(http://www.tekry.fi). TE3 NÄKÖKULMIA TERVEYTEEN Hurtig 2015-2016.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
2. Terveyteen vaikuttavat tekijät
Advertisements

KANSANTERVEYS TERVEYSTIETO 2011.
Kela tukemassa vajaakuntoisen nuoren opintoja
Sairaus ja ahdistus – kristillisen uskon mahdollisuus ja lupaus
Terveydenhoitaja ikääntyvien toimintakyvyn ylläpitäjänä
Katsotaan, sanoi lääkäri!
2. Terveyteen vaikuttavat tekijät
Vammaisuuden määrittelyn malleja
Henkilökohtainen apu -järjestelmä periaatteet ja lakitausta
Terveystieto 7.
Arvo ja arvoitus Terveystieto 1, 2012.
TYÖTERVEYSLÄÄKÄRIN NÄKÖKULMA
MIELENTERVEYSTYÖ JA OMA JAKSAMINEN Copyright Tero Lappalainen 2011
Mielenterveys kuntoutus
Toimintakyvyn arviointi
Organisational justice and health of employees: prospective cohort study M Kivimäki, M Elovainio, J Vahtera, J E Ferrie (2002)
Terveys kansanterveysohjelma
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Toimintakyky s.36 Fyysinen Psyykkinen Kognitiivinen Sosiaalinen
Masennus eli Depressio.
LAKI LÄÄKETIETEELLISESTÄ TUTKIMUKSESTA 488/1999 Julia Soudunsaari 2b.
Hoitotyön keskeiset käsitteet
Hurtig TE1 Kansalaistoiminta kansanterveystyössä.
4 Toimintakyky ja ergonomia. Toimintakyky Selviytymistä asioista, joita elämässä tulee eteen (arkiaskareet – elämän murheet) Jaottelu: – Fyysinen toimintakyky.
Ahdistuneisuushäiriöt vanhuusiässä Karjalatalo Avauspuheenvuoro Geriatrian ja psykiatrian el Eeva Hölttä.
Lähetekriteerit ja lähetteen sisältö. Lähetekriteerit erikoissairaanhoitoon Lastenpsykiatrian yksikköön tullaan hoitoon lääkärin lähetteellä Mikäli lapsella.
Hurtig TE1 Mitä on terveys?. Tehtävä terveys Mitä terveys mielestäsi on ja mitä siihen liittyy? Voit luoda omia käsitekarttoja myös tabletillasi:
KYSELYT SOVELTUVUUSKOKEESSA Kuullun ymmärtäminen, kuinka hyvin hakija kykenee pitämään kuulemaansa tietoa mielessä, keskittymiskyky, ohjeiden ymmärtäminen.
Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
1. MITÄ TERVEYS ON? TERVEYSTIETO 7. Piirrä vihkoosi ajatuspilviä. Kirjoita ajatuksesi jatkamalla lauseita. Terveys on… Terveys on kuin…
TE3 TERVEYDEN, TOTTUMUSTEN JA TOIMINTAKYVYN ARVIOINTI JA SEURANTA Hurtig
BMI = painoindeksi= paino/(pituus x pituus metreinä) Body Mass Index eli painoindeksi on ainoastaan viitteellinen väline painon arvioimiseen. Se ei ole.
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
TE 3 TERVEYS JA TUTKIMUS Perhon lukio Essi Rantala
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Terveystiede oppiaineena. Monitieteisyys taloudellinen näkökulma historiallinen näkökulma liikuntatieteellinen näkökulma biologinen, lääketieteellinen.
1. SUOMALAISET KANSANTAUDIT TERVEYSTIETO 9. MITÄ SAIRAUKSIA MUISTAT? KIRJOITA TAULULLE  Millä eri perusteilla sairauksia voidaan ryhmitellä?  Missä.
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Motivointi 1: Pohdintapilvi: Oletko sosiaalinen silloin kun olet sosiaalisessa mediassa?
Fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen toimintakyvyn mittaaminen
Mielenterveyden häiriöt
Terveyden määritelmät
Fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen toimintakyvyn mittaaminen
PRECEDE – PROCEED -malli kansantajuisesti
Työkykymalleja Lääketieteellinen työkykykäsitys
TE2 NUORET, TERVEYS JA ARKIELÄMÄ
NYKYAIKA JA TERVEYS Hurtig
TERVEYTEEN VAIKUTTAVAT TEKIJÄT
1. Monimuotoinen terveys
psykologinen tiedonhankinta
TE1 Terveyden perusteet
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Motivointi 1: Pohdintapilvi: Oletko sosiaalinen silloin kun olet sosiaalisessa mediassa?
Liikunnan eri määritelmät 6.2
3 Minuudessa on kaksi puolta
1.1 Motivaatio, tunteet ja tiedonkäsittely vaikuttavat toimintaan
Yleisimpiä tarkasteltavia näkökulmia (1/3):
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
Te3 TERVEYS JA TUTKIMUS-KURSSI
Näkökulmia vastaamiseen
Sosiaaliturva erityistilanteet
Mikä Kykyviisari? Maksuton työ- ja toimintakyvyn itsearviointimenetelmä työikäisille Perustuu vastajaan omaan arvioon tilanteestaan Arvioi suuntaa-antavasti.
Työ- ja toimintakyvyn arviointi hankintatilaisuus
30. TERVEYS ERI PUOLILLA MAAILMAA
Ongelmista selvitään Ihmiset selviävät vaikeista kokemuksista luultua paremmin. Menetystä ja kriisiä ei käsitellä erityisissä vaiheissa. Bonnano: jopa.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Opintopsykologi Katja Hietanen
Mikä Kykyviisari? Maksuton työ- ja toimintakyvyn itsearviointimenetelmä työikäisille Perustuu vastajaan omaan arvioon tilanteestaan Arvioi suuntaa-antavasti.
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
Anssi Aunola Lääkintämestari Keski-Uudenmaan pelastuslaitos
Esityksen transkriptio:

(

TE3 NÄKÖKULMIA TERVEYTEEN Hurtig

Mitä terveys on?  Olet opiskellut jo vuosia terveystietoa. Pohdi sen pohjalta: a. Mitä terveys tarkoittaa? Mitä tunnusmerkkejä terveyteen kuuluu? b. Mitä sairaus tarkoittaa? Mitä tunnusmerkkejä sairauteen kuuluu?

Erilaisia terveyden määritelmiä  Terveys on taudin puuttumista.  Terveys on kykyä selviytyä sosiaalisissa suhteissa.  Terveys tarkoittaa kykyä sopeutua elämän ongelmiin.  Terveys tarkoittaa kykyä toteuttaa kaikki ne asiantilat, jotka ovat välttämättömiä pitkän aikavälin onnellisuudelle.  Terveys on toimintakykyä.

TERVEYDEN JA SAIRAUDEN TARKASTELUN MALLEJA 1)Lääketieteellinen malli terveyttä tarkastellaan lääketieteen näkökulmasta modernissa lääketieteellisessä tutkimuksessa henkilökohtaisen vuorovaikutuksen lisäksi lääkärin käytössä ovat kehittyneet tutkimusinstrumentit ja –menetelmät keskeisimpiä lääketieteellisen diagnostiikan eli taudinmäärittelyn menetelmiä on edelleen selvittää potilaan elämäntilanne ja terveyteen liittyvät tekijät eli esitiedot

Kaikki vaikuttaa kaikkeen

TERVEYDEN JA SAIRAUDEN TARKASTELUN MALLEJA 2) Toiminnallinen eli funktionaalinen malli keskitytään ihmisen toimintakyvyn tutkimiseen tarkastellaan yksilön fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista toimintakykyä toimintakyky tarkoittaa ihmisen kykyä selviytyä jokapäiväisen elämän vaatimuksista kotona ja työssä voidaan selvittää päivittäisistä toiminnoista selviytymistä tai keskittyä tarkastelemaan esimerkiksi työn vaatimuksista selviytymistä

TERVEYDEN JA SAIRAUDEN TARKASTELUN MALLEJA 3) Subjektiivinen terveysmalli ollaan kiinnostuneita ihmisten omista kokemuksista tarkastelun kohteena on koettu terveydentila eli ihmisen oma arvio omasta terveydestään voidaan tarkastella ihmisten terveyden arvioita suhteessa heidän aikaisempaan terveyteensä, ikätovereidensa terveydentilaan tai arvioihin omista oireista oireista voidaan tarkastella erikseen psyykkisiä (esimerkiksi alakuloisuus, jännittäminen, ahdistuneisuus, masentuneisuus, hermostuneisuus) ja somaattisia eli fyysisiä (esimerkiksi erilaiset kivut ja säryt, huimaus, muutokset ruokahalussa) oireita

MITEN HUONO TERVEYS SELITETÄÄN ERI MALLEISSA: 1. Lääketieteellinen: tauti, sairaus 2. Toiminnallinen malli: kyvyttömyys selvitä normaaleista tehtävistä ja rooleista 3. Subjektiivinen malli: yksilön tuntemukset omasta tilasta

MITATTU JA KOETTU TERVEYS 1) Mitattu terveys eli objektiivinen terveys sairaudet paino vyötärön ympärys kunto kuolinsyyt ym. mitattavat asiat 2) Koettu eli subjektiivinen terveys Miten ihminen itse kokee oman terveytensä? oireet