Navigaattori Kunpa uni tulisi. Navigaattori 3 Unettomuus Aivojen ”unikeskus” ei pysty voittamaan ”valvekeskuksen” liian suurta aktiivisuutta.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Unen määrä ja laatu Tuomas Saarela 3D.
Advertisements

KANSANTAUDIT.
Univaje.
UNI ja PARKINSONIN TAUTI
Uni ja vuorotyö Samira,Krista ja Sumaya
Vireystilan säätely Ulkoiset tekijät Biologiset tekijät
Diabetes s. 65 –
S. 152 – I7e8NrYHE Uni s. 152 – I7e8NrYHE.
Vaikuttavat suuresti väestön terveyteen s
Kappale 10 Umpieritys ja hormonit.
Hyvinvointia työstä.
Univaikeudet.
Riippuvuus tupakoinnista
Lukion vanhempainilta
Mielenterveyden häiriöt
Kappale 21 Kansantaudit ovat väestössä yleisiä sairauksia. Näiden ehkäisy tuottaa suuria säästöjä terveydenhoitokuluissa. Suomalaisten kuolinsyyt kuvassa.
LUKIOLAISTEN NUKKIMISTOTTUMUKSET MUUTTUNEET 2000-LUVULLA HUONOMPAAN SUUNTAAN
TERVEET ELÄMÄNTAVAT APUNA TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOIDOSSA
S. 30 – 39 LIIKUNTA s. 30 – 39
Uni ja lepo -yleistä Ihminen nukkuu noin 1/3 elämästään.
SYDÄN- JA VERISUONISAIRAUDET
Riippuvuus tupakoinnista
Sydän- ja verisuonisairaudet
Sydän- ja verisuonitaudit
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Mielenterveys Mielenterveys Pinja ja Iiris H 1c.
Masennus eli Depressio.
UNIHÄIRIÖISTÄ Veikko Karskela Riittääkö uni? Kolmannes suomalaisista kokee nukkuvansa riittämättömästi. Yöuni on lyhentynyt puolitoista tuntia.
8. LIIKUNTA EDISTÄÄ TERVEYTTÄ TERVEYSTIETO 7. Pienryhmässä Kirjoittakaa (yksi asia per lappu, niin monta lappua kuin keksitte) Vihreälle lapulle liikunnan.
Mielenterveyden Häiriöt. Vuosittain 1-2 ihmistä sadasta sairastuu mielen sairauteen. Ihmisen mieltä ei voida mitata yhtä helposti kuin verenpainetta tai.
Päihteet ja Mielenterveys. Pohdittavaksi Miten suhtaudut nuorten tupakointiin? Miten koulussasi ehkäistään tupakointia? Miksi tupakoinnin lopettaminen.
PELAAJAN KEHITTYMINEN LTV 1. TEHTÄVÄ: Juttele parisi kanssa miten pelaaja kehittyy? Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho ja Arto Pyykkö.
D IABETES JA MBO T EKIJÄT : M ATIAS, M IKKO JA H ENRIK.
UNI Unen rakenne 1. Vaihe >kevyt, lähes hereillä, 2. vaihe uni syvenee, 3-4. hidasaaltouni, syvä uni, josta siirtymä 2. vaiheen kautta REM-uneen, jossa.
Hurtig TE1 Uni ja lepo. Tehtävä Tee vihkoosi mind-map aiheesta: Unen terveysvaikutukset.
Pysy hyvässä työvireessä TOUKOKUU. ISTOCK Jätteenkuljettajat tuntevat väsymystä työpäivän aikana Näin jäteautonkuljettajat vastasivat kyselyssä ”Improving.
Mitä yksilö / yhteisöt / yhteiskunta voi tehdä ehkäistääkseen mielenterveyden häiriöitä? vastaa vain siihen, mitä kysytään (keskity tähän koko vastauksen.
Uni ja lepo Unenpuute Uni ja työelämä. Ennakkotehtävä opiskelijoille: Lataa puhelimeesi maksuton Sleep as Android -, Sleep Tracker - tai muu vastaava.
UNIHÄIRIÖT. Yleistä Kun uneen liittyvät vaikeudet kestävät viikkoja tai kuukausia, voidaan puhua unihäiriöistä Syynä voi olla esim. huolet, ahdistus ja.
Henkisen hyvinvoinnin häiriöt 1,5 % väestöstä sairastuu vuosittain 20% suomalaisista sairastaa jotain mielenterveyden häiriötä Sukupuolierot melko suuret.
Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio.
Masennus eli pitkäkestoinen masentunut mieliala. Masennuksen yleisyys Joka viides suomalainen kärsii masennuksesta jossain vaiheessa elämäänsä Yli puolet.
7. Syö hyvin TERVEYSTIETO 7. Terveellinen ruokavalio Monipuolinen ruokavalio edistää terveyttä ja hyvinvointia. 1. Mitä syön? Valitse monipuolisesti ruokapyramidin.
Stressi ja sen hallinta. Mitkä asiat aiheuttavat stressiä? Voiko stressiä hallita? Miten?
Uni –lääkkeistä parhain Hurtig LEVON VIIKKORAPORTTI Oliko unen määrä sopiva koko viikon? Olitko jossain vaiheessa viikkoa väsynyt? Voisitko.
Muistisairaudet dementia ja Alzheimer. Miten syntyy ja mitkä tekijät vaikuttavat? Dementian yleisin syy on alzheimerin tauti (yli 50%) tai vaskulaarinen.
Työskentely kuumassa KESÄKUU.
63. Mielenterveyden häiriöt
Mielenterveyden häiriöt
Pysy hyvässä työvireessä
Mielenterveyden häiriöt
Tuki- ja liikuntaelinsairudet
7 Itsehoito ja hätäensiapu
TE1 Uni ja lepo Hurtig
Kohonnut verenpaine.
Mielenterveyden häiriö
Syömishäiriöt 5.6.
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
Uni, lepo ja rentoutuminen
Kuume ja flunssa Mika ja Eerik.
VIREYSTILA.
UNI JA LEPO.
Yleisimpiä tarkasteltavia näkökulmia (1/3):
Unettomuus Inka ja Milga.
Kati Rantonen p
Opintopsykologi Katja Hietanen
Opintopsykologi Katja Hietanen
Opintopsykologi Katja Hietanen
Esityksen transkriptio:

Navigaattori Kunpa uni tulisi

Navigaattori 3 Unettomuus Aivojen ”unikeskus” ei pysty voittamaan ”valvekeskuksen” liian suurta aktiivisuutta.

Navigaattori 3 Nuoren unettomuus Unirytmi on mennyt sekaisin. Kyseessä voi olla unihäiriö –nukahtaminen vaikeaa –uni on levotonta –heräilee pitkiksi ajoiksi keskellä yötä –herää reilusti liian aikaisin –joskus kyse voi olla sairaudesta tai lihavuudesta esim. flunssasta johtuvat tukkoiset hengitystiet Unettomuus aiheuttaa väsymystä –lyhytaikainen unettomuus ei ole vaarallista –jos unettomuus jatkuu pari viikkoa, hae apua.

Navigaattori 3 Mikä aiheuttaa nuoren unettomuutta? –liikaa kaikkea –liian vähän ruokaa tai liikuntaa –liian paljon liikuntaa liian myöhään –energia-,kofeiini- tai muut piristejuomat –nuoruuteen kuuluvat hormonimuutokset –ulkoiset tekijät ja paineet: ylivirittyneisyys stressi ja koulupaineet

Navigaattori 3 Unihäiriöihin liittyvät sairaudet –hengitystiesairaudet kuten allergia ja astma –mielenterveyden häiriöt esim. masennus tai psykoosi –anemia –narkolepsia = sairaalloinen nukahtelutaipumus päivällä ja katkonainen uni yöllä

Navigaattori 3 Aikuisen unettomuus –lyhytaikaisena vaaratonta mutta jo yhden yön valvominen voi aiheuttaa vaaratilanteita –pitkäaikaisena erittäin kuluttavaa –5–12 % aikuisista potee terveyttä vaarantavaa unihäiriötä –osataan hoitaa: unihuolto, terapia ja lyhytaikainen lääkkeiden käyttö

Navigaattori 3 Unettomuuden haitat yhteiskunnalle Liikenneonnettomuudet -> loukkaantuminen tai kuolemantuottamus Väsymys -> työteho laskee Altistaa fyysisille sairauksille (diabetekselle, sepelvaltimotaudille, kohonneelle verenpaineelle, ylipainolle sekä sydän- ja verisuonisairauksille) Vastustuskyky heikkenee -> sairauspoissaoloja työpaikalta -> esim. tuotanto hidastuu, työnantajalle kallista Masentuneisuus -> työkyvyttömyys, toimintakyky heikkenee Unohtelu lisääntyy, keskittyminen herpaantuu - >työtapaturmat lisääntyy

Navigaattori 3 Unettomuudesta syntyy helposti kierre

Navigaattori 3 Viivästyneen unirytmin itsehoito –siirrä nukkumaanmenoaikaa vähitellen kohti aiempaa –herää aamulla säännöllisesti samaan aikaan –nuku viikonloppuna sama määrä ja samaan aikaan kuin arkena –älä nuku päiväunia, silloin kun yrität siirtää unirytmiä –rytmin muutos on ollut sopiva, kun nukahtaminen on onnistunut ilman pitkää valvomista –anna muutokselle aikaa pari viikkoa

Navigaattori 3 Jet Lag – Aikaerorasitus Matkustettaessa voi kärsiä unihäiriöstä, jonka aiheuttaa nopea siirtyminen aikavyöhykkeeltä toiselle. Yleensä aikaerorasitus on suurempi matkustettaessa lännestä itään; uneliaisuus ja viereysaika osuvat ikään kuin väärään vuorokaudenaikaan. Elimistö ja mieli sopeutuvat muutamassa vuorokaudessa uusiin olosuhteisiin. Sopeutumista helpottaa, kun siirryt heti kohdemaan aikaan, myös liikunta ja auringonvalo helpottavat.