EU:n rakennerahastokausi 2014 - 2020 Etelä- ja Länsi-Suomen alueellinen suunnitelma (versio 30.11.2012) ja EU:n komission lähtökohdat kumppanuussopimusneuvotteluihin.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
RASEKO ja yhteinen koulutusstrategia 2015+
Advertisements

’Vieläkö voi hakea’ - Pohjois-Savon liiton rahoitustilanne
6Aika-strategian esittely Toukokuu Suurimpien kaupunkien kestävän kehittämisen strategia •Uuden EU:n rakennerahasto-ohjelmakauden 2014−2020 yhtenä.
Työ- ja elinkeinoministeriö Mari Anttikoski
MAKO TOIMEENPANOSUUNNITELMATYÖ JA TOIMINTAMALLI Tiina Harjunpää.
Kuntakulttuuri kohtaa 2013 Mahdollisuuksia kulttuurille
Euroopan sosiaalirahasto ja kulttuurin ja luovien alojen kehittäminen ohjelmakaudella Kuntakulttuuri kohtaa Lapin kuntakulttuurityöntekijöiden.
EU-rahoitus Järjestöpäivä Taneli Tiilikainen.
Kestävää kasvua ja työtä 2014 – 2020
Ideahaku 1.6. – Kehittämisjohtaja Kaj Lyyski.
Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä 2007 / RA-M TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ALUEKESKUSOHJELMA ”Kasvun haasteita, kilpailukyvyn perustaa: sujuvaa.
Etelä-Suomen EAKR-ohjelman vuosiraportti 2010 Esittely Päijät-Hämeen MYR:ssä
Maaseutupoliittisen toimenpideohjelman valmistelu Työpaja Tampere.
EU:n rakennerahastokausi ja muuta ajankohtaista Carola Gunell
Uuteen ohjelmakauteen Aluekehitysjohtaja Kaisa-Leena Lintilä EAKR-seurantakomiteat kevät 2012.
ALUEKESKUSOHJELMAN KULTTUURIVERKOSTO Verkostoitumisen iloja Anu Perttunen Oulun RYSÄ
•EAKR-OHJELMA EP:N ERESAUTTAJANA Timo Urpala.
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
Miksi aluekehitysohjelma käynnistettiin? Kansanedustaja Martti Korhonen.
Ohjelmapäällikkö Soile Juuti
M. Vanhasen II hallituksen ohjelma 4.3. Alueiden kehittäminen Aluepolitiikan painotukset ovat elinkeino- ja yritystoiminta, osaaminen ja työvoima, palvelut.
Rakennerahastokausi Mikä muuttuu vai muuttuuko mikään
Hanke- ja hakuinfo Länsi-Suomen EAKR -ohjelma Pirjo Peräaho Keski-Suomen liitto.
Ohjelmakauden valmistelutilanne Riitta Koskinen MYR
Ympäristöhankkeet Länsi- Suomen kilpailukyky- ja työllisyystavoiteohjelmassa.
MANNER-SUOMEN ESR-OHJELMAN TOTEUTUMINEN
Oulun seutu KOKO KOKO , Rovaniemi - Mitä tällä hetkellä tehdään - Mitä suunnitelmia ja tavoitteita vuodelle Mitä alustavia.
Rakennerahastojen ohjelmakausi 2014 – 2020 Manner-Suomen rakennerahasto-ohjelma Rahoitus ja toimintalinjat / /
EAKR-seurantakomiteoiden kokoukset Etelä-Suomi & Länsi-Suomi Itä-Suomi & Pohjois-Suomi Paasitorni, Helsinki Aluekehitysjohtaja Kaisa-Leena.
Kansalaistoimijalähtöinen kehittäminen joensuun kaupunkialueilla kaupunginsihteeri Jari horttanainen
Rakennerahastokausi Itä-Suomen kehittämisstrategia Työpaikat Yrityskanta Työllisyysaste Työttömyysaste Arvonlisäys T&K-toiminta Vienti Koulutustaso.
Suomen uusi rakennerahasto-ohjelma sisältää molemmat rahastot (EAKR ja ESR) Toimintalinjat ovat: TL1 Pk-yritystoiminnan kilpailukyky (EAKR) TL2 Uusimman.
Uuteen EU:n rakennerahastokauteen 2014 – 2020 siirtyminen Aluekehitysjohtaja Varpu Rajaniemi
Tampereen seutu valtakunnallisesta alueiden kehittämisen näkökulmasta Seutufoorumi Tampere Ulla-Maija Laiho, kehitysjohtaja SM/aluekeskusohjelma.
EU:n tulevan rakennerahastokauden valmistelu Aluekehitysjohtaja Satu Vehreävesa.
Oskelle ominaiset toimintamallit: Verkostoituminen (matala kynnys, avoimet kehittämisen ympäristöt) Uudet avaukset (viestintä, asiantuntijat, FinNode …)
Työ- ja elinkeinokeskus ALUEELLINEN KILPAILUKYKY JA TYÖLLISYYS – TAVOITE ITÄ-SUOMEN EAKR-TOIMENPIDEOHJELMA 2007 –
ALUEELLINEN KILPAILUKYKY JA TYÖLLISYYS –TAVOITE ITÄ-SUOMEN EAKR-TOIMENPIDEOHJELMA
Ajankohtaisiltapäivä Uusi rakennerahastokausi Juha Pulliainen.
Alueellinen kilpailukyky ja työllisyys – tavoite Pohjois-Suomen toimenpideohjelma EAKR Terttu Väänänen Aluekehityspäällikkö Pohjois-Pohjanmaan.
LUONNONTUOTEALAN YRITTÄJYYS MENESTYKSEEN – pohjoiskarjalaisia näkökulmia Juha Rutanen, Irja Mäkitalo, Katri Kranni Luonnontuotealan teemaryhmä Aluetilaisuus,
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Koulutus ja tutkimus Opetusministeriön.
Manner-Suomen ESR-ohjelma-asiakirjaesitys 2007 –
Haku kasvusopimusmenettelyyn.  Alueellisten innovaatioiden ja kokeilujen käynnistäminen (AIKO) on yksi hallituksen syksyllä aloittamista aluekehittämistoimista.
EU rahoitusmahdollisuudet Taina Lommi Uudenmaan ELY-keskus.
Hämeen ELY-keskuksen rahoitusmahdollisuuksista Sinikka Kauranen Hämeen ELY-keskus Sinikka Kauranen, Hämeen ELY-keskus
Tästä pois logo Koulutusorganisaatiot innovaatiojärjestelmän toimijoina -projekti Verkostotapaaminen Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY.
6AIKA-OHJELMAN TILANNE JulkICT-ohjausryhmälle Ville Meloni – 6Aika-toimisto.
Asuntomarkkinat Asuntovaikuttajien areena Hotelli Scandic Park Helsinki Elinkeinoministeri Olli Rehn Mikä on järkevää alue- ja kaupunkipolitiikkaa?
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Rakennerahastokausi Ammatillisen koulutuksen seminaari Kokkola opetusneuvos Seija Rasku.
Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen.
Tiina Harjunpää, Keski-Pohjanmaan liitto Alueelliset innovaatiot ja kokeilut Keski-Pohjanmaalla.
Keski-Pohjanmaan Toimeenpanosuunnitelma MYR Tiina Harjunpää, Keski-Pohjanmaan liitto.
Strategiaperusta ja ohjelmat
Elinikäinen ohjaus Suomessa
Kestävää kasvua ja työtä Suomen rakennerahasto-ohjelman toteumakatsaus
Soile Juuti, ohjelmapäällikkö
ESR-rahoitus OKM:n valtakunnallisten toimenpidekokonaisuuksien toteutuksessa Henri Helander
EU-rahoitus -info: Ajankohtaista rakennerahastoista
AJANKOHTAISTA ELY-KESKUKSESTA
Rahoituksen kohdentuminen 2018
Kestävää kasvua ja työtä Mitä ohjelmasta rahoitetaan?
Infotilaisuus hanketoimijoille
Kestävää kasvua ja työtä ESR
Kestävää kasvua ja työtä – Suomen rakennerahasto-ohjelma
Rakennerahastokausi millaista toimintaa rahoitetaan?
Kestävää kasvua ja työtä – Suomen rakennerahasto-ohjelma
Kansallisen ja EU-tason valmistelun tilannekatsaus Johanna Osenius
Aluekehittämisen keskustelu simulointi helmikuu 2018
Rovaniemen omaisten työryhmä
Esityksen transkriptio:

EU:n rakennerahastokausi Etelä- ja Länsi-Suomen alueellinen suunnitelma (versio ) ja EU:n komission lähtökohdat kumppanuussopimusneuvotteluihin Suomen kanssa Mari Kuparinen

Manner-Suomen rakennerahasto-ohjelma  Yksi valtakunnallinen ohjelma Molemmat rahastot ESR ja EAKR Valmistellaan ja toteutetaan kahdella alueella: 1) Etelä- ja Länsi-Suomi ja 2) Itä- ja Pohjois-Suomi  Pääosin alueellisesti toteutettavaa hanketoimintaa Rahoittajina ELY-keskukset ja maakunnan liitot Muiden rahoittajien (Tekes, Finnvera) asemaa tarkastellaan myöhemmin  MYR:n roolia hankepäätöksissä vahvistetaan

EAKR Yritysten kasvun ja kansainvälistymisen tukeminen sekä uuden yritystoiminnan edistäminen Pk-yritysten toimintaympäristön kehittäminen ja yrityspalveluiden vahvistaminen PK-yritysten kilpailukyky Innovaatiokeskittymien kehittäminen Ympäristön korkea laatu ja luonnonvarojen kestävä käyttö Uusimman tiedon ja osaamisen hyödyntäminen Pk-yritysten energiatehokkuuden ja uusiutuvien energiamuotojen käytön edistäminen Kaupunkialueiden vähähiilisten strategioiden edistäminen Vähähiilisen talouden edistäminen

ESR Työnhakijoiden ja työvoiman ulkopuolella olevien pääsy työpaikkoihin ja työvoiman liikkuvuuden tukeminen Työntekijöiden, yritysten ja yrittäjien mukautuminen muutoksiin Työllisyys ja työvoiman liikkuvuus Työelämäyhteistyö ja työssä oppiminen Joustavat työelämälähtöiset opinpolut Koulutuksen ja työelämän vuorovaikutus Täydennyskoulutus- ja aikuiskoulutusjärjestelmä Koulutus, ammattitaito ja elinikäinen oppiminen Aktiivinen osallisuus Uudet toimintamallit ja yhteistyöratkaisut Ihmisten vaikutusmahdollisuudet omaan lähiympäristöönsä Sosiaalinen osallisuus ja köyhyyden torjunta

Komission neuvottelupositio: Suomen keskeiset haasteet  Suomen kilpailukyvyn heikkeneminen  Rakennemuutos, erityisesti metsä- ja ICT-sektoreilla → tarvitaan elinkeinorakenteen monipuolistamista ja → tutkimus- ja innovaatioperustan laajentamista/vahvistamista  Väestön nopea ikääntyminen → käyttämätön työvoimareservi käyttöön → työurien pidentäminen (=työllisyysaste ↑)  Kriittisen massan puute (niin tutkimus- ja innovaatiotoiminnassa kuin yritystoiminnassa)  Pitkäaikaistyöttömyys, nuorisotyöttömyys ja syrjäytyminen  Korkea energiankulutus  Luonnonvarojen kestävä käyttö  Itämeren ja erit. Suomenlahden tila

Älykäs erikoistuminen (Smart Specialisation)  Alueen (= alueen, kaupungin, Etelä-Suomen, Suomen) vahvuuksien tunnistaminen ja systemaattinen vahvistaminen  Eri asiat (osaamisalat, innovaatiokeskittymät) vaativat kehittämistä eri tasoilla  Yhteistyö kaikilla tasoilla riittävän ”kriittisen massan” saavuttamiseksi Kansain- välinen ja makroalue (Itämeri) Paikallinen Alueiden välinen Alueellinen

Erityiskysymyksiä (TEM:n ehdotuksia – ei vielä lopullisia päätöksiä) Suurten kaupunkiseutujen kehittäminen (EAKR 5%:n korvamerkintä)  Teema: Uusimman tiedon ja osaamisen hyödyntäminen kaupunkien uudistumiskykyä tukevalla tavalla  Kytkentä kasvusopimuksiin  Kilpailullinen hakeutuminen, kaupungit hakeutuvat mukaan verkostoina  Kans. päätöksellä valitaan yksi verkosto, jossa tulisi olla 3 – 5 kaupunkiseutua  Välittävänä toimielimenä yksi maakunnan liitto tai ELY-keskus, joka organisoi kaupunkikehittämisen teemahaut  Kaupunkien muodostama verkosto esivalitsee rahoitettavat hankkeet, jotka se esittää rahoittajalle (EY-asetuksen edellyttämä sub-delegointi) Paikallinen kehittäminen  Toteutetaan hallinnollisesti mahd. kevyellä menettelyllä osana rakennerahasto-ohjelman normaalia toimintaa  Ei LEADER-tyyppisiä toimintaryhmiä rakennerahastovaroilla, mutta mahdollista rahoittaa esim. kehittämiskoordinaattoreita kaupunkialueille  Yhteisölähtöinen paikallinen kehittäminen EAKR:ssa TL 3 ja ESR:ssa TL 7

Kansainvälisesti vetovoimaisten innovaatiokeskittymien vahvistaminen Innovaatiokeskittymien neuvottelumenettely Merkittävimmät uudet avaukset (4-6 kaupunkiseutua) Kansalliset rahoittajat mm. TEM, Tekes ja OKM sekä kaupunki, korkeakoulut ja seudun muut avaintoimijat mm. tutkimuslaitokset ja ELY-keskukset Kehittämistarpeiden ja -haasteiden nostaminen esille Edistää voimavarojen kokoamista ja keskittymien välistä työnjakoa INKA - Innovatiiviset kaupungit -ohjelma Uusi innovaatiopolitiikan väline Tukee kansallisten ja alueellisten toimien synergiaa Haastaa kaupunkiseudut kasvutalkoisiin– kilpailu alkaa lokakuussa Kehittämisteemojen operatiivinen toteutus 10+ kaupunkiseutua Tekes vahva ehdokas ohjelman kansalliseksi toteuttajaksi Valtio 10 Meur + kaupunkiseudut 10 Meur Kaupunkiseutujen kasvusopimus Valtion ja kaupunkiseutujen yhteinen näkemys kehittämisen painopisteistä Strategiset valinnat: Osaamiskärjet ja kehittämisteemat osana elinkeinopolitiikkaa Noin 10 suurinta kaupunkiseutua