Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Lähde: Kuntaliitto/Sanna Lehtonen

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Lähde: Kuntaliitto/Sanna Lehtonen"— Esityksen transkriptio:

1 Lähde: Kuntaliitto/Sanna Lehtonen 8.5.2019
Ennakollinen laskelma Pohjois-Savon kuntien valtionosuudesta ja kotikuntakorvauksista v. 2020 Lähde: Kuntaliitto/Sanna Lehtonen

2 Ensimmäiset ennakolliset laskelmat kuntien valtionosuuksista vuodelle 2020 julkaistiin  Seuraavan kerran kuntakohtaisia laskelmia päivitetään kesäkuussa ja syyskuussa 2019. Kuntaliiton ennakollisten valtionosuuslaskelmien ( ) mukaan kuntien valtionosuudet kasvavat 994 miljoonaa euroa (+12 %; 181 €/asukas) vuodesta 2019 vuoteen 2020. Kunnille myönnetään valtionosuutta yhteensä 9 377 miljoonaa euroa vuonna 2020 (8 383 milj. € vuonna 2019). Ennakkolaskelman mukaan kunnan peruspalvelujen valtionosuusprosentti nousee 0,05 prosenttiyksikköä ja on 25,42 vuonna 2020 (25,37 vuonna 2019).  Kuntaliiton ennakkolaskelma on voimassa olevaan lainsäädännön mukainen. Laskelma perustuu Valtiovarainministeriön kevään 2019 tekniseen Kuntatalousohjelmaanexternal link ( ). Laskelman julkaisuhetkellä hallituksen muodostaminen on kesken eikä hallitusohjelmaa ole vielä laadittu. Jos valtionosuuslainsäädäntöä ei muuteta, kuntien valtionosuudet kasvavat vuonna 2020 ennakkolaskelman mukaisesti. Kunnan valtionosuus koostuu kahdesta osasta, kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta (VM) ja opetus- ja kulttuuriministeriön valtionosuusrahoituksesta (OKM). Kuntaliiton ennakollisissa valtionosuuslaskelmissa ( ) on tehty arvio vain peruspalvelujen valtionosuudesta (VM). OKM:n valtionosuus on ennakkolaskelmassa vuoden 2019 rahoituksen tasoisena.

3 Peruspalvelujen valtionosuuden (VM) kasvu vuodesta 2019 vuoteen 2020 johtuu erityisesti vuonna 2019 päättyneestä kilpailukykysopimuksesta, mutta taustalla on myös muita lakiin perustuvia muutoksia: Kilpailukykysopimukseen sisältynyt lomarahojen leikkaus päättyy ja niin ikään siihen liittyvä valtionosuuden vähennys päättyy vuoteen Tämä leikkauksen poistuminen lisää valtionosuutta 315 milj. euroa vuonna 2020. Kilpailukykysopimuksesta johtuen kustannustenjaon tarkistuksen kautta valtionosuutta vähennetään osittain kahteen kertaan. Tämä kaksinkertainen kiky-leikkaus kompensoidaan kunnille yhtenä eränä vuonna Kompensaation myötä valtionosuus lisääntyy 237 milj. euroa vuonna 2020. Pääministeri Juha Sipilän hallituksen päättämä määräaikainen vuosia koskenut indeksikorotusten jäädytys päättyy vuoteen Tehtyjä indeksijäädytyksiä ei kompensoida, mutta vuoden 2020 kustannustason muutos (+2,7 %) lisää valtionosuutta 187 milj. euroa. Lakiin perustuva valtion ja kuntien välinen kustannustenjaon tarkistus (perustuen vuoden 2017 tietoihin) lisää valtionosuutta 101 milj. euroa vuonna 2020. Lisäksi valtionosuusjärjestelmän kautta maksetaan kunnille verotulomenetysten kompensaatioita 215 milj. euroa vuonna Valtionosuuden kautta kompensoitava euromäärä on yhtä suuri kuin veroperustemuutoksista johtuva kuntakohtainen verotulojen menetys, joten veromenetysten ja valtionosuuskompensaation nettovaikutus kuntatalouteen on +/-0.

4 Laskelma perustuu julkaistuun Kuntatalous-ohjelmaan vuosille , joka on laadittu kevään 2019 ns. valtion teknisen julkisen talouden suunnitelman (JTS) valmistelun yhteydessä. Laskelman julkaisuhetkellä hallituksen muodostaminen on kesken eikä hallitusohjelmaa ole vielä laadittu.

5

6


Lataa ppt "Lähde: Kuntaliitto/Sanna Lehtonen"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google