RAVINTO 9LK.
TUTKIJARYHMÄT A, B, C, JA D – VALITSE TEHTÄVÄ PARIN KANSSA TAI YKSIN Perehdy aiheeseesi Tee tehtävät käyttäen oppikirjaa ja nettiä – luotettavia lähteitä!! Jos ja kun haet tietoa netistä, merkkaa lähde perään Huolellisuutta ja panostusta! Esittelet tuloksesi muulle ryhmälle ENSI VIIKOLLA TALLENNA ESITYS PEDANETTIIN
RYHMÄ A) Terveellinen ruokavalio 1) Selitä omin sanoin käsitteet a) pehmeät rasvat b) kovat rasvat c) osteoporoosi ja d) anemia Miksi pehmeät rasvat ovat tärkeitä ruokavaliossa? 2) Selitä mitä ovat energiaravintoaineet ja suojaravintoaineet ja mihin niitä ihminen tarvitsee 3) Etsi ja esittele yleisimmät suomalaiset ravintosuositukset
VIISI KOURALLISTA
RYHMÄ B) Kasvis- ja Erityisruokavaliot 1) Selitä käsitteet: a) erityisruokavalio b) vegaani ja c) keliakia 2) Esittele kasvisruokavalion haittoja ja hyötyjä 3) Vertaile keliakiaa ja vilja-allergiaa (YO-koekysymys syksy 2015) 4) Tutki, mille ruoka-aineille luokkasi oppilaat ovat allergisia. Esittele tulokset.
RYHMÄ C) Lisäaineet ruuassa + energiajuomat 1) Selitä käsitteet a) muuntogeeninen elintarvike b) luomu c) ravintolisä 2) Pohdi lisäaineiden hyötyjä ja haittoja 3) Tutki ja esittele energiajuoman ainesosia. Pohdi, miksi nuoret juovat energiajuomia.
RYHMÄ D) Painonhallinta ja syömishäiriöt 1) Selitä käsitteet a) painoindeksi b) metabolinen oireyhtymä MBO c) 2-tyybin diabetes 2) Esittele tunnetuimmat syömishäiriöt, kerro niiden oireista, hoidosta ja esiintyvyydestä. Mitkä tekijät voivat vaikuttaa syömishäiriön puhkeamiseen? 3) Pohdi syitä länsimaisten ihmisten lisääntyneeseen ylipainoon.