Jätteet energiantuotannossa. Miten jätettä tuotetaan? Me kaikki tuotamme jätettä joka päivä. Suomalainen tuottaa jätettä yli 500 kiloa vuodessa, josta.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Orgaaninen jäte poistuu, mikä muuttuu?
Advertisements

Mistä puhutaan, kun puhutaan bioenergiasta?
Jätteiden lajittelun lyhyt historia – entä seuraavat askeleet?
Uusiutuvat energialähteet
Kuusakoski Oy Risto Pohjanpalo, Kuusakoski Oy
Yritys • Kotipaikkana Haapavesi • Perustettu vuonna 2002 • Pääomistaja on Agronic Oy, joka on myös PK yritys • Kehittää uusiutuvien energiamuotojen käyttöä.
Lajittelupeli Catering-ala.
Monikäyttöinen paperi
Olomuodosta toiseen.
Streams- Yhdyskuntien jätevirroista liiketoimintaa Materiaalikierrätys Streams-ohjelmassa TV- ja tietokonelaitteiden kierrätysseminaari TaiK.
Hotelli- ja ravintola-ala
Elintarvike- hotelli- ja ravintola-ala
Lajittelupeli Hoitoala.
Irti fossiileista Puusta uusiutuvaa materiaa ja voimaa.
LAJITTELU JA KIERRÄTYS
PUU, TURVE JA BIOMASSA.
Päästöjen ja kustannusten laskennalla vaikutetaan yritysten imagoon ja kilpailukykyyn Neuvotteluaineistoa Reijo Laine Senior & Sons Oy © Senior.
Hius- ja kauneudehoitoala
Jos maailma olisi sadan asukkaan kylä odotettavissa oleva elinikä on 64,3 vuotta Jos Suomi olisi sadan asukkaan kylä odotettavissa oleva elinikä on 78,4.
Kummallisia termejä? Ekologinen selkäreppu Ekologinen jalanjälki
Laskuja koulun jätemääristä
Energinen Suomi.
Lajittelupeli Graafinen ala.
PAPERIN JA PAHVIN KESTÄVÄ KEHITYS
1 Mitä kuntani voi tehdä ilmastonmuutoksen suhteen? Kuntapäättäjän ja kansalaisjärjestön yhteistyö Ilmastovastaava Leo Stranius.
KAUKOLÄMPÖ ON KAIKKIEN ETU MYÖS SINUN
Työpaja 3. Jätteiden vähentäminen, lajittelu ja kierrätys
Sukunimi Salo 2009 Salon kaupungin energia- ja kasvihuonekaasutase vuodelle 2009.
Lajittelupeli Rakennusala.
Käsipyyhkeet sallittu
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Risto Aurola Jätehuollon järjestäminen ympäristöterveydenhuollon näkökulmasta Johtaja Risto Aurola Sosiaali-
Muovien kierrätys.
Kestävä kehitys & kierrätys
Lämpö Lämpö on energiaa. Kappaleet voivat luovuttaa ja vastaanottaa lämpöenergiaa. Lämpöenergia voi myös varastoitua.
Teesit ydinvoimakeskusteluun TEESI 1: Ydinvoima ja ilmastonmuutos TEESI 2: Ydinvoima ja uusiutuvat TEESI 3: Uraanikaivosten ongelmat TEESI 4: Ydinaseiden.
Jos kaikki maailman ihmiset eläisivät ja kuluttaisivat kuten sinä ja minä, tarvittaisiin jopa 8 maapalloa. Pohjoisen pallonpuoliskon kulutusyhteiskunnat.
KIVIHIILEN KORVAAMINEN ENERGIAN TUOTANNOSSA
Hermanni, Veeti & Joonas
Biopolttoaine Biopolttoaine on biomassasta eli eloperäisestä aineesta valmistettu polttoaine; Biopolttoaineesta saatavaa energiaa kutsutaan bioenergiaksi.
Kivihiili. Maailman eniten käytetty sähkötuotannon polttoaine Öljyn jälkeen maailman tärkein energianlähde.
4. Tulevaisuuden mahdollisuuksia energiantuotannossa.
JÄTTEENPOLTTOA VAI EHKÄISYÄ JA KIERRÄTYSTÄ? Erja Heino Jätteen synnyn ehkäisy ja siihen vaikuttaminen Seminaari
Uusi jätelainsäädäntö voimaan alkaen. Uusi jätelainsäädäntö  Uusi jätelaki (646/2011) ja muutoksia 19 muuhun lakiin.  Keskeiset asetukset voimaan.
Aurinkoenergia meillä ja muualla. Juulianna Ylisaukko-oja.
Puu energian lähteenä. Puu on huomattava uusiutuvan energian lähde Uusiutuvan energian lähteitä ovat tuuli, vesi, aurinko, maalämpö, peltojen ja metsien.
UUSIOMATERIAALIEN HYÖTYKÄYTTÖ SAVO- KARJALAN KIERTOTALOUDESSA Jani Bergström.
Kestävä kulutus ja kierrätys
Tarvitaanko Suomeen lakia ruokahävikistä Ranskan mallin mukaan?
Uusiutuvan energian kuntakatselmukset Tampereen seudulla
Ilkka Reko, myyntijohtaja
Kulutus ja jätehuolto.
Tiivistelmä 12. Energian tuotanto ja käyttö
Olomuodosta toiseen.
Fuusioenergia Elina Kallijärvi LV15J Jaakko Köykkä 15IBB
Vuorovaikutus ja voima
Vaatteet vastuullisesti
Tiivistelmä 5. Alkuaineet
4. Työ, teho ja hyötysuhde Fysikaalinen työ
Ydinjäte Aleksi Nurminen.
Vaatteen tuunaus
Metsäteollisuus Aapo rantonen 8b.
Lämpö energiamuotona Lämpövoimakone muuttaa lämmön mekaaniseksi energiaksi. Lämpövoimakoneita: lämpövoimalaitokset, auton polttomoottori. Energian huononeminen.
Lämpöenergia Energian säilymislaki: energia muuttaa muotoaan, muttei häviä. Lämmön säilymislaki: kun kylmä ja lämmin kappale koskettavat, kylmä vastaanottaa.
Energiavuosi 2017 Kaukolämpö
Energiavuosi 2017 Kaukolämpö
Lajittelupeli Graafinen ala.
1 Biopolttoaineet Bioenergian lähteitä lämpölaitoksissa voivat olla
Ympäristötekoja pullonpalautus-automaatilla
Kestävä kulutus ja kierrätys
Energiavuosi 2018 Kaukolämpö
Esityksen transkriptio:

Jätteet energiantuotannossa

Miten jätettä tuotetaan? Me kaikki tuotamme jätettä joka päivä. Suomalainen tuottaa jätettä yli 500 kiloa vuodessa, josta yli 300 kiloa on kotitalousjätettä Ostamme tuotteita, joista vähintäänkin pakkaukset päätyvät roskiin. Roskiin joutuvat esim: Ruokapakkaukset ja ruoan tähteet. Keskiverto suomalainen kuluttaa kg kiinteitä luonnonvaroja vuodessa, eli rekka- autollisen verran. Jätteitä syntyy myös kaivostoiminnassa, teollisuudessa ja rakentamisessa. Jätettä Suomessa syntyy noin 75 miljoonaa tonnia

Mihin jätteitä käytetään? Hyödyntäminen materiana eli kierrätys. Hyödyntäminen energiana eli jätteenpoltto. Kaatopaikkajäte. Lähes kaikki talteen otettavat esineet ja aineet voidaan hyödyntää materiaalina tai energiana. Sen sijaan vain pieni osa käytöstä poistetuista aineista ja esineistä voidaan käyttää uudelleen.

Jätteenpolton edut Jätteen sisältämä energia saadaan hyödynnettyä esim: sähköksi ja lämmöksi. Orgaanisesti hajoavat jätteen kaatopaikkasijoitus vähenee, mikä osaltaan vähentää kaatopaikkakuormitusta ja kaatopaikkakaasujen ja kaatopaikkapaloissa syntyvien dioksiinien syntyä. Jätteenpoltolla tuotetaan lisäenergiaa teollisuuden ja asutuksen tarpeisiin.

Jätteenpolton haitat Sekajätteitä poltettaessa syntyy herkästi supermyrkyiksi luokiteltuja PCDD/F-dioksiineja ja furaaneja, joten savukaasujen puhdistukseen on kiinnitettävä huomiota. Jätteenpolttolaitos tuottaa sähkön lisäksi lämpöä, joten kesäaikaan jätteenpolton lämmöntuotanto voi mennä hukkaan.

Lämpöarvo Lämpöarvo kertoo kuinka paljon täydellisessä palamisessa kehittyy lämpöä polttoaineen massaa kohti. Lämpöarvo ilmoitetaan kiinteiden ja nestemäisten polttoaineiden kohdalla tavallisesti megajouleina polttoainekiloa kohti, MJ/kg. Kaasumaisilla polttoaineilla lämpöarvo ilmoitetaan yleensä megajouleina kuutiometriä kohti, jolloin yksikkö on MJ/m3

Tavoitteet Valtakunnallisen jätesuunnitelman tavoitteena on saada yhdyskuntajätteen määrä kääntymään laskuun vuoteen 2016 mennessä. Tavoitteena on lisäksi, että yhdyskuntajätteestä kierrätetään materiaalina 50 % ja hyödynnetään energiana 30 %. Loppusijoitettavaksi kaatopaikalle päätyisi enintään 20 %. Tällä hetkellä jätemäärä jatkaa kasvuaan ja 60 % jätteistä päätyy kaatopaikalle. Kierrätykseen saadaan 30 % ja energian tuotantoon 10 %. Jokaisen vastuulla on, että jätemäärä vähenee ja että jätteet saadaan tehokkaasti lajiteltuna hyötykäyttöön.

Lähteet ( ) moja/jatteet_hyotykayttoon( ) moja/jatteet_hyotykayttoon