RAVINTO 9LK.. TUTKIJARYHMÄT A, B, C, JA D – VALITSE TEHTÄVÄ PARIN KANSSA TAI YKSIN Perehdy aiheeseesi Tee tehtävät käyttäen oppikirjaa ja nettiä – luotettavia.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
Advertisements

KANSANTAUDIT.
Unitutkimus.
Ninja Keränen, muko-08. • Aiemmin tehty tutkimusta keskittyen musiikin vaikutukseen lapsen kehityksessä. • Oma kiinnostus psykologiaan musiikin lisäksi:
Yhteiskuntaoppi kunnialla läpi!
Urheilijan ravitsemus
TYÖTERVEYSLÄÄKÄRIN NÄKÖKULMA
Laajuus 3 op => (1 op = 27 h) x 3 = 80 h Lähitunteja 40 h
 n. 20 henkeä  Toimittajia, tuottajia, tuotantokoordinaattoreita  televisio, radio, netti  Huom. Tiedettä käsitellään myös muissa kuin tiedeohjelmissa.
DIABETES.
Diabetes.
ARKIELÄMÄN KEMIAA KOTKAN KESKUSKOULUSSA
LAKI LÄÄKETIETEELLISESTÄ TUTKIMUKSESTA 488/1999 Julia Soudunsaari 2b.
Erilainen ruokavalio – oma valinta Hurtig
KESKEISET SISÄLLÖT : RAVINTO:
TOSITIETOA Alkoholi. Yleistä alkoholista Valmistetaan luonnontuotteista (mm. viljat ja hedelmät) käyttämällä tai tislaamalla Vaikuttavana aineena kaikissa.
Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin.
6. RAVINTOAINEET HALTUUN
D IABETES JA MBO T EKIJÄT : M ATIAS, M IKKO JA H ENRIK.
Kansantaudit Tartuntataudit
Oppiainerajat ylittävä tehtävä. Aiheeseen liittyviä YO-tehtäviä  Kuvaile osteoporoosin syitä, seurauksia ja ehkäisykeinoja (S 2007), BIOS 4, s. 91 
5. RUOKAA TERVEYDEKSI TERVEYSTIETO 7. RAVINNON VAIKUTUS IHMISEN TERVEYTEEN PSYYKKINEN TERVEYS ??? FYYSINEN TERVEYS ??? SOSIAALINEN TERVEYS ???
Mitä yksilö / yhteisöt / yhteiskunta voi tehdä ehkäistääkseen mielenterveyden häiriöitä? vastaa vain siihen, mitä kysytään (keskity tähän koko vastauksen.
Osteoporoosi. Mikä on osteoporoosi? Osteoporoosi eli tunnetummalla nimellä luukato on Suomessa runsaslukuisena esiintyvä yleissairaus. Sairaus sekä tietyt.
TUKI-JA LIIKUNTAELINSAIRAUD ET Nea, Enni, Sanni ja Kukka-Maaria.
KELIAKIA MIKÄ/MISTÄ JOHTUU? Elinikäinen autoimmuunisairaus. Rukiin, vehnän ja ohran sisältämä valkuaisaine gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolle.
Diabetes. Mitä diabetes on? ▪ Diabetes on sokeriaineenvaihdunnan sairaus. ▪ Diabetes johtuu insuliinin tuotannon vähenemisestä tai sen lakkaamisesta haimassa.
Erilainen ruokavalio – sairauden hoitoon Hurtig
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
Metabolinen oireyhtymä. MBO eli metabolinen oireyhtymä tarkoittaa tilaa jossa henkilöllä on samaan aikaan useita terveydelle haitallisia tiloja yhtä aikaa.
BMI = painoindeksi= paino/(pituus x pituus metreinä) Body Mass Index eli painoindeksi on ainoastaan viitteellinen väline painon arvioimiseen. Se ei ole.
7. Syö hyvin TERVEYSTIETO 7. Terveellinen ruokavalio Monipuolinen ruokavalio edistää terveyttä ja hyvinvointia. 1. Mitä syön? Valitse monipuolisesti ruokapyramidin.
13 Mielenterveyden häiriöt ulottuvat lievistä vaikeisiin Ydinsisältö.
YOJOO-jakso 1. viikko Arvosanat 5-6 (osaan perusasiat)) Tee seuraavat tehtävät, osa yksin osa parisi kanssa, ohjeen mukaisesti. Etene ohjeen mukaisessa.
Muistisairaudet dementia ja Alzheimer. Miten syntyy ja mitkä tekijät vaikuttavat? Dementian yleisin syy on alzheimerin tauti (yli 50%) tai vaskulaarinen.
16 ERITYISRUOKAVALIOT. Syitä erikoisruokavaloihin Lääketieteellinen – Keliakia, laktoosi-intoleranssi ja ruoka-aineallergiat Eettinen / Ekologinen – Kasvisruokavaliot.
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Motivointi 1: Pohdintapilvi: Oletko sosiaalinen silloin kun olet sosiaalisessa mediassa?
Tervetuloa keskustelukurssille!. Kurssi-info Puhutaan suomea Tilanteet, puhefunktiot Keskustelut, pelit, roolileikit… Vaihdetaan ryhmää / paria usein.
TE1 Ravinto Hurtig
ERITYISRUOKAVALIOT Mikä on erityisruokavalio?
Medialukutaito Kuva: Tussitaikurit.
Super-Ippo Lopetuskerta.
TERVEYTEEN VAIKUTTAVAT TEKIJÄT
TE3 - TUTKIMUS 1-3 hlö:n ryhmissä JOKIN TERVEYSTOTTUMUS
Tuki- ja liikuntaelintensairaudet
5. Mitä kansanterveydellä tarkoitetaan
IHMISEN ELÄMÄNKAARI JA KEHITYSPSYKOLOGIAN TUTKIMUSMENETELMÄT
Ravinto ja painonhallinta
Aina ei voi valita mitä syö
Luen, kirjoitan ja kerron
Metabolinen oireyhtymä
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Motivointi 1: Pohdintapilvi: Oletko sosiaalinen silloin kun olet sosiaalisessa mediassa?
kysymyksiä Mikä on diabetes?
HYGIENIATYÖ.
Tules, diabetes, MBO ja keuhkosairaudet
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
Kpl 34 Monien ihmisten ruokavalioita rajoittaa jokin allergia tai sairaus, jolloin elimistö ei siedä jotakin ruoka-ainetta.
MBO eli metabolinen oireyhtymä
Ruoasta saatavat ravintoaineet
Peda.netin oma tila Luo peda.netin omaan tilaasi sivu Hiekanpään koulu 7-9lk Lisää sivun lukijoiksi kaikki sinua opettavat opettajat Tee sivun alle uusi.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
1.Kemiaa kaikkialla Kemia on kokeellinen luonnontiede, jossa tutkitaan aineiden ominaisuuksia, rakennetta ja aineiden välisiä reaktioita Tutkimuksia tehdään.
Ravitsemus Ruoansulatuselimistö (Terve 4) Ravintoaineet (Terve 1)
PAJU LINTU Max.
Gluteeniton ruokavalio/FODMAP-ruokavalio
Oppiainerajat ylittävä tehtävä
Ongelmista selvitään Ihmiset selviävät vaikeista kokemuksista luultua paremmin. Menetystä ja kriisiä ei käsitellä erityisissä vaiheissa. Bonnano: jopa.
Ruokaoppia.
Terveyden ja sairauksien historian tutkimista
Esityksen transkriptio:

RAVINTO 9LK.

TUTKIJARYHMÄT A, B, C, JA D – VALITSE TEHTÄVÄ PARIN KANSSA TAI YKSIN Perehdy aiheeseesi Tee tehtävät käyttäen oppikirjaa ja nettiä – luotettavia lähteitä!! Jos ja kun haet tietoa netistä, merkkaa lähde perään Huolellisuutta ja panostusta! Esittelet tuloksesi muulle ryhmälle ENSI VIIKOLLA TALLENNA ESITYS PEDANETTIIN

RYHMÄ A) Terveellinen ruokavalio 1) Selitä omin sanoin käsitteet a) pehmeät rasvat b) kovat rasvat c) osteoporoosi ja d) anemia Miksi pehmeät rasvat ovat tärkeitä ruokavaliossa? 2) Selitä mitä ovat energiaravintoaineet ja suojaravintoaineet ja mihin niitä ihminen tarvitsee 3) Etsi ja esittele yleisimmät suomalaiset ravintosuositukset

VIISI KOURALLISTA

RYHMÄ B) Kasvis- ja Erityisruokavaliot 1) Selitä käsitteet: a) erityisruokavalio b) vegaani ja c) keliakia 2) Esittele kasvisruokavalion haittoja ja hyötyjä 3) Vertaile keliakiaa ja vilja-allergiaa (YO-koekysymys syksy 2015) 4) Tutki, mille ruoka-aineille luokkasi oppilaat ovat allergisia. Esittele tulokset.

RYHMÄ C) Lisäaineet ruuassa + energiajuomat 1) Selitä käsitteet a) muuntogeeninen elintarvike b) luomu c) ravintolisä 2) Pohdi lisäaineiden hyötyjä ja haittoja 3) Tutki ja esittele energiajuoman ainesosia. Pohdi, miksi nuoret juovat energiajuomia.

RYHMÄ D) Painonhallinta ja syömishäiriöt 1) Selitä käsitteet a) painoindeksi b) metabolinen oireyhtymä MBO c) 2-tyybin diabetes 2) Esittele tunnetuimmat syömishäiriöt, kerro niiden oireista, hoidosta ja esiintyvyydestä. Mitkä tekijät voivat vaikuttaa syömishäiriön puhkeamiseen? 3) Pohdi syitä länsimaisten ihmisten lisääntyneeseen ylipainoon.