Tänään ja jatkossa Mennään yrityksen päätöksentekoon tarkemmin. Aiemmin yrityksen tuotantopäätösten yhteenveto oli tarjontakäyrä. Tarkastellaan nyt tarkemmin.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Miltä Suomen talouden tulevaisuus näyttää?
Advertisements

TMA.003 / L TMA.003 / L82 y = MC(q) y = MR(q) q.
Miten talouspolitiikkaa tehdään? Miten kansantaloutta? •ymmärretäänymmärretään •ennustetaanennustetaan •ohjataanohjataan.
Vaikuttaako kokonaiskysyntä tuottavuuteen?
Hinnoittelu ja kannattavuus matkailu- ja ravitsemisalalla
Arvonlisävero budjetoinnissa
Derivaatta MA 07 Derivaatta tarkoittaa geometrisesti käyrälle piirretyn tangentin kulmakerrointa.
ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS THE RESEARCH INSTITUTE OF THE FINNISH ECONOMY Perhevapaiden epäsuorat kustannukset yrityksille Mika Maliranta (Etla) Perhevapaiden.
Helsingin Yliopisto Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta
M&T 2008, luku 13 Helsingin Yliopisto
Y55 Kansantaloustieteen perusteet Yritys kilpailullisilla markkinoilla
Miten talouspolitiikkaa tehdään? Miten kansantaloutta ymmärretään ennustetaan ohjataan.
2.2 Schäfer-Gordon malli Gordon (Journal of Political Economy 1954), Schäfer (1957), Scott (JPE 1955) Vaihtoehdot joita vertailemme: Biologinen optimimointi.
TMA.003 / L3 ( )1 3. Funktioista 3.1. Kuvaus ja funktio Olkoon A ja B ei-tyhjiä joukkoja. Tulojoukon A  B = {(x,y) | x  A, y  B} osajoukko on.
Huonon kannattavuuden syitä Myyntihinta liian pieni verrattuna kustannustasoon? Myyntimäärät liian pieniä? (muuttuvien kulujen jälkeen jäävä raha ei riitä.
FY 9 kurssi Kokeessa saa olla A4 molemmin puolin täytettynä
Hinnoittelu- ja kannattavuus Talouden seuranta
Yrityksen kannattavuus:
Ketjusääntö Ketjusääntö z = g (y) y = f (x) x z x+x y y+y z+z
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Miltä Suomen talouden tulevaisuus näyttää? Petri Mäki-Fränti Ekonomisti.
Tuottavuuden mahdollisuudet kilpailukyvyn parantamisessa – mitä eväitä tutkimuksella on antaa Timo Sipiläinen MTT Taloustutkimus Helsinki
5. Lineaarinen optimointi
Sidosryhmät.
YE 4 Luonnonvarataloustieteen jatkokurssi Kalastuksen taloustiede
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Heikki Vesterinen Systeemitieteiden kandidaattiseminaari – Syksy 2009 Epälineaarinen hinnoittelu:
Hinnoittelu- ja kannattavuus Talouden seuranta 1 Sisältö Johdanto kannattavaan yritystoimintaan Kustannukset Tuotehinnoittelu Kannattavuuslaskelmat Investoinnit/poistot.
TALOUSTIETO Rahavirta Kansantalouden tilinpito. KOTI- TALOUDET YRITYKSET JULKIS- YHTEISÖT MYYNTITULOT TUOTANNONTEKIJÄTULOT RAHOITUS- LAITOKSET SÄÄSTÖT.
Talouden sisäinen tasapaino: Inflaatio ja työttömyys
Pohjatunti Mab 3 /mls. Harjoituskoe: 1. Suora kulkee pisteiden (2, 9) ja (–1, ‑ 6) kautta. Määritä kyseisen suoran yhtälö. Missä pisteessä suora leikkaa.
TALOUSTIETO YH2. KURSSIN SISÄLTÖ Kansantalouden perusteet Kansantalouden perusteet Kotitaloudet – yritykset – kilpailu – hinta Kotitaloudet – yritykset.
Osa 18 Työmarkkinat ja työttömyys (Mankiw & Taylor, Ch 18 & 28; Taloustieteen oppikirja, luku 10 ) 1.Työn kysyntä 2.Työn tarjonta 3.Työmarkkinoiden tasapaino.
Osa 5. Joustoista Kysynnän hintajousto (price elasticity of demand) mittaa, miten kysynnän määrä reagoi hinnan muutokseen = kysytyn määrän suhteellinen.
TALOUSTIETO Markkinat ja hinta Kysyntä ja tarjonta.
5 YRITYKSEN KÄYTTÄYTYMINEN  Yrittäjän päätösongelma:  mitä tuottaa?  kuinka paljon tuottaa?  miten tuottaa?  millä hinnalla myydä?  Oletamme, että.
KANSANTALOUS 3 KYSYNTÄ JA TARJONTA 1© Timo Lindholm, Juhani Kettunen ja Edita Publishing Oy.
1 Osa 12b Oligopoli ja monopolistinen kilpailu (Mankiw & Taylor, Chs 16-17) Oligopoli on markkinamuoto, jossa markkinoilla on muutamia yrityksiä, jotka.
Osa 11. Yritys kilpailullisilla markkinoilla (Mankiw & Taylor, Ch 14) Markkinat ovat kilpailulliset silloin, kun –siellä on niin paljon yrityksiä, että.
Kuluttajatarvitsee pankkia Kuluttaja tarvitsee pankkia s
Y56 Luku 21 Yrityksen teoria: tarjonta
Y56 Luku 26 Tuotannontekijämarkkinat
Y56 Luku 19 Yrityksen teoria: Voiton maksimointi
Y56 Luvut 24 & 25 Monopoli & Hintadiskriminaatio
19 Yritys tavoittelee voittoa s
22 Valtiontalous tarvitsee veroja s
Investointi pankin näkökulmasta
Y56 Luku 18 Yrityksen teoria: teknologia
Y56 Luku 27 Monopolistinen kilpailu
Hinnoittelu- ja kannattavuus Talouden seuranta
Y56 Luku 21 Yrityksen teoria: kustannuskäyrät
Kaksinkertainen kirjanpito
Y56 Luku 23 Yrityksen teoria: toimialan tarjonta
5 YRITYKSEN KÄYTTÄYTYMINEN
Kilpailullisen yrityksen kustannuskäyrät a
Talousennusteet - mitä yritysjohto voi niistä oppia?
KATEAJATTELU Esim. Kuinka paljon pitäisi saada myyntiä, jotta toiminta kannattaisi? Jos tuotteen myyntihintaa nostetaan, kuinka paljon tulos paranee? Kuinka.
Y56 Luku 20 Yrityksen teoria: Kustannusten minimointi
Yritykset ja yhteiskunta
BKT -ja talouden mittaaminen.
Raha, korko ja pankkilaina
Likviditeettiriskit.
Aluetilinpito työlliset - bruttokansantuote - arvonlisäys, brutto perushintaan - kiinteän pääoman bruttomuodostus (investoinnit) - tuotos perushintaan.
Sisäinen laskentatoimi
Vero-osion rakenne Aihe Materiaali Tehtävät
Markkinoinnin perusteet
Yrittäjyys suomalaisessa yhteiskunnassa – tilastotietoa yrityksistä
Kertausta FUNKTIOISTA MAB5-kurssin jälkeen (Beta 2.0)
Ennusteet ja seurannan kehittäminen
Liiketoimintasuunnitelma
TUOTANNONTEKIJÄT s
VAIHTO-OMAISUUDEN HANKINTAMENON JAKSOTTAMINEN TILINPÄÄTÖKSESSÄ
Esityksen transkriptio:

Tänään ja jatkossa Mennään yrityksen päätöksentekoon tarkemmin. Aiemmin yrityksen tuotantopäätösten yhteenveto oli tarjontakäyrä. Tarkastellaan nyt tarkemmin tarjontakäyrän taustalla olevia kustannuksia. Miten yrityksen hinta- ja määräpäätökset riippuvat markkinatilanteesta, jonka yritys kohtaa.

Osa 10. Yrityksen teoria: tuotanto ja kustannukset (Mankiw & Taylor, Ch 13) Tavaroiden ja palvelujen tuotanto tapahtuu yrityksissä Yritykset tuntevat niiden valmistukseen tarvittavan teknologian –teknologia on tietoa siitä, miten tuotannontekijöistä saadaan kuluttajien tarvitsemia tuotteita Yritys: - teknologia Tuotos: - tavarat - palvelut Panokset: - työ - pääoma - energia - välituotteet

3 Esimerkki: paperitehdas Teknologia - tieto, ideat, osaaminen Tuotteet - tavarat ja palvelut Raaka-aineet, välituotteet ja palvelut

Opimme seuraavaksi, miten yrityksen teoriasta saadaan –tuotteiden markkinatarjontakäyrä –tuotannontekijöiden (esimerkiksi työvoiman) markkinakysyntäkäyrä Yrityksen oletetaan maksimoivan voittoa Voitto = myyntitulot – tuotantokustannukset –myyntitulot syntyvät tuotteen myynnistä jos P on hinta ja Q myyty määrä, niin tulot R ovat R = PQ –tuotantokustannukset syntyvät tuotannontekijäpalvelujen ostoista jos W on palkka työyksiköltä ja L työn määrä, niin työvoimakustannukset ovat WL jos V on pääoman hinta ja K pääoman määrä, niin pääomakustannukset ovat VK –voitto = PQ – WL – VK

1. Voiton maksimointi Kansantaloustieteessä kustannuksia ja yrityksen kannattavuutta tarkastellaan päätöksenteon näkökulmasta. –Mietitään, kuinka paljon pitäisi tuottaa, jotta voitto olisi mahdollisimman suuri. –Kustannuksiin lasketaan muutkin kulut kuin välituotteiden ja tuotantopanosten ostamisesta syntyvät eksplisiittiset kustannukset. –Tällaisia implisiittisiä kustannuksia ovat mm. yrittäjän oman työpanoksen vaihtoehtoiskustannukset eli se tulo, jonka yrittäjä ansaitsisi jos olisi muualla töissä. Kansantaloustieteessä voitolla tarkoitetaan taloudellista voittoa (economic profit) eli puhdasta voittoa (pure profit) –kustannuksiin luetaan sekä eksplisiittiset että implisiittiset kustannukset Laskentatoimessa voitolla tarkoitetaan laskennallista voittoa (accounting profit) –kustannuksiin luetaan vain eksplisiittiset kustannukset

Kuvio 1. Kansantaloustiede vs laskentatoimi Tulot Kaikki vaihtoehtois- kustannukset Ekonomistin näkemys yrityksestä Kirjanpitäjän näkemys yrityksestä Tulot Taloudellinen voitto Laskennal- linen voitto Eksplisiittiset kustannukset Implisiittiset kustannukset

Esimerkki: pääoman vaihtoehtoiskustannus Heikki käyttää säästöistään € aloittaakseen yrityksen. Raha oli säästötilillä, josta Heikki sai korkoa 5%. Koska Heikki olisi ansainnut eurolle euroa korkoa, ekonomisti huomioi tämän vaihtoehtoiskustannuksen. Kirjanpitäjä ei tätä summaa huomioisi, sillä se ei ole rahavirta yrityksen tililtä (se on implisiittinen, mutta ei eksplisiittinen kustannus). Jos Heikki olisi lainannut pankista ja käyttänyt säästöistään, mitä tapahtuisi ekonomistin huomioimalle vaihtoehtoiskustannukselle ja kirjanpitäjän huomioimalle kustannukselle, jos lainan korko on samainen 5%? –Ekonomistin vaihtoehtoiskustannus ei muutu, eli pysyy eurossa. –Kirjanpitäjä huomioi kustannuksina nyt koron pankkilainalle, eli euroa. Huomaa, että ekonomisti tarkastelee kustannuksia yrittäjän päätöksenteon näkökulmasta. Sen kannalta vaihtoehtoiskustannus on ratkaiseva. Pelkkä kirjanpito ei riitä.

Voitto = PQ – WL – VK –Maksimoidaan, mutta minkä suhteen? –Tuotannon määrän ja tuotannontekijöiden määrien suhteen! Kuinka paljon tuotan, kuinka paljon käytän työvoimaa ja pääomaa? –Tuotantoa ja tuotantopanoksia ei kuitenkaan voida valita toisistaan riippumatta –Niiden välillä on tekninen riippuvuus, jota tuotantofunktio kuvaa! Tuotantofunktio sitoo tuotoksen ja panosmäärät –Kun panosmäärät tunnetaan, voidaan tuotos laskea –Kun tuotos tiedetään, voidaan laskea tarvittavat panosmäärät

2. Tuotantofunktio Tuotantofunktio kuvaa yrityksen tuotantoteknologiaa Teknologia on tietoa siitä, miten tuotannontekijöistä saadaan kuluttajien haluamia tuotteita –se on yleensä insinööritietoa –…mutta analogia löytyy ruuan valmistuksesta Teknologia = resepti Esimerkki hillon valmistuksesta: “Ota kuuden marjanpoimijan (L) yhtenä aamupäivänä keräämät marjat, aseta kulhoon (K) ja keitä kunnes marjat muuttuvat hilloksi. Tuloksena on 4 yksikköä hilloa (Q). Kaksinkertaista panosmäärät niin tuotoskin kaksinkertaistuu.” –Tuotantofunktio on tuotteen valmistusprosessin matemaattinen kuvaus: Q = F(L,K)

Kuviossa 2 on esitetty numeerisesti tuotantofunktio, joka kuvaa työntekijöiden lukumäärän ja tuotoksen välisen riippuvuuden, kun pääomakanta (esimerkiksi tehtaan koko) on vakio: Q = F(L) –tuotos Q kasvaa työntekijöiden lukumäärän L kasvaessa –…mutta vähenevällä vauhdilla Työvoiman keskimääräinen tuotos (average product of labour) APL = Q/L kuvaa tuotosta työntekijää kohti Työvoiman rajatuotos (marginal product of labour) MPL = ΔQ/ΔL kuvaa tuotoksen kasvuvauhtia kun työpanos kasvaa ”vähän”, esimerkiksi yhden yksikön –rajatuotos on aleneva Matemaattinen esimerkki tuotantofunktiosta : Q = L a, jossa 0 < a < 1 (derivointia ei vaadita tenttiin) –rajatuotosta kuvaa derivaatta : dQ/dL = aL a-1

Kuvio 2. Esimerkki tuotantofunktiosta Työntekijöiden lukumäärä LTuotos Q Keskimääräinen tuotos APL = Q/L Rajatuotos MPL = ΔQ/ΔL 00… Rajatuotos on merkitty L:n alkuperäisen ja uuden arvon puoliväliin

Kuvio 2. Esimerkki tuotantofunktiosta Tuotos Työntekijöiden lukumäärä Tuotantofunktio Tiedot ovat taulukon kahdesta ensimmäisestä sarakkeesta:

Mistä tuotantofunktio löytyy käytännössä? –Se voidaan estimoida tilastollisin menetelmin kun tiedetään panos- ja tuotosmäärät Seuraava kuvio esittää erään suomalaisen kauppaketjun tuotantofunktiota vuonna 2003 –Tuotoksen mittarina on tässä keskimääräinen tuotos Q/L –Tuotantopanoksena on myymälän pinta-ala tehtyä työtuntia kohti –Tuotosta mittaan bruttokatteella eli myynnillä, josta on vähennetty ostot –Pisteet ovat havaintoja yksittäisistä myymälöistä –Pistejoukon verhokäyrä eli yläpinta esittää tuotantofunktiota –Muuttujat on tässä määritelty vähän eri tavalla kuin esimerkissämme, mutta periaate on sama

Tuotos Panos Kuvio 3. Esimerkki tuotantofunktiosta käytännössä

3. Kustannusfunktio Voitto = PQ – WL – VK Edellä nähtiin, että tuotoksen Q ja panosten L ja K välillä on riippuvuus, jota kuvataan tuotantofunktiolla Q = F(L,K) Tämän tuotantofunktion avulla voidaan tuotannontekijöiden käytöstä syntyvät kustannukset WL + VK esittää tuotoksen Q suhteen Tätä tuotoksen Q ja kustannusten TC (total cost) välistä riippuvuutta kutsutaan kustannusfunktioksi: TC(Q) Nyt voitto saadaan lausuttua: voitto = PQ – TC(Q) –Tämä on helppo maksimoida Q:n suhteen

Kustannusfunktion johtaminen kuvion 2 esimerkissä –Oletetaan pääomakustannus kiinteäksi: VK = €30 –Olkoon työntekijälle maksettava palkka: W = €10 –Työvoimakustannukset ovat siten WL= €10 L –Kokonaiskustannukset TC = WL + VK Työntekijöi- den luku- määrä L Tuotos Q Kiinteät kus- tannukset VK, € Työvoima- kustannuk- set WL, € Kokonais- kustannuk- set TC, € Kustannusfunktio TC(Q)

Kuvio 4. Esimerkki kustannusfunktiosta Kokonais- kustannus € Tuotos Q TC(Q)

4. Kustannuskäsitteitä Kokonaiskustannukset TC määriteltiin edellä Ne voidaan jakaa –kiinteisiin kustannuksiin FC (fixed costs), jotka eivät muutu tuotoksen muuttuessa –muuttuviin kustannuksiin VC (variable costs), jotka muuttuvat tuotoksen muuttuessa Keskimääräiset kustannukset eli yksikkökustannukset (average costs) ovat kustannukset tuotoksen määrää kohti –keskimääräiset kokonaiskustannukset (average total costs) ATC = TC/Q –keskimääräiset kiinteät kustannukset (average fixed costs) AFC = FC/Q

–keskimääräiset muuttuvat kustannukset (average variable costs) AVC = VC/Q –määritelmän mukaan: ATC = AFC + AVC Rajakustannukset (marginal costs) MC kuvaavat kokonaiskustannusten muutosvauhtia tuotoksen määrän muuttuessa ”vähän”: MC = ΔTC/ΔQ (kun kustannusfunktion matemaattinen muoto tunnetaan, saadaan rajakustannukset derivoimalla: MC = dTC/dQ )

Kuvio 5. Esimerkki kustannuksista QTCFC VC = TC-FC AFC = FC/Q AVC = VC/Q ATC = AFC+AVCMC 03,00 0,00………… 13,303,000,303,000,303,300,30 23,803, ,500,401,900,50 34,503,001,501,000,501,500,70 45,403,002,400,750,601,350,90 56,503,003,500,600,701,301,10 67,803,004,800,500,801,30 79,303,006,300,430,901,331,50 811,003,008,000,381,001,381,70 912,903,009,900,331,101,431, ,003,0012,000,301,201,502,10 Kaikki muut tiedot lasketaan taulukon kolmesta ensimmäisestä sarakkeesta

Kuvio 5. Kustannuskäyriä edellisestä taulukosta Kustannukset, € 3,50 3,00 2,50 2,00 1,50 1,00 0,50 Tuotos Q MC ATC AVC AFC Huom: Tässä rajakustannukset on piirretty Q:n alkuperäisen ja uuden arvon puoliväliin, vaikka taulukossa ne ovat uuden arvon kohdalla

Kustannuskäyrien muodosta –Nouseva rajakustannuskäyrä heijastelee alenevaa rajatuotosta Kun tuotos Q kasvaa, niin joudutaan palkkaamaan lisää työvoimaa L Jos työvoiman rajatuotos vähenee, niin rajakustannukset kasvavat, koska yhden lisäyksikön tuottamiseksi joudutaan palkkaamaan enemmän väkeä kuin ennen – ATC-käyrä on U:n muotoinen Pienillä Q:n arvoilla suuri, koska Q on pieni Suurilla Q:n arvoilla suuri, koska TC on suuri Sitä Q:n arvoa, jolla ATC on minimissään, kutsutaan tuotannon tehokkaaksi tasoksi (efficient scale) –Rajakustannusten MC kuvaaja kulkee ATC-käyrän minimipisteen kautta Kun MC < ATC, niin ATC alenee Q:n kasvaessa Kun MC > ATC, niin ATC kasvaa Q:n kasvaessa

5. Kustannukset pitkällä aikavälillä Edellä oletettiin, että pääomapanos K oli kiinteä –tästä tulivat kiinteät kustannukset FC Riittävän pitkällä aikavälillä ovat kuitenkin kaikki kustannukset muuttuvia –yritys voi lopettaa toimintansa –…tai investoida lisää eli kasvattaa pääomapanosta Asiaan palataan voiton maksimoinnin yhteydessä

6. Esimerkki: Sähkömarkkinat Gas turbine rajakus- tannus Combined heat and power TWh Condensing, oil Hydro Nuclear 300 Pumped storage Condensing, coal Sähkön tuotannon teoreettiset rajakustannukset Pohjoismaissa (lähde: Matti Liski, Kauppakorkeakoulu)