Määrällinen tutkimus.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
TUME II / Tilastollinen osuus
Advertisements

tel: TUTKIMUSPRAKTIKUM
Metodologian ja menetelmien valinta
Peruskysymys: onko asteikko luonteeltaan luokitteleva vai jatkuva?
Luento 2: Tilastollisen tutkimuksen peruskäsitteet ja menetelmät
PS Tutkijan etiikka Psykologian alalla on paljon ilmiöitä, joita ei eettisistä syistä voida tutkia. Mieti esimerkkejä ja perustele! Tutkimusaiheen.
Psykologinen tutkimus
TUME II / Tilastollinen osuus
TUME II / Tilastollinen osuus
Hypoteesin testeistä Testin valinta perustuu aina tutkimusongelmaan ja kuvailuun (joka perustuu mitta-asteikoihin) Testaus ei koskaan ole itsenäinen, vaan.
Käyttäytymistieteiden laitos
7 Terveyden tutkiminen.
USKONTO/aineenopettajat AD 4 Ryhmäkokoontuminen Martin Ubani, FT, TM Uskonnon didaktiikan yliopistonlehtori SOKLA.
2 TIETEELLINEN LÄHESTYMISTAPA
Kvantitatiivisen aineiston keruu ja analyysi (kl.2011) -harjoitukset pääaineopiskelijoille Mira Kalalahti Käyttäytymistieteiden laitos
Vain demonstraatio- käyttöön © Menetelmäopetuksen tietovaranto 1 / 8 Ristiintaulukointi Ristiintaulukointia käytetään tutkittaessa kahden luokittelu- tai.
AINEISTOLÄHTÖINEN (eli LAADULLINEN) TUTKIMUSPROSESSI
TEORIALÄHTÖINEN (eli MÄÄRÄLLINEN TUTKIMUSPROSESSI
Mittaaminen Tutkimuskysymyksiin sisältyy keskeisiä käsitteitä, joita täytyy mitata. Määrällisiä menetelmiä käytettäessä tutkimuskysymysten keskeiset käsitteet.
Tilastollisia menetelmiä
Kvantitatiivisen aineiston keruu ja analyysi (kl
YFIA200 Kvantitatiiviset menetelmät, luento
tilastollinen todennäköisyys
Y LEISTÄ Vanhempien ja opettajan erilaisia näkemyksiä lapsen toiminnasta ryhmän jäsenenä Yleensä puhutaan kodin ja koulun välisestä yhteistyöstä Vanhempien.
Otanta Miksi otantaa? –suuresta perusjoukosta voidaan saada tarvittavat tiedot edullisemmin kuin kokonaistutkimuksella –kiireisyys vaatii usein otantaa.
lineaarinen regressio
Tilastollinen testaus Χ 2 -testi nelikentässä kaikkein yksinkertaisin lähtökohta tilastolliselle testille Esim. materiaalin (rauta tai pronssi) ja korun.
Korrelaatio Kertoo kahden muuttujan välisestä lineaarisesta yhteydestä eli kuinka hyvin toisen muuttujan avulla voidaan ennustaa toisen muuttujan vaihtelua.
Tilastollinen testaus Mann-Whitneyn –testiä voidaan käyttää hyvin pienille n 2 ≤ 8 keskikokoisille 9 ≤ n 2 ≤ 20 suurille n 2 ≥ 20 otoksille –voidaan käyttää.
Ea 3. 2 Kvantitatiiviset tutkimusmenetelmät (täyd
Mihin on tultu?. Tutkimusprosessi (MOTV , muokattu De Vaus 1994, 21 pohjalta): Teoria Hypoteesit Empiiriset mittarit Aineiston kerääminen Aineiston.
YFIA202 Kvantitatiiviset menetelmät, luento YTT Pertti Jokivuori Syksy luento (Ti )
1 Kvantitatiiviset menetelmät HUOM! Tentti pidetään tiistaina klo Porthanian salissa PIV Uusintamahdollisuus rästitentissä ma 15– 17.
UNIVERSITY OF TURKU MONIMUUTTUJAMENETELMÄT SOSIAALITYÖN TUTKIMUKSESSA Leena Koivusilta Turun yliopisto, Sosiaalipolitiikan laitos.
Paikkatietojärjestelmät Kaikesta tiedosta jopa 80 % on sidottavissa johonkin paikkaan (maantieteellinen koordinaatisto, hallinnollinen raja tai osoite)
Kvantitatiiviset menetelmät
Tutkimustyypit ja aineistonkeruun menetelmät
Tieteellisen artikkelin kirjoittaminen
TUTKIMUSKURSSI I (407040A-02), OSA A), KVANTITATIIVISEN TUTKIMUKSEN PERUSKURSSI, TILASTOLLISET ANALYYSIMENETELMÄT Jouni Peltonen, 2016
Kvantitatiivinen ja kvalitatiivinen tutkimus
Havainnointi tutkimus-menetelmänä
Kyselylomakkeen tekeminen
YFIA200 Kvantitatiiviset menetelmät, luento
YFIA202 Kvantitatiiviset menetelmät, luento
Kokeellinen tutkimus OPERATIONALISOINTI: tutkittava ilmiö saatetaan mitattavaan muotoon esim. Kuinka väsyneisyys vaikuttaa motorisissa tehtävissä suoriutumiseen?
Persoonallisuuspsykologian peruskysymyksiä (kertaus)
Ohjeita….
VARIANSSIANALYYSI.
Havaintoaineiston kuvailusta
YFIA202 Kvantitatiiviset menetelmät, luento
YFIA200 Kvantitatiiviset menetelmät, luento
Luonnontiedeaiheinen projekti
Tiedeprojektin otsikko
Tutkimuksen abc.
YFIA200 Kvantitatiiviset menetelmät, luento
Tutkimusaihe: luotettavuus ja tutkimuksen teko
2 TIETEELLINEN LÄHESTYMISTAPA
TUTKIMUSOTTEET:.
Tutkimusaihe: luotettavuus, tutkimuksen teko
YFIA200 Kvantitatiiviset menetelmät, luento
K 4.3. Kandidaatin tutkielma ja tutkielmaopinnot (10 op)
TE3- seurantatutkimus Seurantajakso n. 1 viikko ( )
Ja tutkimus terveystiedossa
Riippuvuustarkastelut
Käsitteitä ja mitta-asteikot
Oma nimi | Opettajan nimi | Koulu
1. Biologia On elämän tiede.
Luento V. Typologia ja tilastotiede
Menestyvä työyhteistö Oppimistehtävä
Luonnontiedeaiheinen projekti
Esityksen transkriptio:

Määrällinen tutkimus

Määrällinen tutkimusmenetelmä Antaa yleisen kuvan muuttujien (mitattavat ominaisuudet) välisistä suhteista ja eroista Vastaa kysymykseen kuinka paljon ja miten usein Tietoa käsitellään numeerisesti Tutkimustieto saadaan numeroina tai hän ryhmittelee laadullisen aineiston numeeriseen muotoon Tulokset esitetään numeroina, ja tutkija tulkitsee ja selittää olennaisen numerotiedon sanallisesti Määrällisen tutkimuksen tarkoitus joko selittää (kausaalisuhteet), kuvata, kartoittaa, vertailla tai ennustaa asioita, ominaisuuksia tai ilmiöitä

Hypoteesi Tutkija asettaa tutkimusongelman, joka on asetettu hypoteesiksi (väitteen muodossa) esittää muuttujien väliset yhteydet yksiselitteisesti Voidaan testata empiirisellä aineistolla Perustuu teoriaan (mitattavat asiat muodostetaan teoriasta) Lyhyt ja termeiltään selkeä

Aineiston hankinta Kysely Haastattelu Systemaattinen havainnointi Muut aineistot, joita tutkija ei välttämättä hanki itse (valmiit rekisterit ja tilastot)

Mittaaminen Asenne-asteikot Mitta-asteikot Likertin asteikko Asteikon keskikohdasta toiseen suuntaan samanmielisyys lisääntyy, toiseen suuntaan laskee Osgoodin asteikko Ääripäihin sijoittuvat vastakkaiset adjektiivit, yleensä 5- tai 7-portainen asteikko Mitta-asteikot Laatueroasteikko eli nominaaliasteikko Asioiden samanlaisuus/erilaisuus, muuttujan jakauman keskilukuna voidaan käyttää tyyppilukua eli moodia Järjestysasteikko eli ordinaaliasteikko Mediaani suositeltavin keskiluku, myös moodia voi käyttää Välimatka-asteikko eli intervalliasteikko Havaintojen etäisyys toisistaan Aritmeettinen keskiarvo suositeltavin Suhdelukuasteikko

Otantamenetelmät Kokonaisotanta Yksinkertainen satunnaisotanta Koko perusjoukko mukaan tutkimukseen Yksinkertainen satunnaisotanta Havaintoyksiköt valitaan sattumanvaraisesti Havaintoyksiköiden ominaisuudet ja ilmenemistavat eivät vaihtele Systemaattinen otanta Perusjoukko ei ole tarkkaan tiedossa Ositettu otanta Perusjoukko ominaisuuksiltaan ja ilmenemistavoiltaan hajanainen Pienet ryhmät saavat myös edustavuuden otoksessa Ryväsotanta eli klusteriotanta Luonnolliset ryhmät kohteina (esim. luokat, yritykset, kaupunginosat)

Otannan valintaan vaikuttavat Tutkimuksen tavoitteet Resurssit Tutkimuksessa valitut tarkkuusvaatimukset Perusjoukon koko Perusjoukon maantieteellinen sijainti Perusjoukkoon kuuluvien havaintoyksiköiden ominaisuudet ja ilmenemistavat Käytössä olevat rekisterit ja luettelot.

Aineiston käsittely Lomakkeiden tarkistus Aineiston muuttaminen muotoon, jossa sitä voidaan käsitellä numeraalisesti (havaintomatriisi) Tallennetun aineiston tarkistus Tilastomatematiikasta tuttuja juttuja

Aineiston analysointi Tunnusluvut (sijainti-, keski- ja hajontaluvut sekä vinous ja huipukkuus) Ristiintaulukointi Korrelaatiokerroin Hypoteesin testaus

Tulosten esittäminen Määrälliset tulokset esitetään taulukoin, kuvioin, tunnusluvuin ja tekstinä – havaintomatriisi ei ole tutkimustulosten esittämistä Taulukkoa käytetään, kun esitettävää numerotietoa on paljon ja se halutaan esittää yksityiskohtaisesti Kuvioita käytetään, kun halutaan antaa nopeasti luettavaa tietoa, yleiskuva jakaumasta tai havainnollistaa ja painottaa tietoa Tunnusluvut ovat toimivia, kun tarkoitus on esittää yhtä lukua koskeva informaatio

Määrällisessä tutkimuksessa tavoitteena on, että tulokset eivät jäisi vain numeroiksi Tutkijan tulee tulkita tulokset ja tehdä niistä johtopäätöksiä Tulokset tulee siis selittää Lisää tietoa mm. Vilkka, Hanna 2007. Tutki ja mittaa. Määrällisen tutkimuksen perusteet. Helsinki: Tammi.