TUPAKKALAKI JA TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sama keho ja sama pää koko elämän
Advertisements

Tupakoinnin lopettaminen
Puuttuminen perusopetuksen oppilaan tupakointiin.
AIVOVERENKIERRON HÄIRIÖT
Kaikille sopiva ohjelma tupakoinnin lopettamiseen
Tupakka ja ympäristö.
Mitä nuuska sisältää? Ruotsalainen kostea nuuska sisältää noin kemiallista ainetta, kuten * Nikotiinia 0,5–1,0% * Syöpävaarallisia aineita, esim.
Riippuvuus tupakoinnista
Tupakointi ja sen vaikutukset
Terveystieto 7.
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
Tupakointi ja työelämä
SUOMALAISTEN TERVEYSNÄKYMÄT
Riippuvuus tupakoinnista
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
Perinataalitilasto − synnyttäjät, synnytykset ja vastasyntyneet Eija Vuori Mika Gissler.
Tupakka Suomessa ja maailmalla
Riippuvuus tupakoinnista
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
Savuton Kainuun sote -toimintaohje
Terveydenhuollon palvelukeskus Hammashoito Miten tupakointi näkyy suussa?
TOSITIETOA Alkoholi. Yleistä alkoholista Valmistetaan luonnontuotteista (mm. viljat ja hedelmät) käyttämällä tai tislaamalla Vaikuttavana aineena kaikissa.
Mielenterveyden Häiriöt. Vuosittain 1-2 ihmistä sadasta sairastuu mielen sairauteen. Ihmisen mieltä ei voida mitata yhtä helposti kuin verenpainetta tai.
Päihteet ja Mielenterveys. Pohdittavaksi Miten suhtaudut nuorten tupakointiin? Miten koulussasi ehkäistään tupakointia? Miksi tupakoinnin lopettaminen.
TOSITIETOA Nuuska. TOSITIETOA Yleistä nuuskasta Valmistetaan samasta tupakkakasvista kuin perinteinen savuke Sisältää yli kemiallista yhdistettä,
D IABETES JA MBO T EKIJÄT : M ATIAS, M IKKO JA H ENRIK.
TOSITIETOA Tupakka. TOSITIETOA Yleistä tupakasta Tupakan savu sisältää yli 4000 kemikaalia Nikotiinin lisäksi tupakka sisältää mm. arsenikkia, kadmiumia,
Tupakoimaton elää pidempään Pentin päivänä 2013 Valtimotautien ehkäisyn ja työterveyslaatuverkoston tempaus tupakoimattomuuden edistämiseksi.
17. MIELIHYVÄ JA RIIPPUVUUS TERVEYSTIETO 7. Pohdi  Kirjoita lapulle TÄRKEIN sinulle mielihyvää tuottava asia  Onko mielihyvän lähde hyväksi terveydelle.
Tyokalupakki.net Tupakoinnin lopettaminen. tyokalupakki.net Suurin osa tupakoitsijoista haluaa lopettaa Miksi kannattaa lopettaa? Kynnet ja sormet muuttuvat.
Markkula1 Ehkäisevän päihdetyön toimintaohjelma − muuttunut lakipohja Yhdessä enemmän! Poikkihallinnollinen työ hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä.
HURTIG Tupakoinnin seuraukset. Tupakan haittavaikutukset terveyteen Tupakointi on aina haitallista. Myös tupakkayhtiöt myöntävät sen. Sairastumisen.
HURTIG Tupakointi on turhaa. Kertaus 1. Mistä riippuvuuden vieroitusoireet johtuvat? 2. Mitä tarkoittaa sosiaalinen riippuvuus? 3. Kerro jokin.
Tupakoinnin haitat Siiri K, Ulpu & Harri. Yleisön aktivointi Mene oman mielipiteesi mukaan sen seinän luo, missä vastaustasi vastaava kirjain on. Kirjahyllyn.
Hanna, Ada ja Siiri M.  Fyysinen riippuvuus on tyypillinen ihmisille, jotka käyttävät lääkkeitä ja päihteitä.  Käyttäjän elimistö on tottunut aineeseen,
Mielenterveyden häiriöt
Tupakkalaki, nuuskan maahantuonti ja sen valvonta
Medialukutaito Kuva: Tussitaikurit.
Tupakkatuotteiden käyttämiseen puuttuminen
Mielenterveyden häiriöt
TERVEYTEEN VAIKUTTAVAT TEKIJÄT
Tupakan uho ja tuho    .
KEUHKOSYÖPÄ …..
Tupakan haittavaikutukset
Keskustelua sähkösavukkeesta
Keskustelua nikotiinituotteista
Liikunta Liikunta on tärkeä osa terveellisiä elämäntapoja. Useimpien sairauksien taustalla on syy liikkumattomuuteen. Lisäksi liikunta ja terveelliset.
Uni, lepo ja rentoutuminen
Nuuska.
Tupakka tuhoaa ja tappaa
Keskustelua nuuskasta
Päihteet Minna, elias ja kalle.
kysymyksiä Mikä on diabetes?
Syöpää aiheuttavia elintapoja
TUPAKKA KPL 23.
Päihdyttäviä aineita.
Keskustelua nikotiinituotteista
Tupakan terveydelliset haittavaikutukset
Tupakan vaikutus aivojen mielihyvärataan
Tupakointi vahingoittaa sinua ja lähimmäisiäsi
SECOND-HAND SMOKE THIRD-HAND SMOKE Tupakka tai tupakan vastike lämmitetään laitteen päällä olevan hiilen avulla. Palamisreaktiossa syntynyt.
Tupakka mediassa tyokalupakki.net.
ånni-projektin oppitunnit 5.-6.luokkalaisille syksy 2014/ pilotointi
Unettomuus Inka ja Milga.
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
Tupakka, alkoholi ja huumeet
Tupakoimattomuuden merkitys knk-potilaalle leikkaukseen valmistautumisessa Päivi Siimes, sh Korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikka, KYS
18. TUPAKOINTI VAARANTAA TERVEYDEN
PÄIHDEILMIÖ-RASTIRATA Tehtäväkortit
Esityksen transkriptio:

TUPAKKALAKI JA TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN

TUPAKKALAKI Tupakkalaki tuli voimaan vuonna 1977, silloin tupakointi kiellettiin yleisissä tiloissa. 1990-luvulla alkoi myös tupakoinnin rajoittaminen työpaikoilla. 2000- luvulla tupakan savu luokiteltiin syöpävaaralliseksi aineeksi. Siitä lähtien tupakkalaki on tiukentunut koko ajan ja Suomen tavoitteena on tupakoinnin loppuminen. On tullut mm. varoitusmerkit tupakka-askeihin, tupakan myynti edellyttää lupaa, tupakkatuotteet eivät saa olla kaupoissa näkyvillä ja ravintolatupakointi on kielletty. Tupakointi on vähentynyt tupakkalain ansiosta. Tupakkalaissa on kaiken kaikkiaan 126 eri pykälää.

TUPAKKALAKI JA SEN UUDISTUKSET Tupakkalaki on uudistunut viimeksi 15.8.2016. Siinä mm. kiellettiin maut ja tuoksut, kuten vanilja ja mentoli, mutta tämä tulee todella käytäntöön vasta vuonna 2020. Taloyhtiö saa nykyään puuttua parvekkeella tupakointiin. Autossa tupakointi on kielletty, jos kyydissä on alle 15- vuotiaita. Sähkösavukkeita säännellään vastaavasti kuin tupakkatuotteita, eli niille säädetään laissa sama ostoikäraja kuin tupakkatuotteille. Tupakan maahantuonti on rajoitettua. Yksityishenkilön tulee olla poissa Suomesta 24 tuntia, jotta voi tuoda tupakkatuotteita ETA-maiden ulkopuolelta. Jälleenmyyjillä pitää olla erikseen myönnetty lupa tupakkatuotteiden myyntiin. Tupakkatuotteita ei saa mainostaa, ja kauppojen kassoilla myöskin tupakkamerkkien logot ovat piilossa. Askeissa täytyy olla varoitustekstit ja –kuvat.

TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN Maku- ja hajuaisti palautuvat jo muutamassa päivässä lopettamisesta, yskiminen ja liman eritys loppuu muutamassa kuukaudessa sekä unen laatu ja fyysinen olotila helpottuu. Parhaimmillaan tupakoinnin lopettaminen lisää terveitä elinvuosia. Tupakoinnin lopettamisella pyritään pysyvään elintapojen muutokseen. Siksi siihen tulee valmistautua huolella. Vieroitusoireet ovat fyysisiä ja psyykkisiä tuntemuksia johtuen tässä tapauksessa nikotiinin puutteesta. Ne voivat tuntua ylitsepääsemättömiltä, mutta menevät kuitenkin aikanaan ohi. Tuntemukset voivat yksilöittäin vaihdella lievistä voimakkaisiin. Jos käy repsahdus on hyvä muistella miksi alunperinkin aikoi lopettaa tupakoinnin.

MIKSI LOPETTAA TUPAKOINTI Tupakoinnista seuraa monia sydän- ja verisuonisairauksia, keuhkosairauksia ja syöpätauteja. Tupakointi vaikuttaa hedelmällisyyteen ja se aiheuttaa raskauden aikana haittoja ja voi johtaa jopa keskenmenoon. Tupakointi voi lisätä myös riskiä sairastua aikuisiän diabetekseen. Keskimäärin tupakointi lyhentää elinikää 8 vuotta. Tupakoinnin aiheuttamiin sairauksiin kuolee vuosittain n. 5000 suomalaista.

TUPAKOINNIN LOPETTAMISEN VAIHEET Ensimmäinen vaihe on ylipäätään harkita tupakoinnin lopettamista. Kun harkinta muuttuu päätökseksi, voi aloittaa valmistautumisen joka kannattaa tehdä kunnolla. Seuraava vaihe on yrittäminen ja se on kaikista haastavin juurikin vieroitusoireiden takia. On luotu erilaisia nikotiinituotteita kuten purkkaa, joiden avulla voi edes vähentää tupakkatuotteiden käyttöä ennen täydellistä lopettamista. Kun on onnistunut lopettamaan ja yrittää ylläpitää sitä, voi helposti repsahtaa ja aloittaa uudestaan, jonka seurauksena vaiheet alkavat alusta. Myöskin tupakoimattomuuden ylläpitäminen on vaikeaa. Aikuisväestön tupakoinnin tilasto (terveyden ja hyvinvoinnin laitos, 2014)

LÄHTEET Terve!- oppikirja http://stm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/tupakkalaki-tiukentuu-uusi-laki- voimaan-15-8-2016 https://www.thl.fi/fi/web/alkoholi-tupakka-ja- riippuvuudet/tupakka/tupakointi-suomessa/aikuisvaeston-tupakointi http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001240074.html http://yle.fi/uutiset/3-7486976 https://www.thl.fi/fi/web/alkoholi-tupakka-ja- riippuvuudet/tupakka/tupakka-ja-terveys/terveyshaitat http://www.terve.fi/tupakoinnin-lopettaminen/tupakoinnin-aiheuttamat- kuolemat http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2016/20160549