Y56 Luku 26 Tuotannontekijämarkkinat

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Yrityksen talouden peruskäsitteet
Advertisements

Vapaa kilpailu hyödyttää kuluttajaa
Kelan kuntoutusraha - toimeentuloturva kuntoutuksen aikana Anne Flak suunnittelija.
2MARKKINOIDEN TOIMINTA 1 Markkinoiden toiminta Kuinka markkinat toimivat –kysyntä ja tarjonta Markkinatasapaino Kysynnän joustot Markkinoiden toimivuus.
TU KERTAUSTA ja vanhoja tenttikysymyksiä 1. välikoetta varten Tenttialue: luentojen 1-5 kalvot + vastaavat luvut e-kirjasta  Taloustieteen käsitteitä.
S   Yritysten merkitys: ne tuottavat hyödykkeitä, työllistävät ja maksavat suuria määriä verotuloja  Suomessa on elinkeinovapaus (vuodesta 1879)
TALOUSTIETO Rahavirta Kansantalouden tilinpito. KOTI- TALOUDET YRITYKSET JULKIS- YHTEISÖT MYYNTITULOT TUOTANNONTEKIJÄTULOT RAHOITUS- LAITOKSET SÄÄSTÖT.
LÄMMITYSVERKOSTON VIRTAAMIEN TASAPAINOTUS. Tausta ja tavoite Lämmitysverkoston virtaamien tasapainotus on tyypillinen putkiurakoitsijan tehtävä. Tässä.
Aloitusluento TIES341 Funktio-ohjelmointi 2 Kevät 2006.
KILPAILUMUODOT Kansantaloustieteen lähtökohta on täydellinen kilpailu. teoreettinen käsitteenä tärkeä Yritykset ovat tuotantoyksiköitä yhdistelevät tuotannontekijöitä.
Matematiikkaa 3 a Kertausjakso – Geometria MATEMATIIKKAA 3 A © VARGA–NEMÉNYI RY 2016.
Kilpailumuodot Toni Uusimäki TÄYDELLINEN KILPAILU Teoreettinen malli, täydellinen kilpailu erittäin harvinaista Torikauppa(vihannesten ja marjojen.
1 Osa 12b Oligopoli ja monopolistinen kilpailu (Mankiw & Taylor, Chs 16-17) Oligopoli on markkinamuoto, jossa markkinoilla on muutamia yrityksiä, jotka.
Suhdannevaihtelut.
HINTA MÄÄRÄYTYY MARKKINOILLA + VAPAA KILPAILU s
Y56 Luku 21 Yrityksen teoria: tarjonta
LIIKEKILPAILUN SÄÄNTELY KILPAILU- MENETTELY KILPAILUN- RAJOITUKSET
Miten Aloittaa Valokuvaus Liiketoimintaa
Y56 Luku 19 Yrityksen teoria: Voiton maksimointi
Y56 Luku 28 Oligopoli Varian 2006, luku 27.
Y56 Luvut 24 & 25 Monopoli & Hintadiskriminaatio
Vapaa kilpailu hyödyttää kuluttajaa
4 Kuluttajan ja tuottajan ylijäämä
Y56 Epäsymmetrinen informaatio
22 Valtiontalous tarvitsee veroja s
Y56 Luku 18 Yrityksen teoria: teknologia
Y56 Luku 27 Monopolistinen kilpailu
Suoraviivainen viestintä julkishallinnon asiakkaille
The 9 block vision processing model
YHDESSÄ KOHTI ELÄMÄÄ: Lähetys ja evankeliointi muuttuvassa maailmassa
Y56 Luku 21 Yrityksen teoria: kustannuskäyrät
Verkoston ulkoisvaikutukset
TUOTANNONTEKIJÄT.
1. Energia liikeilmiöissä
Y56 Luku 23 Yrityksen teoria: toimialan tarjonta
Hotellingin malli ja monopoli
Inflaation lajit Petra & Natalie.
Raha s:
4 Työ, teho ja hyötysuhde.
Ulkomaankauppa Globalisaatio -> Vapaakauppa -> Varallisuuden ja elintason kasvu tarjonnan lisääntyessä Taloustieteilijä David Ricardo: ”Kunkin valtion.
Y56 Luku 20 Yrityksen teoria: Kustannusten minimointi
HYVINVOINTIVALTION HAASTEET
TALOUSTIETO Kilpailu.
Tuotteen tai palvelun myynti
Murtoluku Murtoluku on jakolasku, jota ei ole laskettu loppuun asti.
Luku 3 Kansantalouden kiertokulku.
2 MARKKINOIDEN TOIMINTA
Kommunismi - Piia Koivula.
Voimapari Kappaleeseen vaikuttaa kaksi yhtä suurta voimaa joilla on vastakkainen suunta Voimaparin aiheuttama momentti minkä tahansa pisteen suhteen on:
Matti Pohjola Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu
Markkinatalous ja epätäydellinen kilpailu
Kaksi erää Tässä ppt:ssä ohjeet pelin johtajalle Opus-työryhmä 2014
Työn muodot Työsopimuksen ehdot
MAKROTALOUSTIEDE KANSANTALOUDEN TILINPITO
Tehtävä Suomelle Tehtävä kirjastoille
Viestinnän työkalupakki
© Timo Lindholm, Juhani Kettunen ja Edita Publishing Oy
MINÄ JA VASTUULLISET RUOKAVALINNAT
TEOLLISTUMINEN Pohdi aluksi (ryhmissä):
LAPE-PÄHKINÄT vol Keino osallistua Pirkanmaan vanhemmuuden ja parisuhteen tuen palveluiden kehittämistyöhön - Tekstidia Dian voi valita.
Mitä uutta töissä.fi-palveluun?
Tulospalkkiojärjestelmä PKKY:ssä
Hyvinvointi- ja terveyserot -sivusto
Luku x Luvun otsikko Jakso III Perhe ja perintö.
HINTA MÄÄRÄYTYY MARKKINOILLA + VAPAA KILPAILU s
Tärkeämpää kuin arvaatkaan
Työllisyys ja työttömyys.
Ennakkovero-lippumiehet
YRITYSTOIMINNAN MALLEJA
Työllisyyspoliittinen avustus – rahoituksen haku vuodelle 2020
Esityksen transkriptio:

Y56 Luku 26 Tuotannontekijämarkkinat Varian 2006 luku 26

Mitä ovat tuotannontekijämarkkinat? Markkinat, joilla myydään tuotannontekijöitä, siis tuotannon panoksia Työvoima Koneet Lannoitteet Puu jne. Tuotannontekijämarkkinat ovat tärkeä osa taloutta  TYÖMARKKINOIDEN toiminta on keskeisessä asemassa tulonjaon ja työllisyyden suhteen. Myös muut tuotannontekijämarkkinat voivat olla tärkeitä, esim. Suomessa RAAKAPUUMARKKINAT.  Tuotannontekijämarkkinoihin sovelletaan samaa analyysia kuin muihinkin markkinoihin

Kilpailulliset tuotannontekijämarkkinat Täydellistä kilpailua tarkastellessamme (luku 19), johdimme, että yrityksen voitonmaksimoiva optimi on Sama ehto voidaan ilmaista vielä tuotantofunktion avulla, jossa x on panos: Yritys siis kysyy panosta 1 siihen pisteeseen asti, jossa panoksen tuottama rajatulo on yhtä suuri kuin panoksen rajakustannus Tämä ehto määrää suoraan panoksen 1 kysynnän kilpailullisilla markkinoilla

Aleneva rajatulo (koska rajatuottavuus MP on laskeva) & tässä vakioinen panoshinta

Nousu panoksen hinnassa vähentää panoksen kysyntää

Nousu yrityksen myymän tuotteen hinnassa lisää panoksen kysyntää (rajatulokäyrä liikkuu hinnan muutoksen verran)

Käytämme täydellisen kilpailun ehtoa vertailuun, kun alamme seuraavaksi katsoa epätäydellisiä panosmarkkinoita Epätäydellisen kilpailun perusmuotoja Varianin kirjassa ovat Monopoli hyödykemarkkinoilla, joka kysyy panoksia (tarkastelu jätetty kiinnostuneille läpikäytäväksi) Monopoli panosmarkkinoilla eli vain yksi ostaja eli MONOPSONI (keskitymme tähän!) On myös olemassa myös muita epätäydellisen kilpailun asetelmia Kahden osapuolen neuvottelumallit, ns. ammattiliittomallit, joissa neuvotellaan palkasta ja työllisyydestä. Voidaan soveltaa myös esim. raakapuumarkkinoihin tai elintarviketeollisuuteen.

Monopsoni eli ainoa ostaja tuotannontekijämarkkinoilla Monopsoniksi kutsutaan tuotannontekijämarkkinoiden ainoaa ostajaa Esimerkki: monet sellutehtaat Suomessa ovat paikallisia monopsoneja Useimmiten monopsoni toimii kilpailullisilla hyödykemarkkinoilla lopputuotettaan myydessään monopsoni kohtaa panoksen nousevan tarjontakäyrän monopsoni ottaa kuitenkin lopputuotteensa hinnan annettuna

Monopsonille panoksen tarjontakäyrä on nouseva Koska monopsoni on markkinoilla tuotannontekijän ainoa ostaja, se kohtaa oikealle ja ylös nousevan tarjontakäyrän Tarjonta riippuu tuotannontekijälle maksettavasta korvauksesta w (siis hinnasta/palkasta) Täydellisen kilpailun tuotannontekijämarkkinoilla yksittäinen yritys kohtaa horisontaalisen tarjonnan w. Ja kaikki yritykset yhdessä siis oikealle nousevan tarjontakäyrän panokselle. Huomaa siis analogia monopoliin lopputuotemarkkinoilla!

Panoksen x tarjonta Merkitään monopsonin kohtaamaa tarjontakäyrää seuraavasti Eli panoksen hinta w on riippuvainen monopsonin ostamasta määrästä x Tarjonnalle pätee Monopsoni siis tietää, että kysyessään panosta lisää, se joutuu maksamaan suuremman korvauksen (aivan kuten monopoli lopputuotemarkkinoilla tietää, että myydäkseen lisää se joutuu alentamaan hintaa)

Monopsoni maksimoi voittojaan valitessaan panoksen x kysyntänsä FOC Tulkinta: Monopsoni käyttää panosta siihen asti, kunnes panoksen rajatuotoksen arvo (siis rajatulo) vastaa rajakustannusta panoksen hankinnasta Huomaa ero täydelliseen Kilpailuun !

Voimme nyt verrata tilanteita, jossa panosmarkkinoilla on yksi ostaja (monopsoni) tai täydellinen kilpailu Piirretään kuvio 26.5 Monopsoni kysyy panosta vähemmän ja maksaa alhaisempaa korvausta kuin täydellisen kilpailun yritykset. Monopsonin panoskysyntä on tehotonta ja sen toiminta tuottaa samalla tavalla yhteiskunnassa tehokkuustappion kuin monopolin toiminta hyödykemarkkinoilla. Monopsonivoiman (eli monopsonin saaman voiton) suuruus riippuu panoksen tarjonnan joustavuudesta (ks. Kuva

Aktivoiva tehtävä 26.1: Monopsonin optimi Monopsoni tuottaa hyödykettä y kilpailullisille markkinoille käyttäen panoksena työvoimaa tuotantofunktion y = f(L) = (15 – 0,05L)L mukaisesti. Hyödykkeen y hinta on p = 2 ja työvoiman tarjontakäyrän määrittää yhtälö w(L) = 3 + 0,1L Ratkaise monopsonin tarjoama palkka w ja työvoiman kysyntä L ja vertaa sitä täydellisen kilpailun mukaiseen ratkaisuun (w*, L*). Havainnollista ratkaisusi kuvaajalla.

Aktivoiva tehtävä 26.2: Monopsonin aiheuttama tehokkuustappio Laske edellisen tehtävänannon tehokkuustappio.

Yhteenveto luvun keskeisistä tuloksista Tuotannontekijämarkkinoita tarkastellaan kuten mitä tahansa markkinoita Täydellisen kilpailun panosmarkkinoilla panoksen kysyntä määräytyy ehdosta, jossa panoksen rajatuottavuuden arvo vastaa panoksen rajakustannusta Epätäydellisillä panosmarkkinoilla yhtä ostajaa kutsutaan monopsoniksi Monopsonin kysymä panosmäärä on alhaisempi ja maksama hinta alhaisempi Monopsonin ostovoima aiheuttaa tehokkuustappion yhteiskunnassa Analyysi on hyvin samanlainen kuin tilanne, jossa lopputuotemarkkinoilla on yksi myyjä