 Abortti eli raskaudenkeskeytys tarkoittaa raskauden keinotekoista päättämistä poistamalla alkio sikiö tai sikiökohdusta silloin, kun abortoitavan ei.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Suvi Laine, 2005 Tietoa keskeytyksen taustalla olevista tekijöistä (lainattu OPH:n julkaisusta ”Keskeyttääkö vai ei?)
Advertisements

NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
Sikiöaikaisten alkoholivaurioiden sosiaaliset merkitykset ja moraaliset jännitteet lasten ja nuorten palvelujärjestelmässä Tutkija, YTT Susan Eriksson,
Kuva ja tekijänoikeus by Pigeon PersonPigeon Person Aineiston kuvamateriaali on julkaistu Creative Commons lisenssillä Flickrissä.
Opettaja eettisenä kasvattajana Launonen Leevi, Opettaja eettisenä kasvattajana – historiallinen näköala kasvatusajattelun muutokseen.
MOTIVAATIO.
Sikiöseulontojen uudet suositukset
Johdatus lääkintä- ja bio-oikeuden luentosarjaan
Tervetuloa synnyttämään Länsi-Pohjan keskussairaalaan
JOHDANTO Seksuaali- ja lisääntymisterveyteen sekä oikeuksiin (SRHR*) liittyvät kysymykset ovat tärkeä osa kehitysyhteistyötä. SRHR tarkoittaa jokaisen.
Itä-Suomen yliopisto, yhteiskuntatieteiden laitos/ Kuopion kampus
Suomen kansalaisuus Keskeisiä käsitteitä Kansalaisuuden saaminen
Mitä profeetta Muhammed (r.h.k) sanoo (naisesta)?
HEDELMÖITYMINEN, ALKIONKEHITYS, SYNNYTYS
Tupakointi ja sen vaikutukset
ANTIIKIN KREIKAN TIEDE
Raskaudenkeskeytykset 2010 – ennakkotiedot Anna Heino Mika Gissler.
Me ja muut: ryhmäilmiöistä
Raskaana olevan päihderiippuvaisen naisen hoito Vankisairaalassa
eli raskauden keskeytys
Lapsen oikeus palveluihin – ihmisoikeusnäkökulma , Prof. E. Pirjatanniemi.
Kunniaan liittyvät konfliktit – uhat ja mahdollisuudet asiakastyössä
Raskaudenkeskeytykset 2013 Anna Heino & Mika Gissler.
Lapsen asema: Avoliitossa lapsen huoltajuus äidin, isän on erikseen tunnustettava isyytensä Jos ei tunnusta, tarvitaan oikeuden päätös = isyyden vahvistaminen.
LASTENSUOJELIJAT KAHDEN EETOKSEN RISTIPAINEESSA ERJA SAURAMA HELSINGIN YLIOPISTO
Lapsen oikeus väkivallattomaan kasvuympäristöön Mirjam Kalland.
Lapsen oikeudet kuvakäsikirjoitus
Hedelmöityshoidot ja syntymättömän lapsen etu
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Kotitehtävä - Tuomas Nummelin Optimointiopin seminaari - Syksy 2008 Kotitehtävän ratkaisu.
LÄÄKETIETEELLINEN TUTKIMUS JA TUTKITTAVAN OIKEUDET OTK, M.A. Salla Lötjönen Tutkimuseettinen neuvottelukunta.
Laki raskauden keskeyttämisestä
Monisynnyttäjän raskaus
LAKI LÄÄKETIETEELLISESTÄ TUTKIMUKSESTA 488/1999 Julia Soudunsaari 2b.
Pohjoismaiset raskaudenkeskeytykset Anna Heino Mika Gissler.
HOMUNCULUS RASKAUS JA SYNNYTYS HEDELMÖITYS Hetki, jolloin munasolu ja siittiösolu sulautuvat yhteen Tapahtuu munanjohtimessa.
Yhteiskunnan tuki lapsiperheille Peruspalvelut * Äitiys- ja lastenneuvola * Päivähoito * Koulu * Nuorisotyö Erityispalvelut * Lapsiperheiden kotipalvelu-
Laki raskaudenkeskeytyksestä vuodelta 1970 Lakisääteinen aikaraja 12 rv, myöhemmin lupa tarvitaan terveydenhuollon oikeusturvakeskukselta Suomessa ei.
Lakitieto AVIOLIITTO REKISTERÖITY PARISUHDE AVOLIITTO.
( TE3 NÄKÖKULMIA TERVEYTEEN Hurtig
Valtaosa maailman miljardista köyhästä ihmisestä asuu maaseudulla. He yrittävät saada elantonsa maataloudesta, mutta yli puolella ei ole käytössä lainkaan.
Vaihtoehdot session 12 oph 1 Vauvan pitäminen Sijaisvanhemmuus Adoptio Abortti.
1 Vammaislakien yhdistäminen Keijo Kaskiaho Kouvolan Vammaisneuvosto Keijo Kaskiaho.
Kertaus 1. Miten ihastuminen eroaa rakastumisesta? 2. Millä eri tavoilla seurustelussa voi pettyä? 3. Milloin on valmis seurustelemaan? 4. Millainen on.
SOPIMUS LUOTTAMUKSELLISUUDESTA Meille on tärkeää, että voimme kurssillamme työskennellä turvallisessa ja luottamuksellisessa ilmapiirissä. Työskentelemme.
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Motivointi 1: Pohdintapilvi: Oletko sosiaalinen silloin kun olet sosiaalisessa mediassa?
Näkökulmia ja vertaistuen toimivia käytäntöjä
Raskausajan tietojen rakenteinen kirjaaminen
TUPAKKALAKI JA TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN
Terveyden määritelmät
NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
Elämän alku Luku 12  Ydinsisältö.
Erityisalueet.
ASIAKKAAN JA POTILAAN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET
Pohjoismaiset raskaudenkeskeytykset 2015
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa
Syömishäiriöt 5.6.
Elämän alku ja sen muokkaaminen eettisinä haasteina
Tieteellinen tutkimus
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Motivointi 1: Pohdintapilvi: Oletko sosiaalinen silloin kun olet sosiaalisessa mediassa?
Laki raskauden keskeytyksestä Suomessa
1.1 Motivaatio, tunteet ja tiedonkäsittely vaikuttavat toimintaan
Raskaus ja HIV Tekijä Tuuli Hämäläinen.
Medikalisaatio.
mikä tekee ihmisestä ihmisen?
Sterilisointilaki Niko 3c 2014.
Ongelmista selvitään Ihmiset selviävät vaikeista kokemuksista luultua paremmin. Menetystä ja kriisiä ei käsitellä erityisissä vaiheissa. Bonnano: jopa.
NAISTEN TERVEYSILTA Seksuaaliterveys
I Ihminen – Homo sapiens
HUMALAN VAIHEET (KALVO 1)
Esityksen transkriptio:

 Abortti eli raskaudenkeskeytys tarkoittaa raskauden keinotekoista päättämistä poistamalla alkio sikiö tai sikiökohdusta silloin, kun abortoitavan ei tiedetä kuolleen kohtuun ennen keskeytystä. Raskaudenkeskeytyksiksi lasketaan Suomessa myös monisikiöraskauksien osakeskeytykset. Raskauden keskeytystä haluavalle naiselle on annettava ratkaisunsa pohjaksi riittävästi asiallista tietoa keskeytysmenetelmistä, mutta myös psyykkistä tukea. Keskeytys ei vaikuta tulevaan hedelmällisyyteen, jos se on sujunut ilman jälkisairauksia. Aborttia hakeneen raskaudenkeskeytys suoritetaan lääkkeillä tai imukaavinnalla, jota seuraa jälkitarkastus.

 Ennen vuotta 1950 Suomessa raskaudenkeskeytys hyväksyttiin vain lääketieteellisin perustein eli kun äidin henki tai terveys oli vaarassa. Nykyisin abortilla tarkoitetaan lainsäädännössä raskauden keinotekoista päättämistä ennen 12. raskausviikkoa sekä Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen(TEO:n) luvalla sikiön vaikean poikkeavuuden perusteella suoritettua raskaudenkeskeytystä ennen 20. raskausviikkoa. Lääketieteessä termi abortti viittaa myös tahattomasti keskeytyneeseen raskauteen, keskenmenoon. Yleisin syy aborttiin Suomessa on sosiaaliset syyt ja esim. Intiassa,sukupuoli, jos lapsi on tyttö.  Abortin asema lainsäädännössä vaihtelee joidenkin maiden täyskiellosta toisten maiden hyvin sallivaan aborttipolitiikkaan. Kiinassa on jopa pakkoabortoitu lapsia vasten äidin tahtoa. Tapausten taustalla lienee yhden lapsen politiikka.

 Oikeuksien näkökulma ◦ sikiön oikeudet  Geneettinen ja moraalinen oikeus  Kyky tuntea?????  Potentiaalinen ihminen, tuleva ihminen ◦ Naisen oikeudet  Hengenvaara  Raiskaus  Ikä  Pelko ◦ Isän oikeudet