Sekundaariset Osteoporoosit Olli Simonen Suomen Osteoporoosiyhdistys Heinola 13.6.2015.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vitamiinit ja kivennäisaineet
Advertisements

Tules - Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Osteoporoosi Sarita ja Marleena.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Osteoporoosi Julia ja Sara.
Osteoporoosi.  Osteoporoosi, joka tunnetaan yleisemmin nimellä luukato, on sairaus jossa luun tiheys ja rakenne on heikentynyt ja se saa luun murtumaan.
Syöpätaudit. Yleistä syöpätaudeista  VUOSITTAIN UUSIA TAPAUKSIA YLI  N KUOLEE VUOSITTAIN SYÖPÄÄN  Suomen syöpärekisterin syöpätilastot.
Olli Simonen, Suomen Osteoporoosiyhdistys Heinola
OSTEOPOROOSI ON AINEENVAIHDUNTASAIRAUS. LUUSTO  Luusto uusiutuu n. 10 vuodessa  Osteoklastit hajottavat luukudosta  Osteoblastit rakentavat luukudosta.
SYDÄN- JA VERISUONITAUDIT
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
 Rytmihäiriö on tila, jossa sydän lyö epätarkoituksenmukaisesti joko kiihtyvästi tai hidastuvasti, tai muuten epätasaisesti.  Rytmihäiriö syntyy, kun.
 Luu on elävää kudosta - sisältää soluja, verisuonia ja hermoja  uusiutuu jatkuvasti: hajottajasolut; osteoklastit > suolahapon avulla "syövät" luuhun.
FYKE6 Arkista kemiaa. 9. Kemiaa keittiössä Hiiva Hiiva sieni, pilkkoo taikinan sokerin hiilidioksidiksi ja vedeksi, kohottaa taikinan sieni, pilkkoo taikinan.
Juomat aktiivisen elämäntavan tukena -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM.
KILPIRAUHASEN VAJAATOIMINTA Hypotyreoosi Essi Järvelä & Roosa Kaivoluoto 2A.
Osteoporoosi. Mikä on osteoporoosi? Osteoporoosi eli tunnetummalla nimellä luukato on Suomessa runsaslukuisena esiintyvä yleissairaus. Sairaus sekä tietyt.
TUKI-JA LIIKUNTAELINSAIRAUD ET Nea, Enni, Sanni ja Kukka-Maaria.
Lihavuuden hoito L-PSHP:SSÄ  Alueellinen diabeteskoulutus.
6. SYÖPÄ TERVEYSTIETO 9. MIKÄ SAIRAUS ON KYSEESSÄ?  Sairauden latinankielinen nimi tarkoittaa rapua.  Sairaudesta on tietoja jo muinaisesta Egyptistä.
Rasitusmurtumat Harri M. Hakkarainen LL, LitM, valmentaja.
VATSAKIPU JA RUUANSULATUSVAIVAT. YLEISTÄ VATSAVAIVOISTA OHIMENEVÄT VATSAKIVUT OVAT IHAN NORMAALEJA JOKAISELLA IHMISELLÄ JOIDEN TAKIA EI KANNATA MENNÄ.
Syöpätaudit Konstantin Into ja Susanna Kankaanpää.
Allergia ja Astma. Astman hoito Astmaa hoidetaan lääkkeillä, jotka otetaan yleensä sisäänhengittämällä niitä keuhkoputkien limakalvolle, mutta sitä voidaan.
LIIKUNTAVAMMAISUUS.
Tyypin 2 eli aikuistyypin diabeteksen lääkehoito
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Asumisen info Marita Berghjelm
Osteoporoosi (luukato)
 Luu elävää kudosta - sisältää soluja, verisuonia ja hermoja  uusiutuu jatkuvasti: hajottajasolut; osteoklastit > suolahapon avulla "syövät" luuhun.
Kotihoidon asiakkaiden tyytyväisyys LLKY:n kotihoitoon
Yleistajuisemman artikkelin kirjoittaminen
Tupakan uho ja tuho Ada,Antero,Jenni L..
Tupakan uho ja tuho    .
Tuki- ja liikuntaelintensairaudet
Keuhkoahtaumatauti eli COPD
LÄÄKKEET Itsehoitolääkkeet eli käsikauppalääkkeet:
TE1 Terveyden perusteet
Päihteet Minna, elias ja kalle.
HOITOON PÄÄSY Voi valita itselleen terveysaseman oman kunnan sisällä
Rintasyöpä.
Keuhkosyöpä Keuhkosyöpä syntyy, kun keuhkoputken tai varsinaisen keuhkokudoksen solut muuttuvat pahanlaatuisiksi. Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä.
RINTASYÖVÄN LIITÄNNÄISHOIDON SIVUVAIKUTUKSET
SYÖPÄ.
Oppiainerajat ylittävä tehtävä
YLEINEN TUKI TEHOSTETTU TUKI ERITYINEN TUKI YLEINEN TUKI
Elintavat, terveyskäyttäytyminen
Rajoitteet Iäkkään henkilön hoidossa käytetylle fyysiselle rajoittamiselle ei ole olemassa yhtä yleispätevää määritelmää. Yhteistä rajoitteille on kuitenkin.
2-11 Reuma ja osteoporoosi
ASA ASA rekisteri Laki 716/2000 Vna työhön liittyvän syöpävaaran torjunnasta Laki 717/2001 Syöpäsairauden aineille ammatissaan altistuvien rekisteristä.
Tehnyt: Melanie Soukko
3-04 Ravitsemus.
Ms-tauti Jenina Pesonen.
2-05 Nivelreuma.
Luentomateriaali Osteoporoosi
Tarvitsetko tietoa suunterveydestä? Seuraa I love suu -kampanjaa!
Materiaalin käyttö Luustoterveys ja osteoporoosi -alustuksen on koonnut Vuokko Mäkitalo ja Pauliina Tamminen Suomen Luustoliitosta. Alustus päivitetty.
Ummetuksen lääkehoito
Kansanterveys ; koko väestön terveys
Toimiva lajittelu purkutyössä - Purkumerkki Oy
Altistuskokeista A. Savolainen 2013
OTA TÄMÄ VIESTI VAKAVASTI!
Minun hyvinvointi Eva Rönkkö
2-11 Reuma ja osteoporoosi.
Allergiamekanismit Aleksi Lamminen.
Tervetuloa osteoporoosin opinto ja virkistyspäiville heinolaan
Avanteen hoidon perusteet
Päijät-Hämeen Luustoterveys ry
K-vitamiini ja kalkkeutuminen
Esityksen transkriptio:

Sekundaariset Osteoporoosit Olli Simonen Suomen Osteoporoosiyhdistys Heinola

● Sekundaarisia osteoporooseja ovat monen sairauden, lääke- ja muun hoidon, haitallisen elämäntavan aiheuttamat osteoporoosit. ● Osteoporoosia synnyttävät mekanismit ovat kullekin aiheuttajalle ominaisia. Yhteistä niille on, että ne rikkovat luun hajoittaja- ja rakentajasolujen välisen tasapainon.

Sekundaariset osteoporoosit Sekundaariset osteoporoosit keliakia, Crohnin tauti, haavainen paksunsuolen tulehdus, vaikea laktoosi-intoleranssi, anoreksia, diabetes, nivelreuma, lisäkilpirauhasen ylitoiminta, pitkäaikainen kilpirauhasen ylitoiminta, Cushingin oireyhtymä, miessukupuolihormonin vähäinen erittyminen (hypogonadismi), elinsiirto, krooninen munuaissairaus, krooninen maksasairaus, varhainen (< 45 v) menopaussi, munasarjojen poistoleikkaus, kuukautisten pitkään jatkunut poisjääminen 15–40 v iässä, rintasyöpä, mahalaukun poistoleikkaus, aikuisen riisitauti(osteomalasia), myelooma, luustometastaasit, aivohalvaus, eturauhassyövän kirurginen tai kemiallinen kastraatiohoito, kortisonilääkitys (reuma,astma ym), sytostaattihoidot, laitoshoito, pitkäaikainen happosalpaajalääkitys, epilepsialääkkeet, suolankäyttö

Muistisääntö I: Jokaisen osteoporoosipotilaan kohdalla on selvitettävä, onko kyseessä sekundaarinen osteoporoosi eli onko syynä joku erillinen tekijä, jonka hoitamalla osteoporoosin kehittyminen ja paheneminen estyy.

Muistisääntö II: Jokaisen osteoporoosia aiheuttavan sairauden hoidossa ja lääkityksen käytössä on oltava varuillaan osteoporoosiriskistä ja toimittava sen mukaan.

Osteomalasia (aikuisen riisitauti) Laitoshoito, anoreksia, sarcopenia (kuihtuminen), peittävä pukeutuminen (musliminaiset) Riittämätön D-vitamiinin ja/tai kalsiumin saanti = yksipuolinen ruoka, ruokahalutto- muus, sisätiloissa pysyttely Elimistön D-vitamiinin vähäisyys aktivoi lisäkilpirauhasen erittämään luusta kalsiumia irroittavaa lisäkilpirauhashormonia Vähäisen D-vitamiinin takia kalsium ei imeydy suolesta

Mahalaukun suolahapon erityksen ehtyminen Pitkäaikainen happosalpaajien käyttö, hapoton maha Kaksiarvoinen kalsium ei muutu kolmiarvoiseksi suolahapon puuttuessa eikä siten imeydy suolesta

Liikkumattomuus Laitoshoito, aivohalvaus, kipsattu liikkumaton raaja (murtuman hoito) Luu mukautuu siihen kohdistuvaan rasitukseen

Suoliston imeytymishäriöt Keliakia, Crohnin tauti, vaikea laktoosi-intoleranssi, colitis ulcerosa (haavainen paksunsuolen tulehdus), rasvaripulit, mahalaukun poistoleikkaus, laihdutuskirurgia Rasvaliukoinen D-vitamiini ei imeydy tai imeytyy riittämättömästi Kalsium ei muutu imeytyvään muotoon (kaksiarvoisesta kolmiarvoiseksi)

Sukupuolihormonien erityksen ehtyminen Munasarjojen tai kivesten poistoleikkaus (kemiallinen kastraatio), varhainen menopaussi alle 45 v, hypogonadismi, pitkäaikainen kuukautisten poisjääminen eri syistä, rintasyövän liitännäishoidot, tupakointi Estrogeeni ja testosteroni indusoivat luuston rakentajasoluja toimimaan, erityksen ehtyminen hidastaa luuston korjausrakentamista

Runsas suolankäyttö Kun elimistö poistaa tarpeettoman suolan, 60 eritettyä natriumatomia kohti erittyy 1 kalsiumatomi

Kortisoni (glukokortikoidit) 3 kk pidempi kortisonivalmisteiden käyttö 7,5 mg tai sitä suuremmalla annoksella prednisolonia, suurella annoksella heti lääkityksen alettua, suurella inhaloitavalla annoksella Cushingin tauti (lisämunuaisen ylitoiminta ja kortisolin liiallinen eritys) Luun rakentajasolujen toiminta hidastuu, hajottajasolujen kiihtyy

Kilpirauhasen ylitoiminta, tyreotoksikoosi Kilpirauhashormoni stimuloi suoraan ja epäsuorasti eri mekanismein luun hajoittajasolujen toimintaa, jolloin luun hajoaminen nopeutuu ja tasapaino hajottaminen / uudelleen rakentaminen järkkyy

Lisäkilpirauhasen ylitoiminta D-vitamiinin puute, lisäkilpirauhasen kasvain, lisäkilpirauhasen ylitoiminta Lisäkilpirauhashormoni irrottaa luusta kalsiumia

Syövät Myelooma, lymfoma,leukemia, luustometastaaseja lähettävät syövät Erittävät aineita, jotka nopeuttavat luun hajottajasolujen toimintaa ja samanaikaisesti hidastavat tai eivät rakentajasolujen toimintaan

Rintasyövän hoidot Osteoporoosin kehittyminen liittyy ensisijaisesti hoitoihin, joilla pysäytetään elimistön oma estrogeenituotanto (munasarjojen kirurginen poisto, lääkkeellinen toiminnan pysäytys) Rintasyövän hoitoon käytetyt sytostaatit pysäyttävät myös hormonituotannon

Nivelreuma Useita samanaikaisia osteoporoosimekanismeja: ● tulehtuneiden ja särkevien nivelten vallitessa liikkuminen jää vähäiseksi ● osteoporoosi pahempaa tulehtuneiden nivelten lähellä, tulehdusreaktio lisää hajottajasolujen toimintaa paikallisesti ● kortisonilääkitys ● sytostaatit

Sekundaaristen osteoporoosien hoito 1.Perussyyn selvitys ja hoito: Osteoporoosia aiheuttavan sairauden tutkimus ja hoito. Osteoporoosia aiheuttavien tekijöiden ehkäisy tai poisto 2.Osteoporoosin hoito luulääkkein, D- vitamiinin ja kalsiumin saannin turvaaminen ym omahoito Luun terveys palautuu lähtötilaan tai lähelle sitä pysyvästi kun aiheuttaja on ”eliminoitu”. Luulääkettä ei tarvita, mutta luun tiheysmittauksia jatkettava tilanteen pysyvyyden varmistamiseksi. Luun terveys palautuu lähtötilaan tai lähelle sitä pysyvästi kun aiheuttaja on ”eliminoitu”. Luulääkettä ei tarvita, mutta luun tiheysmittauksia jatkettava tilanteen pysyvyyden varmistamiseksi.