HÄVIKKISMEINAARI 22.9.2015 YLIJÄÄMÄ RUOKAA KÖYHILLE VAI KAATOPAIKALLE.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ala-aste.  Ensinmäinen oppilas joka vastaa oikein saa yhden pisteen tai palkinnon.
Advertisements

Porotalouden tuet ja korvaukset Kaija Saarni Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos Elinkeino- ja yhteiskuntatutkimus.
Hyvinvointivaltiomallit
Финляндия Suomi - Республика. Tasavalta. - Республика. Tasavalta. - День независимости 6 декабря. - День независимости 6 декабря. (получила независимость.
Soveltava Liikunta Kemin kaupunki LIIKUNTAPALVELUT/ Maarit Hast 2011 Liikuttaako meitä mikään? Soveltavan liikunnan lähtökohdat.
Pelastusarmeija ”NIIN KAUAN KUIN KADUILLA ON YKSIKIN EKSYNYT TYTTÖ, NIIN KAUAN KUIN YKSIKIN SIELU ON PIMEYDESSÄ, VAILLA JUMALAN VALKEUTTA, TAHDON TAISTELLA!”
KOULUSHAKKI MAAILMALLA Fide (Kansainvälinen shakkiliitto) Euroopan parlamentin kannanotto Euroopan maat Muut maat Antti Virtanen Shakkipedagogiikan kurssi.
Diakonia ja Yhteisvastuu Action Angels Diakonia = palvelu Diakoniatyössä etsitään ja autetaan hankalassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä, jotka.
NettiSaapas Vanha idea, uusi toimintaympäristö. NettiSaappaalla samat Saappaan periaatteet etsivän työn menetelmin toteutettavaa auttamis- ja sielunhoitotyötä.
AINEISTOINA GENTRANS (SUOMI) JA SHARE (14 MUUTA EUROOPAN MAATA) -TUTKIMUKSET ELINA HAAVIO-MANNILA EMERITAPROFESSORI, HELSINGIN YLIOPISTO ASENNOITUMINEN.
Kummina olet korvaamaton Suomen Lähetysseuran kummityö on kanava, jonka kautta voimme parantaa lasten asemaa ympäri maailmaa.
EU-ruokajakelun tulevaisuuden näkymät Hävikkiseminaari – ylijäämäruoka köyhille vai kaatopaikalla Sari T. Niemi.
Opitaan yhdessä  Nordplus Junior ohjelmassa vahvistetaan pohjoismaisten ja balttialaisten koulujen yhteistyötä ja verkostoitumista. Laatu, luovuus ja.
Missä valta Suomessa sijaitsee? Poliittinen valta on perustuslain mukaan kansalla, joka käyttää sitä suoraan tai edustajiensa välityksellä. Suomi on edustuksellinen.
VEROTUS.
Oppi, sakramentit, rukoukset, Jumalanpalvelus ja seurakunnan toiminta
Suomalaisen hyvinvointivaltion rakentaminen sodan jälkeen
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Pirjo Korpela
HAALARIMERKKI- KOKEILU
YHDESSÄ KOHTI ELÄMÄÄ: Lähetys ja evankeliointi muuttuvassa maailmassa
Vammaisneuvostojen asema uudessa kuntalaissa
Suomen kielen alkeiskurssi -k-p-t-vaihtelu: nominit
KALANKASVATUKSEN TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT
Perehdy, Opi ja Kehitä - Arvioi! (POKA)
Yritykseni pahimmat kilpailijat
Millaisin mittarein vaikuttavuutta voidaan mitata?
Mikä päivätyökeräys? Päivätyökeräyksessä tutustut lapsen oikeuksiin ja niiden toteutumiseen Nepalissa Voit olla mukana keräyksessä tekemällä työtä päivän.
Ryhmä h07 Töölö, sanni heinzmann
Digitaalisuus opistojen strategiaan, pedagogiikkaan ja käytäntöön
Mikä päivätyökeräys? Päivätyökeräyksessä autat nepalilaisia lapsia kouluun ja nepalilaisia perheitä pysymään yhdessä. Voit olla mukana keräyksessä tekemällä.
Unicef Viivi, Oskari, Melina.
Tatu Punkari Tatupkuitu.fi
Luterilaisuus Luterilaisuus on protestanttinen kristinusko
Oppilaitoksen nimi Päivämäärä
Euroopan unioni.
Luterilaisuus Luterilaisuus on protestanttinen kristinusko
Lissabonin sopimus.
Verkostotapaaminen Tampere
Matkustatko Islantiin ?
Tampereen seutukuntien päiväkotihoidon kustannusvertailu 2016
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
Kuntoutuksen kuumat perunat
Suoramyynnissä mahdollisuus
Lisääkö ruoka eriarvoisuutta?
TYÖPOHJA KESKUSTELUN SUUNNITTELUUN
Vienti osana kansantaloutta
Ekosysteemifoorumin ratkaisutyöpaja 15. 8
TULOKSET OPINNOISTA-TÖIHIN WEBROPOL-KYSELY SYKSY 2017
TäsmäKoulutus ja muut osaamisen kehittämisen palvelut
Ystävänpäivän kampanja 2019 Info vapaaehtoisille
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon toiminnan suunta vuoteen 2020
10 hyvää syytä mainostaa radiossa!
Muista … läpi vuoden, olla kiitollinen siitä, mitä sinulla on…
[kehittämisidean nimi]
MINÄ JA VASTUULLISET RUOKAVALINNAT
Kohti kaikenikäisten yhteisöä
Etsivän nuorisotyön koordinaatiotoiminta
Liikkuva ja osallistuva amis – työkykyinen ja luova ammattilainen
TYÖPOHJA KESKUSTELUN SUUNNITTELUUN
VEROTUS.
Mikromuovien lähteet: Keinoalustat
Ruoka-apu – osa ongelmaa vai osa ratkaisua ?
Inarin nuorisovaltuuston kärkihankelista
Luciadagen Lucian päivä.
Mielipiteet lasten digitaalisesta pelaamisesta
-Yksi kuntamuoto: KUNTA
VEROTUS.
Haastavimpien asiakkaiden asumisen tukeminen
Työllisyyspoliittinen avustus – rahoituksen haku vuodelle 2020
Kierrättäminen on helppoa ja tärkeää! Hei!.
Esityksen transkriptio:

HÄVIKKISMEINAARI YLIJÄÄMÄ RUOKAA KÖYHILLE VAI KAATOPAIKALLE

 90-luvun lama toi leipäjonot katukuvaan  Tänään Suomalaista elää köyhyydessä  Leipäjonot eivät kuulu hyvinvointivaltioon, mutta…  Perusturva ei riitä elämiseen  Työn vaihtosuhde on negatiivinen  Ovatko leipäjonot tulleet jäädäkseen?  Miten tästä eteenpäin? Leipäjonojen Suomi - Miksi?

 Norja  Oslossa on perustettu vuonna 2013 ruokakeskus (matcentralen), joka on pelastusarmeijan, sininen risti-organisaation ja kirkon yhteishanke. Ruokakeskuksen tavoitteena on jakaa 1000 tonnia ruokaa vuodessa. Keskuksen kautta jaetun ruoan arvo on 53 miljoonaa NOK eli noin 5,7 miljoonaa euroa.  Norjassa ruokahävikki on n tonnia vuodessa, joista kuluttajien osuus Yhtenä syynä pidetään norjalaisten ”päiväyskauhua” mikä on varmaan aika ominaista korkean tulotason ja hyvinvoinnin maassa.  Norjassa yritykset, leipomot, kauppa-ketjut ym. antavat miljoonien edestä ruokaa hyväntekeväisyysjärjestöille. Yritykset ja järjestöt pitävät sitä win-win tilanteena.  Huomioitavaa on myös se, että Norjassa ruoka on hyvin kallista. Kohderyhmiä ruokajakelulle on mm. yh-äidit ja syrjäytyneet.  Blå korset organisaatio (sininen risti) jakaa noin ruokakassia vuodessa, muut ryhmät varmaankin samanverran.   hvert-ar htmlhttp:// hvert-ar html Pohjoismaat

 Ruotsissa ruokajakelu on pienimuotoisempaa. Luterilaisen kirkon seurakunnat järjestävät paikallisesti ruokajakelua lähinnä Tukholman alueella. Siellä toimii myös järjestöjä kuten Helping Hand joka järjestää jouluruokailua ja ruuanjakelua. Pääkohderyhmä on asunnottomat joita on Ruotsissa noin  Tukholmassa on myös tänä vuonna perustettu ruokakauppa joka myy päiväyksen ylittäneitä elintarvikkeita erittäin halvalla köyhille. Hankkeen toteuttaa Stadsmissionen (kodittomia ja syrjäytyneitä auttava järjestö) ja Axfood (yksi isoista päivittäistavarakauppatoimijoista)   Yleisesti ottaen ruotsissa puhutaan aika vähän ruokajakelusta ja hävikistä.  Ruotsi on 2010 suhtautunut kielteisesti EU:n yhteisille ruuanjako- hankkeelle. Heidän mielestään ruokajakelu on kansallinen kysymys, josta jäsenvaltioiden tulisi itse päättää.  matutdelning matutdelning Ruotsi

 Tanskassa toimii järjestö Födevarebank (tarkoittanee ruokapankki) joka kerää 423 tonnia ruokaa suoraan ruokateollisuudelta, kaupoilta ja maatiloilta. Vuonna 2014 järjestö tarjosi yli miljoona ateriaa. Kohderyhmänä on ryhmät jotka kärsivät ”ruokaköyhyydestä”   tanskassa-miksi-suomi-ei-jaa-ruoka-apua-nain tanskassa-miksi-suomi-ei-jaa-ruoka-apua-nain  Myös Tanska vastusti EU-ruokajakelua yhdessä Ruotsin, Saksan, Hollannin ja Tsekin kanssa. Tanska