Pyöräilyn turvallisuus Lasse Kämpe Espoon ympäristökeskus.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kolariväkivalta -sarjan tulosten pohdintaa (LYHDE-projekti)
Advertisements

TIELIIKENNEONNETTOMUUKSISSA KUOLLEET YLI 64-VUOTIAAT Lähde:Tilastokeskus ja Liikenneturva, 2007 ennakkotietoja.
2B Opastimet - ajoneuvo-opastimet - jalankulkuopastimet - polkupyöräopastimet - ääniopastimet Kari Sane 1.
4A Suoja-ajat Kulmakivi, jonka varassa kaikki lepää
Opettele liikennesäännöt
Helga Skiftesvik, Sanna Pitkänen
1 Kokkolan liikenneturvallisuussuunnitelman päivitys 2011 Liikenneturvallisuuskyselyn tuloksia Työn aluksi selvitettiin liikenteen ongelmakohteita mm.
Liikennevalojen vaihejako HARJOITUS. Vaihejako Pelisäännöt – Lainsäädännön vaatimus 1. Suoraan ajavien keskenään risteävien ajosuuntien ja suojateiden.
Jokerivalojen toimintaperiaate
Pidä turvallisuusväli
Oikeus liikkua maastossa
Miksi riskinotto liikenteessä on tyhmää?
6A Liikennevalojen suunnittelu
Mitä kunnolliselta HEIJASTIMELTA vaaditaan?
2C Ilmaisimet - ajoneuvoilmaisimet - polkupyöräopastimet - painonapit
Pyöräilevän lähiöäidin arkea:
Työkaluja ajokyvyn arviointiin
Liikenneturvan tutkijaseminaari Sirpa Rajalin.
Liikennevalojen vaihejako Liikennevalosuunnittelu luova vaihe
Leena Kulmala 2005 Lammas liikenteessä Aloita klikkaamalla tästä.
Tieliikenneonnettomuudet Salon seudulla Salon seudun liikenneturvallisuussuunnitelma 2010.
Savonlinnan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma Kyselyiden yhteenveto.
Turvallisesti harrastuksiin Vinkkejä nuorten ryhmien ohjaajille ja vanhemmille.
Helsingin uudet tyyppipiirustukset 2014
VAARANPAIKKOJA KOULUMATKALLA
Toteutus: Lähikuva äidistä, joka vilkuttaa Emmalle ja lähtee takaisin sisälle. Näytetään tekstiruutua repliikeistä. Kuva siirtyy Emmaan, joka sitoo kypärän.
Jos pelivara käy vähiin
Lähtötilanne LC Vähäkyrön klubi aloite Heinolan vuosikokoukselle 2013 – Vk hyväksyi.
Pidä pelivaraa moottorikelkkailija
Vasta n. 30% jalankulkijoista käyttää heijastinta. Liikenneturva tiedottaa jalankulkuun liittyvistä vaaroista. Kotimaiset heijastimien valmistajat huolehtivat.
1 Hei, Kouluratsastuksen SM 2013 alkaa nyt viikonloppuna perjantaina ja liikennejärjestelyt näyttelevät isoa osaa kisojen onnistumisen kannalta. Kuten.
JALAN JA PYÖRÄLLÄ Opettele liikennesäännöt. Varmista aina oman turvallisuutesi vuoksi myös se, että muut tienkäyttäjät ovat huomanneet sinut.
Arjen turva –kysely Miehikkälän asukkaiden vastaukset EK-ARTU –hanke Etelä-Kymenlaakson turvallisuussuunnitelma
BePolite -polkupyörävalot Pois pyöräilijän turha punainen valo.
Sirpa Rajalin LIIKENNETURVA Nuorten seminaari Kuopiossa Mitä nuoruus on? Miten nuoruus näkyy liikenteessä? Miten nuorten riskinottoa liikenteessä.
K UVAKÄSIKIRJOITUS Kerhomatka. PYÖRÄMATKA KOHTI KERHOA ALKAA.
Katujen kevätsiivous alkaa Helsingissä lähiaikoina. Paras tulos syntyy kaupungin ja kiinteistöjen yhteistyöllä - ja autoilijakin voi auttaa!
Koulupolku-ryhmä Minna Marttinen Heli Pakarinen Eija Zweygberg
Kuljettaja ajaa Lapin maisemassa Kuljettaja pysäyttää auton ja menee katsomaan, mitä on tapahtunut Porot juoksevat eteen mutkan takaa, yksi paiskautuu.
Esityksen sisältö Tähän esitykseen on koottu tietoja Salon kaupungin alueella vuosina ja vuosina tapahtuneista poliisin tietoon tulleista.
Tieliikenneonnettomuudet Someron kaupungin alueella vuosina Salon seudun liikenneturvallisuussuunnitelma 2010.
Kolarit On vaikea pysähtyä hirvin eteen jo 80Km/h vauhdissa. Reaktio aika on yleensä sekunnin ja siinä ajassa auto on jo ehtinyt kolaroitua hirveen.
Liikenneopetusvideon kuvakäsikirjoitus. On kaunis kevätpäivä. Lapsi lähtee retkelle.
Turvassa Tiellä 2015 Kansallinen tieliikenneturvallisuuskampanja
Liityntäpysäköintitutkimuksen 2014 tuloksia
Häiriköivät mopoilijat
Loviisan liikenneturvallisuussuunnitelma LIIKENNEONNETTOMUUDET.
FORUM Rengasfoorumi 2011 Kai Niemi RENKAANVAIHTO VAATII AMMATTITAITOA Kai Niemi, tekninen päällikkö Bridgestone Finland Oy Rengasalan tekninen.
Liikennekasvatuksen vuosikello Honganpalon koulu Raahe 2016.
IISALMEN TYÖMATKAPYÖRÄILYN JA -KÄVELYN EDISTÄMISOHJELMA.
OHJEITA MALLIKUVIEN KÄYTTÖÖN (1 – Liikenteen pysäyttäminen) Näitä mallikuvia tulee käyttää silloin kun liikenne joudutaan pysäyttämään tietyissä tapauksissa.
Kysely koulukuljetusten järjestelystä lukuvuonna
Turvallisuus ja ensiapu ihmiset, omaisuus, tieto, toiminta, ympäristö, työ Fyysinen, psyykkinen ja yhteisöjen turvallisuus Perustus-, tasa-arvo-, lukio-
OHJEITA MALLIKUVIEN KÄYTTÖÖN (5 – Työ kevyenliikenteenväylällä) Näitä mallikuvia käytetään kun työskennellään kevyenliikenteenväylällä. Kevyenliikenteenväylät.
Asukkaiden mielipiteitä Rautatienkadun katukokeilusta Liikenneinsinööri Kristiina Kartimo
Klassiset kaksivaihevalot Classical two stage signals
Kulleropuiston kaavamuutos Alueen asukkaiden palaute liikenteeseen liittyen Kulleropuiston kaavamuutostyön yhteydessä on noussut esille ja kerätty palautetta.
KANKKULAN LIIKENNEAAPINEN
Maanteiden liikenneturvallisuuskatsaus 2015
17. LIIKENNE ON YHTEISPELIÄ
Minä kuljettajana.
Puutavaranippujen purkaminen junavaunusta
Pyöräkadun monet sovellusmahdollisuudet ja uusi suunnitteluohje (CROW)
TIEN YLITTÄMINEN.
POLKUPYÖRÄ Polkupyörä on lihasvoimalla käytettävä ajoneuvo.
Timo Heinonen kansanedustajasi Timo Heinonen kansanedustajasi.
Liikenteen automaatio ja liikenneturvallisuus
Rekan ratissa istuu isiä ja äitejä
Turvallinen koulumatka.
Esityksen transkriptio:

Pyöräilyn turvallisuus Lasse Kämpe Espoon ympäristökeskus

 Onnettomuustilastoja  Miten pyöräilen turvallisesti ja vältän kolareita? - pyörän ja pyöräilijän turvavarusteet - liikenteessä huomioitavaa - liikennesääntöjä

Onnettomuustilastoja polkupyörällä ajaminen on henkilöautolla ajamiseen verrattuna 6 kertaa vaarallisempaa polkupyörällä ajaminen on henkilöautolla ajamiseen verrattuna 6 kertaa vaarallisempaa viimeisen viiden vuoden aikana on kuollut keskimäärin 27 ja loukkaantunut 960 pyöräilijää vuodessa viimeisen viiden vuoden aikana on kuollut keskimäärin 27 ja loukkaantunut 960 pyöräilijää vuodessa pyöräilijöiden liikennekuolemat vähentyneet noin 66 % viimeisen 10 vuoden aikana pyöräilijöiden liikennekuolemat vähentyneet noin 66 % viimeisen 10 vuoden aikana loukkaantumiset vähentyneet noin 20% loukkaantumiset vähentyneet noin 20%

Onnettomuustilastoja noin 70 % henkilövahingoista tapahtui risteyksissä noin 70 % henkilövahingoista tapahtui risteyksissä pyöräilijän menehtymisen aiheuttaa usein päävamma pyöräilijän menehtymisen aiheuttaa usein päävamma riskiryhmät: yli 64v ja 10-17v riskiryhmät: yli 64v ja 10-17v 70 % pyöräilijöiden kuolemantapauksissa osallisena oli moottoriajoneuvo 70 % pyöräilijöiden kuolemantapauksissa osallisena oli moottoriajoneuvo

Pyörän ja pyöräilijän turvavarusteet  jarrut kunnossa ja oikein säädettyinä  lampun käyttö pimeällä  turvaliivi pimeällä  heijastin edessä, takana, pinnoissa ja polkimissa  soittokello  pyöräilykypärä

Liikenteessä huomioitavaa tunne liikennesäännöt ja ole valmis joustamaan tunne liikennesäännöt ja ole valmis joustamaan katsekontakti autoilijoihin katsekontakti autoilijoihin jalankulkijoiden huomioiminen jalankulkijoiden huomioiminen aja sellaista vauhtia, että hallitset pyörän yllättävissäkin tilanteissa aja sellaista vauhtia, että hallitset pyörän yllättävissäkin tilanteissa reittisuunnittelu reittisuunnittelu

Liikennesääntöjä vain alle 12-vuotias saa ajaa pyörällä jalkakäytävällä vain alle 12-vuotias saa ajaa pyörällä jalkakäytävällä tieliikennelain mukaan pyöräilijä ei saa pyöräillä suojatiellä tieliikennelain mukaan pyöräilijä ei saa pyöräillä suojatiellä jos pyörätie tai kevyen liikenteen väylä jatkuvat suojatienä ajoradan yli, pyöräilijä voi ylittää tien ajamalla suojatietä pitkin. jos pyörätie tai kevyen liikenteen väylä jatkuvat suojatienä ajoradan yli, pyöräilijä voi ylittää tien ajamalla suojatietä pitkin.

Liikennesääntöjä kun polkupyörällä ajetaan ajoradalla, niin väistämissäännöt ovat samat, kuin muidenkin ajoneuvojen kuljettajilla kun polkupyörällä ajetaan ajoradalla, niin väistämissäännöt ovat samat, kuin muidenkin ajoneuvojen kuljettajilla risteyksessä kääntyvä ajoneuvo, myös pyöräilijä, väistää risteävän tien yli meneviä pyöräilijöitä, jalankulkijoita ja mopoilijoita risteyksessä kääntyvä ajoneuvo, myös pyöräilijä, väistää risteävän tien yli meneviä pyöräilijöitä, jalankulkijoita ja mopoilijoita pyöräilijä väistää muuta liikennettä, kun hän tulee pihalta tielle tai kadulle pyöräilijä väistää muuta liikennettä, kun hän tulee pihalta tielle tai kadulle

Liikennesääntöjä pyörätie ei anna pyöräilijälle etuajo- oikeutta, vaan häntä koskevat pyörätieltä ajoradalle tulevan pyöräilijän väistämissäännöt pyörätie ei anna pyöräilijälle etuajo- oikeutta, vaan häntä koskevat pyörätieltä ajoradalle tulevan pyöräilijän väistämissäännöt pyöräilijän on väistettävä linja-autosta poistuvia tai siihen nousevia matkustajia. pyöräilijän on väistettävä linja-autosta poistuvia tai siihen nousevia matkustajia. liikenneympyrästä poistuva väistää ympyrän vieressä olevalla pyörätiellä ajavia pyöräilijöitä. liikenneympyrästä poistuva väistää ympyrän vieressä olevalla pyörätiellä ajavia pyöräilijöitä.

pyörätie ja jalkakäytävä rinnakkain - yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä

Pyörätiellä ajavat väistävät Pyörätieltä ajoradalle tuleva pyöräilijä väistää muita.

Pyörätieltä ajoradalle tuleva pyöräilijä väistää muita. Muut väistävät pyöräilijää vain silloin, kun he tulevat kärkikolmion tai stop-merkin takaa tai ovat kääntymässä tielle, jota pyöräilijä on ylittämässä

Kääntyvän ajoneuvon, tässä tapauksessa auton, on väistettävä risteävän tien yli menevää pyöräilijää

Kärkikolmion suunnasta tuleva autoilija väistää myös pyörätiellä ajavia

Lisätietoa