19.3.2009 Hanna Lounela KLASSINEN SIKARUTTO JA AFRIKKALAINEN SIKARUTTO Kuva: Wikipedia Kuva: Hanna Lounela Kuva: Katri Kaaro.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Missä on laupias samarialainen tänään?
Advertisements

Hiv ja aids.
Kuinka hyödynnän Nasevaa Hyvinvointituen ehtojen valvonnassa
Estemenetelmät.
Eläinlääkäri Sanna Sainmaa, Suomen Siipikarjaliitto ry.
Koirat ja EU Animalian koiraryhmä. Ei yhtenäistettyä EU-lainsäädäntöä  Ei vaikutusvaltaa Lissabonin sopimus 2009.
Turvallisuuskulttuuri, työmetodit ja ohjeistus
Eläinsuojeluasiamies ja tulevaisuuden haasteet Tuotantoeläinten hyvinvointiseminaari Jyväskylä Sari Salminen.
Kuljetustraileri.
Vegaani Elämäntapa, jossa vältetään kaikkia tuotteita, joissa on eläinperäisiä aineksia tai joiden tuottamisessa on loukattu eläinten oikeuksia elämään,
Eläinten oikeudet.
Antti-Jussi Lakanen Nuorten peliohjelmointi 2009 / Jyväskylän yliopisto.
Antti Itkonen, Elina Kilponen, Katri Keskinen, Timo Heiskanen
Käytännön ideoita parantamaan sikojen hyvinvointia
Mikrobiologian ryhmätehtävä
Teurastamon näkökulmia eläinkuljetuksista Tuomas Herva AtriaNauta Tuotantoeläinten hyvinvointiseminaari Jyväskylässä KoneAgria-messujen yhteydessä
Kappale 18 Tartuntataudit leviävät mikrobin välityksellä eliöstä toiseen. Tartuntataudit leviävät pisaratartuntana tai kosketustartuntana. Mikrobit pääsevät.
Henri Kesti Myllytulli Mytlpt-09E ◦ Virus on haittaohjelma, joka on tehty tuhoamaan ja häiritsemään tietokonetta ja sen tiedostoja ◦ Jokaisessa.
Tartuntataudit s
Large Animal Rescue January 2003 Slide Hevonen Laumaeläin Saaliseläin Elopaino täysikasvuisella keskimäärin kg välillä Menee helposti paniikkiin.
KERTATÄYTTÖISET NAUTAKASVATTAMOT –
ELÄINSUOJELUASETUS Eläinten pitopaikka P11 § Yleiset vaatimukset Eläimen pitopaikka sekä pitopaikan rakenteet ja laitteet on suunniteltava, rakennettava.
Eläinsuojien ympäristöluvat ja valvonta
KOTIELÄINTALOUDEN TUET 2015
Kuumeisen ja ripuloivan lapsen hoito
Hanna Lounela LINTUINFLUENSSA NEWCASTLEN TAUTI.
Harrastesiipikarjan terveystarkkailuohjelma Pia Vennerström Erikoistutkija Tarttuvien eläintautien erikoiseläinlääkäri.
Hanna Lounela HELPOSTI LEVIÄVIEN ELÄINTAUTIEN VASTUSTAMINEN Kuva: Katri Kaaro.
HIV JA AIDS. Mikä on HIV? Human Immunodeficiency Virus, suomeksi ihmisen immuunikatovirus aiheuttaa pysyvän infektion, jonka seurauksena elimistön puolustusjärjestelmään.
TURVALLINEN HOITOYMPÄRISTÖ 0-6 VUOTIAAT. 0-6 v. lapsille  ei pieniä esineitä, koska lapsi voi tukehtua  ulkona aidat, ettei lapsi karkaa  luotettavat.
Päänsärky – ”kansantauti” * % / 20-45v. / naiset / vähenee iän myötä A. Varsinaiset sairaudet: Jännityspäänsärky, 30-78% < lihasjännitys, yksipuoliset.
Ready Study Go Around Europe! RSGAE Projektin esittely.
ASEPTIIKKA Marianne Niinimäki.
Täit.
RUUAN REITTI: LIHA SUOMALAISIA TUOTANTOELÄIMIÄ LIHAA LAUTASELLE Suomessa käytetään lähinnä lypsylehmistä, nautakarjasta, broilereista, sioista ja lampaista.
Puhtaanapito. Puhdistusvaiheet 1. Karkean lian poisto mekaanisesti, kaapimalla, 2. Esihuuhtelu ja liotus viileällä vedellä 2. Peseminen pesuaineen kanssa.
Amurintiikeri on suurin tiikeri maailmassa. Kaikki vielä olemassa olevat tiikerin lajit ovat uhanalaisia. Ne ovat lueteltu Punaisessa kirjassa.
ILMAN EPÄPUHTAUDET Lähteet, torjunta, mahdolliset terveysvaikutukset.
Ajankohtaista lammas- ja vuohipalkkiosta + pohjoisen kotieläintuen uuhi- ja kuttutuet Tampere Marika Lehtinen,
SYÖMISHÄIRIÖT. YLEISTÄ - SYÖMISHÄIRIÖT ALKAA USEIN NUORUUSIÄSSÄ - OVAT MIELEN JA KEHON SAIRAUKSIA -TAUSTALLA YLEENSÄ PSYYKKISTÄ PAHAA OLOA, PELKOA, JA.
Kuume ja Flunssa. Kuume Kuume on tavallien oire monissa virusten ja bakteerien aiheuttamissa sairauksissa. Tulehdussairauksille on tyypillistä että kuume.
Näin voit estää tartunnan Hygieniahoitajat
Anna Heino & Mika Gissler
Vrt. Tartuntatautien osuus kuolinsyynä…
on vaikutusvaltaisin suomalainen eläinoikeusjärjestö
Afrikkalainen sikarutto
Ajankohtaista eläintuista 2017
TVT-harjoituksia H5 Tietoturva
Maidontuotanto Tuotantopanokset Ohjaus ja valvonta Rehun valmistus
SISÄILMAONGELMAT JA TAIDETEOKSET
Koiran kauppa. Koiran luonnevika. Koiran lopettaminen
Kuume ja flunssa Mika ja Eerik.
Päänsärky – ”kansantauti” % / 20-45v
VÄESTÖKATSAUS syyskuu 2016
BIOTERRORISMI JA BIOASEET
Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät.
Kielen kehityksen avainkohdat
Angiina.
Tietoturva Ja tiedon suojaaminen.
HIV -Mikä on human immunodefiency virus? -Miten se tarttuu?
Isopanda.
Kotilaskut 3: Raha ja talous
Mitä uskonto on?.
Eläintenhoito Tuotanto-panokset Resurssit Ohjaus ja valvonta
Intia Kiina Muu Lat. Am. Muu it. Eurooppa Lähi-itä ja Afrikka
Vuohien keinosiemennys
Sika.
Laatukriteerit hankinnoissa Esimerkkinä Laatuvastuu
Tuotantoeläinten häiriökäyttäytymisen ehkäisy sikatiloilla
Esityksen transkriptio:

Hanna Lounela KLASSINEN SIKARUTTO JA AFRIKKALAINEN SIKARUTTO Kuva: Wikipedia Kuva: Hanna Lounela Kuva: Katri Kaaro

Hanna Lounela MILLOIN ON SYYTÄ EPÄILLÄ HELPOSTI LEVIÄVÄÄ ELÄINTAUTIA? Eläimen oireet viittaavat kyseiseen tautiin Useita eläimiä sairastuu/kuolee lyhyen ajan sisällä Samanlaisia oireita ei ole ennen ollut tilalla Tilalle on tuotu ulkomailta eläimiä, spermaa tai alkioita viimeisten kuukausien aikana Sairastunut eläin on tuotu ulkomailta Eläinten hoitajat ovat vierailleet ulkomailla edeltävän kuukauden aikana Tilalla on ollut ulkomaisia vieraita edeltävän kuukauden aikana Tilalle on ostettu uutta ulkomaista rehua

Hanna Lounela SIKARUTTO JA AFRIKKALAINEN SIKARUTTO Sikojen ja villisikojen tauteja –eivät tartu ihmiseen Sikaruttoa on Suomessa todettu viimeksi vuonna 1917 Afrikkalaista sikaruttoa ei ole koskaan todettu Suomessa Aiheuttajina erittäin helposti leviävät virukset –eläimet, esineet, ihmiset, liha, eritteet, rotat, autot, ilma jne. levittävät virusta –Afrikkalainen sikarutto leviää myös vektorivälitteisesti (Ornithodoros –puutiainen)

Hanna Lounela SIKARUTTO Tilanne kesäkuussa 2009 Lähde: OIE World Animal Health Information Database Interface (WAHID)

Hanna Lounela SIKARUTTO JA AFRIKKALAINEN SIKARUTTO: OIREET Tauteja ei voida erottaa oireiden perusteella toisistaan –syömättömyys –kuume, apatia –hermostuneisuus, tasapainohäiriöt, kouristukset, halvaukset –silmä- ja sierainvuoto –oksentelu, (veri)ripuli –punerrus (mustelmia) vatsassa, jaloissa ja korvissa –äkkikuolemat, suuri kuolleisuus Taudeista esiintyy myös lievempiä muotoja

Hanna Lounela Sikaruttoon ja afrikkalaiseen sikaruttoon liittyviä käytösoireita Siat tuntuvat palelevan ja makaavat tiiviissä rykelmässä Siat hoipertelevat ja pyrkivät Istumaan koiran tavoin Tahattomia juoksuliikkeitä sian maatessa ”Hanhenkävely”

Hanna Lounela Sikaruttoon ja afrikkalaiseen sikaruttoon liittyviä oireita Kuvat: College of Veterinary Medicine (TAMU), Community Reference Laboratory for CSF ja Institute of Virology, School of Veterinary Medicine Hannover

Hanna Lounela VASTUSTAMINEN Tartunnan alkuperän ja levinneisyyden selvittäminen Tartuntatilan eläinten lopetus ja hävitys Tartuntatilan tyhjennys, puhdistus ja desinfiointi, lannan hävittäminen tai käsittely Suoja- ja valvontavyöhykkeiden perustaminen tilan ympärille –eläinten ja eläimistä saatavien tuotteiden kuljettamisen rajoittaminen –tilojen tutkiminen

Hanna Lounela MITEN ESTÄN ELÄINTAUTIEN TULON TILALLENI? Eläinostojen turvallisuus Kuolleiden eläinten asianmukainen hävittäminen Rehujen turvallisuus ja suojaus Rehuhygienia ja muu siisteys Tuhoeläinten torjunta Varoaika oman ulkomaanmatkan jälkeen Suojavarusteet vierailijoille, tautisulku Eläinrekisterin ylläpito, eläinten merkinnöistä huolehtiminen Rakennusten kunnossapito ja siisteydestä huolehtiminen Ilmoita tautiepäilystä välittömästi eläinlääkärille

Hanna Lounela Kuva: Katri Kaaro