Ammatillisen koulutuksen läpäisyn tulevaisuuden haasteet ja ratkaisut Ylijohtaja Mika Tammilehto 1.12.2015.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Mitä luvassa 2016 ja 2017? Ylijohtaja Mika Tammilehto Ammatillisen koulutuksen osasto Ammatillisen koulutuksen seminaari, Seinäjoki
Advertisements

Ammattikorkeakoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen tutkimuspäivät sekä yliopettajapäivät Seinäjoella Aija Töytäri-Nyrhinen, TtL Projektipäällikkö.
ONKO VERKKO-OPPIMINEN RIKKI ?. PERUSOPETUKSEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUSKÄYTÖN SEKÄ OPPILAIDEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTAITOJEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA.
TORNION KAUPUNGIN NUORISOPALVELUT STRATEGIA
Työelämän tarpeet ja oppisopimuksen käytettävyys opSO ry:n syysseminaari Satu Ågren.
Yleiset kompetenssit (Generic competences) Osaamisen kuvaus (description of the competence) Oppimisen taidot (Learning competence) Tradenomi  osaa arvioida.
Lapin sosiaalityön ja sosiaalialan opetus- ja tutkimuskeskus Sosiaalityön koulutuksen työelämälähtöisyys –hankkeen vastuuopettajien sekä tutkimus- ja opetuskeskuksien.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Sujuvat siirtymät – ohjauksen teemaseminaari Kati Lounema yksikön päällikkö, opetusneuvos.
Erityisen hyvä osaaja Keskuspuiston ammattiopiston strategia 2015 – 2020 Hyväksytty hallituksessa
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Opetushallituksen puheenvuoro Pääjohtaja Aulis Pitkälä Ammatillisen peruskoulutuksen läpäisyohjelman loppuseminaari.
Opettaja oman työnsä arvioijana AMK:n yhteistyöpäivä Anja Tuovila laatukoordinaattori.
Näköaloja ammatilliseen koulutukseen Elise Virnes Ammatillisen koulutuksen osasto Opetus- ja kulttuuriministeriö.
Osaamisen tunnistaminen ja dokumentointi OVA –verkoston tapaaminen ) Kirjoitetaan osaamistodistus/annetaan osaamismerkkejä.
Opettajankoulutusfoorumi Ammatillisen koulutuksen ja aikuiskoulutuksen jaosto Seija Mahlamäki-Kultanen HAMK Ammatillinen opettajakorkeakoulu.
Vaikuttavuuden arviointi
TYÖVOIMAKOULUTUS JA REFORMI
Valtionavustukset 2013 ammatillisen peruskoulutuksen tukena
KEHITYSKESKUSTELU - Ennalta sovittu ja suunniteltu keskustelu esimiehen ja työntekijän( voi olla myös tiimin) välillä Tuija Takkula,
Reformi haltuun OKM.
LARK5-hankkeen workshop Sari Mikkola
Saumat tulevaisuuteen -tapahtuma 2016 Toisen asteen koulutuksen mahdollisuuksia ja odotuksia Raija Meriläinen, opetusneuvos, KT Ammatillisen koulutuksen.
Tampereen kaupunkiseudun TVT-suunnitelma, Treduka
HelliTalent Moniammatillisesti toimien - yhdessä yrittäen
Sihteerin ammattitutkinto on uudistettu
Työelämäosaajana OKM.
Opetuksen suunnittelu ja toteutus
TOIMINTA-REFLEKTIO-OPPIMINEN.
Matkailukoulutuksen verkostopäivät Porvoossa
Fyysisen aktiivisuuden lisääminen oppilaitosten arjessa
Perehdy, Opi ja Kehitä - Arvioi! (POKA)
- Johtoryhmän toimintasuunnitelma
Ammatillisen koulutuksen reformi ja ohjaamo-toiminta
Esa Karvinen Kuntayhtymän johtaja
Sote-järjestöt osana sosiaali- ja terveydenhuollon uudistumista
EPortfolio Väline oman osaamisen kehittymisen seurantaan ja dokumentointiin. HOPS-koulutus Ilona Laakkonen, Student Life.
Opetus- ja kulttuuriministeriö Lukiouudistuksen maakuntakiertue
Unifin opetusvararehtoreiden 13. 9
YLEINEN TUKI TEHOSTETTU TUKI ERITYINEN TUKI YLEINEN TUKI
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
Ammatinen koulutus uudistuu
Sosiaalialan tehtävärakenne
Ryhmä 2 Keväällä 2016 haussa olevat opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan valtakunnalliset ESR-toimenpidekokonaisuudet Osuvaa osaamista: Sujuvat.
Joustavuutta oppimiseen, Merja Rui
Tutustumistreeni Nimi, ammatti, mistä tulee,
Ammatillisen koulutuksen laatupalkintokilpailun 2018 informaatiotilaisuus Opetushallitus Opetusneuvos Jukka Lehtinen OKM/Ammatillisen koulutuksen.
Vantaan ammattiopisto Varia Projektit Syksy 2014
AMMATILLISEN OPINTOPOLUN KRIITTISET KOHDAT
Osaamisperusteisuuden ja asiakaslähtöisyyden edistäminen / Ratkaisujen hakeminen kokeilutoiminnalla, ml. digitaalisuus
Jokaisen kasvu osallisuuteen – millaiset yhteisöt sen mahdollistavat?
Hankeen tavoitteet ja toimenpiteet
Ammatillisen koulutuksen reformista
TULOKSET OPINNOISTA-TÖIHIN WEBROPOL-KYSELY SYKSY 2017
OTE maakunnassa -Polut kuntoon
Taitava-hankkeen hyvät käytänteet
IKINÄ – kaatumisten ehkäisyn implementointi Vanhusten palveluiden ja kuntoutuksen vastuualueella Iiris Salomaa
KEIJO KEIJO
Ammatillisen koulutuksen muutoksia
Koulutuskeskus Salpauksen tavoitteet
Validointi vapaassa sivistystyössä
Laadunvarmistuksen työkalut Laadunvarmistus, toimijat ja niiden roolit
Karvi arviointitiedon tuottajana
Tervetuloa työelämätoimikuntatyöhön
Keski-Suomen ELY-keskuksen ESR-haku
Liikkuva ja osallistuva amis – työkykyinen ja luova ammattilainen
Arvokas-aloitusseminaarin pienryhmät Jaana Joutsiluoma
Ammatillisen koulutuksen laatustrategia
Ajankohtaiskatsaus kasvupalveluihin
– sujuvien siirtymien kansallinen koordinointi
Koulutuskiertue Suomen Sotaveteraaniliitto, Leena Seppälä.
Ajankohtaista korkeakoulupolitiikassa opetusneuvos Sanna Hirsivaara
Esityksen transkriptio:

Ammatillisen koulutuksen läpäisyn tulevaisuuden haasteet ja ratkaisut Ylijohtaja Mika Tammilehto

Toisen asteen ammatillisen koulutuksen reformi Vahvistetaan ammatillisen koulutuksen yhteiskunnallista merkitystä. Uudistetaan koulutuksen rahoitusta ja rakenteita jatko-opintokelpoisuus säilyttäen. Huolehditaan alueellisesti kattavasta koulutuksesta sekä tiivistetään koulutuksen ja työelämän välistä vuorovaikutusta. Varmistetaan osaamisperusteisuus, asiakaslähtöisyys, tuloksellisuus, vaikuttavuus ja laatu

Osaamisperusteinen ja asiakaslähtöinen koulutus – mitä tavoitellaan? Nopeampaa, oikea-aikaisempaa ja joustavampaa vastaamista työ- ja elinkeinoelämän ja yksilöiden muuttuviin osaamistarpeisiin –työuran eri vaiheissa ja rakennemuutostilanteissa Siirtymistä tarjontalähtöisyydestä kysyntälähtöisyyteen – osaamistarpeet koulutus/osaamispolkujen rakentamisen lähtökohtana Uusia, joustavia ja asiakaslähtöisiä osaamisen kehittämispolkuja –Opintopolut yksilön ja työelämän tarpeiden ja edellytysten mukaisesti (nuoret, työssäolevat, yrittäjät, työttömät, alanvaihtajat…) Tehokkaampia ja laadukkaampia koulutusprosesseja –aiemmin ja eri tavoin hankitun osaamisen tunnustamisen ja henkilökohtaistamisen tehostamista - keskittyminen yksilöltä puuttuvan osaamisen hankkimiseen Parempaa laatua ja vaikuttavuutta Vahvempaa työelämäyhteistyötä Vahvempaa roolia työ- ja elinkeinoelämän kehittämisessä ja innovaatiotoiminnan tukemisessa.

Osaamisperusteisuus koulutuksen järjestäjän toiminnassa – mihin vaikuttaa? Toimintaprosesseihin ja pedagogisiin käytäntöihin Opetushenkilöstön tehtäväkuviin ja toimintamuotoihin Opetushenkilöstön osaamisvaatimuksiin Koulutuksen järjestäjän organisaatiorakenteeseen Resurssien käyttöön (rahoitus, henkilöstö) Työelämäyhteistyöhön Asiakkaille tarjottaviin palveluihin Tietojärjestelmiin Koulutuksen järjestäjän toimintajärjestelmään ja laadunhallinnan menettelyihin

Kriittiset tekijät pähkinänkuoressa Toimintaprosessien ja -käytäntöjen uudistaminen –osaamisperusteiset ja asiakaslähtöiset toimintaprosessit ja oppimisympäristöt –tavoitteellisen oppimisen tuki eri oppimisympäristöissä –koulutuksen järjestämis- ja toteuttamismuotojen joustava käyttö –työelämäyhteistyön vahvistaminen –tehokkuuden parantaminen, kustannusrakenteen keventäminen –digitaalisuus oppimisen ja tehokkaiden toimintaprosessien tukena Rahoitus-, ohjaus- ja säätelyjärjestelmän uudistaminen –osaamisperusteisen ja asiakaslähtöisen toiminnan tukeminen –toiminnan vaikuttavuuteen, tuloksellisuuteen ja tehokkuuteen ohjaaminen ja kannustaminen –johdonmukaisuus ja selkeys ohjauksessa ja rahoituksessa –tulos ratkaisee – enemmän liikkumavaraa keinojen valintaan Rakenteiden uudistaminen –järjestäjäverkko –järjestäjien tehtävät ja työnjako –järjestäjäorganisaatioiden sisäiset rakenteet

Läpäisyn haasteita Alueiden, koulutuksen järjestäjien, koulutusalojen ja tutkintojen jakaantuminen ”hyviin ja huonoihin” – vaikutukset koulutukseen hakeutumiseen, työvoiman saatavuuteen, järjestäjän rahoitukseen Osaamisperusteisuuden ja asiakaslähtöisyyden toteutuminen; opettajuus Nuorten aikuisten keskeyttäminen ja vastaaminen heidän elämäntilanteensa haasteisiin – ei yksin koulutuskysymys Jokainen opiskelija voi olla mahdollinen keskeyttäjä – motivaation säilyttäminen Joustavien opintopolkujen ja yksilöllisyyden tuomat vaatimukset opiskelijoille – tuki ja ohjaus

Ratkaisuja ja mahdollisuuksia Opiskelijoiden opinnoista eroamiseen voi vaikuttaa ja läpäisyä voi tehostaa – tehostamisohjelma tuonut näyttöä! Kehitettävä kokonaisvaltaisesti toimintaa – opiskelu- ja työhyvinvointi. Varmistettava riittävä opetus, ohjaus ja tuki opiskelijoille mutta myös henkilöstölle muutoksissa. Läpäisyn tehostaminen osaksi koulutuksen järjestäjän laadunvarmistusta – jatkuvaa toimintaa, suunnitelmallista ja systemaattista kehittämistä.

Ratkaisuja ja mahdollisuuksia Joustavat ja yksilölliset opintopolut asiakaslähtöisesti toteutettuna kiinnittävät opiskeluun ja ylläpitävät motivaatiota – keskeyttämisriski ja riskiopiskelijoiden määrä pienenee. Osaamisperusteisuus rakennetaan olemassa olevan osaamisen varaan – käsitys omasta itsestä ja oppimismahdollisuuksista vahvistuu. Oppijan oman aktiivisuuden ja osallisuuden vahvistaminen.

Ratkaisuja ja mahdollisuuksia Oppimisympäristöjen, opetusmenetelmien, opettajuuden ja ohjauksen kehittäminen vastaamaan osaamisperusteisuuden ja asiakaslähtöisyyden vaatimuksiin: opettajan rooli keskeinen opiskelijoille sopivan kokoisia haasteita opintopolulle – ei enää ”yliopettamista ja alioppimista” opiskelijan osallisuus

Läpäisyn tehostamisohjelman elämä jatkuu Ammatillisen koulutuksen reformin toteutuksessa ja sille asetetuissa tavoitteissa Koulutuskeskustelussa Koulutuksen järjestäjien ja oppilaitosten arjessa Tehostamisohjelman hyvissä käytännöissä ESR-hankkeissa

ZOOMI – sujuvien siirtymien kansallinen koordinointi Opetushallituksen ja SAKU ry:n yhteistyöhanke (ESR), jossa tullaan hyödyntämään läpäisyhankkeiden käytännön toimintamalleja, kehittämisosaamista ja ohjelman tutkimustuloksia. Tarkoituksena on: o Muodostaa valtakunnallinen verkosto, jossa mukana mm. sujuvat siirtymät -osion alueelliset ja valtakunnalliset ESR-hankkeet ja niiden koulutuksen järjestäjät o Tukea, neuvoa ja kouluttaa verkostoa o Koota ja nostaa esiin jo olemassa olevia toimivia ja joustavia siirtymä- ja koulutusmalleja hakkeiden kehittämistyön tueksi o Selvittää ja tunnistaa koulutuspolun varmentamiseen liittyviä haastekohtia yhteistyössä hanketoimijoiden kanssa ja sovittaa yhteen kansallisella ja ESR-rahoituksella kehitettäviä kokonaisuuksia o Tuottaa määrällistä ja laadullista seuranta- ja tutkimustietoa kehittämistyön tueksi sekä arvioida koordinoitavan hankekokonaisuuden kehittämistyön vaikuttavuutta