Ammatillisen koulutuksen tarpeellisuus Lapissa Johtaja Mika Tammilehto Koulutuspolitiikan osasto Ammatillisen koulutuksen vastuualue 21.2.2013.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Jyväskylä 20. 3
Advertisements

Laajennetun työssäoppimisen mahdollisuudet
Ammatillisen koulutuksen monet muodot 1.Ammatillinen peruskoulutus (53 perustutkintoa) Koko ikäluokka ja ennakoidut työelämän tarpeet huomioon. 2.Ammatillinen.
Työ(hön)valmentajat opetuksen tukena
 VARSINAIS-SUOMEN AIKUIS- JA  AMMATILLISEN KOULUTUKSEN KEHITTÄMISPIKNIK   Kehittämispäällikkö Martti Rantala  Koulutusjaoston puheenjohtaja,
Opiskelijan arviointi työpaikalla
Tulevaisuuden haasteet näyttötutkintojärjestelmälle Olli Vuorinen kehityspäällikkö.
Työmarkkinakeskusjärjestöjen esitykset koulutuksen ja työelämän yhteistyön kehittämiseksi Ehdotukset valmisteltu työurasopimuksen pohjalta käynnistetyssä.
LÄHIHOITAJAKOULUTUS tutkinnon laajuus 120 ov
Suomen oppisopimuskoulutuksen järjestäjät syysseminaari Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Kuopio Lea Lakio.
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut Sirkka Hulkkonen
OSAAMISEN KARTOITUS AMMATILLISISSA OPPILAITOKSISSA
Alueellisen koulutustarpeen ennakointi Päivi Holopainen, Lapin liitto Pohjoiskalotti osana arktista aluetta,
Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta OPSO ry:n seminaari Tampere Pasi Rentola.
Uudistunut aluehallinto ja TYKE-tehtävä
Julkisten ja hyvinvointialojen tulevaisuus ja osaamistarpeet Skills-seminaari Tuire Santamäki-Vuori puheenjohtaja Julkisten ja hyvinvointialojen.
Työpaikkakouluttaja- hanke
Näyttötutkintostrategian jalkauttaminen Pohjois-Karjalan Aikuisopistossa alkaen Aino Rikkinen.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Opetushallitus ja ammattitaitokilpailujen tulevaisuus Pasi Kankare
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Kvalitetskriterier i läroavtalsutbildningen Laatukriteerit oppisopimuskoulutuksessa Pasi Kankare
TYÖELÄMÄN KEHITTÄMIS–JA PALVELUTEHTÄVÄ hanke-esittely: Työelämäohjauksella voimavarat käyttöön ja tukea kehittämistyöhön VOIMIKS -hanke Sirkka Peltola.
Aikuiskoulutuksen tulevaisuuden suuntaviivoja Johtaja Mika Tammilehto Ammatillisen koulutuksen yksikkö Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto
Ammatillisen koulutuksen viennin edistäminen Opetusneuvos Tarja Riihimäki.
Ammatillisen opettajan dynaaminen tulevaisuuden työnkuva Yksintekijästä – työyhteisölliseksi osaajaksi Työssäoppimisen ohjaajasta - koulutuksen ja työelämän.
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Ammatillisen koulutuksen säädöksiin muutoksia – opetussuunnitelmat tarkasteluun Jyväskylä Opetusneuvos.
Taitaja2008-tapahtuman vaikutuksista: Kisojen järjestäjän näkökulma.
Teija Felt, TM Ohjauspalvelut julkisten työvoimapalvelujen strategiassa Teija Felt, TM
Itä-Suomen ESR- ohjelman toteutus TE-keskuksien näkökulmasta Itä-Suomen ESR- päivät Kirsi Vainikainen Pohjois-Savon TE-keskus.
Oppisopimuskoulutuksen kehittäminen opetushallituksen uudessa organisaatiossa Oppisopimuksen tulevaisuus –seminaari Johtaja Pasi Kankare, Opetushallitus.
Ajankohtaisiltapäivä Uusi rakennerahastokausi Juha Pulliainen.
Toimitusjohtaja Petri Lempinen #ammatillinenkoulutus #työllistyminen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Simo Rista Kuva: Helsingin kaupunginmuseo Huippuosaamista.
OPPI SYNTYY YHDESSÄ TEKEMÄLLÄ - EI MONISTAMALLA
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Koulutus ja tutkimus Opetusministeriön.
UUDET OPETUSSUUNNITELMAT – UUDENLAISIA TAITOJA
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Hyvien käytäntöjen tunnistaminen ja jakaminen Johdanto iltapäivän työskentelyyn Työskentelyn taustamateriaalia Opetusneuvos.
Ammatillisen koulutuksen reformi Ylijohtaja Mika Tammilehto Ammatillisen koulutuksen osasto.
TORNION KAUPUNGIN NUORISOPALVELUT STRATEGIA
OPS 2016 teesit. Yleissivistävä koulutus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö Esi-, perus- ja lisäopetuksen OPS-perusteet.
Tästä pois logo Koulutusorganisaatiot innovaatiojärjestelmän toimijoina -projekti Verkostotapaaminen Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY.
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Rakennerahastokausi Ammatillisen koulutuksen seminaari Kokkola opetusneuvos Seija Rasku.
Ajankohtaista ammatillisesta koulutuksesta Johtaja Mika Tammilehto Ammatillisen koulutuksen yksikkö
Lapin matkailustrategia Matkailuasiantuntija Satu Luiro, Lapin liitto.
STUDIO-projekti Toimintalinja 3: Osuvuutta ja kysyntälähtöisyyttä aikuisopiskeluun tieto-, neuvonta ja ohjauspalvelujen valtakunnallisella kehittämisohjelmalla.
Näköaloja ammatilliseen koulutukseen Elise Virnes Ammatillisen koulutuksen osasto Opetus- ja kulttuuriministeriö.
Arviointituloksista kehittämiseen Ammatillisen koulutuksen reformin tilannekatsaus Opetusneuvos Tarja Riihimäki.
Perusopetus Osaamisen kehittäminen TOIMINTAKULTTUURIN MUUTOS - OPS 2016 Organisaation osaaminen – yhteisön osaaminen – yksilön osaaminen.
ME-hengen kehittäminen
Ohjaus uudistuvassa ammattikoulutuksessa Elise Virnes
Saumat tulevaisuuteen -tapahtuma 2016 Toisen asteen koulutuksen mahdollisuuksia ja odotuksia Raija Meriläinen, opetusneuvos, KT Ammatillisen koulutuksen.
TUTKE Koordinoivan hankkeen ja klusteritutkimusten väliraportti
Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOS)
Aikuisten uraohjaajien erikoistumiskoulutus
Koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksen ammattitutkinto
VERTUe - Ohjaten ja vertaistukien ammattilaiseksi 11/2016 – 12/2017
Matkailukoulutuksen verkostopäivät Porvoossa
Tulevaisuuden työvoiman tarve ja maahanmuutto
Elinikäinen ohjaus Suomessa
Kehityskulkuja Työelämä muuttuu entistä nopeammin
Aluekehittämisen näkökulma ennakointiin Satakuntaliitto
Ryhmä 2 Keväällä 2016 haussa olevat opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan valtakunnalliset ESR-toimenpidekokonaisuudet Osuvaa osaamista: Sujuvat.
TTS Työtehoseura kouluttaa – tutkii – kehittää
Ammatillisen koulutuksen reformi
Miten Turussa edistetään hvvinvointia ja ehkäistään syrjäytymistä?
Säädöksistä arjen toiminnaksi
Ajankohtaista KPEDUssa ja ammatillisessa koulutuksessa
Työpaikkaohjaajakoulutuksen kehittäminen Huippu –hankkeessa 2017
Vantaan ammattiopisto Varian strategia ja projektit
Valtionavustukset 2014 ammatillisen peruskoulutuksen tukena
Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutus vankilaopetukseen
Ajankohtaista korkeakoulupolitiikassa opetusneuvos Sanna Hirsivaara
Esityksen transkriptio:

Ammatillisen koulutuksen tarpeellisuus Lapissa Johtaja Mika Tammilehto Koulutuspolitiikan osasto Ammatillisen koulutuksen vastuualue

Vieläkö ammatillista koulutusta tarvitaan? Globaalin työnjaon muutokset – mistä löytyy suhteellinen etu tulevaisuudessa? –Toimialarakenteen muutokset - Kasvualat ja taantuvat alat? –osaaminen, jolla erotutaan kilpailijoista – millaisia osaajia tullaan tarvitsemaan? Väestökehitys – ikärakenne, alueellinen jakauma, aluerakenteen muutos – alueelliset erot kasvavat Työurien ”modularisoituminen” ja pirstoutuminen –mitä tarkoittaa koulutuksen kannalta? Sosiokulttuuriset muutokset –kasvaako taloudellinen ja sosiaalinen eriarvoisuus? Arvomaailman muutokset –työn eetoksen muutos - shoppailijakansalaiset lisääntyvät? Kestävä kehitys – ei vain ekologia, vaan myös talous ja kulttuuri Julkisen talouden kehitys –minkä verran on tulevaisuudessa varaa investoida sivistykseen ja osaamiseen?

Entä Lapissa? Toimialarakenteen muutokset ja kehitysnäkymät –kasvupotentiaali: kaivosteollisuus, matkailu, rakentaminen, logistiikka? –supistuvat alat: maa- ja metsätalous, perusteollisuus? –poistumat työmarkkinoilta – millä aloilla työvoimatarvetta tulee tosiasiallisesti olemaan? –miten tuetaan toimialojen rakennemuutosta koulutuksen keinoin? Väestökehitys: ikäluokat pienenevät, mutta kääntyvät kasvuun 2018 –Riittävätkö työmarkkinoille tulevat ikäluokat tyydyttämään työvoimatarpeen? –Mihin koulutustarjonta riittää – mihin sen pitäisi riittää? –Väestö keskittyy suurimpiin keskuksiin - mitä tarkoittaa koulutuksen saavutettavuuden kannalta? Koulutustarjonnan kohdentuminen tulevaisuudessa? –koulutetaanko oikeille toimialoille? –koulutetaanko oikeita kohderyhmiä?

Ammatillisen koulutuksen kriittiset tehtävät Ammattitaidon tuottaminen ja osaamistarpeisiin vastaaminen –työelämän muuttuviin ala/klusterikohtaisiin osaamisvaatimuksiin vastaaminen –työelämä- ja asiakaslähtöiset palvelukonseptit –laatu ja vaikuttavuus Elinikäisen oppimisen mahdollistaminen –ammattiosaamisen hankkiminen, uudistaminen ja syventäminen läpi työuran –jatko-opintomahdollisuudet Yksilöllistyviin koulutustarpeisiin vastaaminen – joustavat koulutuspolut –oppijoiden laaja kirjo: ammatilliset huippuosaajat - erityisopiskelijat, nuoret – aikuiset –virheellisten valintojen eliminoiminen – polun uudet haarat –aikaisemmin hankitun osaamisen tunnustaminen – henkilökohtaistaminen –työelämälähtöiset koulutusmallit Työelämän palvelu- ja kehittämistehtävät –yritysten ja työpaikkojen osaamisen ja kilpailukyvyn vahvistaminen –työpaikkalähtöisen innovaatiotoiminnan edistäminen –aluekehitysrooli! Laajan yhteiskunnallisen vastuun kantaminen –Nuorisotakuun toteuttaminen –aktiiviseen kansalaisuuteen tukeminen –tasa-arvo, oikeudenmukaisuus, tilivelvollisuus –kestävä kehitys

Mitä edellyttää koulutuksen järjestäjiltä Koulutuksen järjestäjän koulutustarjonta vastaa työelämän tarpeita –toimiva ennakointi yhdessä työelämän ja muiden sidosryhmien kanssa –strateginen ote osaamistarpeisiin vastaamisessa –rohkeus ja harkinta päätöksenteossa Oppiminen on keskeinen toimintaa ohjaava periaate –osaaminen ja ammattitaito on toiminnan keskiössä –määritelty, julkituotu ja operationalisoitu käsitys siitä, miten oppimista tuetaan tehokkaasti Työelämäyhteistyö on tiivistä ja perustuu kumppanuuteen –asiakas- ja työelämälähtöisyys on toimintaa ohjaava periaate –työelämäkumppanuuksia kehitetään strategisten tavoitteiden mukaisesti Järjestäjällä on vahva ja ajantasainen osaaminen niillä aloilla, joilla se tarjoaa koulutus- ja kehittämispalveluita Koulutuksen järjestäjä kykenee hyödyntämään käytössä olevia resursseja asiakaslähtöisesti ja tehokkaasti –resurssien käytön tehokkuutta parannettava yhdessä toiminnan vaikuttavuuden kanssa

Ajankohtaisia kehittämistoimia Nuorisotakuun toimeenpano käynnistynyt Ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijamäärien vähentämis- ja uudelleenkohdentamisprosessi etenee Ammatillisen koulutuksen opiskelijavalintojen uudistaminen Ammatillisen tutkintojärjestelmän kehittämistyö (TUTKE 2) Ammatillisen koulutuksen laadunhallintajärjestelmien kehittäminen Valmistavien ja valmentavien koulutusten kehittäminen Opiskeluhuoltoa koskeva lakiluonnos lausuntokierroksella Ammatillisen koulutuksen rahoituksen kehittäminen Työpaikalla tapahtuvan opiskelun kehittäminen