Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Havaintoaineiston kuvailusta

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Havaintoaineiston kuvailusta"— Esityksen transkriptio:

1 Havaintoaineiston kuvailusta
Havaintoaineiston kuvailuun vaikuttaa mitta-asteikko tutkimuskysymykset Kuvailu voidaan jakaa seuraaviin osiin yhden muuttujan kuvailu riippuvuuden kuvailu muut kuvailumenetelmät

2 Mitta-asteikot Luokitteluasteikko (=) Järjestysasteikko (>)
Välimatka-asteikko (+) Suhdeasteikko (*) Tärkein ero on epäjatkuvaluonteisten ja jatkuvaluonteisten muuttujien välillä. Yhteenlaskutoimitus antaa mahdollisuuden käyttää monia tunnuslukuja.

3 Yhden muuttujan kuvailumenetelmiä
Jatkuvaluonteisesta muuttujasta voidaan laskea tunnuslukuja (Analyze -> Desciptive Statistics -> Descriptives…) Epäjatkuvaluonteisesta muuttujasta voidaan esittää frekvenssejä prosentteineen (Analyze -> Descriptive Statistics -> Frequencies…) Edellisellä valinnalla saat myös kuvioita Charts-painonapista Histogrammit ja pylväskuviot löytyvät myös Graphs-pudotusvalikosta

4 Riippuvuuden kuvailusta
Lähtökohtana on se, että epäjatkuvia muuttujia käsitellään ryhminä ja jatkuvista lasketaan tunnuslukuja. Epäjatkuvaluonteisten muuttujien ristiintaulukosta löytyy ryhmittäiset prosentit ja khiin neliötesti (Analyze -> Descriptive Statistics -> Crosstabs), mistä myös saadaan yhdistetty pylväskuvio. Jatkuvaluonteisille muuttujille voidaan laskea korrelaatiokertoimet (Analyze - > Correlations -> Bivariate). Hajontakuvio löytyy Graphs -> Scatter valinnalla Ryhmittäisistä tunnusluvuista tärkeimmät ovat keskiarvot keskivirheineen (Analyze -> Compare Means -> Means). Saat myös monenlaisia tunnuslukuja Analyze -> Descriptive Statistics -> Explore valinnalla. Ryhmittäisistä keskiarvojen luottamusväleistä saa kuvion Graphs -> Error Bar valinnalla.

5 Muita kuvailumenetelmiä
Monimuuttujamenetelmiin liittyy usein omia kuvailumenetelmiä. Näitä saa kyseisen analyysin yhteydessä (mikäli SPSS:stä löytyy). Tilastollista ohjelmaa käytettäessä on muistettava, että ohjelma on vain väline kuvailun tekemiseen. Ensin on pohdittava teorian kannalta mitä esittää ja sitten tehdä se esitys ohjelmaa käyttäen.


Lataa ppt "Havaintoaineiston kuvailusta"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google