JHS KUNTIEN TEHTÄVÄ- JA PALVELULUOKITUS Työryhmän 5. kokous 22.1.2015 Tommi Oikarinen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kuntauudistuksen muutostuki Muutosviestintä kunta- ja sote-uudistuksessa – iltapäiväseminaari Neuvotteleva virkamies Ville-Veikko Ahonen, VM
Advertisements

FinELib 10 vuotta Kuntarakenteen muutoksesta kirjasto- ja tietopalvelujen kannalta Kristiina Kontiainen Etelä-Suomen lääninhallitus.
HE 112/2013 Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi 2014 Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan asiantuntijakuuleminen Erityisasiantuntija.
Kuntien juridinen asema: itsehallinto, tehtävät ja rahoitusperiaate Kuntatalo Heikki Harjula.
Valtionosuusuudistus 2010
Alueellistaminen nyt Alueellistamisseminaari Ylijohtaja Silja Hiironniemi.
HUKILO Huomispäivän kirjaston logistiset ratkaisut HelMet-kirjastojen kehittämisohjelma ja toimenpidesuunnitelma Ver
AIHE AIKA PAIKKA TEKIJÄ Kunta- ja palvelurakenneuudistus Aluevaiheen materiaali -Peruspalveluohjelmaa valmistelevan ministerityöryhmän linjaukset aluevaiheeseen.
Kuntien valtionavut ja valtionosuusjärjestelmä
Valtion PARAS –hankkeen tilanne Jaana Simola Päijät-Hämeen liitto, Hämeenkatu 9 A, LAHTI
Palveluverkkotyöryhmän kokous Työsuunnitelma ja kokousaikataulut.
TIPTOP-projektin kartoituksen vaihe korkeakoulujen tietomallin muutostarpeiden osalta Petri Heinonen Juha-Pekka Pihlajakoski Lauri Stigell Opi-Synergia.
Kulttuurin ja luovan alan T&K-projektien sisäisen arvioinnin kehittäminen Metropolia Ammattikorkeakoulussa Robert Arpo
Kuukausi-rock Tammi-, helmi-, maalis-, huhti-, touko-, kesäkuu,
Ohjelmistotekniikka ja projektinhallinta, 4 op
Yhtenäiset metatiedot ja tietorakenteet (284) (VM003:00/2007) Ohjausryhmän kokousmuistio Pekka Kuittinen projektipäällikkö.
Talouden kehitys ja arvio vuoden 2015 kehityksestä
JHS KUNTIEN TEHTÄVÄ- JA PALVELULUOKITUS Työryhmän 6. kokous Tommi Oikarinen.
Uudistettu tulosohjaus: kohti yhteisiä tavoitteita Tulosohjauksen verkostotapaaminen Markus Siltanen.
JHS KUNTIEN TEHTÄVÄ- JA PALVELULUOKITUS Työryhmän 8. kokous
Julkisen hallinnon yhteinen tuki- ja ylläpitotehtävien eAMS-malli Christian Jämsen
Projektityöskentely Projekti käsitteenä Projektin vaiheet Projektin asettaminen Projektin suunnittelu Projektin käynnistäminen ja toteuttaminen Projektin.
JHS KUNTIEN TEHTÄVÄ- JA PALVELULUOKITUS Työpajat Kesäkuu 2015.
JHS KUNTIEN TEHTÄVÄ- JA PALVELULUOKITUS Työryhmän 7. kokous
KUNTATALOUDEN MAKRO-OHJAUS - Kuntatalousohjelma - Luonnos (valmistelun tilanteen mukainen) Tommi Oikarinen.
JHS KUNTIEN TEHTÄVÄ- JA PALVELULUOKITUS Työryhmän 4. kokous Tommi Oikarinen.
JHS KUNTIEN TEHTÄVÄ- JA PALVELULUOKITUS Hankesuunnitelma Tommi Oikarinen.
JHS KUNTIEN TEHTÄVÄ- JA PALVELULUOKITUS Työryhmän 3. kokous Tommi Oikarinen.
JHS KUNTIEN TEHTÄVÄ- JA PALVELULUOKITUS Työryhmän 2. kokous Tommi Oikarinen.
Pohjois-Savon kuntien valtionosuudet v Lähde: VM ja ; OKM ja (Suomen Kuntaliitto )
JHS KUNTIEN TEHTÄVÄ- JA PALVELULUOKITUS Työryhmän 1. kokous Tommi Oikarinen.
Avoin data, TK ja virallinen tilasto
SOTE-organisaatioihin liittyviä käsitteitä keskustelun pohjaksi
Kunta- ja sote -uudistus hyvinvoinnin ja terveyden edistäjänä
Asetus kokonaisarkkitehtuurin kuvauksista ja määrityksistä
Digitalisaation ohjausmalli
Sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatio- ja palvelutiedon hallinta
Strategian toimeenpano: Tiedon jalostaminen ja tiedolla johtaminen
Varhaiskasvatuksen tietotuotannon nykytila ja haasteet Tarja Kahiluoto, neuvotteleva virkamies Yleissivistävän koulutuksen ja varhaiskasvatuksen osasto.
Asetus kokonaisarkkitehtuurin kuvauksista ja määrittelyistä
Tavoitteet ja mittarit 2015
OMA –projektiryhmäläisten kanta – vuoden lisäaika reformin säädöksiin?
Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia 2020 ja sen toimeenpano - Kori 3: Tiedon jalostaminen ja tiedolla johtaminen.
Lähde: Suomen Kuntaliitto /Sanna Lehtonen
Tiedon hyödyntämisen verkostotyöpaja avaus
Julkisen hallinnon yhteisten palvelujen kartta
Kuntatieto –ohjelman Muutosseminaari
Kuntien talous- ja toimintatietojen, tilastoinnin ja tietohuollon kehittämisohjelma Kuntatieto-ohjelma Jani Heikkinen Muutosaamupäivä.
Pilotointikohteita ja -ohjeita
Automatisoidun talousraportoinnin koulutusohjelma
Kuntatieto-ohjelma - Oulun kaupungin pilotointiprojekti
Lähde: Suomen Kuntaliitto / Sanna Lehtonen
Pilotointi Tietovarannon sekä tiedon siirtämisen testaaminen toteutetaan piloteilla keväällä Pilottia varten haetaan yhteistyöstä kiinnostuneita.
Exam johtoryhmän kokous
Lähde: VM Kuntaosasto ja OKM Kuntaliitto
Lastensuojelun sosiaalityön moniammatillinen toimintamalli 22. 2
Ohjaus ja yhteistyö -korin tilanne - JORY 7. 5
ICT –ympäristön yleiskuvaus
ICT-valmistelun tuki maakuntien perustamisen esivalmisteluvaiheessa
Konsensussopimuksen tiekartta: Mistä kokoustetaan?
Wessman Jenni, Ullgren-Lajunen Sari Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Tiedolla johtaminen - työryhmä
Sote-uudistuksen toimeenpano
Ohjaus ja yhteistyö -korin tilanne - JORY 7. 5
Päihde- ja mielenterveyspalveluiden ja aikuisten sosiaalityön teemaryhmän kokous –Tiedotettavat asiat Heljä Savolainen esitteli oma alatyöryhmänsä.
Strategian toimeenpano: Tiedon jalostaminen ja tiedolla johtaminen
Tilannekatsaus HE SOTE-TIETOJEN TOISSIJAISESTA KÄYTÖSTÄ
Lähde: Kuntaliitto/Sanna Lehtonen
Esityksen transkriptio:

JHS KUNTIEN TEHTÄVÄ- JA PALVELULUOKITUS Työryhmän 5. kokous Tommi Oikarinen

Asialista Aika: torstai , klo – Paikka: Valtiovarainministeriö (Mariankatu 9), kh. Pullonkaula Kokouksen asialista: 1.Kokouksen avaus ja edellisen kokouksen muistio 2.Tehtävä- ja palveluluokitus Käyttötapaukset (käyttötarkoitus) Luokituksen rakenne ja sisältö 3.Seuraavat tehtävät 4.Muut asiat

2. TEHTÄVÄ- JA PALVELULUOKITUS

Käyttötarkoitukset Kuntatalouden makro-ohjaus; kuntien toimintaympäristön, palveluiden kysynnän ja kuntien tehtävien muutosten ja kuntatalouden kehityksen arviointi (kokonaisuutena, osana julkista taloutta ja kuntaryhmittäin). Lakisääteisten ja muiden tehtävien erottelu ja kuntien toiminnan tuottavuuden arviointi Tehtävien ja velvoitteiden muutokset; kustannus- ja vaikutusarvioinnin kehittäminen tasolle, jossa ministeriöillä olisi paremmat valmiudet tehdä ehdotukset kuntien tehtävien ja velvoitteiden muutoksista julkisen talouden suunnitelman päätöksentekoa varten Lakiesitysten taloudellisten vaikutusten arviointi; esitetyn toimenpiteen vaikutukset kuntien tuloihin ja menoihin sekä miten eri kuntaryhmissä on tosiasialliset taloudelliset mahdollisuudet vastata ehdotetuista velvoitteista. Valtionosuusjärjestelmän tietotarpeet; kuntien peruspalveluiden valtionosuuksista annetun lain (1704/2009) mukaisten tehtävien käyttökustannukset sekä opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain (1705/2009) mukaisen toiminnan käyttökustannukset Tilastoinnin tietotarpeet; valtion yleinen tilastotoimi, muut tilastoviranomaiset sekä tilastotuotanto Tutkimus- ja arviointitoiminta  Johtaminen (konserni); vaikuttavuus, tuloksellisuus, tuottavuus, kustannukset, vertailu (sisäinen ja ulkoinen)  Toimialan johtaminen; toimialan vaikuttavuus, tuloksellisuus, tuottavuus, kustannukset, vertailu (sisäinen ja ulkoinen)  Toiminnan kehittäminen; nykytilan arviointi, tavoitetilan vaatiman muutoksen suunnittelu, vertailukehittäminen  Taloudenhoito; toiminnan ja talouden suunnittelu ja seuranta, kirjanpito, talousraportointi  Tarkastustoiminta; toiminnan tarkastus, tilintarkastus, tavoitteet ja toimenpiteet, toimenpiteiden kustannukset, seurantatiedot  Asiakirjahallinto; asiakirjallisen tiedon käsittely, tiedon luokittelu, tiedon käsittelyn metatiedot, toimintaa tukeva asiankäsittely  Tietohallinto; palveluiden ja järjestelmien tilaaminen, palveluiden ohjaus ja hallinta, vaatimusmäärittelyt  Kuntien palveluntarjoajat; tiedon jalostus ja analysointi, tilaaja – tuottaja ohjaus ja raportointi, toiminnan ja palveluiden kehittäminen  Kuntien järjestelmätoimittajat; tiedonkäsittelyjärjestelmät, tiedonkäsittely, raportointi

Käyttötapausten kuvaukset Kansallinen  Kuntatalouden makro-ohjaus  Kunnan peruspalveluiden valtionosuus  Opetus- ja kulttuuritoimen rahoitus  Lain valmistelu  Kuntien tehtävien ja velvoitteiden arviointi  Valtion yleinen tilastotoimi  Sosiaali- ja terveydenhuollon tilastotoimi  Sosiaali- ja terveydenhuollon tutkimustoiminta  Opetus- ja koulutus tilastot / tietopalvelu  Asiakirjahallinnon suositukset Kuntien tarpeet  Johtaminen  Toiminnan kehittäminen  Taloussuunnittelu ja –seuranta  Asiakirjahallinto  Tietohallinto  Kuntien tuottavuusvertailu  xxx Ks. Liite 1: käyttötapaukset  Kuvaustaso?  Kuvausten tarkentaminen/työstö:  osallistujat?  apu?

Tehtävä- ja palveluluokitus Kunnan tehtävä: lailla kunnalle annettu tai kunnan itsehallintonsa nojalla itselleen ottama tehtävä. TehtäväluokitusPalveluluokitusSäädösSuoriteyksikköTuoteTehtäväryhmä Palvelu: organisoidun toiminnan tuloksena syntyvä aineeton hyödyke asiakkaan tarpeiden tyydyttämiseksi. Kunnan tehtäväluokitus: yhteisesti sovittu luettelo kunnan tehtävistä, jossa tarkastelun kohteena olevat tehtävät on esitetty tehtävien yhteisten tunnusmerkkien mukaan ryhmiteltynä Kunnan palveluluokitus: yhteisesti sovittu luettelo kunnan palveluista, joilla toteutetaan kunnan tehtäväluettelon mukaisia tehtäviä Pykälä Hieman ryhmittelyä auttamaan ajattelua Apusarake auttamaan ajattelua Taulukkoon lisätään vielä apusarakkeiksi (kun ehditään):  sarake, jossa kuvataan kuntien tehtäväkartoituksessa löydetyt tehtävät (varmistetaan, että kaikki on mukana – joko omana tehtävänä tai liittyen johonkin tehtävään)  sarake, jossa säädöksen velvoittavuusaste kuvataan kuntien tehtäväkartoituksen kautta

Tehtävä- ja palveluluokitus Liite 2: JHS-Kuntien-tehtävä-ja-palveluluokitus.xlsx (taulukko lajiteltu tehtävien mukaan)  Rakenne?  Tasot?  Tarvitaanko lisää apusarakkeita?  muuta?  Terminologiaa ei ole ehditty kaikilta osin miettiä (syysalue pitkiin palvelunimiin)

Palvelu- ja tehtäväluokituksen jatkotyöstä TYÖRYHMÄN ULKOPUOLISET KOMMENTOIJAT Sovitut tapaamiset: Kuntaliiton teknisen toimen työryhmä, tammi-helmikuu Kuntaliiton sote-asiantuntijat, tammikuu Kuntatyönantajien tapaaminen Kuntien tehtävien kartoitus, tammikuu VM kuntatalouden ohjaus, tammikuu TYÖRYHMÄN TYÖSKENTELYN SEURAAVAT VAIHEET Työryhmä kommentoiPj ja sihteeri työstävät Työryhmä tutustuu luonnokseen Kokous Kommentit mennessä Kokous Uusi luonnos työryhmälle 4.2.

3. SEURAAVAT TEHTÄVÄT

JHS työryhmä / kevään työsuunnitelma Tammi helmi maalis huhti touko kesä Tehtävä Työryhmän kokoukset Tehtäväluokitus Palveluluokitus Ylläpitomalli Levittämissuunnitelma Keskustelutilaisuus Palautekierros Mallin viimeistely 1. palautekierros Työryhmän kokous viikolla 33. Palautekierros viikolla Mallin viimeistely Mallin 1. versio

5. MUUT ASIAT

Muita asioita  ?

KOKOUKSEN PÄÄTTÄMINEN