TERVEYSTIETO 8 1. Tunne itsesi. Tunne itsesi Itsetunto tarkoittaa omien hyvien puolien ja heikkouksien tuntemista sekä niiden arvostamista. Kukaan ei.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sijaisvanhemmuus ja henkinen hyvinvointi. 1.Palauta usein mieleesi, ettet ole syypää lapsen ongelmiin, et ole niistä vastuussa, mutta voit toimia ensisijaisena.
Advertisements

Turun seurakuntayhtymä Valmennusraportti
Ilon kautta tavoitteisiin Eveliina Pöllänen
10 vinkkiä voimaantumiseen
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Mitä ne ovat? Mitkä arvot ovat minulle tärkeitä?
IHMISSUHTEET MOTIVOIVAT UUDEMPI S. 98- VANHEMPI S. 98-
Mitä on itsetunto?.
Luennoitsijan nimi. Olemme olemassa, koska yhteiskunta haluaa varjella elämää, kulttuuria, omaisuutta, toimintaedellytyksiä Arvot, palokuntahyveet, eettiset.
Terveystieto 7.
Ihmisen kolme olemusta
Kysymys hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä
Suuttumuksen hallinta
8. LIIKUNTA EDISTÄÄ TERVEYTTÄ TERVEYSTIETO 7. Pienryhmässä Kirjoittakaa (yksi asia per lappu, niin monta lappua kuin keksitte) Vihreälle lapulle liikunnan.
4. TERVEYDENHUOLTO SUOMESSA TERVEYSTIETO 7. Terveys eri puolilla maailmaa  Mitä terveyteen liittyviä ongelmia eri puolilla maailmaa on?  Millainen on.
5. RUOKAA TERVEYDEKSI TERVEYSTIETO 7. RAVINNON VAIKUTUS IHMISEN TERVEYTEEN PSYYKKINEN TERVEYS ??? FYYSINEN TERVEYS ??? SOSIAALINEN TERVEYS ???
TERVEYSTIET O 8 7. MURROSIÄN MUUTOKSET. Kaikki muuttuu  Pohdi, mitä murrosikä tarkoittaa?  Lue tarina ”Kaikki muuttuu” (OK s. 50) ja listaa vihkoosi.
17. MIELIHYVÄ JA RIIPPUVUUS TERVEYSTIETO 7. Pohdi  Kirjoita lapulle TÄRKEIN sinulle mielihyvää tuottava asia  Onko mielihyvän lähde hyväksi terveydelle.
1. MITÄ TERVEYS ON? TERVEYSTIETO 7. Piirrä vihkoosi ajatuspilviä. Kirjoita ajatuksesi jatkamalla lauseita. Terveys on… Terveys on kuin…
7. MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT TERVEYSTIETO 9. Apulanta Ilona.
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
ITSETUNTO JA ITSESÄÄTELYTAIDOT Päivi Juustila. ITSETUNTEMUS on hyvän ja terveen itsetunnon edellytys  Itsetuntemus on oman kehon, ajatusten ja tunteiden.
7. Syö hyvin TERVEYSTIETO 7. Terveellinen ruokavalio Monipuolinen ruokavalio edistää terveyttä ja hyvinvointia. 1. Mitä syön? Valitse monipuolisesti ruokapyramidin.
On hyvä oppia tuntemaan itseään Hurtig
Kertaus 1. Miten ihastuminen eroaa rakastumisesta? 2. Millä eri tavoilla seurustelussa voi pettyä? 3. Milloin on valmis seurustelemaan? 4. Millainen on.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Psyykkisten toimintojen kehittyminen: - tietoisuus itsestä; ihminen ohjaa itseään - tietoisuus itsestä alkaa muodostua melko varhain; n. 1,5-2v. syntyy.
Kroppasuhde, mielihyvä ja riippuvuus Kirjan sivut
Koealue: s  Mielihyvän tavoittelu on luontaista, sitä tavoitellaan monin eri keinoin esim. urheilemalla, ruoalla, internetillä, peleillä 
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Motivointi 1: Pohdintapilvi: Oletko sosiaalinen silloin kun olet sosiaalisessa mediassa?
Motivaatio oppimisessa Mari Lyyra Jämsän ja Jämsänkosken lukiot Oppimistaidon kurssi 2015.
3. ELÄMÄNKULKU JA TERVEYS TERVEYSTIETO 7. IKÄJANA  Asiantuntijaryhmät: Lapsuus 0-11v Nuoruus 12-18v Aikuisuus 19-64v Vanhuus 65  v  Perehtykää apukysymysten.
12 Vaikeuksia voi ennaltaehkäistä ja niistä voi selvitä Ydinsisältö.
Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen omiin arvoihin sitoutumalla
Selviytyminen vaikeista elämänvaiheista Mielen hyvinvointi työssä
TERVEYTEEN VAIKUTTAVAT TEKIJÄT
IHMISEN ELÄMÄNKAARI JA KEHITYSPSYKOLOGIAN TUTKIMUSMENETELMÄT
OP TUNTI
Mielenterveys on psyykkisen, älyllisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila, jossa yksilö ymmärtää omat kykynsä, pystyy toimimaan elämän normaalistressissä,
Kansainvälisyyspäivät Seinäjoella
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Motivointi 1: Pohdintapilvi: Oletko sosiaalinen silloin kun olet sosiaalisessa mediassa?
Fyysis-psyykkis-sosiaalinen kokonaisuus
3 Minuudessa on kaksi puolta
Luku 07 Motivaatio saa ihmisen liikkeelle.
TERVEYSTIETO 8 3. Sosiaaliset taidot.
1.1 Motivaatio, tunteet ja tiedonkäsittely vaikuttavat toimintaan
13. TURVALLISUUS LUODAAN YHDESSÄ
14. ENSIAPUTAIDOT HÄTÄTILANTEESSA
Työpäivän kokeminen kuraa vai kivaa?
PSYYKKINEN HYVINVOINTI
Alkuitsearviointi Nimi: Ryhmä: Päivämäärä:
Päätösitsearviointi Nimi: Ryhmä: Päivämäärä:
käsitekartta lähisuhteista
TERVEYSTIETO 8 4. Perheen merkitys.
29. TERVEYS NÄKYY MEDIASSA
8. SEKSUAALISUUDEN MONET MUODOT
28. YMPÄRISTÖN VAIKUTUS TERVEYTEEN
18. Turvallisesti vesillä ja jäällä
NET – Nivelvaiheessa erityistä tukea - koulutus 6 op
30. TERVEYS ERI PUOLILLA MAAILMAA
Urheilun ja liikkumisen valmiudet ja ominaisuudet Psyykkinen valmennus Itsetunto ja itseluottamus Paula Arajärvi ja Terhi Lehtoviita.
18. TUPAKOINTI VAARANTAA TERVEYDEN
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Minä ja identiteetti – minäkuvat ja itsetunto
16. TOIMINTA TAPATURMATILANTEISSA
TERVEYSTIETO 8 Aloitus.
TERVEYSTIETO 8 5. Ystävyydestä voimaa.
Esityksen transkriptio:

TERVEYSTIETO 8 1. Tunne itsesi

Tunne itsesi Itsetunto tarkoittaa omien hyvien puolien ja heikkouksien tuntemista sekä niiden arvostamista. Kukaan ei ole täydellinen, on tärkeää hyväksyä itsensä puutteista huolimatta. Omien vahvuuksien tiedostaminen lisää itseluottamusta. Vastoinkäymisten käsitteleminen ja pettymysten sietäminen ovat tärkeitä taitoja elämässä. Ihminen pyrkii erilaisten keinojen avulla säilyttämään sisäisen tasapainon ristiriitatilanteissa. Fyysiset keinot esim. lenkkeily Psyykkiset keinot esim. asioiden käsittely kirjoittamalla Sosiaaliset keinot esim. ongelmasta keskusteleminen muiden kanssa

Hyvä itsetunto Millainen on ihminen, jolla on hyvä itsetunto? Millä tavalla hyvä itsetunto näkyy käytöksessä? Millä tavalla hyvä itsetunto voi näkyä ihmisen olemuksessa? Miten hyvä itsetunto voi näkyä tavassa suhtautua itseensä ja toisiin ihmisiin? Huono itsetunto Millainen on ihminen, jolla on huono itsetunto? Millä tavalla huono itsetunto näkyy käytöksessä? Millä tavalla huono itsetunto voi näkyä ihmisen olemuksessa? Miten huono itsetunto voi näkyä tavassa suhtautua itseensä ja toisiin ihmisiin?

TEHTÄVIÄ Lue oppikirjan luku 1. Tunne itsesi Oma syke teht. 1-2 s. 86

Mitkä tekijät vaikuttavat ihmisen itsetuntoon? Miten sinä vaikutat toisten ihmisen itsetuntoon? Oma syke teht. 3 s. 88 Miksi kannattaa tukea muiden itsetuntoa?

Mielen tasapaino Todellinen minä Oma käsitys itsestä Ihanne- minä Toisten Käsitys minusta

Ovatko kauneus- ihanteet realistisia?

Leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä. Oma syke Teht. 4-5 s Kakola opettaa Kakola opettaa - video

Mitä arvot kertovat sinusta? Arvot ovat ihmisen toiminnan ja valintojen taustalla vaikuttavia tekijöitä Arvot ovat asioita, joita pidämme oikeina, hyvinä, tärkeinä ja välttämättöminä elämässämme Ihmiset arvostavat erilaisia asioita. Ympäristön arvot eivät aina ole oikeita ja tavoiteltavia. On tärkeää uskaltaa tehdä omia valintoja. Ihminen, joka tiedostaa arvojansa, pystyy asettamaan päämääriä ja tavoitteita elämälleen.

Yhdistä arvo ja sitä kuvaava esimerkki VALTA SUORIUTUMINEN HYVÄNTAHTOISUUS HEDONISMI VIRIKKEISYYS ITSEOHJAUTUVUUS UNIVERSALISMI PERINTEET YHDENMUKAISUUS TURVALLISUUS Kulttuurin ja perinteiden säilyttäminen Arvovalta, varakkuus Menestys, kunnianhimo Mielihyvä, elämästä nauttiminen Jännitys, vaihteleva elämä Luovuus, riippumattomuus Oikeudenmukaisuus, tasa-arvo, luonto Avuliaisuus, uskollisuus Tottelevaisuus, vanhempien kunnioitus Yhteiskunnan järjestyneisyys, luottamus I A B C D E F G H J

Miten itsetuntoa voi kehittää? Voit kasvattaa itseluottamusta hyväksymällä asiat, joita et voi muuttaa. Aina voit kehittää omia vahvoja ja heikkoja alueitasi. Olet hyvä monessa asiassa – huomaa ne!

Uskalla ottaa vastaan haasteita ja asettaa itsellesi tavoitteita. Aseta itsellesi yksi opiskeluusi liittyvä tavoite tälle lukuvuodelle. Kirjoita: ”Tänä lukuvuonna tavoittelen…”

Ole ystävällinen muille, sillä se vaikuttaa myönteisesti mielialaan. Valitse yksi henkilö, jota kohtaan olet tämän päivän erityisen ystävällinen. Kirjoita: ”Tänään olen erityisen ystävällinen…”, ”Osoitan sen hänelle…”.

Ota vastuuta itsestäsi, toisista ihmisistä ja ympäristöstä. Suunnittele yksi vastuullinen teko ja toteuta se. Kirjoita: ”Minun vastuullinen tekoni on…”

Kotitehtävä Oma syke teht. 6 s. 90 Koetehtävä : Kirjoita muisto tilanteesta, joka tuotti sinulle pettymyksen. Erilliselle paperille  palautetaan opelle! Vähintään 5 lausetta. Kuvaile tunteitasi. Millaisia puolustusmekanismeja huomasit käyttäneesi? Miten selvisit tilanteesta? Millä tavoin voit hyödyntää kokemustasi myöhemmässä elämässä? Älä kirjoita mitään arkaluonteista / muita loukkaavaa.