ERITYISRUOKAVALIOT. Yleisimmät erikoisruokavaliot  Keliakia  Laktoosi-intoleranssi  Diapetes  Vegetarismi ja sen alalajit.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kansantaudit.
Advertisements

© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Ruoka-aineallergiat Nathalia Modig.
Kotitehtävä.
Allergiat.
RUOKA-ALLERGIAT Terhi Kinnunen 2012.
Bulimia ja laktoosi-intoleranssi
Kaikki ruoka-aineet eivät sovi kaikille
Erilainen ruokavalio – oma valinta Hurtig
Työskentely kuumassa KESÄKUU. Helle kuormittaa elimistöä erityisesti fyysisessä työssä Elimistö kuivuu, jos hikoilussa mene- tettyä nestettä ei korvata.
 Huipulle tähtäävän urheilijan tulee kiinnittää ruokavalioon yhtä paljon huomiota kuin harjoitteluun ja lepoon -> Urheilija pysyy terveenä, jaksaa harjoitella,
Allergia & Astma. Mitä astma on?  Astma on keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairaus (inflammaatio)  Limakalvon reagoinnin taustalla on tavallisesti.
Syöpätaudit. Yleistä syöpätaudeista  VUOSITTAIN UUSIA TAPAUKSIA YLI  N KUOLEE VUOSITTAIN SYÖPÄÄN  Suomen syöpärekisterin syöpätilastot.
RUUAN REITTI MAITO MITÄ MAITOTUOTTEITA OLET SYÖNYT TÄNÄÄN?
IMMUNITEETTI puolustuskeinomme. Syöpäsolut ja mikrobit ovat uhkana elimistölle.
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimapyramidi. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimapyramidi  Rasva ja sokeri  Maitovalmisteet  Liha-kala  Kasvikset  Viljavalmisteet.
Ravintoaineet Proteiinit Hiilihydraatit Rasvat Vitamiinit Kivennäisaineet Suositeltava määrä saadaan syömällä monipuolista ruokaa ! 12. Ravitsemus.
Alkoholism i. Alkoholismi yleisesti Krooninen sairaus, jossa sairastunut kokee pakonomaista tarvetta juoda alkoholia. Ilmenee usein kohonneena toleranssina.
OVERdrive ™.  OVERdrive auttaa maksimoimaan kestävyyden kovissa fyysisissä suorituksissa, koska se lisää energiantuotantoa ja nopeuttaa suorituksista.
KILPIRAUHASEN VAJAATOIMINTA Hypotyreoosi Essi Järvelä & Roosa Kaivoluoto 2A.
Tupakointi BELIEVE ME, SMOKING MAY KILL YOU…. Mitä on tupakka? >Tupakkaa valmistetaan tupakkakasvin lehdistä >Tupakkaa käytetään polttamalla, nuuskaamalla,
KELIAKIA MIKÄ/MISTÄ JOHTUU? Elinikäinen autoimmuunisairaus. Rukiin, vehnän ja ohran sisältämä valkuaisaine gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolle.
Erilainen ruokavalio – sairauden hoitoon Hurtig
LAKTOOSI-INTOLERANSSI. YLEISTÄ Laktoosi-intoleranssi on oireyhtymä, jossa laktaasi-entsyymi ei pilko laktoosia Aiheutuu ohutsuolessa olevasta mutaatiosta.
RAVINTO 9LK.. TUTKIJARYHMÄT A, B, C, JA D – VALITSE TEHTÄVÄ PARIN KANSSA TAI YKSIN Perehdy aiheeseesi Tee tehtävät käyttäen oppikirjaa ja nettiä – luotettavia.
14. Aminohapot ja valkuaisaineet  Aminohapon rakenteessa on sekä aminoryhmä -NH 2 ja karboksyyliryhmä –COOH  Aminoryhmä on yleensä liittynyt karboksyyliryhmän.
VATSAKIPU JA RUUANSULATUSVAIVAT. YLEISTÄ VATSAVAIVOISTA OHIMENEVÄT VATSAKIVUT OVAT IHAN NORMAALEJA JOKAISELLA IHMISELLÄ JOIDEN TAKIA EI KANNATA MENNÄ.
16 ERITYISRUOKAVALIOT. Syitä erikoisruokavaloihin Lääketieteellinen – Keliakia, laktoosi-intoleranssi ja ruoka-aineallergiat Eettinen / Ekologinen – Kasvisruokavaliot.
Allergia ja Astma. Astman hoito Astmaa hoidetaan lääkkeillä, jotka otetaan yleensä sisäänhengittämällä niitä keuhkoputkien limakalvolle, mutta sitä voidaan.
Ilma.
TE1 Ravinto Hurtig
ERITYISRUOKAVALIOT Mikä on erityisruokavalio?
2. Solun hienorakenne.
Tuotelaatu ja -turvallisuus TARKASTELUSSA Erityisruokavalioihin sopivat tuotteet Erityisruokavalioilla (dieetti) tarkoitetaan ruokavaliota, joka on tarkoitettu.
Ruuansulatus Ihminen koostuu: vedestä, noin 63% painosta
5 Ravinto Energiaravintoaine Suojaravintoaine
LI01 Energiaa liikunnasta
Aina ei voi valita mitä syö
Ruokapalvelut ILMOITUS ERITYISRUOKAVALIOSTA ___ / ___ 20________
Syöpää aiheuttavia elintapoja
Rintasyöpä.
Keuhkosyöpä Keuhkosyöpä syntyy, kun keuhkoputken tai varsinaisen keuhkokudoksen solut muuttuvat pahanlaatuisiksi. Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä.
Ruokatrendit.
Kpl 34 Monien ihmisten ruokavalioita rajoittaa jokin allergia tai sairaus, jolloin elimistö ei siedä jotakin ruoka-ainetta.
Liikesaksan perusteet I
Energiaa tarpeeseen mutta ei tarpeettomasti
Kansantaudit 7 Allergia ja astma.
Ravitsemus Ruoansulatuselimistö (Terve 4) Ravintoaineet (Terve 1)
Nuuska
Ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita, kun kauppaan ei pääse
Ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita, kun kauppaan ei pääse
SYÖPÄ.
12. Alkoholit Kemiassa muitakin kuin alkoholijuomien alkoholi (etanoli) Tunnistaa päätteestä –oli (esim. butanoli, ksylitoli jne.)
Gluteeniton ruokavalio/FODMAP-ruokavalio
Relativismi Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Psyykkinen terveys.
Parempi kuivuuden kesto biksafeenilla, katso video!
5 Solun toimintaohjeet ovat geeneissä.
Käyttöturvatiedotteet
ASA ASA rekisteri Laki 716/2000 Vna työhön liittyvän syöpävaaran torjunnasta Laki 717/2001 Syöpäsairauden aineille ammatissaan altistuvien rekisteristä.
Anafylaksiasta Ari Miettinen
Unelmien liikuntapäivä
SYÖPÄSAIRAAN RAVITSEMUS.
Terveyden ja sairauksien historian tutkimista
Roolileikki - Läksykerhossa
TIETO JA TIETOKONEOHJELMA
Allergiamekanismit Aleksi Lamminen.
Vanhan Porvoon appelsiinisorbetti 5,5 L
Tervetuloa lukion 1. vuosikurssin vanhempainiltaan
ILMOITUS ERITYISRUOKAVALIOSTA YSAO SAKKY
Esityksen transkriptio:

ERITYISRUOKAVALIOT

Yleisimmät erikoisruokavaliot  Keliakia  Laktoosi-intoleranssi  Diapetes  Vegetarismi ja sen alalajit

Ruoka-allergiat ja yliherkkyys  Allergia on yliherkkyyttä jotakin ruuan sisältämää ainetta kohtaan.  Elimistö ei tunnista tätä ainetta vaan käsittelee sen eräänlaisena vieraana aineena  Yleisimpiä ruoka-aineallergioiden aiheuttajia ovat pavut, kananmuna, pavut, porkkana, omena ja pähkinät  Allergiat ovat siis suuri syy moneen erityisruokavalioon

Laktoosi-intoleranssi ja keliakia  Laktoosi-intoleranssilla tarkoitetaan maitosokerin eli laktoosin imeytymis häiriötä.  Se johtuu laktoosia pilkkovan entsyymin, laktaasientsyymin, niukkuudesta ohutsuolessa  Keliakia on sairaus, jossa vehnän, rukiin ja ohran gluteeni vaurioittaa ohutsuolen limakalvon suolinukkaa.  Keliakiaan sairastuminen edellyttää myös tietynlaista kudostyyppiä joka määräytyy perinnöllisesti

Diapetes  Diabeetikko ei tarvitse erityisvalmisteita, ja hän voi syödä samanlaista terveellistä, monipuolista ruokaa kuin muutkin.  Diapeetikon on kumminkin hyvä suosia vähärasvaisia ja rasvattomia nestemäisiä maitotuotteita, vähärasvaisia ja vähemmän sokeria sisältäviä jogurtteja ja viilejä sekä kevyempiä juustoja

Vegetaristmi  Vegetarismi on kasveihin pohjautuva erityisruokavalio  Vegetarismista on olemassa satoja eri muotoja  Tunnetuimpia vegetarismin muotoja ovat: Laktovegetarismi, Lakto-ovo-vegetarismi, Pescovegetarismi, Fennovegetarismi ja fruitarismi

lähteet    Peda.net Vita1