Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet Tuki-ja liikuntaelinsairaudet

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Opinnäytetyö Jyri Korsman Kuko S04
Advertisements

KANSANTAUDIT.
KANSANTERVEYS TERVEYSTIETO 2011.
Luu ja rusto kappale 2. kirjasta
Ortopediaa.
Tules - Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
”Eli sillon lähtee uimahallille ja ui kilometrin”
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet eli tule-sairaudet
Lihastasapaino ja harjoittelu Kouvola
Kappale 21 Kansantaudit ovat väestössä yleisiä sairauksia. Näiden ehkäisy tuottaa suuria säästöjä terveydenhoitokuluissa. Suomalaisten kuolinsyyt kuvassa.
TYÖTERVEYSLÄÄKÄRIN NÄKÖKULMA
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Osteoporoosi Sarita ja Marleena.
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Matti, Atte, Olli ja Jasmin
Osteoporoosi Julia ja Sara.
8. LIIKUNTA EDISTÄÄ TERVEYTTÄ TERVEYSTIETO 7. Pienryhmässä Kirjoittakaa (yksi asia per lappu, niin monta lappua kuin keksitte) Vihreälle lapulle liikunnan.
Nivelreuma ja nivelrikko Venla, Sonja ja Marianne.
Osteoporoosi.  Osteoporoosi, joka tunnetaan yleisemmin nimellä luukato, on sairaus jossa luun tiheys ja rakenne on heikentynyt ja se saa luun murtumaan.
Olli Simonen, Suomen Osteoporoosiyhdistys Heinola
OSTEOPOROOSI ON AINEENVAIHDUNTASAIRAUS. LUUSTO  Luusto uusiutuu n. 10 vuodessa  Osteoklastit hajottavat luukudosta  Osteoblastit rakentavat luukudosta.
Kansantaudit Tartuntataudit
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
 Luu on elävää kudosta - sisältää soluja, verisuonia ja hermoja  uusiutuu jatkuvasti: hajottajasolut; osteoklastit > suolahapon avulla "syövät" luuhun.
Harri Hakkarainen LL, LitM, valmentaja
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
Osteoporoosi. Mikä on osteoporoosi? Osteoporoosi eli tunnetummalla nimellä luukato on Suomessa runsaslukuisena esiintyvä yleissairaus. Sairaus sekä tietyt.
TUKI-JA LIIKUNTAELINSAIRAUD ET Nea, Enni, Sanni ja Kukka-Maaria.
KELIAKIA MIKÄ/MISTÄ JOHTUU? Elinikäinen autoimmuunisairaus. Rukiin, vehnän ja ohran sisältämä valkuaisaine gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolle.
Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio.
Kivun fysiologiaa Harri Hakkarainen LL, LitM, valmentaja.
3. TUKI- JA LIIKUNTAELINSAIRAUDET TERVEYSTIETO 9.
1. SUOMALAISET KANSANTAUDIT TERVEYSTIETO 9. MITÄ SAIRAUKSIA MUISTAT? KIRJOITA TAULULLE  Millä eri perusteilla sairauksia voidaan ryhmitellä?  Missä.
62. Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
LIIKUNTAVAMMAISUUS.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Mielenterveyden häiriöt
Tuki- ja liikuntaelinsairudet
Seniorigolfareille Marit Hohtokari Hohtokari Oy
Osteoporoosi (luukato)
 Luu elävää kudosta - sisältää soluja, verisuonia ja hermoja  uusiutuu jatkuvasti: hajottajasolut; osteoklastit > suolahapon avulla "syövät" luuhun.
Mielenterveyden häiriö
Asento Kpl 23.
Tuki- ja liikuntaelintensairaudet
Liikutaan Kpl 29.
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
Nivelten, lihasten ja luuston rakenne ja toiminta
Liikutaan.
Tekijät: Elsa, Noora ja jemina
Tules, diabetes, MBO ja keuhkosairaudet
Tekijät: Topias, Hilja ja Linda
Tules - Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Asento! -Lepo! Kpl 31.
Tehneet Helmi, Emmi ja Krista  8M
Asento! – Lepo! KPL 31.
Tuki-ja liikuntaelinsairaudet
Kpl 31. Asento!-Lepo!.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Nivelrikko Syyt / Oireet / Hoito.
Ergonomia toimistotyössä
Erikoissairaanhoitaja Pirjo Murto, HUS
KOTITEHTÄVÄN VASTAUKSET
2-02 Lääkehoidon merkitys.
Terveyspoliittinen työ reumaliitossa
Istuma- ja näyttöpäätetyö
Esityksen transkriptio:

Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet Tuki-ja liikuntaelinsairaudet eli TULE-sairaudet

TULE-sairaudet ja -vaivat Yleisimpiä tuki- ja liikuntaelinsairauksia ovat osteoporoosi, nivelrikko ja –reuma, niska-hartia seudun vaivat sekä selän ongelmat Yli miljoonalla suomalaisella on jokin TULE-sairaus -> TULE-sairaudet ovat yleisin kipua aiheuttava kansantautiryhmä Suurin osa tuki- ja liikuntaelin sairauksista ennaltaehkäistävissä

Osteoporoosi eli luukato Luustoa haurastuttava yleissairaus Johtuu D-vitamiinin puutteesta ,luun rakenteen muutoksista, luumassan vähenemisestä Suomessa n. 400 000 henkilöä sairastaa osteoporoosia

Nivelrikko eli artroosi Voi kehittyä mihin tahansa niveleen Nivelrikosta puhuttaessa tarkoitetaan yleensä lonkka- tai polvinivelen kulumista Riskitekijöitä ylipaino, tapaturmat ja liiallinen kuormitus

Nivelreuma Nivelen pitäaikainen tulehdussairaus, voi alkaa jo nuorena Aiheuttaa työ- ja toimintakyvyttömyyttä Nivelreumassa nivel punottaa, kuumottaa ja voi turvota Suomessa n. 35 000 henkilöä sairastaa nivelreumaa Lääkehoidosta, fysioterapiasta ja terveellisestä ruokavaliosta apua

Selkärangan välilevyn pullistuma Jokaisen 24 selkärangan nikaman välissä on pehmeä välilevy, jotka toimivat ’iskun vaimentimina’. Selkärangan ollessa pitkään huonossa asennossa välilevyt alkavat kärsiä hapenpuutteesta. Tilanteen jatkuessa vuosia alkavat nikamavälit madaltua. Niiden pehmeä sisus saattaa alkaa työntyä selkäydinkanavaan, jolloin välilevy pullistuu.

Noidannuoli Iskias Äkillinen selkärangan läheisen lihaksen kramppi tai revähdys, jossa selkärangan huono asento liikkeen tai nostamisen yhteydessä aiheuttaa äkillisen selän kivun. Kipilääkitys ja varovainen venyttely auttavat toipumisessa Iskiasvaivasta puhuttaessa puhutaan, jos iskiashermo jää puristuksiin alaselänalueella. Säteilevää kipua takareidestä pohkeeseen asti Kipu helpottaa ajan kanssa

Näin ennaltaehkäiset TULE-sairauksia Vältä ylipainoa Liiku säännöllisesti Älä tupakoi Harrasta taukoliikuntaa

Oikein vai väärin? TULES-kipu voi rajoittaa elämää ja aiheuttaa työkyvyttömyyttä Vain vanhemmat ihmiset voivat sairastaa TULE-sairauksia TULE-sairauksia ei voi ehkäistä Huono ryhti voi aiheuttaa selkärangan välilevyn pullistuman Osteoporoosi voi johtua mm. D-vitamiinin puutteesta