MAAILMANKUVA, MAAILMANKATSOMUS, ELÄMÄNKATSOMUS. MITÄ TARKOITTAVAT KÄSITTEET: Maailmankuva Maailmankatsomus Elämänkatsomus.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Elämänkatsomustiedon ainedidaktiikka, LO-peruskurssin kertausta.
Advertisements

Elämänkatsomustiedon valinnaiskurssi, OPS:n peruskäsitteistöä Yliopistonlehtori Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos, käyttäytymistieteellinen tiedekunta.
SUOMEN SUURI VUOSI ITSENÄISYYDEN SATAVUOTISJUHLAVUODEN 2017 OHJELMASTRATEGIA.
KOKEESEEN KERTAAMINEN. ENNEN LUKEMISTA  Herätä kiinnostuksesi:  Mieti, mikä sinua kiinnostaa luettavassa  Mihin tarvitset tietoa, jota olet ryhtymässä.
Mitä tarkoittaa skeema oppimisessa? Anna-Helena Lipponen 2012.
Puheviestintä 2 Palautetaidot ja opponointi Rinna Toikka.
Innostunut oppilaskunta Koulutus peruskoulun oppilaskuntatoiminnan ohjaajille.
Moraalin kehitys (L.Kohlberg) Oikein vai väärin? Moraali kehittyy vaiheittain ajattelun kehittymisen mukana: 1.yksilön oma näkökulma 2. yhteisön lait ja.
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus Ydinsisältö.
Uskonnon opetus lukiossa Vuoden 2003 uskonnonvapauslain mukaan.
Millainen on ihanteellinen yhteiskunta? Kirjan sivut
3. ELÄMÄNKULKU JA TERVEYS TERVEYSTIETO 7. IKÄJANA  Asiantuntijaryhmät: Lapsuus 0-11v Nuoruus 12-18v Aikuisuus 19-64v Vanhuus 65  v  Perehtykää apukysymysten.
Kodin ja koulun välinen yhteistyö
KEHITYSKESKUSTELU - Ennalta sovittu ja suunniteltu keskustelu esimiehen ja työntekijän( voi olla myös tiimin) välillä Tuija Takkula,
Laaja-alainen osaaminen
Tieteenfilosofia I Lapin yliopisto
IHMISEN TOIMINTA - Tavoitteellista - Tiedostettua ja tiedostamatonta
Johdanto Auschwitz, Hirosima, Stalinin vainot ja Ruandan kansanmurha ovat esimerkkejä historiallisista valintatilanteista. Niissä kaikissa on kysymys ennen.
Taidefilosofia ja taidekasvatus tehtävät sl 2013
Ihminen ja maailma Teksti: Ortoboxi.fi ja Stefan Holm: Kirkon jäsenenä – Oppikirja 9. luokalle, kpl 5 Kuvat:
1. Monimuotoinen terveys
Ihmisen elinkaari Psykologia jpe.
Uskonnot yhteiskunnassa
Maailmankatsomus, valinnat ja vastuu
Maailmankatsomuksen perspektiivisyys
Tieteenfilosofia Tieteenfilosofia tutkii tieteen tavoitteita, menetelmiä ja tieteellisen tiedon tutkimista filosofiasta käsin.
Terveysteknologia Tutustutaan, mitä kaikkea terveysteknologialla voidaan tarkoittaa ja miten se auttaa terveyden hoidossa ja sairauksien ehkäisyssä.
Ihminen ympäristön ja yhteiskuntien muutoksessa Hi1
Psykologian 2. kurssi ”Miten minusta tuli minä?”
Uskontojen tieteellinen tutkimus
Yhteisöllinen yrittäjyyskasvatus
Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Heta Malinen Lähde: Pirjo Kovalainen, Osaamiskartta testiversio.
MVLT-KOULUTUKSEN AIHEET
Kiinnostus osallistua hankesuunnitteluun tai toteuttamiseen
Taidefilosofia ja taidekasvatus tehtävät sl 2012
NUORUUS PS2 LAJM.
Filosofian alat TEOREETTINEN FILOSOFIA
Reformoitu opetus.
Hyvä elämä Kpl 11, s Emma.
Finský intensivní Titta Hänninen.
Kappale 10 Raamattu Sara ja Ville.
Elokuvakurssin kurssisuunnitelma
Filosofian osa-alueet
Mikä on elämänkatsomus?
KPL 2. ALKUPERÄISKANSO-JEN USKONNOT
Aloitteleva opettaja – suhde opittavaan sisältöön
TIEDE JA KRISTINUSKO UE2 LAJM.
Tiede ja tieteellinen maailmakatsomus
Atomi, perushiukkaset ja perusvuorovaikutukset (kappale 10)
Palautetaidot ja opponointi
1. Uskontojen maailma Ydinsisältö.
Mitä on metaetiikka? Yleensä etiikkaa tarkoittaa hyvän ja pahan, oikean ja väärän kysymyksiä, mutta siinä voidaan pohtia myös yleisempiä kysymyksiä. Näitä.
Elämänkatsomustiedon ainedidaktiikka, ET pähkinänkuoressä [Johdatus EToon (2015 ja aiemmin LO-perus-) kurssin kertausta] Eero Salmenkivi.
2. tieto osana maailmankuvaa
Mikä on elämänkatsomus?
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
Syö aivosi virkeiksi™ -tyhykoulutus
Elämänkatsomustiedon ainedidaktiikka, LO-peruskurssin kertausta
Sosiaalinen kehitys Tarja Rauste
1 Uskomukset On vaikea tietää varmasti
5. Eettinen vastuullisuus
Polut hoitoon ja kuntoutukseen – projekti OTE7
” Tarinoita kaveruudesta TUNTI 1
1. Biologia On elämän tiede.
LAPE-PÄHKINÄT vol Keino osallistua Pirkanmaan vanhemmuuden ja parisuhteen tuen palveluiden kehittämistyöhön - Tekstidia Dian voi valita.
” Tarinoita kaveruudesta TUNTI 1
Hyvinvointi- ja terveyserot -sivusto
Ikäihminen ja perhe muutoksessa Viides tapaaminen
TYÖPOHJA KESKUSTELUN SUUNNITTELUUN
Maailmankatsomus.
Esityksen transkriptio:

MAAILMANKUVA, MAAILMANKATSOMUS, ELÄMÄNKATSOMUS

MITÄ TARKOITTAVAT KÄSITTEET: Maailmankuva Maailmankatsomus Elämänkatsomus

POHDI PARIN KANSSA: MAAILMANKUVA Mitä maailmankuva tarkoittaa? Mitä osia maailmankuvassa voidaan katsoa olevan? Mistä lähteistä maailmankuva voidaan muodostaa? Mikä on maailmankuvan merkitys ihmiselle? Millainen on oma maailmankuvasi? MAAILMANKATSOMUS Mitä maailmankatsomus tarkoittaa? Mitä maailmankatsomus tuo lisää maailmankuvaan? Miten maailmankatsomus muodostuu? Mikä on maailmankatsomuksen merkitys ihmiselle? Millainen on oma maailmankatsomuksesi?

MAAILMANKUVA JA MAAILMANKATSOMUS Maailmankuva - käsitykset tosiasioista => maailmaa koskevien tietojen ja uskomusten kokonaisuus => oikeaksi oletettu tieto maailmasta - "mitä maailmassa on?" - "miten maailma toimii?" Maailmankatsomus - maailmankuva + arvot ja etiikka = maailmankatsomus => ohjaa ja suuntaa elämää - "mikä maailmassa on arvokasta ja tärkeää?" - "miten maailmassa tulisi toimia?"

ELÄMÄNKATSOMUS Yksittäisen ihmisen tulkinta maailmankuvan ja maailmankatsomuksen perusteella siitä, miten juuri hänen tulee elämäänsä elää  yksilöllinen sitoutuminen tietynlaisiin arvoihin ja elämäntapaan - "miten juuri minun tulisi toimia maailmassa?" - "mikä on juuri minulle hyvää elämää?"

POHDI: … miten elämänkatsomus suhtautuu kahteen edelliseen?

ILKKA NIINILUODON MUKAAN MAAILMANKUVA VOI OLLA: - tieteellinen: maailmankuvaan kuuluvat uskomukset ovat tieteellisin menetelmin hankittuja ja perusteltuja sekä tiedeyhteisön hyväksymiä - epätieteellinen: maailmankuva on ristiriidassa vallitsevan tieteellisen maailmankuvan kanssa - arkikokemukseen perustuva: maailmakuva perustuu jokapäiväisiin havaintoihin ja elämänkokemuksiin - uskonnollinen: maailmankuva sisältää uskomuksia, jotka perustuvat uskonnollisiin auktoriteetteihin kuten Raamattuun, oppiin tai uskonnollisiin kokemuksiin - maaginen: maailmankuva perustuu taikauskoisiin käsityksiin luonnossa vaikuttavista hengistä sekä voimista - metafyysinen: maailmankuva sisältää todellisuutta koskevia väitteitä, jotka on perusteltu tieteen sijasta filosofisten todistelujen avulla

EDELLISTEN LISÄKSI MAAILMANKUVA VOI OLLA: - avoin maailmankuva: valmius muokata käsityksiämme maailmasta - suljettu maailmankuva: uuden tiedon ei anneta muuttaa vanhaa käsitystä maailmasta Keksi esimerkkejä tällaisista maailmankuvista.

MAAILMANKUVAN OSA-ALUEET: Juha Mannisen mukaan: - käsitys ajasta ja avaruudesta - käsitys yliluonnollisen olemassaolosta - käsitys maailman synnystä - käsitys luonnosta ja ihmisen suhteesta siihen - käsitys ihmisestä, miehestä ja naisesta - käsitys yhteiskunnasta ja historiasta

MAAILMANKATSOMUKSEN MUODOSTUMINEN:

MAAILMANKATSOMUKSEN MUODOSTUMINEN Lapsuudesta alkaen Nuoruus tärkeä vaihe: kognitiiviset valmiuksien myötä kyky abstraktiin ajatteluun kehittyy -> kyky kriittiseen lähteiden analysointiin -> kriittiseen uskonnottomuuden ja uskonnollisuuden pohtimiseen POHTIKAA RYHMÄSSÄ: Miten kuuluminen useampaan kulttuuriin vaikuttaa maailmankuvaan, maailmankatsomukseen ja elämänkatsomukseen?

BLOGITEHTÄVÄT: Tee miellekartta tai kuvakollaasi, jossa kuvaat maailmankuvaasi ja - katsomustasi ja sen muodostumista. Vastaa ainakin kysymyksiin: Millaisista arvoista elämänkatsomuksesi koostuu? Miten maailmankatsomuksesi on rakentunut? Näkyykö maailmankatsomuksesi ulospäin? Miten? Kuinka vapaasti olet saanut omaa maailmankatsomustasi rakentaa?

KIRJOITA VIHKOON MÄÄRITELMÄSI KÄSITTEILLE Informaatio Tieto Viisaus Ymmärrys …ja lisää omaan elämääsi liittyvä esimerkki kustakin tiedon muodosta