Ergonomia Seisomatyö.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Työkuntoa venytellen Parturi-kampaajan venytysopas
Advertisements

Opiskelijoiden jännitysnikakivun ja -päänsäryn ennaltaehkäisy fyysisen kunnon harjoittelun avulla Copyright © 2010 Janina Nylund.
Perhevalmennus Fysioterapian osuus.
VOIMAHARJOITTELU Kun liikkuvuus on saavutettu, voit lisätä harjoitteisiisi voimaharjoitteita Lämmittele lihakset vesijuosten väh. 10min. Tee voimaharjoitusliikkeitä.
Työasennot ja -liikkeet
JH Kiekonheittosuorituksen pääkoordinaatit •Tukivaiheitten kriittiset tasapainopisteet •Hartia- ja lantiolinjojen ristikkäisvaiheet •Kiekkokäden.
TAUKOJUMPPAA lähiöliikkujien kanssa
Venyttely ohjeet CLASSIC E-99.
Alkupyöritykset PÄÄ - kierrot, iso laaja kaari, KASIT HARTIAT
Kääntäjän ergonomia Suunnittele tietokoneen käyttöympäristö,
Selkä suoraksi Suomi TM
Method Putkisto Lajiesittely
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Ammattiosaajan työkykypassi ja ALPO.fi
Henkiset ominaisuudet Fyysiset ominaisuudet
Talviliikunnan soveltaminen: Lumilautailu
Aamujumppa Seuraavassa yksinkertaiset ohjeen hartiajumpaksi tietokoneen kanssa paljon työaikaa viettäville. Jumppa kannattaa tehdä aamuisin, jotta kroppa.
Lihastasapaino ja harjoittelu Kouvola
Hyvät ratkaisut hoivatyössä
OPISKELIJAA TUKEVA PALAUTE
Jumppaa psoriaatikoille päivitetty
TYÖTERVEYSHUOLTO MUKANA HYVISSÄ RATKAISUISSA
TYÖSUHTEEN ALUSSA: Työelämän pelisääntöjä
TARKOITUKSENMUKAISET POTILASSIIRROT
8. LIIKUNTA EDISTÄÄ TERVEYTTÄ TERVEYSTIETO 7. Pienryhmässä Kirjoittakaa (yksi asia per lappu, niin monta lappua kuin keksitte) Vihreälle lapulle liikunnan.
Töissä.fi – sivusto Korkeakoulusta valmistuneet työelämässä Harjoituksia ja tehtäviä valintojen tueksi Leena Penttinen, Jyväskylän yliopisto Kaisa Karhu,
{ Liikkuvuusharjoittelu ja venyttelymenetelmät Kehonhuolto-ohjelma Natalia Saraste -liikunnanopettajaopiskelija Tammikuu 2016.
Ergonomia ELOKUU. Miksi työasentoihin tulee kiinnittää huomiota? Kuinka monta kertaa päivässä nouset autoon/autosta siirrät jäteastiaa? Entäpä kuukaudessa,
JANI SIEVISEN VENYTTELYOHJEET UIMAREILLE NUMMELAN KISAAJAT 2015.
YIN JOOGA JA RENTOUTUMINEN: LIIKKUVUUTTA JA MIELEN HYVINVOINTIA
Tervetuloa koulutukseen!. Ohjelma Alkutoiminta Kotitehtävän läpikäyminen Luento: Vuorovaikutus = itseilmaisua ja sanatonta viestintää Sanattoman viestinnän.
3. TUKI- JA LIIKUNTAELINSAIRAUDET TERVEYSTIETO 9.
Ergonomia Istuma- ja näyttöpäätetyö. Mitä on ergonomia? Ergonomian avulla työnteko on helpompaa. Ergonomiaan liittyvät: – oikeat työskentelyasennot.
Kehonhallinta liikkeessä
62. Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Ergonomia – tasapainoinen juttu,
Pysy hyvässä työvireessä
PÄIVÄ 1. LANTION ASENTO SEISTEN
Mitä kaikkea meidän täytyy tänään tehdä? (Työ ja koulutus)
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Tuki- ja liikuntaelinsairudet
Taukojumppa Työterveysergonomia.
Salli SwingFit T y ö h v i n o t a s A j e l
Asento Kpl 23.
Ergonomia ELOKUU.
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
Työpisteen ergonomia.
Liikunta+ravinto.
Liikutaan.
Tekijät: Topias, Hilja ja Linda
Järjestöt työnantajina
Asento! -Lepo! Kpl 31.
Jalkatuki SJI T y ö h v i n o t a s A j e l T y ö h v i n o t a s A j
Asento! – Lepo! KPL 31.
Kpl 31. Asento!-Lepo!.
Q-TASK.
Ergonomia toimistotyössä
Selkä suoraksi Suomi TM
Hissipuheen anatomia Kuka olet ja mistä yrityksestä.
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
OWAS - tässä vain alkukuva, jatko kirjasta (tai myöh)
Pylly ylös -haaste: Pidetään luentotauko!
Mitä hyötyä on ergonomian parantamisesta?
Mitä hyötyä on ergonomian parantamisesta?
Q-TASK.
Istuma- ja näyttöpäätetyö
Ergonomia Fyysisesti raskas työ.
Ergonomia Seisomatyö.
Terveyttä työpaikoille – suositukset
Esityksen transkriptio:

Ergonomia Seisomatyö

Mitä on ergonomia? Ergonomian avulla työnteko on helpompaa. Ergonomiaan liittyvät: oikeat työskentelyasennot ja -tavat, esimerkiksi hyvän istuma-asennon hallinta työympäristön suunnittelu, esimerkiksi työpöydän ja -tuolin korkeuden säätäminen ja työpisteen valaistus työtä helpottavat ratkaisut esim. kärryt taakkojen kuljettamiseen.

Ergonomiavinkit seisomatyöhön Hanki hyvät työkengät. Pidä seistessä paino molemmilla jaloilla. Oikaise ryhti. Aktivoi syvät vatsalihakset tukemaan selkää. Istu tauolla, jotta jalat saavat levätä. Samalla voit jumpata ja/tai venyttää ylävartaloa. Vartalon syvät lihakset tukevat selkääsi, vahvista niitä liikkumalla vapaa-ajalla.

Aloita oikaisemalla ryhti Pidä paino molemmilla jaloilla Aktivoi keskivartalon lihakset selän tueksi: vedä napaa kohti selkärankaa Käännä lantio pystyyn, jotta alaselkä ei ole notkolla Pyöräyttele hartioita pari kertaa ja aseta hartiat korvien alapuolelle Vedä leukaa hieman taaksepäin siten, että niska pitenee

Nosta oikein Käytä jalkoja! Toinen jalka on hieman edempänä. Aktivoi vatsalihakset töihin. Ole lähellä nostettavaa taakkaa. Älä nosta liian raskaita taakkoja yksin. Katso videolta, kuinka jääkiekkoilijoiden voimavalmentaja opettaa nostamaan autonrenkaat https://www.youtube.com/watch?v=zr692psFFgw

Käsien kannattelua vaativat työtehtävät Kädet koholla työskentely aiheuttaa usein niskakipuja. Muista tauottaa työtäsi ja rentouta välillä hartiat. Kun mahdollista, laske työskentelykohdetta tai käytä koroketta jalkojesi alla. Vapaa-ajan liikunnalla virkistyt ja vähennät hartiaseudun lihasjännitystä.

Pieni breikki on välillä tarpeen! Tutustukaa Smart Moves-taukoliikuntavideoihin https://www.youtube.com/watch?v=pgGkClfF7_A tai kehittäkää oma liikunnallinen tauko.

Toistotyö Saman liikkeen jatkuva toistaminen voi aiheuttaa kipuja ja rasitusvammoja. Mitä enemmän toistoja, sen tärkeämpi on hyvä työasento. Vaihda puolta välillä, jos se on mahdollista. Jos huomaat, että jokin työvaihe kuormittaa, reagoi mahdollisimman pian. Kysy neuvoa työkavereilta, esimieheltä tai työsuojelusta.

Monet arkiset toimet altistavat selkäkivulle. Selkävinkit Monet arkiset toimet altistavat selkäkivulle. Tutustukaa Tohtori Vahvaselän selkävinkkeihin: https://www.youtube.com/watch?v=MrRoXy6hRh0

Pohdi! Mitkä asiat omassa ammatissasi aiheuttavat eniten kuormitusta? Kuinka huomioit nämä kuormitustekijät työpäivän aikana? Entä vapaa-ajalla?

Liikunta palauttaa työpäivästä Oma kuntosi vaikuttaa siihen kuinka kuormittavalta työ tuntuu: hyväkuntoinen rasittuu samassa työssä huonokuntoista vähemmän. Keho tarvitsee monipuolista liikettä, työ kuormittaa vain pientä osaa lihaksistasi. Vapaa-ajan liikunta edistää työpäivästä palautumista. Jos jalat ovat väsyneet, treenaa keski- ja ylävartaloa esim. kuntosalilla. Katso vinkkejä kuntosaliharjoitteluun täältä: http://www.smartmoves.fi/treeniohjelmat/#

Tehtävä Ota kuva tai pyydä kaveriasi ottamaan puhelimellasi kuva työasennostasi ammatillesi tyypillisessä työtehtävässä. Arvioi omaa työasentoasi: Onko työasento kunnossa? Miten työpisteesi ergonomiaa voisi parantaa?