Aulis Kuusela Maaseutuvirasto

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Juha Ikäheimo Pohjois-Savon ELY-keskus
Advertisements

Eduskunta Vilppu Talvitie hallitusneuvos MMM
Maatalousyrittäjien opintoraha
MAATALOUDEN INVESTOINTITUKI INVESTOINTITUKI 2014 Investointituki maatalouteen Maatalouden rakennelain mukainen rahoitus Investointitukea haetaan.
Kirjanpidon tilit 1/2 Liiketapahtumat kirjataan tileille Tili on kaksipuolinen laskelma, toiselle puolelle kirjataan lisäykset, toiselle vähennykset Tilin.
Aluetilinpito bruttokansantuote - arvonlisäys, brutto perushintaan - kiinteän pääoman bruttomuodostus (investoinnit) - työlliset - kotitalouksien.
Tukioikeuksien siirrot  Voidaan siirtää pysyvästi tai määräajaksi  Tehdään lomakkeilla 103A ja 103B  Lomakkeen 103A saat joko Vipu-palvelusta tai kunnasta.
1 MAATALOUDEN RAKENNETUKI Ajankohtaista investointituesta
Leader-ryhmä elinkeinojen kehittäjänä Reijo Martikainen Maaseutuvirasto Muistilista ja tiivistelmä Leader-hallitusristeilyn työpajasta Suomenlahdella.
Tietoisku: Mitä uutta kuidun saatavuudessa? -Yhteisrakentaminen ja –käyttö -Valokuidun saatavuus -Laajakaista hankkeen eteneminen.
Ajankohtaista tuotantotukeen liittyvästä lainsäädännöstä Tuotantotukijärjestelmän ajankohtaispäivä Anne Backman Lakimies.
Rotarypiirin 1420 piiriapurahojen (Designated District Grants, DDG) hakeminen ja raportointi.
Potkuri ja Starttiraha Pirkka Hyssälä. STARTTIRAHA.
Suomen asumisperusteinen sosiaaliturva Jyväskylän yliopisto Heli Ahokas / Kela.
TUKIPYYNTÖ EVM:n rahoitustuen myöntäminen 1)Komissio ja EKP 2)Komissio ja EKP, mahdollisesti IMF:n kanssa 3)Komissio ja EKP, mahdollisesti IMF:n kanssa.
AikuiskoulutusEP - tietokantatilanteen yhteenveto
LIIKEKILPAILUN SÄÄNTELY KILPAILU- MENETTELY KILPAILUN- RAJOITUKSET
TYÖVOIMAKOULUTUS JA REFORMI
Innovaatioseteli INNOVAATIO-OSAAMISTA YRITYKSEESI
NYKYTILAN KUVAUS Maaseudun kehittäminen
Tulorajat ja asunnon vaihdot
Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020: NEUVONTA
Leena Paaskoski & Mikko Sola Finnan konsortioryhmä
Kaksinkertainen kirjanpito
Tapahtumatalo Bio Rex, Helsinki
Sivisverkon digitaaliset osaamismerkit
Laadullisten tutkimusmenetelmien seminaari
Tampereen seutukuntien päiväkotihoidon kustannusvertailu 2016
Jokaisella organisaatiolla oli oma toimintakulttuuri.
Maaseudun kehittämisen yritysrahoitustoimenpiteet ohjelmakaudella
OSA IV SÄÄSTÄMINEN JA TALOUDEN SUUNNITTELU
Rahoitusta yritysten kehittämishankkeisiin Yrityksen kehittämisavustus ja yritystoiminnan kehittämispalvelut
Neuvo Maatilojen neuvontajärjestelmän ajankohtaiset Merja Uusi-Laurila.
Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014– Mahdollisuuksien maaseutu - Pohjanmaan ELY-keskus / Sirkku Wacklin & Heikki Rautio.
OSA II Luotot ja takaus. OSA II Luotot ja takaus.
KVTES:n jaksotyöaikauudistus
Varhaiskasvatuksen kysely kunnille koskien hallinnonalaa, kotihoidon ja yksityisen hoidon tuen kuntalisiä sekä palveluseteliä Jarkko Lahtinen ja Johanna.
Nuoren viljelijän aloitustuki ja maatalouden investointituet: tuen ehtoja ja tilannekatsaus Suonenjoki
MAATALOUDEN RAKENNETUET Nuoren viljelijän aloitustuki
Pk-yritysaloitteen mukainen ohjelma
Neuvojien valinta ja Neuvo 2020 toimeenpanon linjaukset Merja Uusi-Laurila.
Ympäristöriskinarviointi viranomaistoiminnassa
Maatalouslinjan ajankohtaiskatsaus
Opintotuki ja Aalto-yliopiston opintotukipalvelut
Maitoyrittäjät ry:n vuosikokous ja workshop
Taloustorstai Kuntaliiton kysely hallitusohjelman ja kehyspäätöksen vaikutuksista kuntatalouteen SÄÄSTÖKYSELY Mikko Mehtonen.
OSA III Jos lasku tai luotto jää maksamatta
Ajankohtaista maaseuturahoituksesta
EUTR – Toimeenpano ja valvonta Suomessa Marko Lehtosalo
Verotuksen perusteet - Johdanto
Verotuksen perusteet - Johdanto
Kuntien ja kuntayhtymien toimintamenojen
TUKIOIKEUKSIEN MITÄTÖINTI
EUROOPAN UNIONI JA EUROOPPALAISUUS
Syyskylvömenetyksiä korvaava tuki
Siuntion kunta/ Varhaiskasvatuspalvelut
Maatilayritysten tietoja Raahen seutukunnassa 2004–2016
Taloushallinnon koulutus
Maatalouspolitiikan ajankohtaiskatsaus MTK Pohjois-Suomi Puheenjohtajien ja sihteerien neuvottelukunta Minna-Mari Kaila.
Laadunvarmistuksen työkalut Laadunvarmistus, toimijat ja niiden roolit
Mitä uutta töissä.fi-palveluun?
Tutkimus- ja kehittämistoiminta Raahen seutukunnassa 2001–2017
Taloudellinen tuki liittojen ja yhdistysten koulutuksiin
Investoinnit ja KYSin talous Kari Janhonen, talousjohtaja
Lähde: Kuntaliitto /Sanna Lehtonen
Sosiaali- ja terveysministeriön maksuasetus kansallisista tietojärjestelmä-palveluista Jari Porrasmaa erityisasiantuntija.
EUTR – Toimeenpano ja valvonta Suomessa Marko Lehtosalo
Maatalousyrittäjien eläkelaitos
Suupohjan rahoitusmahdollisuudet
Työllisyyspoliittinen avustus – rahoituksen haku vuodelle 2020
Esityksen transkriptio:

Aulis Kuusela Maaseutuvirasto 17.11.2016 Maatiloille vuosina 2016 ja 2017 maksuvalmiusongelmien helpottamiseksi myönnettävistä valtiontakauksista Aulis Kuusela Maaseutuvirasto 17.11.2016 20.10.2017

Yleistä Laki maatiloille vuosina 2016 ja 2017 myönnettävistä valtiontakauksista (922/2016) tuli voimaan 16.11.2016 Mavin määräys 61/16 tuli voimaan 1.12.2016 Hakulomake 490 Maksukykylaskelma 491 Hakuaika 1.12.2016-31.1.2017 Takausta voidaan myöntää enintään 160 milj. euroa, mikä tarkoittaisi noin 2000-3000 päätöstä Myönnetään joko maatalousalan de minimis –asetuksen (EU N:o 1408/2013) tai komission hyväksymän ohjelman (sa.46463 2016/N) mukaan

Takauksen kohteena oleva luotto Takaus luotolle, jonka tarkoituksena on maatalousyrittäjän harjoittaman maatalouden tuotantotoiminnan maksuvalmiuden parantaminen Luoton määrä enintään 30 % takauksen hakuvuotta edeltävän kahden vuoden maataloustuotteiden myyntitulojen ja maataloustukien keskiarvosta Luotto voi olla kuitenkin 30.000-110.000 euroa Voi perustua myös laskennalliseen keskiarvoon, jos investoinnin takia tuotanto ei ole vielä täydessä kapasiteetissa Laina-aika enintään 7 vuotta, joista luotonantaja voi myöntää lyhennysvapaata enintään kaksi vuotta

Kannattavan toiminnan vaatimus Takauksen myöntämisen ehtona on, että takauksen saajan harjoittamalla maatalouden tuotantotoiminnalla on edellytykset jatkuvaan kannattavaan toimintaan. Muuta huomioitavaa; Takaukselle ei vaadita vastavakuutta Ei ole yrittäjätulon alarajaa Ei tarvita lainan nostolupaa Kyseessä on luottolaitoksen pankkilaina ei korkotuettu laina Luottolaitos varmastikin vaatii omalle 30 % vakuudet Maksukykylaskelma on yhden sivun pituinen yksinkertainen kassajäämälaskelma, jonka asiakas pystyy täyttämään

Takauksen ja siihen sisältyvän tuen määrä Takaus voi olla enintään 70 % luoton määrästä eli 21.000-77.000 euroa Jos tuki myönnetään maatalousalan de minimis –asetuksen mukaan, tuki ei saa ylittää 15.000 euroa maatilaa kohti minkään kolmen verovuoden aikana. Ohjelman mukaan tuki voidaan myöntää ainoastaan maito-, sika- ja hedelmä/vihannesalan tuottajille ja tuki voi olla enintään 15.000 euroa maatilaa kohti Takaukseen liittyvä tuki on 2,75 % takauksen määrästä eli enimmillään runsaat 2118 euroa

Takauksesta perittävät maksut Takauksesta peritään saman suuruiset maksut kuin mitä on rakennetuen investointeihin kohdistuvissakin takauksissa. Kertamaksu enimmillään 200 euroa. Lisäksi peritään puolivuotismaksu takauksen jäljellä olevasta määrästä 0,75 % Takauksesta aiheutuvat menot voivat suurimmillaan olla noin 5.000 euroa.

Maatalouden de minimiksenä myönnettävä tuki Muille tuotantosuunnille kuin maito-, sika- ja hedelmä/vihannestuotantosuunnan tiloille joudutaan myöntämään takaus maatalouden de minimis –tukena Aikaisempia maatalouden de minimis –tukia ovat olleet; maatalousyrittäjien opintoraha 2014, tilaneuvontatuki III ja IV haku 2013, tilaneuvontatuki I-IV haku 2014, sokerijuurikkaan kuljetustuki 2013 ja 2015, sikatalouden kriisituki 2015, väliaikainen kansallinen lisätuki 2015 ja hirvivahinkokorvaukset (pelto) 2015 Eli edellä mainitut tuet ja takaustuki sekä tulevat maatalouden de minimis tuet ei saa nousta yli 15.000 euron minkään kolmen verovuoden aikana. Siten takaus voi pienentää tulevia muita tukia Maatalouden de minimistuet ELY-keskus tarkastaa tukisovelluksen raportista takauksen päätöksen tekohetkellä