Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

MAATALOUDEN RAKENNETUET Nuoren viljelijän aloitustuki

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "MAATALOUDEN RAKENNETUET Nuoren viljelijän aloitustuki"— Esityksen transkriptio:

1 MAATALOUDEN RAKENNETUET Nuoren viljelijän aloitustuki
Varsinais-Suomen ELY-keskus 2015

2 ALKUVOIMAA ALOITUSTUESTA
Nuoren viljelijän aloitustuki helpottaa elinkeinon siirtymistä sukupolvelta toiselle ja takaa mahdollisuuden tuottaa puhdasta suomalaista ruokaa jatkossakin.

3 Säädöstilanne Maaseutuohjelma on hyväksytty EU:n komissiossa Ohjelma sisältää jo melko tarkat tiedot tuen ehdoista ja tukitasoista. Laki maatalouden rakennetuista (1476/2007) uusittu monin osin (1187/2014) Tarkemmat säädökset sisältävä valtioneuvoston asetus ja tuen kohdentamisesta annettava valtioneuvoston asetus annettu

4 Aloitustuen hakeminen
Aloitustukea voi hakea jatkuvasti; päätöksiä annetaan jaksoissa. Hakemukset ratkaistaan tukijaksoittain, jotka ovat: 1) nuoren viljelijän aloitustuessa: a) 1 päivästä marraskuuta 31 päivään tammikuuta; b) 1 päivästä helmikuuta 30 päivään huhtikuuta; c) 1 päivästä toukokuuta 31 päivään heinäkuuta; d) 1 päivästä elokuuta 31 päivään lokakuuta; Tuen hakemiselle voidaan kuitenkin asettaa määräaika; hakumahdollisuudesta tiedotetaan ja hakemukset toimitettava määräajan päättymiseen mennessä.

5 Aloitustuen hakeminen
Nuoren viljelijän aloitustukea on haettava luovutuskirjan tai kirjallisen vuokrasopimuksen luonnoksen perusteella ennen aloittamista. Hakemus on toimitettava ELY-keskukselle ennen kuin hakija täyttää 41 vuotta. Nuoren viljelijän aloitustukea haetaan sähköisen HYRRÄ-järjestelmän kautta Nuoren viljelijän aloitustukea voi hakea myös lomakkeella 3319

6 Tilanpidon aloittaminen
Tilanpito katsotaan aloitetuksi, kun hakija ryhtyy tilanpidosta päävastuullisena maatalousyrittäjänä harjoittamaan maataloutta ja saa hallintaansa maatilan tai maatilan osan, jotka muodostavat maatilataloudellisen kokonaisuuden, jolla harjoitettavasta maataloudesta saatavan vuotuisen yrittäjätulon määrä on liiketoimintasuunnitelman perusteella vähintään euroa.

7 Tuen saaja Tukea voidaan myöntää luonnolliselle henkilölle tai yksityisoikeudelliselle yhteisölle, joka ensimmäistä kertaa ryhtyy tilanpidosta vastaavaksi elinkeinonharjoittajaksi harjoittamaan maataloutta. Jos hakija on yhteisö, tulee määräysvalta yhteisössä olla yhdellä tai useammalla luonnollisella henkilöllä, joka täyttää tuen myöntöedellytykset (ikä, koulutus, yrittäjätulo ym.).

8 Tuen saajaa koskevat edellytykset
hakijalla on tuen kohteena olevaa yritystoimintaa koskeva riittävä ammattitaito. Jos ammattitaitovaatimus ei hakuhetkellä täyty, tuen myöntämisen edellytyksenä on, että hakija sitoutuu täyttämään ammattitaitovaatimuksen 36 kuukauden kuluessa tuen myöntämisestä.

9 Ammattitaitovaatimus
Luonnollinen henkilö hakijana tuen kohteena olevan yritystoiminnan harjoittamisen kannalta tarkoituksenmukainen vähintään toisen asteen ammatillinen luonnonvara-alan koulutus; TAI kolmen vuoden kokemus maataloudesta sekä yritystoiminnan harjoittamisen kannalta tarkoituksenmukainen vähintään 20 opintoviikon/30 opintopisteen koulutus, johon sisältyy 10 opintoviikkoa/15 opintopisteen verran taloudellista koulutusta. TAI voidaan osoittaa myös oppisopimuskoulutuksella tai näyttötutkinnolla Kaksi tai useampi luonnollinen henkilö hakijana jokaisella hakijalla on vähintään kolmen vuoden työkokemus ja vähintään puolella edellä mainittu koulutus. Yhteisöt Ammattitaitovaatimuksen tulee täyttyä henkilöillä, joilla määräysvalta yhteisössä

10 Tuen saaja Maatilaa kohti voidaan myöntää yksi aloitustuki
Jos hakija on yhteisö, tukea ei myönnetä, jos yhteisön määräysvaltaa käyttävälle osakkaalle on jo aikaisemmin myönnetty aloitustukea Tukipäätöksen mukainen oikeus tukeen voidaan myös siirtää toimintaa jatkamaan perustetulle yhteisölle, jossa tuen saanut luonnollinen henkilö käyttää määräysvaltaa.

11 Tuen saaja Henkilöllä katsotaan olevan määräysvalta osakeyhtiössä, jos hänellä on yli puolet yhteisön osakkeista ja hänen omistamansa osakkeet tuottavat yli puolet yhtiön osakkeiden äänimäärästä. Määräysvalta voi muodostua myös yhtä useamman henkilön omistamien osakkeiden ja osakkeiden tuottaman äänimäärän perusteella Avoimessa yhtiössä määräysvallan katsotaan olevan yhtiömiehillä yhdessä Kommandiittiyhtiössä määräysvallan katsotaan olevan vastuunalaisten yhtiömiesten enemmistöllä.

12 Yrittäjätulovaatimukset ja tuen tasot
Avustus on EU:n osarahoittama. Tilalta kertyvän maatalouden yrittäjätulon on oltava viimeistään kolmantena kalenterivuotena tuen myöntämisestä: (taso 1) vähintään euroa. → Aloitustukena voidaan myöntää avustusta euroa ja korkotukea enintään euroa. Korkotuen ja varainsiirtoverovapauden määrä yhteensä enintään euroa. Korkotukilaina 80 % hyväksyttävistä kustannuksista, enintään euroa. (taso 2) - vähintään euroa. → Aloitustukena voidaan myöntää avustusta euroa ja korkotukea enintään euroa. Korkotuen ja varainsiirtoverovapauden määrä yhteensä enintään euroa. Korkotukilaina 80 % hyväksyttävistä kustannuksista, enintään euroa. Tukea ei myönnetä, jos tilan yrittäjätulo liiketoimintasuunnitelman mukaan on yli euroa

13 Yrittäjätulo Lasketaan maataloudesta saatavista tuotoista vähentämällä maatalouteen kohdistuvat muuttuvat ja kiinteät kulut, poistot ja velkojen korot. -> Muuttuviin kuluihin ei lueta hakijan omasta työstä aiheutuneita palkkakuluja. Poistot lasketaan: - rakennusten jälleenhankinta-arvot poistoilla vähennettynä - muu omaisuus käypä arvo - Poistoprosentit: rakennukset 4 %, koneet 10% ja perusparannukset (mm. salaojat) 3 % Aloittamisavustus jaksotetaan tuotoiksi maksuerien mukaisesti. Yrittäjätulovaatimuksen on täytyttävä kuitenkin myös ilman jaksotettua avustusta.

14 Maatilan tuotanto-olosuhteet
Tuen myöntämisen edellytyksenä on, että tuen kohteena olevalla maatilalla noudatetaan sellaisia asianomaista tuotannonalaa koskevia pakollisia vaatimuksia, jotka perustuvat ympäristöä, hygieniaa ja eläinten hyvinvointia koskevaan Euroopan yhteisön ja kansalliseen lainsäädäntöön. Edellä tarkoitettujen vaatimusten täyttyminen voidaan todeta viranomaisten suorittamien tarkastusten tai valvontojen perusteella, viranomaisten päätösten perusteella, hakijan esittämän selvityksen perusteella tai maatilakäynnin perusteella. 14

15 Liiketoimintasuunnitelma
Liiketoimintasuunnitelma vaaditaan kaikilta, oltava keskenään vertailukelpoisia, aina esitettävä tuen myöntämisen edellytyksiä koskevat tiedot (oikeat ja riittävät). Liiketoimintasuunnitelman sisältö koostuu viidestä osiosta: 1. tuen hakijaa ja tilan hallintaa koskevat tiedot 2. tuen hakijan ammattitaito 3. tilan alkutilanteen tarkastelu 4. tilan kehittäminen 5. talouslaskelmat ja niiden perustelut 6. tuen hakijan mielipide, mitkä seikat puoltavat valinnassa menestymiseen Liiketoimintasuunnitelma on hakijaa sitova. Aloitusavustuksen viimeinen erä voidaan maksaa sen jälkeen kun tukipäätöksellä hyväksytyn liiketoimintasuunnitelman asianmukainen noudattaminen on varmistettu.

16 Valintamenettely aloitustuessa
Tukikelpoisuusehdot täyttävät hankkeet arvioidaan valintaperusteiden avulla. Valintaperusteet muodostuvat kolmesta aihealueesta, joiden avulla varmistetaan, että tuettava hanke edistää toimenpidettä koskevia ohjelmassa ja sitä koskevassa kansallisessa lainsäädännössä esitettyjä tavoitteita Valintaperusteet ja niiden painokertoimet ovat seuraavat: 1. Tilan yritystoiminnan taloudelliset edellytykset (40 %) 2. Tilan tuotantoedellytykset (30 %) 3. Tilan kehittämistoimet ja mahdollisuudet (30 %) Aihealueet arvotetaan painokertoimen avulla siten, että maksimipistemäärä on kolme. Kaikkien rahoitettavien hankkeiden on saatava pisteitä vähintään kahdesta aihealueesta siten, että painotettu kokonaispistemäärä on vähintään 1,1 pistettä.

17 Valintamenettely aloitustuessa
1 Tilan yritystoiminnan taloudelliset edellytykset (40%) - kannattavuus, maksuvalmius ja vakavaraisuus - maatalouden merkitys kokonaistulojen kannalta 2 Tilan tuotantoedellytykset (30%) - esim. rakennukset, koneistus, pellot, verkottunut toiminta, työvoiman saatavuus automaation ja teknologian hyödyntäminen 3 Tilan kehittämistoimet ja mahdollisuudet (30%) - kehittämistoimet joiden avulla parannetaan kilpailukykyä sekä kannattavuutta

18 Aloitustuen (avustus) maksaminen
Avustuksena myönnetty nuoren viljelijän aloitustuki maksetaan ilman erillistä hakemusta. Avustus maksetaan enintään kahtena vuotuisena eränä. Jos aloitustuki on myönnetty ennen tilanpidon aloittamista, avustuksen ensimmäisen erän maksamisen edellytyksenä on, että tuen saaja esittää selvityksen tilanpidon aloittamisesta. Avustuksen toinen erä voidaan maksaa sen jälkeen kun tukipäätöksellä hyväksytyn liiketoimintasuunni-telman asianmukainen noudattaminen on varmistettu (mm. koulutus)

19 Aloitustukeen liittyvän lainan nostaminen
Tuen kohteena oleva laina voidaan nostaa kahdessa erässä ELY-keskukselta pitää AINA hakea NOSTOLUPA Nostoluvan myöntämisen edellytyksenä: tuen ehtoja on noudatettu kauppakirja ja kuitit irtaimiston hankinnasta nostolupahakemukseen tosite kauppahinnan maksamisesta toimitettava ELY-keskukseen kuukauden kuluessa nostolupapäätöksestä

20 Aloitustukeen liittyvät tuen siirrot
Tilanpidon aloittamiseen liittyvän kiinteistön hankinnan yhteydessä voidaan edelliselle omistajalle myönnetyt tuetut lainat siirtää tilanpidon jatkajalle. Korkotukea ei myönnetä sellaiseen osaan kauppahinnasta, johon kohdistuu siirrettävää tuettua lainaa. Aloitustukipäätöksen mukainen oikeus tukeen voidaan myös siirtää toiselle henkilölle tai taholle, jos kyseisen tuen myöntämisen edellytykset täyttyvät. Tukien/lainojen siirtämisestä päättää ELY-keskus.

21 Oy ja aloitustuki Jos hakija on yhteisö, tulee määräysvalta yhteisössä olla yhdellä tai useammalla luonnollisella henkilöllä, joka täyttää tuen myöntöedellytykset (ikä, koulutus, yrittäjätulo ym.). Osakkeiden hankintahinta ei ole hyväksyttävä lainoitettava kustannus Yhtiöittäminen on mahdollista aloitustuen saannin jälkeen Tuki voidaan siirtää perustettavalle yhtiölle edellyttäen, että kyseisen tuen myöntämisen edellytykset täyttyvät. Yhtiöittämisestä seuraavalta varainsiirtoverolta voi välttyä, jos yhtiön vastattavaksi siirretään nuoren viljelijän aloitustukeen liittyvä korkotukilaina

22 HYRRÄ - hanke-, yritys- ja rakennetukien luotettava asiointiväylä netissä.
Yksi osoite, monta etua! Kaikki tämä nyt osoitteesta • Maataloustuotantosidonnaiset investointituet • Nuorten viljelijöiden aloitustuet • Maaseudun kehittämistuet • Yleishyödylliset investointituet • Maaseutuyritysten yritystuet • Liiketoimintasuunnitelmat Hyrrä-palvelussa pyörähdät asioimassa minkä tahansa edellä mainitun tukiasian parissa kätevästi kellon ympäri omalta kotikoneeltasi.

23

24 Kiitos! Kiitos !


Lataa ppt "MAATALOUDEN RAKENNETUET Nuoren viljelijän aloitustuki"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google