ERITYISRUOKAVALIOT
Yleisimmät erikoisruokavaliot Keliakia Laktoosi-intoleranssi Diapetes Vegetarismi ja sen alalajit
Ruoka-allergiat ja yliherkkyys Allergia on yliherkkyyttä jotakin ruuan sisältämää ainetta kohtaan. Elimistö ei tunnista tätä ainetta vaan käsittelee sen eräänlaisena vieraana aineena Yleisimpiä ruoka-aineallergioiden aiheuttajia ovat pavut, kananmuna, pavut, porkkana, omena ja pähkinät Allergiat ovat siis suuri syy moneen erityisruokavalioon
Laktoosi-intoleranssi ja keliakia Laktoosi-intoleranssilla tarkoitetaan maitosokerin eli laktoosin imeytymis häiriötä. Se johtuu laktoosia pilkkovan entsyymin, laktaasientsyymin, niukkuudesta ohutsuolessa Keliakia on sairaus, jossa vehnän, rukiin ja ohran gluteeni vaurioittaa ohutsuolen limakalvon suolinukkaa. Keliakiaan sairastuminen edellyttää myös tietynlaista kudostyyppiä joka määräytyy perinnöllisesti
Diapetes Diabeetikko ei tarvitse erityisvalmisteita, ja hän voi syödä samanlaista terveellistä, monipuolista ruokaa kuin muutkin. Diapeetikon on kumminkin hyvä suosia vähärasvaisia ja rasvattomia nestemäisiä maitotuotteita, vähärasvaisia ja vähemmän sokeria sisältäviä jogurtteja ja viilejä sekä kevyempiä juustoja
Vegetaristmi Vegetarismi on kasveihin pohjautuva erityisruokavalio Vegetarismista on olemassa satoja eri muotoja Tunnetuimpia vegetarismin muotoja ovat: Laktovegetarismi, Lakto-ovo-vegetarismi, Pescovegetarismi, Fennovegetarismi ja fruitarismi
lähteet Peda.net Vita1