteiset käsitteiden määritelmät ja ohjeet tiedon kirjaamiseksi ja poiminnaksi Toteutus Ongelmia tiedon kattavuus ja tiedon oikeellisuus Kerättävien tietojen määrittely vaikuttaa tiedon poiminnan tuotantotapaan Rinnakkaisuudet pois (esim. TOPI ja OID), samoin päällekkäiset tiedot, jotka saatavissa yhdistämällä Periaate: Mahdollisimman paljon automatisoitua tiedon poimintaa Luokitukset korvataan eksaktilla tiedolla (VRK-tunniste vs. Lääkäri / Muu) Diagnoosi- ja toimenpidetiedot asianmukaisesti – koodit tehokkaaseen käyttöön! Aikaleimojen hyödyntäminen ja yhdistäminen hoitotapahtumiin (tehohoidon kestot) Suhde muihin raportointeihin (esim. KL) ja Kantaan? Vain yksi kansallisen tiedonkeruun väylä, josta tiedot eri tarkoituksiin ohjataan? Hyödyntäminen Lakiesitys tiedon toisiokäytöstä mahdollistaa ja rajoittaa? Hilmo-tiedonkeruun prosessin valjastaminen muun strukturoidun tiedon toimittamiseen tuottajien benchmarkingia varten? Raportoinnin nopeus, julkisuus – käyttäjäportaali?

Tulevaisuus? Sote-järjestelmämuutos Yksityiset ja kolmannen sektorin tuottajat saman tiedonkeruun piiriin kuin julkiset palvelukeskukset ja yhtiöt Miten yksityisellä puolella eritellään vain julkisella rahalla tuotetut palvelut? Voiko julkinen palvelutuottaja myydä vakuutus- tai omalla rahalla ostettuja palveluja? Kuinka tehdään tuottajien tuottavuus-BM? Järjestäjän (maakunnan) järjestämien hoitokokonaisuuksien tietojen yhdistäminen Tarvitaanko järjestäjien tuottavuus-BM? Integroitu so – pth – esh? Miten ennakoidaan tiedonkeruun ja raportoinnin tarpeita? THL:n viranomaisrooli tiedonkeruussa ja määrittelyssä? Julkinen vs yksityinen tuotanto Tiedonkeruun ulkopuolella vakuutuspohjaiset palvelut ja työterveyshuollon palvelut? Jos merkittävä osa palvelutuotannosta tapahtuu ohi julkisen palvelutuotannon, mikä vaikutus kansallisiin ja kansainvälisiin tilastoihin? Mikä vaikutus kapitaatioperusteiseen rahoitukseen? Maakunta tietojen kerääjänä ja käyttäjänä? Työnjako THL:n kanssa? Tietotuotannon prosessi ja raportointiketjut? Valinnanvapauden seuranta? Tarvitaanko? Mihin tarkoitukseen? Julkisten tuottajien vs. julkisen ja yksityisen tuottajan välinen valinta?

”Monimutkaisiin ongelmiin ei ole yksinkertaisia ratkaisuja.” Kiitos! ”Monimutkaisiin ongelmiin ei ole yksinkertaisia ratkaisuja.”