Hurtig 2015-2016 TE1 Uni ja lepo. Tehtävä Tee vihkoosi mind-map aiheesta: Unen terveysvaikutukset.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Duodecimin ratkaisut terveyden ylläpitoon
Advertisements

Unen määrä ja laatu Tuomas Saarela 3D.
Univaje.
”Määrittää ihmisen yksilönä”
UNI ja PARKINSONIN TAUTI
II Terveyden voimavaroja
Uni ja vuorotyö Samira,Krista ja Sumaya
Voimavaroja arkeen, vuorokausirytmi osana hyvinvointia
Vireystilan säätely Ulkoiset tekijät Biologiset tekijät
S. 152 – I7e8NrYHE Uni s. 152 – I7e8NrYHE.
LYHYESTI UNESTA ILARI SAUROJA Yleislääkäri Vastaava lääkäri
Hyvinvointia työstä.
Univaikeudet.
Vuorotyö – mikä on terveellistä? Professori Mikko Härmä
Lukion vanhempainilta
VIREYS JA UNI.
LUKIOLAISTEN NUKKIMISTOTTUMUKSET MUUTTUNEET 2000-LUVULLA HUONOMPAAN SUUNTAAN
Uni ja terveys Aktiivisesti ammattiin - terveystieto Asta Heino
OHJEITA YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN VALMISTAUTUVALLE.
Lasten ja nuorten urheiluharrastus
Uni ja lepo -yleistä Ihminen nukkuu noin 1/3 elämästään.
TEHOA OPISKELUUN.  Tee läksysi ja lue oppikirjaa ja muistiinpanoja kurssin aikana.  Tee tehtävät ennen seuraavaa tuntia pystyäksesi seuraamaan kurssia.
UNIHÄIRIÖISTÄ Veikko Karskela Riittääkö uni? Kolmannes suomalaisista kokee nukkuvansa riittämättömästi. Yöuni on lyhentynyt puolitoista tuntia.
Täytä harjoituspäiväkirjaa päivittäin (lepo/ravinto/liikunta) valmentajiesi ja alla olevien ohjeiden mukaan. Kirjan alussa on ravintoon ja lepoon liittyviä.
8. LIIKUNTA EDISTÄÄ TERVEYTTÄ TERVEYSTIETO 7. Pienryhmässä Kirjoittakaa (yksi asia per lappu, niin monta lappua kuin keksitte) Vihreälle lapulle liikunnan.
PELAAJAN KEHITTYMINEN LTV 1. TEHTÄVÄ: Juttele parisi kanssa miten pelaaja kehittyy? Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho ja Arto Pyykkö.
MIELENTERVEYS JA JAKSAMINEN. MIELENTERVEYS: KESKEISET SISÄLLÖT Psyykkinen toimintakyky Sosiaalinen toimintakyky Mielenterveys: määritelmä -Ylläpitäminen,
Aikaisemmin kysyttyä Tarkastele unen ja nukkumisen terveydellistä merkitystä (2007 kevät) Ohessa on ote kirjailija Juhani Seppäsen kirjasta, jossa hän.
UNI Unen rakenne 1. Vaihe >kevyt, lähes hereillä, 2. vaihe uni syvenee, 3-4. hidasaaltouni, syvä uni, josta siirtymä 2. vaiheen kautta REM-uneen, jossa.
PROMOOTIO JA PREVENTIO, VÄESTÖSTRATEGIAT
Uni ja lepo Unenpuute Uni ja työelämä. Ennakkotehtävä opiskelijoille: Lataa puhelimeesi maksuton Sleep as Android -, Sleep Tracker - tai muu vastaava.
TERVEYSTIET O 8 7. MURROSIÄN MUUTOKSET. Kaikki muuttuu  Pohdi, mitä murrosikä tarkoittaa?  Lue tarina ”Kaikki muuttuu” (OK s. 50) ja listaa vihkoosi.
17. MIELIHYVÄ JA RIIPPUVUUS TERVEYSTIETO 7. Pohdi  Kirjoita lapulle TÄRKEIN sinulle mielihyvää tuottava asia  Onko mielihyvän lähde hyväksi terveydelle.
TE4 Turvallisuus ja hyvinvointi Hurtig Tehtävä: Miten suomalaisilla työpaikoilla panostetaan työhyvinvointiin ja -turvallisuuteen?
Turvallisuus ja ensiapu ihmiset, omaisuus, tieto, toiminta, ympäristö, työ Fyysinen, psyykkinen ja yhteisöjen turvallisuus Perustus-, tasa-arvo-, lukio-
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
11. UNI JA LEPO Terveystieto 7.
Stressi ja sen hallinta. Mitkä asiat aiheuttavat stressiä? Voiko stressiä hallita? Miten?
Uni –lääkkeistä parhain Hurtig LEVON VIIKKORAPORTTI Oliko unen määrä sopiva koko viikon? Olitko jossain vaiheessa viikkoa väsynyt? Voisitko.
HYVINVOINTI = STRESSIN HALLINTA - LIIKUNTA TRAINER4YOU EDUCATION.
T ERVEELLINEN LIIKUNTA Hurtig gnedtomovewww.youtube.com/user/wearedesi gnedtomove.
Navigaattori Kunpa uni tulisi. Navigaattori 3 Unettomuus Aivojen ”unikeskus” ei pysty voittamaan ”valvekeskuksen” liian suurta aktiivisuutta.
Mielenterveyden häiriöt
CHILD-SLEEP -TUTKIMUSPROJEKTI
Nimi:tuomas Luokka: 7b Päivämäärä:
TE1 Uni ja lepo Hurtig
Nuoren urheilijan ravitsemus
NUKKUMINEN aivosähkökäyrän (EEG) avulla hahmoteltu unisykli
TERVEYTEEN VAIKUTTAVAT TEKIJÄT
Uni, lepo ja rentoutuminen
VIREYSTILA.
UNI JA LEPO.
Unissakävely.
Nimi: Aino-Lotta Vuori Luokka: 7B Päivämäärä:
Unettomuus Inka ja Milga.
6 TIETOISUUDEN MUUNTUVAT TILAT
Nimi: Elsa Lindholm Luokka: 7B Päivämäärä:
Nukkuminen.
Opintopsykologi Katja Hietanen
X-breikki: LIIKKUVA AMIS SAKU ry.
Opintopsykologi Katja Hietanen
Opintopsykologi Katja Hietanen
Jokioisten kunnan 8.-luokkalaisten HUBU-tulokset vuosina
Uni ja lepo Unenpuute Uni ja työelämä.
Esityksen transkriptio:

Hurtig TE1 Uni ja lepo

Tehtävä Tee vihkoosi mind-map aiheesta: Unen terveysvaikutukset

Data from Randazzo et al. Sleep, 1998, t yöuni edistää luovaa ajattelua seuraavana päivänä verrattuna 5 t yöuneen nuorilla. JoustavuusKeskiarvo

Johtopäätökset 1.Unen aikana aivot työstävät aktiivisesti valveilla opittuja asioita. 2.Tämän seurauksena vastaopitut asiat osataan paremmin seuraavana päivänä. 3.Lisäksi unen aikana tapahtuva muistijälkien työstäminen helpottaa oivaltamista seuraavana päivänä. 4. Uni tulisikin nähdä oppimista monin tavoin edistävänä tapahtumana, EI oppimiselta aikaa vievänä tekijänä

Tehtävä Listaa unettomuuden terveysvaikutuksia

Unettomuuden vaikutuksia 1. Mieliala laskee, kireys ja vihamielisyys lisääntyvät. 2. Luova ajattelu ja toiminnan suunnittelu heikkenevät. 3. Masentuneisuus ja altistuminen päihteille lisääntyvät. 4. Keskittymis- ja oppimiskyky heikkenevät. 5. Stressinsietokyky alenee. 6. Muistihäiriöitä ilmenee. 7. Vastustuskyky heikkenee. 8. Diabeteksen, sepelvaltimotautien, kohonneen verenpaineen, ylipainon ja sydän- ja verisuonisairauksien alttius kasvaa. 9. Onnettomuus- ja tapaturmariskit lisääntyvät.

UNEN VAIHEET ja niiden merkitys Viisi vaihetta, jotka muodostavat min syklin (tutkitaan aivosähkökäyrän; EEG:n avulla) 1 ja 2 vaiheet: Kevyt hidasaaltouni kestää n.30min (ihminen helposti herätettävissä) 3 ja 4 vaiheet: Syvä uni (NREM uni; nukutaan lähes liikkumatta) Syvä uni muuttuu kevyen kautta 5. vaiheen vilkeuneksi = REM - uni Syvin uni(3-4) terveyden edellytys (Elimistön elvytys ja korjaus) NREM ja REM -vaiheet - > mm. luovuus, mielenterveys

Tehtävä 1) Mitkä tekijät nyky-yhteiskunnassa häiritsevät ja mitkä tukevat terveellisiä nukkumistottumuksia? 2) Millä toimilla varmistat unensaantisi? 3) Millaisia syitä voi löytyä unettomuuden taustalta?

1. Vähentävät unen määrää Yötyö, vuorotyö 24 h yhteiskunta, juhlinta Media: tietokoneet, tv, kännykät Melu, kuumuus ym. Opiskelu, työ Stressi Sairaudet Myöhäinen harrastaminen Nuorilla siirtynyt rytmi (luonnollista murrosiässä) -> illalla vaikea nukahtaa, aamulla vaikea herätä - > väsymystä ja nukkumista pitkään viikonloppuisin Liikunnan määrä vähentynyt

2. Unihygienia suositukset 1. Noudata säännöllistä ja järkevää uni-valverytmiä. 2. Vältä kofeiinia, nikotiinia ja alkoholia 3-6 tuntia ennen nukkumaanmenoa. 3. Harrasta liikuntaa niin, että se päättyy noin 3 tuntia ennen nukkumaanmenoa. 4. Luo nukkumista edistävät ulkoiset olosuhteet (lämpötila, valaistus, meluttomuus, mukava vuode). 5. Vältä päiväunia. 6. Pura mieltä askarruttavia asioita hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa ja tee jotain rentouttavaa. 7. Syö kevyt hiilihydraattipitoinen iltapala (esim. viljatuotteet, pastat, maitotuotteet, marjat, hedelmät). 8. Älä aikaista nukkumaanmenoa ja ole vuoteessa suurinpiirtein vain se aika, jonka pystyt nukkumaan. 9. Vältä nukahtamisen yliyrittämistä. 10. Rauhoita vuode ja makuuhuone vain nukkumiseen.

Uni yhteiskunnallisena terveystekijänä Lievät unihäiriöt ovat lisääntyneet Suomessa yhteiskunnallisen ja teknisen kehityksen, työelämän muutosten sekä vapaa-ajanvieton uusien mahdollisuuksien myötä. Kroonisen univajeen syyt ovat nykypäivänä pääasiassa työstressi ja epäsäännölliset työajat. Suomalaisten lasten ja nuorten yöuni on lyhimmästä päästä Euroopassa ja suomalaislapsilla esiintyy eniten myös nukahtamisvaikeuksia.

Tehtävä 1. Selvitä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Kouluterveyskyselyn sivuilta, miten nuorten nukkumis- ja lepotottumuksia tässä tutkimuksessa selvitetään. 2. Tarkastele lukiolaisten vastauksia eri vuosina ja selvitä, ovatko nuorten nukkumistottumukset muuttuneet. Pohdi, mihin tekijöihin mahdolliset muutokset voivat liittyä. 3. Tarkastele omia nukkumistottumuksiasi Kouluterveyskyselyn kysymysten avulla. Onko omissa tottumuksissasi parantamisen varaa? Jos on, miten parantaisit nukkumistasi?