Lapsen kanssa toimiminen Riitta Laakso/Arja Marila Lasten kuntoutus.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Lasten vuorovaikutustaitojen tukeminen käytännössä
Advertisements

Vihreän liiton kesäpäivät 2006 Panu Laturi
HALSUAN VASU -avain kasvuun
Oppimisen sykli ja kokemuksellisen oppimisen malli
Katso Aitolasta lisää:
Napero-ohjaajat.  Teoria + kahvi17.30 –  Malliharjoitus18.30 –
Vastustaja vai kilpakumppani? Ringeten Reilu Peli –periaatteet Suomen Ringetteliiton syyskokous.
Listening comprehension
Leikin merkitys lapsen kehitykselle
FC WILD VALMENNUSLINJA versio 2011/ Harjoitukset Taito, taito ja taito  Nopeudesta ei hyötyä jos ei taitoa, harjoitukset pallollisia Liikkuva.
Puhuminen Varmista, että toiset ymmärtävät sinua
Työrauha ja haastavat tilanteet
Todennäköisyyslaskennan alkeet ennen esikoulua
Osallistumista tukeva mediakasvatus peruskoulussa
Lapsen toiminnallisen näön tutkiminen
Valmentajana ja ohjaajana toimiminen Erilaisten ryhmien ja yksil ö iden kohtaaminen: Vinkkejä ohjaamiseen Riikka Juntunen, Heli Laitinen, Sari Rautio,
Lasten tapaturmat.
LIIKUNTAKASVATUKSEN PERIAATTEET 1. Lapsilähtöisyys 2. Avoimuus 3. Vapaaehtoisuus 4. Elämyksellisyys 5. Päätäntämahdollisuus 6. Omatoimisuus.
Liikuntakasvatus / NU JN.  Lapsi oppii tuntemaan oman kehonsa  Hän joutuu vastatusten fyysisten kykyjensä kanssa ja muodostaa itsestään.
2014 Outi Kokkonen ja Kirsi Urmson
Väitöskirja prosessina Teologisen tiedekunnan tohtorikoulutuskurssi Maiju Lehmijoki-Gardner.
Napero-ohjaajat.  Teoria + kahvi16.00 –  Malliharjoitus17.00 –
Ops seminaari Askola.
1-3-vuotiaan vuorovaikutus
Ystävätaitojen / sosiaalisten taitojen arviointi Puppet Pals2 –sovellus ystävätarinoiden rakennuskenttänä.
TURVALLINEN HOITOYMPÄRISTÖ 0-6 VUOTIAAT. 0-6 v. lapsille  ei pieniä esineitä, koska lapsi voi tukehtua  ulkona aidat, ettei lapsi karkaa  luotettavat.
 Valitse itseäsi kiinnostava ja sinulle sopiva kirja.  Kannattaa pohtia seuraavia asioita:  Mikä on kirjan aihepiiri?  Onko kirjan pituus sinulle.
Lapsen ja nuoren tukeminen Tarkkaavaisuuden ja toiminnanohjauksen vaikeudet.
1B Tervetuloa vanhempainiltaan OPE: ERJA ASKOLIN.
Tervetuloa koulutukseen!. Ohjelma Alkutoiminta Kotitehtävän läpikäyminen Luento: Vuorovaikutus = itseilmaisua ja sanatonta viestintää Sanattoman viestinnän.
Näkövammaisen lapsen vuorovaikutuksen ja puheenkehityksen tukeminen NKL Lasten kuntoutus Riitta Laakso Maria-Liisa Punkari
Viestintäkoulutus PDG Maija-Liisa Heikkilä.
Paijalan iltapäiväkerho. Toiminta-ajatus Tuusulassa koululaisten iltapäivätoiminta on lasten ja vapaa-ajan toimintaa tutussa paikassa, jossa aikuisen.
Näkövammaisuus Petra Suonio Määritelmiä Toiminnallinen määritelmä vallalla nykyään Näkövammainen on henkilö, jolle näkökyvyn heikentyminen aiheuttaa.
Lapsen ja nuoren tukeminen ja osallisuuden vahvistaminen kuntouttavilla elementeillä Petra Suonio 2012.
Sosiaalisen median käytöstä Sosiaalisen median käyttö kuuluu nykyajan lapsen elämään. Yhteydenpito ja viestiminen netissä ovat lapsille ja nuorille luonteva.
Lapsihavainnointi on lapsen arvostamista ja kuuntelemista Petra Suonio 2011.
Märta Kinnunen1 TUNNE OPPIMISTYYLISI JA KÄYTÄ SITÄ HYVÄKSESI.
OPAS MEDIAKASVATTAJALLE Mediakasvatus esi- ja alkuopetusikäisten lasten arjessa Hanna Martinviita, Saara Pasanen ja Anna Ristaniemi.
Jonot mataliksi Liikettä pienissä tiloissa
Jarkko Muhonen TeamProg
Oppimisen moninaisuudesta Jyväskylä Arto Riihimäki SEL ry.
Ympäristö, aikuisverkosto, välineet
TE2 NUORET, TERVEYS JA ARKIELÄMÄ
Käyttäytymisen erityisen tuen ryhmämuotoinen tuki
AISTIVAMMAT KUULOVAMMA NÄKÖVAMMA.
Vinkkejä sähköiseen viestintään
Esitelmäohjeet Suunnittelu, jännityksen poisto, esitystekniikka ja puhetekniikkaharjoituksia.
Temperamentti.
Luo luottamusta Kuvailuteksti harmaaseen palkkiin:
Opinnäytetyön otsikko
Luen, kirjoitan ja kerron
Havaintokanavatestin pisteytys
HYGIENIATYÖ.
1B Tervetuloa vanhempainiltaan
Tulkkauksen merkitys oikeusturvan toteutumiselle
TUNNE TOISET - TUNNE ITSESI
Yhteiset odotukset Me kuuntelemme aina toisiamme ja käyttäydymme kunnioittavasti toisiamme kohtaan. Me emme ole aggressiivisia toisiamme kohtaan ja pyrimme.
Joukkuehengen rakentaminen
Kielitietoisuus.
Loikkeliini päiväkodin toimintasuunnitelma 2017
1B Tervetuloa vanhempainiltaan
Työpäivän kokeminen kuraa vai kivaa?
Rentoutumisen tavoitteet
ARJA VIROLAINEN Ruut Ruokonen 2013
SADUTUS Ruut Ruokonen 2013.
Harjoituksen ohjaaminen
Mahdollisuus monipuoliseen kielitaitoon
Harjoituksen ohjaaminen
OPPIMISTA OHJAAMAAN - Oppimistaidot ja ohjaava opetus
Esityksen transkriptio:

Lapsen kanssa toimiminen Riitta Laakso/Arja Marila Lasten kuntoutus

Lapsen kanssa toimiminen Mainitse lapsen nimi, kun puhut hänelle ja kerro kuka olet Puhuttele lasta, ennen kuin kosketat häntä Kerro lapselle poistumisestasi Nimeä paikka mihin lapsen asetat Käytä sanoja katsoa ja nähdä Ohjaa lapsen käsiä ja anna tarvittaessa tuntokokemus esineestä suulle

KUN TOIMIT NÄKÖVAMMAISEN LAPSEN KANSSA ● Sosiaaliset taidot opitaan leikeissä ja vuorovaikutuksessa ● Fyysinen läheisyys - turvallisuus tutustua uusiin asioihin - uusi voi olla pelottavaa. Tutustuta lasta uusiin asioihin vähitellen ● Käsien käytön rohkaiseminen ja karaiseminen. ● Käsi käden alla/päällä -menetelmällä käsillä tutkimisen ja liikkeiden opettaminen. Opeta lapselle systemaattinen käsillä tutkimismenetelmä ja etsimismenetelmä ● Anna lapselle aikaa onnistua ja aikaa varmistaa opittua taitoa.

KUN TOIMIT NÄKÖVAMMAISEN LAPSEN KANSSA ● Käytä lapsen omaa kehoa suuntia, mittoja ja kokoja opettaessasi ● Anna lapsen tehdä itse, sotkea ja kokeilla ● Puhu ja kerro mitä tapahtuu ja mitä ollaan tekemässä ● Käytä lapselle tuttuja sanoja. Opeta sanojen sisältö moniaistisesti. ● Mikäli lapsella on näönkäyttöä, hyödynnä se ohjauksessa (kontrastit, värit ja suurennokset) ● Havainnollista asia, jos se on mahdollista (oikea esine, pienoismalli, savimalli, legoista "kartta" jne.) ● Tee kuvien ääriviivat "näkyviksi" koholle sokealle lapselle esim. Erikeeperillä.

YMPÄRISTÖ ARJESSA Sijoita esineet niin, että lapsi löytää ne helposti Poista turha tavara ja sijoita lelut ja vaatteet laatikoihin Käytä tukevia alustoja esim. tarjottimet, lokerikot tai kulhot sekä liukuestemuovia Vähennä näkö- ja kuuloärsykkeitä, jotka häiritsevät lapsen tarkkaavaisuutta Käytä pehmeitä esineitä, mattoja, ryijyjä, tyynyjä melun vähentämiseksi Rakenna hiljainen nurkkaus, jossa lapsi voi rentoutua ja koota itseään

YHDESSÄ TEKEMINEN … Anna mahdollisuus monipuolisiin aistikokemuksiin esim. äänet, hajut, valot erilaisissa ympäristöissä Kerro lapselle ennen kuin hän koskettaa jotakin lämmintä, kylmää tai tahmeaa

…YHDESSÄ TEKEMINEN Anna mahdollisuus kokea erilaisia määriä Ohjaa käsi-käden- alla/päällä Tarjoa lelujen lisäksi kodin tuttuja tavaroita tutkittavaksi Tarjoa erilaisia asento- ja liikekokemuksia

…YHDESSÄ TEKEMINEN Hyödynnä lapsen vahvat aistikanavat toiminnassa Anna lapselle aikaa valmistautua muutoksiin Huolehdi, että lapsella on samat rajat eri ympäristöissä kasvunsa tukena Anna lapselle tilaisuuksia rauhalliseen olemiseen Muista huumori toiminnassa ja leikissä Nauttikaa toistenne seurasta