Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020 - Mahdollisuuksien maaseutu - Pohjanmaan ELY-keskus / Sirkku Wacklin & Heikki Rautio.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020 - Mahdollisuuksien maaseutu - Pohjanmaan ELY-keskus / Sirkku Wacklin & Heikki Rautio."— Esityksen transkriptio:

1 Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014– Mahdollisuuksien maaseutu Pohjanmaan ELY-keskus / Sirkku Wacklin & Heikki Rautio

2 Kolme strategista painopistettä
Maaseutuohjelmalla edistetään biotaloutta ja sen osana maataloutta harjoitetaan taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävällä ja eettisesti hyväksyttävällä tavalla. monipuolistetaan maaseudun elinkeinoja ja parannetaan työllisyyttä kehittämällä yritysten kilpailukykyä, uutta yrittäjyyttä ja yritysten verkostoitumista. lisätään maaseudun elinvoimaa ja elämänlaatua vahvistamalla paikallista omaehtoista toimintaa.

3 Ohjelman varat toimenpiteittäin
Julkinen rahoitus yhteensä miljoonaa euroa

4 Hanke- ja yritystukien alueellinen rahoituskiintiö
Alueellisia varoja maaseudun kehittämiseen (=kehittämishankkeet ja yritystuet) koko maassa 600 milj. euroa, josta EU:n osuus 42% Pohjanmaan ELY-keskuksen alustava kiintiö 46 milj. euroa Lisäys edellisen ohjelmakauden alkuperäiseen kiintiöön 2,5 milj. e Pohjanmaan maakunta n. 70 % ja Keski-Pohjanmaa n. 30 % Rahoituksesta n. 60 % yritystukiin ja 40% kehittämishankkeisiin

5 Mikä muuttuu päättyvään ohjelmakauteen verrattuna?
Sähköinen asiointi ja hakuprosessi kauden alusta alkaen (”Hyrrä”) Hakukierrokset, päätöksentekojaksot ja hakemusten pisteytys Yksinkertaistetut kustannusmenettelyt Kertakorvaus, kiinteämääräinen korvaus (lump sum / flat rate) Toimenpiteet kattavat laajempia kokonaisuuksia ja niiden yhdisteleminen on aiempaa helpompaa Innovaatio-, kansainväliset ja muut yhteistyöhankkeet sekä tutkimusyhteistyö oleellisena osana ohjelmaa Koordinaatiohankkeet ja muut valtakunnalliset hankkeet lisäämässä vaikuttavuutta Erillinen kiintiö ympäristö/vesistöhankkeisiin rannikon ELY-keskuksille

6 Ajankohtaista Pohjanmaan ELY-keskuksessa
Vuonna 2015 ei erityisiä painopisteitä, vaan ohjelma otetaan käyttöön koko laajuudessaan Ensi vuonna käytettävissä sekä vuoden 2014 että 2015 kiintiö Hanketoimijat ovat erittäin aktiivisia. Epävirallinen kehittämishankkeiden ideahaku on tuottanut 80 kpl hankeaihioita, joiden yhteenlaskettu kustannusarvio on n. 30 milj. euroa. Hankkeiden ja yritysrahoituksen haku alkaa yhtä aikaa kaikissa ELY-keskuksissa vuoden 2015 keväällä, kun ohjelma hyväksytty Brysselissä, kansallinen lainsäädäntö hyväksytty, tietojärjestelmä valmis.

7 Alueelliset kehittämistoimenpiteet
Kehittämishankkeet (kehittämishanke + yleishyödyllinen investointihanke) Koulutus ja tiedonvälitys Kylien ja palveluiden kehittäminen Yhteistyö ja innovaatiot Yritysten rahoitus Investoinnit Aloittaminen Kehittäminen Leader-ryhmien toiminta Teemahankkeet

8 Maaseutuohjelman kehittämishankkeet
Julkisen tuen enimmäistaso kehittämishankkeissa 100% (jos yrityksiä mukana hankkeessa, huomioidaan valtiontukisäännöt -> tukitaso alhaisempi), investointihankkeen tukitaso max 75% Kuntarahan tarve suhteellisen pieni Kaikki hankkeet voivat olla paikallisia, alueellisia, alueiden välisiä, kansainvälisiä tai valtakunnallisia.

9 Koulutus ja tiedonvälitys
Ammatillinen koulutus, maa- ja metsätalousala sekä pk-yrittäjät kohderyhmänä Leader-toimenpiteenä kohteena voi olla myös maaseudun asukkaiden koulutus ja tiedonvälitystoimet Voi sisältää yrityksille räätälöityjä osia, tila- ja yritysvierailut Tiedonvälityshankkeissa demonstraatiot mahdollisia, ns. esittelyhankkeisiin voi sisältyä lyhytaikaisia investointeja

10 Maaseudun palvelujen ja kylien kehittäminen
Maaseudun palvelumallien kehittäminen ja uudistaminen, kokeilut Kylien kehittämishankkeet: sekä yleishyödyllisiä investointeja että kehittämishankkeita Pieninfrastruktuuri – pienimuotoiset investoinnit mm. tietoliikenneyhteyksien parantamiseksi, mutta ei laajakaistojen runkoverkkoja Suunnittelu, toteutus, investoinnit

11 Yhteistyö ja innovaatiot 1/2
Toimintatapana valmiiksi suunniteltu elinkeinojen kehittämishanke ”Ei suunnittelun suunnittelua” Hanke-esimerkkejä: Matkailualan yritysten yhteiset kehittämis- ja markkinointihankkeet. Maaseutuyritysten hoiva- ja elämyspalveluiden kehittäminen, tuotteistamiseen ja markkinointiin liittyvä yhteistyö. Uusien tuotteiden, käytäntöjen, menetelmien ja tekniikoiden kehittäminen maatalouden, elintarvikealan, metsätalouden, matkailun ja muiden maaseudun elinkeinojen uudistamiseksi. Yhteistyön kautta syntyvät uudet menettelyt ja teknologia ilmastonmuutoksen lieventämiseksi. Uuden tuotteen, toimintamallin tai menetelmän edellyttämät suunnitelmat, selvitykset sekä toimivuutta varmistava pilotointi sekä mahdollinen demonstraatiohanke.

12 Yhteistyö ja innovaatiot 2/2

13 Lisää viraston nimi, tekijän nimi ja osasto

14 Yritystukitoimenpiteet Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa 2014-2020
Investointituki Perustamistuki Investoinnit fyysiseen omaisuuteen (ohjelman toimenpide 4) elintarvikealan yritysten investointituki Tila- ja yritystoiminnan kehittäminen (ohjelman toimenpide 6) investointi-, ja perustamistukea maatalouden ulkopuoliseen yritystoimintaan (maatilat, mikroyritykset ja pienet yritykset)

15 Maataloustuotteiden jalostus, kaupan pitäminen ja kehittäminen (investointituki)
Tavoite on elintarvikealan pk-yritysten sekä maatilojen kasvu, kehittyminen ja kilpailukyvyn parantaminen lisäämällä maataloustuotteiden kaupallista arvoa, kehittämällä elintarvikejalostusta ja edistämällä myyntiä paikallisilla markkinoilla ja lyhyissä jakeluketjuissa Kenelle Tukea voivat hakea maaseutualueilla ja kaupungeissa toimivat mikroyritykset, pienet yritykset ja keskisuuret yritykset (pk-yritykset) silloin kun tuettavan toiminnan lopputuote on maataloustuote. Lisäksi tukea voidaan myöntää maatalousyrityksille. Kun tuettavan toiminnan lopputuote on maataloustuotteesta pidemmälle jalostettu elintarvike, niin tukea voivat hakea ainoastaan maaseutualueilla toimivat mikroyritykset , pienet yritykset ja maatalousyritykset. Mitä Tukea voidaan myöntää alkavan tai toimivan yrityksen aineelliseen (koneisiin, laitteisiin ja rakentaminen) ja aineettomaan investointeihin, yleiskuluihin ja toteutettavuustutkimuksiin. Tukitasot määräytyvät yrityksen koon ja sijainnin mukaan. Tuki mikroyrityksille ja pienille yrityksille enintään 35 % ja keskisuurille yrityksille 25 % Keski-Pohjanmaalla. Toteutettavuustutkimuksiin voidaan myöntää tukea 40 % (maataloustuotteet) ja 50 % (elintarvikkeet).

16 Muiden kuin maatalous- ja elintarvikealan yritysten kehittäminen (investointituki)
Tavoitteena on yritystoiminnan monipuolistuminen, uusiutuminen, yritysten kannattava kasvu, kansainvälistyminen, kilpailukyvyn parantaminen sekä uusien työpaikkojen luominen Kenelle Tukea voivat hakea maaseutualueilla toimivat mikroyritykset ja pienet yritykset. Lisäksi tukea voidaan myöntää maatalousyrityksille toiminnan monipuolistamiseen. Mitä Tukea voidaan myöntää alkavan tai toimivan yrityksen aineelliseen ja aineettomaan investointeihin, yleiskuluihin ja toteutettavuustutkimuksiin. Tukea ei voida myöntää kustannuksiin, jotka liittyvät yrityksen perusliiketoimintaan. Tukitasot määräytyvät yrityksen koon ja sijainnin mukaan. Tuki mikroyrityksille ja pienille yrityksille on enintään 35 % Keski-Pohjanmaalla Toteutettavuustutkimuksiin voidaan myöntää tukea 50 %. Maatalousyritys voi olla tuensaajana myös maaseutualueen ulkopuolella (investoinnit)

17 Yrityksen perustamistuki muuhun kuin maataloustoimintaan maaseutualueilla
Tavoitteena monipuolistaa maaseutualueiden elinkeinorakennetta: uusien yritysten perustaminen, toimivien yritysten uusiutuminen ja kokeilut Kenelle Tukea voivat hakea maaseutualueilla toimivat mikroyritykset ja pienet yritykset. Lisäksi tukea voidaan myöntää maatalousyrityksille toiminnan monipuolistamiseen. Mitä Yrityksen perustamistukea voidaan myöntää aloittavan yrittäjän ensimmäisen uuden yrityksen perustamiseen. Toimivan yrityksen kohdalla tuen myöntämisen edellytyksenä on, että tuettava toiminta on yritykselle uutta. Lisäksi tukea voidaan myöntää kokeilujen toteuttamiseen sekä alkaville että toimiville yrityksille (uusi toiminta). Tuen myöntäminen, seuranta, maksaminen ja valvonta perustuvat liiketoimintasuunnitelmaan, jonka vaiheiden ja tavoitteiden toteutumiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Tuki maksetaan kertakorvauksena ja vähintään kahdessa erässä perustuen tukipäätöksen vahvistettujen tavoitteiden saavuttamiseen. Tukea voidaan myöntää enintään euroa. Kokeiluihin myönnettävän tuen enimmäismäärä on euroa. Yhdelle yritykselle voidaan myöntää tukea kuitenkin enintään euroa.

18 Lopuksi… www.maaseutu.fi Pohjanmaan ELY-keskuksen hankeideapankki:
Kiitos!


Lataa ppt "Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020 - Mahdollisuuksien maaseutu - Pohjanmaan ELY-keskus / Sirkku Wacklin & Heikki Rautio."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google