Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Mikrobiologian ryhmätehtävä

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Mikrobiologian ryhmätehtävä"— Esityksen transkriptio:

1 Mikrobiologian ryhmätehtävä
Tuuli Aavikko, Juho Laajalahti, Jarkko Laakkonen, Jenny Lundström Mikrobiologian ryhmätehtävä

2 Normaalifloora Mikrobisto, joka kehittyy vastasyntyneen iholle ja limakalvoihin. Kullekin alueelle kehittyy tyypillinen suhteellisen vakaa mikrobisto, jota kutsutaan normaaliflooraksi. Mikrobien määrä vaihtelee kehon eri osissa kuten suussa, genitaalialueella, kainaloissa sekä käsissä.

3 Kolonisaatio Mikrobi asettuu lisääntymään normaaliflooraan tautia aiheuttamatta. Esimerkiksi MRSA-kolonisaatio tarkoittaa, että iholla tai limakalvolla on bakteeria sen kuitenkaan aiheuttamatta oireita.

4 Kontaminaatio Mikrobien leviäminen johonkin esineeseen tai asiaan, joissa niitä ei toivota olevan. Esimerkiksi leikkaussalivälineiden kontaminoituminen lattialle pudotessa.

5 Tartuntatavat

6 Kosketustartunta Välillinen tartunta
Kosketustartunta Yleisin tartuntatie. Käsien välityksellä leviävä kosketustartunta, eritteet sisältävät runsaasti taudinaiheuttajia Välillinen tartunta Esineet ja asiat levittävät taudinaiheuttajia, joihin kosketettaessa ne leviävät. Mm. ovenkahvat, vessanistuimet, ruokailuvälineet yms.

7 Veritartunta Pisaratartunta
Tartunnankantajan verta joutuu toisen ihmisen limakalvolle, haavaan tai verenkiertoon suoraan. Eritteiden, injektioneulan piston tai verensiirron mukana. Pisaratartunta Leviää hengitysteiden eritteiden mukana, aivastuksen ja yskimisen yhteydessä, myös hengityksen ja puhumisen aikana. Tartuntariski lisääntyy läheisen ihmiskontaktin myötä.

8 Ilmatartunta Vektoritartunta
Pisara kuivuu ja sisällä olevat taudinaiheuttajat jäävät ilmaan. Taudinaiheuttajat voivat leijailla pölyhiukkasten mukana. Hengitystieinfektiot yleisin tartunta. Vesirokko ja vyöruusu voi levitä tällä tavoin. Vektoritartunta Eläin kuljettaa tartunnanaiheuttajan ihmiseen. Harvinainen, mutta tällaisia tartuntoja voivat olla metsämyyrän aiheuttama myyräkuume eli epideeminen nefriitti.  

9 Lähteet Anttila, Kyllikki, Kaila-Mattila, Tuulikki, Kan, Suvi, Puska, Eeva-Liisa, Vihunen, Riitta Hoitamalla hyvää oloa. Helsinki: WSOY Ansa Iivanainen, Pirjo Syväoja Helsinki: Tammi.


Lataa ppt "Mikrobiologian ryhmätehtävä"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google