VAPAAEHTOISTOIMINTA PALLIATIIVISESSA SAATTOHOIDOSSA – TUKIMATERIAALI HOITO- JA HOIVAYKSIKÖILLE Silta toiselle rannalle -hanke Tiina Hämäläinen & työryhmä.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vapaaehtoistoiminnan ytimessä!
Advertisements

Ä OHJAUSKESKUSTELU JA OHJAUKSEN TY Ö V Ä LINEET Teema 1. Ohjausprosessi ja ohjauksen ty ö v ä lineet Oppilaanohjauksen kehitt ä minen P ä ivi-Katriina.
Hoitotyön keskeiset käsitteet
Vapaaehtoistoiminta Suomen Punaisessa Ristissä Tulijan tukena pikakoulutus.
Omnian oppisopimustoimisto. Oppisopimuskoulutus osana Suomen koulutusjärjestelmää Yliopisto Ammattikorkeakoulu Esi- ja perusopetus Lukio Erikoisammattitutkinnot.
Ammatillisen koulutuksen kysymykset ja silta työelämään VAMPO toimenpiteet 64, 65, 66 Opiskelijoille suunnatut tukitoimet ja erityisopetus yleisissä ammatillisissa.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Bioanalyytikon tehtäväsiirrot ja tehtäväkuvan laajentuminen Kaija Sopenlehto Bioanalyytikko (yamk) Suomen Bioanalyytikkoliitto ry.
MYK Päivätoiminnan sisällön kehittäminen Päivätoiminnan laajentuminen Vuosikello Henkilöstölle ja asiakkaille Haasteita: -Muistisairaita 1599.
VaVe-koulutus Sininauhaliitto Vapaaehtois- ja vertaistoiminnan periaatteet Vapaaehtoisuus Tasa-arvoisuus Vastavuoroisuus Ei-ammattimaisuus Luotettavuus.
© COACH 1.jakso: MINÄ JA JOHTAMISTYÖ Tampere Vuorovaikutus oppisopimustarkastajan työssä ”Millä työkaluilla?”
Asumispalvelut Erityishuolto-ohjelmat
Ammattiopisto on mylly elinikäisen oppimisen virrassa
Partion arvokeskustelu
Työelämäosaajana OKM.
Opetuksen suunnittelu ja toteutus
TOIMINTA-REFLEKTIO-OPPIMINEN.
Työpaikalla järjestettävän koulutuksen, ammattiosaa-misen näyttöjen ja tutkintotilaisuuksien suunnittelu Tavoitteena on, että työpaikkaohjaaja Tuntee tutkintorakenteen.
Kotouttamisen osaamiskeskuksen järjestöavustus 2016
Valma-koulutuksen mahdollisuudet
Fyysisen aktiivisuuden lisääminen oppilaitosten arjessa
Perehdy, Opi ja Kehitä - Arvioi! (POKA)
Vapaaehtoistoiminnan peruskurssi
Kiinnostus osallistua hankesuunnitteluun tai toteuttamiseen
EPortfolio Väline oman osaamisen kehittymisen seurantaan ja dokumentointiin. HOPS-koulutus Ilona Laakkonen, Student Life.
Vanhuksen saattohoito
Tiedon hallinnan viitearkkitehtuurin osa-alueet
Opetus- ja kulttuuriministeriö Lukiouudistuksen maakuntakiertue
Työkokous - palkkatuki ja sen vaikuttavuus
SINUSSA ON POTENTIAALIA
Sosiaalialan tehtävärakenne
Vapaaehtoistoiminnan peruskurssi
Sosiaalisen kuntoutuksen valtakunnallinen kehittämishanke SOSKU
Yliopistojen intrapäivä
Tutustumistreeni Nimi, ammatti, mistä tulee,
Yhteisöllisen hyvinvoinnin asialla
Vanhusneuvostojen yhteistyöseminaari
Ammatillisen koulutuksen reformista
Opinnollistamisen pähkinät
Liiketalouden perustutkinto, merkonomi
Hanna Laitinen Hyvinvointisuunnittelija Psykologian laitos / JY
HALLITUKSEN PÄÄASIALLISET TEHTÄVÄT
LAPIN Maakunta-akatemia
Miksi? Palkanlaskennan koulutusta vähän tarjolla
Päätösten lapsivaikutusten arviointi
GDPR:n hyvää syksyn alkua
TäsmäKoulutus ja muut osaamisen kehittämisen palvelut
Ystävänpäivän kampanja 2019 Info vapaaehtoisille
Kouluttajan rooli SPR:n valmiudessa
IKINÄ – kaatumisten ehkäisyn implementointi Vanhusten palveluiden ja kuntoutuksen vastuualueella Iiris Salomaa
Markku Kokkonen Kuulemistilaisuus
KOHTI SAVUTONTA SAIRAALAA
Tervetuloa Innokylään!
Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus
Validointi vapaassa sivistystyössä
PÄHEE OTE-Päijät-Hämeen osatyökykyisille tie työelämään
Laadunvarmistuksen työkalut Laadunvarmistus, toimijat ja niiden roolit
Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus
Tervetuloa työelämätoimikuntatyöhön
ETSIVÄN NUORISOTYÖN KÄSIKIRJA
Mitä jokaisen ammattilaisen tulee osata ja tietää nepsystä?
Osaamisen arvioinnin ja näyttöjen järjestämisen laadunvarmistus
Asiakasraatitoiminta Etevassa
PERHEPÄIVÄHOIDON TUTKINTOTOIMIKUNNALLE
Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus
Työelämätoimikuntien tehtävät pähkinen kuoressa
NV:n STRATEGIAKARTTA TOIMINTA-AJATUS: Ylläpitää ja edistää NV-järjestöjen yhteistyötä neurologisesti sairaiden ja vammaisten hyväksi.
Ikäihminen ja perhe muutoksessa Viides tapaaminen
Palveluasuminen Suomen Kuurosokeat ry:n kuntoutumis- ja asumispalvelut tuottavat kuurosokeille ja kuuroille suunnattua asiakaslähtöistä palveluasumista.
Koulutuskiertue Suomen Sotaveteraaniliitto, Leena Seppälä.
Esityksen transkriptio:

VAPAAEHTOISTOIMINTA PALLIATIIVISESSA SAATTOHOIDOSSA – TUKIMATERIAALI HOITO- JA HOIVAYKSIKÖILLE Silta toiselle rannalle -hanke Tiina Hämäläinen & työryhmä Valtakunnallinen saattohoidon seminaari , Lahti Lahden diakonian instituutti

Tukimateriaalin lähtökohtia Auttaa vapaaehtoistoiminnan käynnistämistä ja ohjaamista kotihoidossa, kunnallisissa ja yksityisissä hoito- ja hoivayksiköissä Tueksi työyhteisöihin, joissa ollaan aloittamassa vapaaehtoistoiminnan käynnistämistä palliatiivisessa saattohoidossa Vapaaehtoistoiminta on erillään saattohoidon ammattityöstä, ei hoidollisia tehtäviä Parhaimmillaan vapaaehtoinen voi auttaa kuolevaa ihmistä hänen kuolemaansa valmistautumisessa ja sen hyväksymisessä.

Saattohoidon eettiset perusteet Ihmisarvon loukkaamattomuus Yhdenvertaisuus Yksilön oikeus elämään Henkilökohtainen vapaus Koskemattomuus Yksityisyyden suoja Lisäksi: potilaan itsemääräämisoikeus ja hoitotahto, hoitolinjaukset, saattohoitopäätös ja saattohoidon toteutus.

ETENE:n suositukset saattohoidosta 2010 Saattohoidon perustana on potilaan ihmisarvon ja itsemääräämisoikeuden kunnioittaminen. Saattohoito aloitetaan, kun ihminen on lähellä kuolemaa. Hoitopäätöksistä vastaa hoitava lääkäri. Nimetään muut hoitavat henkilöt vuorokauden eri aikoina. Lääkärit ja hoitajat on saattohoitoon koulutettu, vapaaehtoiset toimijat täydentävät moniammatillista työryhmää. Suositus osaamisen alueista saattohoidossa

ETENE:n suositukset saattohoidosta 2010 Saattohoitoa järjestävä hoitolaitos sitoutuu potilaan tarpeisiin ja toiveisiin, toiminnan hyvään laatuun ja Käypä hoito - suositusten noudattamiseen. Saattohoitoa toteutetaan eri hoitoympäristöissä potilaan toiveiden mukaan Vastuu: sairaanhoitopiirit ja terveyskeskukset Huolehdittava henkilökunnan hyvinvoinnista Käynnistetään keskustelua hyvän saattohoidon merkityksestä kuolevalle.

Vapaaehtoistoiminnan periaatteet Vapaaehtoisuus Tavallisena ihmisenä, autettavan ehdoilla Tasa-arvoisuus ja keskinäinen kunnioitus Luottamuksellisuus ja vaitiolovelvollisuus Luotettavuus Palkattomuus Oikeus tukeen ja ohjaukseen Suvaitsevaisuus Sääntöjen noudattaminen

Vapaaehtoistoiminnan aloittaminen työyhteisössä Työyhteisön tuki Roolien selvittäminen Vastuuhenkilö, toiminnan organisointi Koulutus, perehdytys, ohjaus, tuki Tiedonkulku Toistensa tunteminen: tervehtiminen, kiitoksen ja palautteen antaminen, ystävällinen käytös, kuulumisten kyseleminen

Vapaaehtoistoiminnan rahoitus varoja tarvitaan toiminnan aloittamiseen, ylläpitämiseen ja kehittämiseen varoja tarvitaan koulutusta, tutustumiskäyntejä tai virkistäytymistä varten toiminnan suunnittelu, organisoiminen ja kehittäminen vaatii työpanosta tilat, kopiointi, varusteet ym. mahdollista hakea hankerahaa vapaaehtoiset toimivat palkatta

Vapaaehtoistoimintaan hakeutuminen Vapaaehtoistoimintaan saattohoidossa tullaan valintaprosessin, koulutuksen ja hyvän perehdytyksen kautta Koulutuksen aika ja koulutettavien määrä Huolellinen tiedottaminen Vapaaehtoiseksi valinnan edellytykset Realistinen käsitys saattohoidon arjesta hakeutujille Suvaitsevaisuus, käyttäytyminen, sitoutuneisuus

Vapaaehtoistoimijoiden koulutuksen sisältöjä saattohoidossa yleiset periaatteet vapaaehtoistoiminnassa vapaaehtoistoimijana työyhteisössä, saattohoidon eettiset perusteet ja suositukset saattohoidon moninaisuus: käsitteet, yksilöllisyys, toimintaympäristöt kuolema ja suru kuolevan ihmisen ja hänen läheistensä kohtaaminen laadun kehittäminen ja vapaaehtoistoiminnasta luopuminen.

Vapaaehtoistoimintaan saattohoidossa vaikuttavat lait ja asetukset Suomen perustuslaki: ”Jokaisella on oikeus elämään, henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen, turvallisuuteen, sananvapauteen, sosiaaliturvaan, omaan kieleen ja kulttuuriin. Jokaisen ihmisarvoa on kunnioitettava.” Laki potilaan asemasta ja oikeuksista Muut lait ja asetukset.

Vapaaehtoistoiminnan käynnistäminen ja ohjaaminen, liitteitä esim. Hakemus koulutukseen ja vapaaehtoistoimijaksi Palautekeskustelun sisältö 3-4 kuukauden koeajan jälkeen Potilaiden, omaisten ja (oma)hoitajien toiveita vapaaehtoisen toimijan tehtäviksi saattohoidossa Lomake vapaaehtoistoimijan perehdytykseen Lomake vapaaehtoistoiminnan arviointiin Lomake vapaaehtoistoiminnasta luopuvalle