Alkoholi, huumeet, liuottimet. Hermostoa lamaannuttava aine Vaikutus eri osiin eri aikana Aivokuori, kontrolli, moraali, nousuhumala Pikkuaivot, liikkeet.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
RIIPPUVUUS eli ADDIKTIO
Advertisements

Terveystieto 7.
Paikallinen näkökulma päihdetilanteeseen
Riippuvuus tupakoinnista
Alkoholi.
Riippuvuus ilmiönä Sisältö: Mitä riippuvuudella tarkoitetaan?
ADDIKTIO ELI RIIPPUVUUS
HUUMAUSAINELAKI. Huumausainelakia sovelletaan huumausaineiden ja niiden valmistuksessa käytettävien aineiden valvontaan Myös huumeen puhdistus luokitellaan.
Terveyskeskuslääkärin näkökulma moniammatilliseen yhteistyöhön Markus Partanen, Runosmäen-Mullin terveysaseman vastaava lääkäri, PPPR- hankkeen Turun kehittämisosion.
Päihteet ja Mielenterveys. Pohdittavaksi Miten suhtaudut nuorten tupakointiin? Miten koulussasi ehkäistään tupakointia? Miksi tupakoinnin lopettaminen.
Syöpätaudit. Yleistä syöpätaudeista  VUOSITTAIN UUSIA TAPAUKSIA YLI  N KUOLEE VUOSITTAIN SYÖPÄÄN  Suomen syöpärekisterin syöpätilastot.
Päihdetietoa ja – taitoa oppitunti Pvm. Ina Vahalahti(tähän tunnin vetäjien nimet) 1.
TOSITIETOA Kannabis. Yleistä kannabiksesta Hamppukasvista valmistettava päihde- ja lääkeaine Sisältää kymmeniä kannabinoideja Tetrahydrokannabinoli eli.
TOSITIETOA Tupakka. TOSITIETOA Yleistä tupakasta Tupakan savu sisältää yli 4000 kemikaalia Nikotiinin lisäksi tupakka sisältää mm. arsenikkia, kadmiumia,
H UUMEKUOLEMAT S UOMESSA Aineistona Suomalainen huumekuolema tutkimus (Mikko Salasuo, Erkki Vuori, Mikko Piispa ja Pekka Hakkarainen) THL 2009.
Alkoholi. Alkoholi Suomen yleisin päihde Etanoli on alkoholi juoman päihdyttävä aine Alkoholia pidetään keskivahvana päihteenä Alkoholi pitoisuus ilmaistaan.
Alkoholism i. Alkoholismi yleisesti Krooninen sairaus, jossa sairastunut kokee pakonomaista tarvetta juoda alkoholia. Ilmenee usein kohonneena toleranssina.
Tupakka, alkoholi ja huumeet Kappaleet 10,11,12. Oikein vai väärin? Tupakka sisältää noin 4000 eri kemikaalia, joista noin 60 aiheuttaa syöpää. OIKEIN.
FYKE6 Arkista kemiaa. 9. Kemiaa keittiössä Hiiva Hiiva sieni, pilkkoo taikinan sokerin hiilidioksidiksi ja vedeksi, kohottaa taikinan sieni, pilkkoo taikinan.
Tupakointi BELIEVE ME, SMOKING MAY KILL YOU…. Mitä on tupakka? >Tupakkaa valmistetaan tupakkakasvin lehdistä >Tupakkaa käytetään polttamalla, nuuskaamalla,
9 Mielihyvä ja riippuvuudet
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
17. MIELIHYVÄ JA RIIPPUVUUS TERVEYSTIETO 7. Pohdi  Kirjoita lapulle TÄRKEIN sinulle mielihyvää tuottava asia  Onko mielihyvän lähde hyväksi terveydelle.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ PSO/Päihderyhmä Kari Haavisto Minne menet Lappilainen Päihdetyö! Lähtökohdat Päihteiden käyttö Palvelutarve Seminaari Kaksi.
8-luokan terveystiedon sisältö, suoritustavat, tavoitteet ja arviointi KILPELÄNAHO
13 Mielenterveyden häiriöt ulottuvat lievistä vaikeisiin Ydinsisältö.
Koealue: s  Mielihyvän tavoittelu on luontaista, sitä tavoitellaan monin eri keinoin esim. urheilemalla, ruoalla, internetillä, peleillä 
Kertaus 1) Mitä sana huume tarkoittaa? 2) Miten keskushermostoa lamaannuttavat aineet eroavat keskushermostoa piristävistä aineista? 3) Miksi kannabiksen.
Nuoret, terveys ja arkielämä (TE 2) Tavoitteena on, että opiskelija oppii tarkastelemaan elämäänsä aikuisuuden ja vanhemmuuden näkökulmasta pohtii ja tarkastelee.
Hanna, Ada ja Siiri M.  Fyysinen riippuvuus on tyypillinen ihmisille, jotka käyttävät lääkkeitä ja päihteitä.  Käyttäjän elimistö on tottunut aineeseen,
Suhdannevaihtelut.
Terveyden määritelmät
IHMISEN TOIMINTA - Tavoitteellista - Tiedostettua ja tiedostamatonta
Hermosolun rakenne ja toiminta
PÄIHDERIIPPUVUUS JA AIVOVAURIO
Riippuvuus ilmiönä Sisältö: Mitä riippuvuudella tarkoitetaan?
päihderiippuvuus fyysinen
Ulkoiset tapahtuma/sisäinen uhka
Tupakan uho ja tuho    .
14 Masennus on yleisin mielialahäiriö
Tupakan haittavaikutukset
Riippuvuudet.
Tupakka tuhoaa ja tappaa
TE1 Terveyden perusteet
Syöpää aiheuttavia elintapoja
Huumeet.
Päihdyttäviä aineita (kpl 22)
TE1 riippuvuus Hurtig
Päihdyttäviä aineita.
Yleisimpiä tarkasteltavia näkökulmia (1/3):
Terveydentilatietojen toimittaminen vakuutuslaitokselle – työtapaturmat, ammattitaudit, liikennevahingot Kun hoitolaitos/lääkäri laskuttaa hoitokäynnin.
Huumeet: pelottava terveysvaara
Koulutuksen järjestämisen ja opintojen järjestämisen prosessit
Huumeet.
Alkoholista asiallista kpl.24
Psyykkinen terveys.
8 Riippuvuus.
Mielihyvää vai riippuvuutta?
PSYYKKINEN HYVINVOINTI
Alkoholi JUOMINEN Liiallisen juomisen jälkiseuraus on krapula, joka on psyykkisesti ja fyysisesti pahaa oloa. Pahimmissa tapauksessa juominen voi johtaa.
Sosiaalihuoltolaki (1301/2014) uudistuu ja uudistaa - Ongelmien ehkäisy pelkän korjaamisen sijaan Sosiaali- ja terveyspolitiikan päivät
VALTIONEUVOSTON PERIAATEPÄÄTÖS HUUMAUSAINEPOLITTISESTA TOIMENPIDEOHJELMASTA VUOSILLE
Käyttöturvatiedotteet
Lakisääteiset terveystarkastukset Valtioneuvoston asetus 1484/2001
Valmistelutilanne : henkilöstösiirrot ja liikkeen luovutus sote- ja maakuntauudistuksessa koskien muutosta
Tietopaketti kompostointipuiston vierailun jälkeen
Ryhmänohjaajien palaveri
Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus
Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus
Taustakartta: NASA.
Esityksen transkriptio:

Alkoholi, huumeet, liuottimet

Hermostoa lamaannuttava aine Vaikutus eri osiin eri aikana Aivokuori, kontrolli, moraali, nousuhumala Pikkuaivot, liikkeet ja tasapaino Palaa maksassa 0,1 promillea/tunti, ei voi nopeuttaa Suurkuluttajilla toleranssi lisääntyy Myrkytykseen voi kuolla jo 3-3,5 promillea

Liiallisen käytön haitat Alkoholi dementia, Korsakovin syndrooma Myrkytyskuolemat Rattijuopot Pahoinpitelyt Aggressiot – testosteroni Sairaudet Psyykkinen ja sosiaalinen kurjuus

Psyykkinen Fyysinen Geneettinen alttius

Aluksi paha ole, käytön jälkeen välttämätöntä tasaiselle hermotoiminnalle Päihderiippuvuus Pakonomainen tarve saada ainetta Toleranssi kasvaa käytössä Käytön lopetus aiheuttaa vierotusoireita Who:n tautiluokituksen mukaan aiheuttaa mielenterveyden häiriöitä Alkaa sosiaalisena riippuvuutena, jatkuu psyykkisenä riippuvuutena, etenee fyysisenä riippuvuutena

Huume on puhekielinen nimitys huumausaineille ja niihin rinnastettaville päihteille. Huumausaine tarkoittaa laitonta päihdettä. Päihteiden laittomuuden määrittelee lainsäädäntö eli huumausaineen määritelmä on oikeudellinen: kun päihde on laiton se on tällöin lainsäädännön mukaan huumausaine. Suomen lainsäädännössä huumausainelaki ( /373) määrittelee Suomessa huumausaineiksi luokitellut päihteet. Suomen huumausainelainsäädännössä huumausaineiksi luokitellaan sellaiset kemikaalit sekä kasvit, joita käytetään lamauttavien, päihdyttävien tai harhoja tuottavien keskushermostovaikutusten vuoksi ja jotka on erikseen mainittu huumausainelaissa. ] Suomessa huumausaineiksi luokitellut päihteet on mainittu Suomen huumausaineluettelossa. Huumausaineeksi luokiteltava päihde määritellään valtioneuvoston asetuksella ] Kansainvälisesti huumausainelainsäädännöissä on eroavaisuuksia, erityisesti uusien muuntohuumeiden tapauksissa. ]