Päihdeilmiö-rastirata Vastaukset. Rasti 1. Totta vai tarua päihteistä 1. Yli 90 % tupakoivista aikuisista on aloittanut tupakoinnin alaikäisenä. Totta.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
Advertisements

Kannabis valistajan haasteena
Ammattiopiston nuoren terveyden edistäminen
Sama keho ja sama pää koko elämän
NOPS – hanke Hyria Karankatu 3-5 NOPS -seminaari
Ympäristöterveys.
Mitä nuuska sisältää? Ruotsalainen kostea nuuska sisältää noin kemiallista ainetta, kuten * Nikotiinia 0,5–1,0% * Syöpävaarallisia aineita, esim.
Tunne lääkkeesi Itsehoitolääkkeiden järkevä ja turvallinen käyttö
Riippuvuus tupakoinnista
Tupakointi ja sen vaikutukset
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
Kannabis koulutyön näkökulmasta Anne Ahlefelt, Vanhempi kouluttaja, EHYT ry Kannabisakatemia
Tupakointi ja työelämä
TERVEET ELÄMÄNTAVAT APUNA TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOIDOSSA
Tupakointi ja seksi.
Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
Sydän- ja verisuonitaudit
TULE MUKAAN! SPR / Päihdetyö Osallistu päihdeinfoon! Testaa tiedätkö vastaukset Oikein vastanneiden / korjanneiden kesken arvotaan erinäisiä palkintoja.
8. LIIKUNTA EDISTÄÄ TERVEYTTÄ TERVEYSTIETO 7. Pienryhmässä Kirjoittakaa (yksi asia per lappu, niin monta lappua kuin keksitte) Vihreälle lapulle liikunnan.
TOSITIETOA Alkoholi. Yleistä alkoholista Valmistetaan luonnontuotteista (mm. viljat ja hedelmät) käyttämällä tai tislaamalla Vaikuttavana aineena kaikissa.
Päihteet ja Mielenterveys. Pohdittavaksi Miten suhtaudut nuorten tupakointiin? Miten koulussasi ehkäistään tupakointia? Miksi tupakoinnin lopettaminen.
TOSITIETOA Nuuska. TOSITIETOA Yleistä nuuskasta Valmistetaan samasta tupakkakasvista kuin perinteinen savuke Sisältää yli kemiallista yhdistettä,
TOSITIETOA Kannabis. Yleistä kannabiksesta Hamppukasvista valmistettava päihde- ja lääkeaine Sisältää kymmeniä kannabinoideja Tetrahydrokannabinoli eli.
TOSITIETOA Tupakka. TOSITIETOA Yleistä tupakasta Tupakan savu sisältää yli 4000 kemikaalia Nikotiinin lisäksi tupakka sisältää mm. arsenikkia, kadmiumia,
Alkoholi. Alkoholi Suomen yleisin päihde Etanoli on alkoholi juoman päihdyttävä aine Alkoholia pidetään keskivahvana päihteenä Alkoholi pitoisuus ilmaistaan.
By: Jarno ja Arttu (On n00b)
Väittämiä PÄIHDEHUOLTO/SANNA KUUSSAARI On jokaisen oma asia käyttääkö päihteitä vai ei  Perheen hyvinvointi  Alkoholin liikakäyttö on työikäisten.
FYKE6 Arkista kemiaa. 9. Kemiaa keittiössä Hiiva Hiiva sieni, pilkkoo taikinan sokerin hiilidioksidiksi ja vedeksi, kohottaa taikinan sieni, pilkkoo taikinan.
Tupakointi BELIEVE ME, SMOKING MAY KILL YOU…. Mitä on tupakka? >Tupakkaa valmistetaan tupakkakasvin lehdistä >Tupakkaa käytetään polttamalla, nuuskaamalla,
KELIAKIA MIKÄ/MISTÄ JOHTUU? Elinikäinen autoimmuunisairaus. Rukiin, vehnän ja ohran sisältämä valkuaisaine gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolle.
Tupakoimaton elää pidempään Pentin päivänä 2013 Valtimotautien ehkäisyn ja työterveyslaatuverkoston tempaus tupakoimattomuuden edistämiseksi.
17. MIELIHYVÄ JA RIIPPUVUUS TERVEYSTIETO 7. Pohdi  Kirjoita lapulle TÄRKEIN sinulle mielihyvää tuottava asia  Onko mielihyvän lähde hyväksi terveydelle.
KLAARI HELSINKI, NUORISOASEMA JA KOULUYHTEISTYÖ. PÄIHDEKASVATUSPILOTTI Lähtötilanne: Eri toimijoilta yhteydenottoja kannabikseen liittyvissä asioissa.
HURTIG Tupakoinnin seuraukset. Tupakan haittavaikutukset terveyteen Tupakointi on aina haitallista. Myös tupakkayhtiöt myöntävät sen. Sairastumisen.
Koealue: s  Mielihyvän tavoittelu on luontaista, sitä tavoitellaan monin eri keinoin esim. urheilemalla, ruoalla, internetillä, peleillä 
HURTIG Tupakointi on turhaa. Kertaus 1. Mistä riippuvuuden vieroitusoireet johtuvat? 2. Mitä tarkoittaa sosiaalinen riippuvuus? 3. Kerro jokin.
Tupakoinnin haitat Siiri K, Ulpu & Harri. Yleisön aktivointi Mene oman mielipiteesi mukaan sen seinän luo, missä vastaustasi vastaava kirjain on. Kirjahyllyn.
Kertaus 1) Mitä sana huume tarkoittaa? 2) Miten keskushermostoa lamaannuttavat aineet eroavat keskushermostoa piristävistä aineista? 3) Miksi kannabiksen.
Hanna, Ada ja Siiri M.  Fyysinen riippuvuus on tyypillinen ihmisille, jotka käyttävät lääkkeitä ja päihteitä.  Käyttäjän elimistö on tottunut aineeseen,
TUPAKKALAKI JA TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN
Tupakkalaki, nuuskan maahantuonti ja sen valvonta
Medialukutaito Kuva: Tussitaikurit.
Keskustelua kannabiksesta
Keskustelua kannabiksesta
Tupakan uho ja tuho Ada,Antero,Jenni L..
Tupakan uho ja tuho    .
Tupakan haittavaikutukset
Keskustelua sähkösavukkeesta
Keskustelua nikotiinituotteista
Liikunta Liikunta on tärkeä osa terveellisiä elämäntapoja. Useimpien sairauksien taustalla on syy liikkumattomuuteen. Lisäksi liikunta ja terveelliset.
Nuuska.
Tupakka tuhoaa ja tappaa
Keskustelua nuuskasta
Päihdyttäviä paineita
Päihteet Minna, elias ja kalle.
TUPAKKA KPL 23.
TUPAKAN JA NUUSKAN AINESOSAT
ånni-projektin oppitunnit 5.-6.luokkalaisille syksy 2014/ pilotointi
Päihteet ”Ihmiset ovat käyttäneet päihdyttäviä aineita ikiajat. Päihteiden avulla ihminen haluaa muuttaa tietoisuuttaan tai itseään, kuulua joukkoon, tuntea.
Ennaltaehkäisevän päihdetyön malli lapsille ja nuorille
Tupakka, alkoholi ja huumeet
Tuotettu yhteistyössä EHYT ry:n kanssa
30. TERVEYS ERI PUOLILLA MAAILMAA
Tupakoimattomuuden merkitys knk-potilaalle leikkaukseen valmistautumisessa Päivi Siimes, sh Korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikka, KYS
18. TUPAKOINTI VAARANTAA TERVEYDEN
PÄIHDEILMIÖ-RASTIRATA Vastaukset
PÄIHDEILMIÖ-RASTIRATA Tehtäväkortit
Tuotettu yhteistyössä EHYT ry:n kanssa
HUMALAN VAIHEET (KALVO 1)
Esityksen transkriptio:

Päihdeilmiö-rastirata Vastaukset

Rasti 1. Totta vai tarua päihteistä 1. Yli 90 % tupakoivista aikuisista on aloittanut tupakoinnin alaikäisenä. Totta. Lähes kaikki nykyisin tupakoivat aikuiset ovat aloittaneet alaikäisenä, ja suurin osa heistä haluaisi lopettaa tupakoinnin. 2. Nuuska aiheuttaa nikotiiniriippuvuuden nopeammin kuin tupakka. Totta. Nuuska sisältää jopa 20 kertaa enemmän nikotiinia kuin savuke. Nuuskaa myös pidetään suussa pitkiä aikoja. Jos nuuskan vaihtaa säännöllisesti uuteen, pysyy veren nikotiinitaso korkealla koko ajan. 3. Nuuska sopii urheilua harrastaville, koska se ei heikennä kuntoa. Tarua. Nuuskan sisältämä nikotiini heikentää lihasten verenkiertoa, jolloin lihakset eivät saa riittävästi happea ja ravintoaineita. Lihasvoima heikentyy, palautuminen hidastuu ja liikuntavammojen riski kasvaa. Nikotiini myös rasittaa sydäntä, sillä se nostaa verenpainetta ja sydämen sykettä.

4. Sekä nuuska että sähkösavuke valmistetaan samasta tupakkakasvista kuin savukkeet. Tarua. Nuuska valmistetaan samasta tupakkakasvista kuin savukkeet. Sähkösavuke ei kuitenkaan sisällä tupakkaa. Se on savuketta muistuttava sähköinen laite, jossa tupakanpuru on korvattu nesteellä. Nestettä kuumentamalla laitteesta imetään höyryä. Nesteitä on erilaisia, ja ne voivat sisältää nikotiinia ja muita haitallisia aineita. 5. Sähkösavukkeen käyttö voi olla haitaksi terveydelle. Totta. Sähkösavukkeessa käytettävistä nesteistä on löydetty haitallisia aineita. Sähkösavukkeen kaikista terveysvaikutuksista ei ole kuitenkaan vielä tarpeeksi tutkimustietoa.

6. On jokaisen oma asia, käyttääkö päihteitä vai ei. Päihteiden käyttö ei vaikuta muihin ihmisiin. Tarua. Päihteiden käyttö vaikuttaa monin tavoin muihin ihmisiin. Esimerkiksi päihteistä aiheutuvat sairaudet ja tapaturmat tulevat yhteiskunnan, eli kaikkien meidän, maksettaviksi. Runsas alkoholin käyttö on usein myös väkivaltarikosten taustalla. Jatkuva tupakansavulle altistuminen eli passiivinen tupakointi puolestaan on terveydelle yhtä haitallista kuin tupakan polttaminen itse. Läheisen tupakointi, alkoholin tai huumeiden käyttö voi huolestuttaa sekä lapsia että aikuisia. 7. Iso tölkki siideriä (0,5 l) on sama asia kuin yksi annos alkoholia. Tarua. Puolen litran siideri vastaa noin 1,5 annosta alkoholia. Yksi annos alkoholia tarkoittaa esimerkiksi 0,33 litran tölkkiä siideriä tai keskiolutta, 12 cl viiniä tai 4 cl väkevää viinaa.

8. Kannabis ei ole vaarallista, sillä se on puhdas luonnontuote. Tarua. Myös kärpässienet ovat luonnontuotteita, mutta se ei tee niiden käytöstä suositeltavaa. Kotona kasvatettavat kannabislajikkeet on jalostettu THC-pitoisuudeltaan moninkertaisiksi alkuperäisiin luonnonlajikkeisiin verrattuna (THC = kannabiksen päihdyttävä ainesosa). Myös niiden vaikutukset ovat vahvempia. 9. Kannabista käytetään lääkkeenä, joten se on turvallista. Tarua. Itse kasvatettu tai katukaupasta ostettu kannabis eroaa vaikutuksiltaan ja laadultaan lääkekannabisvalmisteista, eikä sovellu itsehoitolääkkeeksi. Suomessa lääkekannabisreseptejä on kirjoitettu muun muassa henkilöille, jotka sairastavat MS-tautia tai kärsivät pitkittyneestä voimakkaasta kivusta. Resepti voidaan kirjoittaa kuitenkin vasta silloin, kun kaikki muut mahdolliset hoitomuodot on todettu tehottomiksi. Lääkekannabishoidon piirissä on Suomessa vain satakunta potilasta. Lääkekannabis annostellaan yleensä suusuihkeen tai kapseleiden muodossa.

10. Kannabiksen käyttö voi aiheuttaa masennusta ja ahdistusta sekä heikentää muistia. Totta. Kannabiksen vaikutukset ovat yksilöllisiä ja riippuvat siitä, paljonko polttaa, kuinka usein ja mitkä ovat henkilökohtaiset ominaisuudet. Yleisimmät haitat liittyvät mielenterveyteen ja tunne- elämän ongelmiin. Kannabiksen käyttö voi aiheuttaa masennusta, ahdistusta ja sekavuutta. Pitkäaikainen käyttö voi heikentää tarkkaavaisuutta ja muistia ja vaikeuttaa oppimista.

Rasti 2. Päihdeilmiö 1)Mitä ajatuksia Päihdeilmiö-video herätti? Mitä jäi päällimmäisenä mieleen? 2)Nuorten humalajuominen on vähentynyt ja niiden nuorten osuus, jotka eivät käytä ollenkaan alkoholia, kasvanut. Mistä arvelette, että tämä johtuu? 3)Miksi päihteiden käyttöä säännellään? Onko sääntelyllä ollut vaikutusta siihen, että sekä tupakointi että alkoholin käyttö ovat vähentyneet nuorten keskuudessa?

Rasti 3. Päihteiden käytön syyt ja seuraukset 1) Miksi päihteitä käytetään? Listatkaa vähintään viisi syytä. 2) Millaisia vaikutuksia päihteiden (alkoholi, tupakkatuotteet, huumeet) käytöllä voi olla a. yksilölle? b. läheisille ihmisille? c. yhteiskunnalle? d. ympäristölle?

Rasti 4. Päihteet ja työkyky 1)Mitä tarkoittaa ”työkyky” oman tulevan ammattinne näkökulmasta? Mitä asioita kuuluu työkykyyn ja miten sitä voidaan ylläpitää? 2)Millaisia vaikutuksia alkoholin ja kannabiksen käytöllä voi olla työkykyyn? Keskustelkaa kysymyksestä oman tulevan ammattinne näkökulmasta ja kirjatkaa ajatuksia ylös.