M INÄ YHTEISÖN OSANA Hurtig TEHTÄVÄ Täytä MINÄ- mind map. Tarkastele itseäsi realistisesti. Missä olen hyvä? Missä minulla on kehitettävää?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
KENELLE PAHOINVOINTI KASAUTUU
Advertisements

Sosiaaliset taidot Elinikäiset oppimisen kontekstissa sosiaaliset taidot ovat avainasemassa. Nostamme esille neljä lähestymistapaa konseptissamme: Itseohjautuva.
Eväitä hyvän perhehoidon rakentamiseen – vahvaksi työssä ja kumppanuudessa Perhehoitajien ja kuntaedustajien 2. työtapaaminen Arvokas elämä –hanke /Paula.
Kyläfoorumi Valtimolla
Terveydenhoitaja ikääntyvien toimintakyvyn ylläpitäjänä
IHMISSUHTEET MOTIVOIVAT UUDEMPI S. 98- VANHEMPI S. 98-
ASUNTOLAKURSSI SUUNNITELMA.
MINÄKÄSITYS.
Mitä terveys on? s. 8 – 15.
Mitä on itsetunto?.
KODIN JA KOULUN PÄIVÄ Rehtorin aamukaffe –tilaisuus;
Nuoren itsetunto ja sen vahvistaminen
LAPSEN HYVÄN KASVUN JA KEHITYKSEN ARVIOINNIN NÄKÖKULMAT OPASKIRJASSA
Terveystieto 7.
Arvo ja arvoitus Terveystieto 1, 2012.
Nuorten ryhmätoiminta sosiaalityön työmuotona osana pajatyötä
Ihmisen kolme olemusta
Mielenterveys s. 110 –
Eväitä hyvän perhehoidon rakentamiseen – vahvaksi työssä ja kumppanuudessa Perhehoitajien ja kuntaedustajien 2. työtapaaminen Arvokas elämä –hanke /Paula.
Terapeuttinen hevostoiminta voimaantumisen mahdollistajana Tietoisku Mielenterveysmessuilla Ilo Elää Hyvinvointipalvelut
Etäopetus perinteisesti videoneuvotteluvälineillä Etäopetuksen somesulkeiset Katrina Vartiainen.
Koulussa elämää opettelemassa
Anja Saloheimo, sosiaalipsykologi, pari- ja seksuaaliterapeutti
Sosiaalinen kehitys lapsuudessa
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Sosiaalinen syrjäytyminen
Tietoisuus omasta kehosta.  antiikin Kreikassa ruumis oli hengen temppeli, josta oli pidettävä huolta – ”mens sana in corpore sano”  tavoitteena oli.
Hoitotyön keskeiset käsitteet
tarkastelee vauvan ja vanhemman välisen vuorovaikutuksen malleja ja niiden vaikutusta lapsen kehitykseen lapsen minäkuvan muodostuminen lapsella biologinen.
( TE3 NÄKÖKULMIA TERVEYTEEN Hurtig
Mitä yksilö / yhteisöt / yhteiskunta voi tehdä ehkäistääkseen mielenterveyden häiriöitä? vastaa vain siihen, mitä kysytään (keskity tähän koko vastauksen.
Hurtig TE1 Mielenterveys voimavarana. Mielenterveys voimavarana Mielenterveyttä tukee: toimivat ihmissuhteet perheeseen ja ystäviin mahdollisuus.
Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
17. MIELIHYVÄ JA RIIPPUVUUS TERVEYSTIETO 7. Pohdi  Kirjoita lapulle TÄRKEIN sinulle mielihyvää tuottava asia  Onko mielihyvän lähde hyväksi terveydelle.
Tarja Rauste  Jokainen yksilö kehittyy omaan tahtiinsa  Yksilön kehityksessä voidaan erottaa seuraavat osa-alueet o Fyysinen kehitys (painon.
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
ITSETUNTO JA ITSESÄÄTELYTAIDOT Päivi Juustila. ITSETUNTEMUS on hyvän ja terveen itsetunnon edellytys  Itsetuntemus on oman kehon, ajatusten ja tunteiden.
Stressi ja sen hallinta. Mitkä asiat aiheuttavat stressiä? Voiko stressiä hallita? Miten?
On hyvä oppia tuntemaan itseään Hurtig
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Psyykkisten toimintojen kehittyminen: - tietoisuus itsestä; ihminen ohjaa itseään - tietoisuus itsestä alkaa muodostua melko varhain; n. 1,5-2v. syntyy.
TERVEYSTIETO 8 1. Tunne itsesi. Tunne itsesi Itsetunto tarkoittaa omien hyvien puolien ja heikkouksien tuntemista sekä niiden arvostamista. Kukaan ei.
Ei korkeakoulua vaan (työ)elämää varten – yliopisto-opiskelun pedagoginen työelämähorisontti Leena Penttinen & & Terhi Skaniakos
Usko ja riippuvuudet Pekka Lund Mistä puhumme, kun puhumme riippuvuuksista? Pekka Lund
Terveyden määritelmät
SUOMEN SOSIAALIPSYKIATRISTEN YHTEISÖJEN KESKUSLIITON KOULUTUSPÄIVÄT
Pekka Lund Usko ja riippuvuudet.
TE2 NUORET, TERVEYS JA ARKIELÄMÄ
KAUPUNKIELVI – PROJEKTI
Tehnyt: Ronja, Sade ja Emilia
Luo luottamusta Kuvailuteksti harmaaseen palkkiin:
Yksilön lyhyt historia
Mielenterveys on psyykkisen, älyllisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila, jossa yksilö ymmärtää omat kykynsä, pystyy toimimaan elämän normaalistressissä,
3 Minuudessa on kaksi puolta
Liikuntasosialisoituminen ja liikuntasuhde
lähtökohta: varhaisvaiheista vanhuuteen asti
Kotitehtävät Mitkä kuusi (6) asiaa kuuluvat mielenterveyden käteen?
1.1 Motivaatio, tunteet ja tiedonkäsittely vaikuttavat toimintaan
Työpäivän kokeminen kuraa vai kivaa?
Päätösitsearviointi Nimi: Ryhmä: Päivämäärä:
Lapsuus ja nuoruus.
Sosiaalisuus ja sosiaalisen tarkastelu
NET – Nivelvaiheessa erityistä tukea - koulutus 6 op
Urheilun ja liikkumisen valmiudet ja ominaisuudet Psyykkinen valmennus Itsetunto ja itseluottamus Paula Arajärvi ja Terhi Lehtoviita.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Minä ja identiteetti – minäkuvat ja itsetunto
Folkhälsan on yleishyödyllinen sosiaali- ja terveysalan järjestö, jonka tavoitteena on tukea suomenruotsalaisten terveyttä ja elämänlaatua. Toiminta kattaa.
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
Esityksen transkriptio:

M INÄ YHTEISÖN OSANA Hurtig

TEHTÄVÄ Täytä MINÄ- mind map. Tarkastele itseäsi realistisesti. Missä olen hyvä? Missä minulla on kehitettävää? Missä kaverit kehuvat minun olevan hyvä? Missä haluaisin olla parempi?

MINÄKÄSITYS = tapa, jolla ihminen määrittelee ja luokittelee itsensä o Minäkäsitys muodostuu itsenäisesti, mutta ihmissuhteiden vaikutuksella o Muotoutuu lapsuudessa o Nuoruudessa suuret muutokset mahdollisia o Body image = käsitys ja tuntemus omasta kehosta Happoradio: Olette kauniita

M INÄKÄSITYKSESTÄ VOIDAAN EROTTAA : reaaliminä ( todellinen käsitys siitä, millainen minä olen ) ihanneminä ( millainen minä haluaisin olla ) normatiivinen minä ( millaisena mielestäni muut ihmiset pitävät minua tai haluavat minun olevan ) Jokaisessa näistä voidaan vielä erottaa: suoriutumisminä ( esimerkiksi, miten menestyn opinnoissa ) sosiaalinen minä ( millainen olen ryhmässä, millaiset ovat suhteeni muihin ihmisiin ) emotionaalinen minä ( millaisia tunteita minulla on ) fyysis-motorinen minä ( millainen olen ulkoisilta ja fyysisiltä ominaisuuksiltani )

Jokainen haluaa tulla arvostetuksi omana itsenään

T EHTÄVÄ Täytä saamasi moniste. Mieti, millainen on ihminen, jolla on hyvä itsetunto? Voiko itsetuntoon itse vaikuttaa? Mistä itsetunto muodostuu?

I TSETUNNON MUODOSTUMINEN Itsetunto muodostuu kokemusten - hyvien ja huonojen – pohjalta. Itsetunto kehittyy läheisissä ihmissuhteissa kanssakäymisen kautta. Itsetunto voi vaihdella elämäntilanteiden, kokemusten, vastoinkäymisten ja epäonnistumisten myötä. Sosiaaliset taidot ja muilta ihmisiltä saatu hyväksyntä vahvistavat itsetuntoa.

Merkittävää itsetunnon kehityksen kannalta on vauvan ja huoltajan välinen hoitosuhde – perusturvallisuus, huolenpito, tunne omaan elämään ja tunteisiin vaikuttamisesta, luottamus ihmisiin, vuorovaikutus, mielihyvä, kannustus, kiitos. Itsetunnon kannalta merkittävin aika noin vuotiaana - vanhempien, opettajien, sisarusten ja ystävien vaikutus suuri. Jatkuvat myönteiset tai kielteiset kokemukset sekä tietoinen itsetunnon kehittäminen voivat muuttaa itsetuntoa pysyvästi vielä myöhemminkin. Elämänkolhut ja vastoinkäymiset koulivat toisia entistä vahvemmiksi ihmisiksi, toiset jäävät helpommin hautomaan huonoja kokemuksiaan, eivätkä pääse ikävän asian tai kokemuksen yli.

I HMINEN, JOLLA ON HYVÄ ITSETUNTO On itsenäinen oman elämän ratkaisuissa (pukeutuminen, ajattelu, toiminta..) sekä riippumaton muiden mielipiteistä. Arvostaa itseään, eikä anna loukata itseään. Arvostaa muita ja muiden mielipiteitä Tunnistaa ja tietää myös heikkoutensa. Ei puolustele "minä olen tällainen, en voi itselleni mitään.” Uskaltaa ottaa vastaan haastavia tehtäviä, joista ei ehkä selviä, mutta uskaltaa kuitenkin yrittää. Sietää pettymyksiä ja epäonnistumisia.

H YVÄ ITSETUNTO EI OLE Samaa kuin itsevarma esiintyminen tai ulkoinen menestyminen. Itsensä näkemistä ainoastaan myönteisessä valossa. Sosiaalista rohkeutta Itsekkyyttä

I TSETUNNON KEHITTÄMINEN Itsetuntoaan voi kaikissa elämänvaiheissa kehittää parempaan suuntaan. Voimavarojen suuntaaminen siihen missä on hyvä, siihen jonka kokee vahvuudekseen, kehittää itsetuntoa. Ei kannata keskittyä asioihin, joista ei pidä itsessään, vaan ajatella hyviä puoliaan ja onnistumisiaan.

SOSIAALINEN TUKI 1. sosiaalisten suhteiden olemassaoloa ( esimerkiksi perhesuhteet ja ystävät ) 2. sosiaalisen verkoston rakennetta ( verkostoon kuuluvien lukumäärä, suhteiden vastavuoroisuus, sukupuolirakenne, suhteiden kesto ) 3. sosiaalisten suhteiden toiminnallista sisältöä ( tuen laatu ). Tuki voi olla esimerkiksi 1. tunnetukea ( kannustus, myötäeläminen, rakkaus ) 2. aineellista ( rahan tai tavaroiden lainaaminen ) 3. toiminnallista ( omalla työllä auttaminen, palvelu ) 4. tiedollista ( neuvo, opastus ) 5. henkistä tukea ( yhteinen aate, filosofia, usko )

S OSIAALISEN TUEN S OSIAALISEN TUEN VOI LUOKITELLA TUKEA ANTAVIEN SUHTEIDEN LÄHEISYYDEN PERUSTEELLA : 1. primaaritaso oma perhe ja muut läheiset ihmiset 2. sekundaaritaso esimerkiksi koulu- ja työtoverit, naapurit 3. tertiaaritaso viranomaiset = virallinen sosiaalinen tuki

S OSIAALINEN PÄÄOMA muodostuu yksilöiden välisistä suhteista eli sosiaalisista verkostoista, ja niissä syntyvästä vuorovaikutuksesta ja luottamuksesta. Sosiaaliseen pääomaan liittyy yhteenkuuluvuus, luottamus, vuorovaikutus, avun antaminen ja saaminen, mahdollisuus osallistua ja osallistuminen.

S OSIAALINEN TUKI, SOSIAALINEN PÄÄOMA JA TERVEYS Sosiaalinen tuki ja sosiaalinen pääoma ovat yhteydessä ihmisten parempaan terveyteen ja terveyden kokemiseen Tarjoaa voimavaroja, apua (edesauttaa terveydestä huolehtimista sekä tarvittaessa hoitoon hakeutumista). Sosiaalinen paine voi vaikuttaa positiivisesti terveyskäyttäytymiseen (voi vaikuttaa myös negatiivisesti). Suojaa yksinäisyydeltä ja syrjäytymiseltä.

YKSINÄISYYS Yksinäisyys on aina subjektiivinen kokemus. Ihminen voi olla yksin tuntematta itseään yksinäiseksi tai hän voi kokea itsensä yksinäiseksi toisten ihmisten seurassa. Yksinäisyys koetaan epämiellyttävänä ja ahdistavana. Yksinäisyys johtuu ihmisen sosiaalisissa suhteissa ilmenevistä puutteista. Emotionaalinen yksinäisyys merkitsee läheisen kiintymyssuhteen puuttumista. Sosiaalisella yksinäisyydellä tarkoitetaan mukavan sosiaalisen kaveriverkoston puuttumista.

Ulkopuolelle jääminen: ure=related Haitallista tasapainoiselle kehitykselle ja kasvulle jokaisen ihmisen kohdalla!

SOSIAALISEN TUEN PUUTE VAIKUTTAA : Sympaattiseen hermostoon ja lisämunuaisytimeen: verenpaine kohoaa syke nopeutuu verihiutaleiden toiminta muuttuu Immuunipuolustusjärjestelmään: elimistön puolustuskyky sairauksia vastaan heikkenee. Sosiaalinen tuki on erityisen tärkeää tasapainoisen mielenterveyden kannalta!