Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

3-04 Ravitsemus.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "3-04 Ravitsemus."— Esityksen transkriptio:

1 3-04 Ravitsemus

2 Ravitsemuksen kulmakivet
Monipuolinen, säännöllinen ravinto Riittävä proteiinien saanti Välimeren ruokavalio Itämeren ruokavalio Dia 2. Ravitsemuksen kulmakivet Reumapotilaan ravitsemus perustuu monipuoliseen ja säännölliseen ruokavalioon. Tulehduksellinen reumasairaus on katabolinen eli elimistöä kuluttava tila. Usein lihasmassa heikkenee, joten erityisesti proteiinien saannista on huolehdittava. Päivittäinen proteiinien saanti turvataan mm. vähärasvaisilla maitotuotteilla, kanalla ja kananmunalla. Yhtenä ravitsemuksen kulmakivenä on Välimeren ruokavalio, joka sisältää mm. kanaa, kalaa, kasviksia sekä kasviöljyä (erityisesti oliiviöljyä). Kotimainen Itämeren ruokavalio sisältää mm. silakkaa, muikkua, rypsiöljyä, täysjyväviljoja, ruisleipää ja kotimaisia marjoja.

3 Syömiseen liittyviä vaikeuksia
Ruokahalu voi laskea tulehdus lääkkeet Pureminen voi vaikeutua hampaiden kunto leukanivelten tulehdus suun limakalvojen tulehdus suun kuivuus ja syljenerityksen väheneminen Sairaus aiheuttaa väsymystä ja voimattomuutta Dia 3. Syömiseen liittyviä vaikeuksia Vaikka tulehduksellinen reumasairaus kuluttaa elimistöä, voi ruokahalu olla huono. Ruokahalu voi laskea myös lääkkeiden vaikutuksesta. Käsien toimintakyky voi heikentyä niin että ruokailuvälineistä kiinnipitäminen vaikeutuu. Potilaan pureminen voi vaikeutua leukanivelten kipeytymisestä tai tulehduksesta, hampaiden huonosta kunnosta, suun limakalvojen tulehduksesta, suun kuivuudesta ja syljen erityksen vähenemisestä. Potilaan sairauteen voi liittyä uupumusta, eikä potilas välttämättä jaksa laittaa ruokaa, käydä kaupassa tai kiinnostua ruuasta.

4 Rauta, hivenaineet, antioksidantit
Tulehdusanemia tulehduksen rauhoituttua anemia yleensä korjaantuu lisärauta pahentaa niveloireita raudanpuuteanemia tulee todeta verikokein Sinkin ja seleenin pitoisuudet veressä vähenevät kroonisessa niveltulehduksessa C- ja E-vitamiinin sekä beetakaroteenin puute lisää reuman oireita Dia 4. Rauta, hivenaineet, antioksidantit Nivelreumassa potilaan hemoglobiini voi laskea, mutta anemia korjaantuu tulehduksen rauhoituttua. Lisärauta kertyy niveliin ja pahentaa niveloireita. Raudanpuute tulee todeta verikokein (kts. Turvakokeiden tulkinnan tarkistus). Kroonisessa tulehduksessa myös veren sinkki- ja seleenipitoisuudet vähenevät, mutta sinkin ja seleenin nauttiminen lisäravinteina ei ole tarpeen. Samoin C- ja E-vitamiinien sekä beetakaroteenin puute lisäävät reuman oireita, mutta niidenkään nauttiminen lisäravinteena ei ole tarpeen. Kaikkia edellä mainittuja hivenaineita ja vitamiineja saadaan riittävästi monipuolisesta ruokavaliosta.

5 Osteoporoosin ehkäisy
Säännöllinen liikunta (tehokkainta on iskevä, luustoa kuormittava liikunta) Varoa rajua laihtumista ja selvää alipainoa Riittävä D-vitamiinin saanti Riittävä kalsiumin saanti Tupakoinnin lopettaminen Runsaan suolankäytön välttäminen Riittävä estrogeenin saanti Ehkäistä kaatumista Reumasairauden hyvä hoito Dia 12. Osteoporoosin ehkäisy

6 Suositukset kalsiumin saannista
Aikuiset: Suositus 800–900 mg/vrk Tulehdussairauksissa 1000 mg/vrk Osteoporoosiriskissä olevat sekä glukokortikoideja (kortisonia) käyttävät mg/vrk (max 2600 mg/vrk) Kalsiumin lähteenä kannattaa suosia ravintoa. Muussa tapauksessa on syytä käyttää suosituksen mukaisia lisäravintovalmisteita annoksina, jotka yhdessä ravinnon kalsiumin kanssa, eivät ylitä suositusta Kalsiumin saannin vaikutuksesta sydän- ja verisuonitautien ilmaantu- vuuteen on raportoitu ristiriitaisia tutkimustuloksia. Tutkimustulosten ristiriitaisuuden vuoksi on syytä korostaa, ettei ravinnon kalsiumin ole todettu suurentavan sydän- ja verisuonitautiriskiä, ja että se on siten ensisijainen kalsiumin saannin turvaaja. Dia 13. Suositukset kalsiumin saannista.

7 Maitohappobakteerit Muuttavat suoliston bakteerikantaa ja stabiloivat solukalvoja siten, että haitallisten bakteerituotteiden pääsy suolen seinämän läpi estyy Säännöllisesti nautittuna voivat vähentää nivelreuman oireita ja ehkäistä taudin aktivoitumista Kasvis- ja kuitupitoisen ruoan suotuisat vaikutukset saattavat perustua samaan mekanismiin Maitohappo- bakteerit Dia 7. Maitohappobakteerit Maitohappobakteerit muuttavat suoliston bakteerikantaa ja tasapainottavat solukalvojen toimintaa siten, että haitallisten bakteerituotteiden pääsy suolen seinämän läpi estyy. Säännöllisesti nautittuna maitohappobakteerit saattavat vähentää nivelreuman oireita ja ehkäistä taudin aktivoitumista. Kasvis- ja kuitupitoisen ruoan suotuisat vaikutukset voivat perustua samankaltaiseen mekanismiin. Lähteet: Reumaliitto ja RTY:n lehtinen reuma ja ravinto

8 Rasvahapot Omega-3-ryhmän rasvahappoja ovat EPA ja DHA
Suotuisa vaikutus niveliin, sydämeen ja verisuoniin Vaikuttaa kivun ja nivelreuman välittäjäaineisiin Kalaa tulisi syödä 2–3 kertaa viikossa (eri kalalajeja eri pyyntipaikoista) Kalaöljy- kapselit Dia 8. Rasvahapot Omega-3-ryhmän rasvahapot vaikuttavat kivun ja nivelreuman välittäjäaineisiin helpottaen kipua. Omega-3-ryhmän rasvahappoja (EPA ja DHA) saa helpoiten kalasta. Kalaa tulisi syödä 2–3 kertaa viikossa nauttien erilaisia kalalajeja eri pyyntipaikoista. Pehmeillä rasvoilla on suotuisa vaikutus niveliin, sydämeen ja verisuoniin.

9 Ravintolisät Inkivääriuute Viherhuulisimpukkavalmiste
Ei suositella, koska tehoa ei ole tutkittu eikä yhteisvaikutuksista ole tietoa Dia 9. Ravintolisät Ravintolisiä ei suositella nivelreumapotilaille, koska niiden tehoa ei ole tutkittu, niiden vaikuttavien aineiden pitoisuudet vaihtelevat eikä niiden yhteisvaikutuksia reumalääkkeiden kanssa tunneta.

10 Lääkkeet ja ravitsemus
Kortisonilääkitys painon nousu nesteen kertyminen kudoksiin verenpaine, kolesteroli ja sokeriarvot kohoavat osteoporoosiriski kasvaa kuluttaa elimistöä, mm. lihasmassa vähenee lääke otetaan aamulla tarve saattaa lisääntyä stressitilanteessa esimerkiksi leikkaus harmaakaihin lisääntyminen Dia 10. Lääkkeet ja ravitsemus Kortisonilääkitys vaikuttaa nopeasti, mutta siihen liittyy haittoja erityisesti isoja annoksia käytettäessä. Potilaan paino saattaa nousta, ruokahalu kasvaa ja nestettä kertyä kudoksiin. Verenpaine-, kolesteroli- ja sokeriarvot kohoavat. Osteoporoosiriski kasvaa erityisesti isoilla ja pitkäkestoisilla annoksilla. Kortisonilääkitys kuluttaa elimistöä mm. vähentäen lihasmassaa.

11 Lääkkeet ja ravitsemus
Metotreksaatti lääke otetaan KERRAN VIIKOSSA maitovalmisteita vältettävä Trexan-päivänä alkoholia vältettävä Trexan-päivänä tulehduskipulääkkeitä sekä parasetamolia vältettävä Trexan-päivänä kuluttaa foolihappovarastoja, foolihappolisä 5 mg kerran viikossa Dia 11. Lääkkeet ja ravitsemus Metotreksaatin oton yhteydessä (noin kaksi tuntia ennen ja jälkeen metotreksaatin) ei suositella nautittavaksi maitotuotteita. Metotreksaatti kuluttaa foolihappovarastoja ja estää foolihapon imeytymistä, joten metotreksaattihoidon yhteydessä suositellaan otettavaksi aina foolihappolisää (noin 1 mg/vrk, käytännössä 5 mg metotreksaattipäivänä ja 5 mg seuraavana). Yli 10 mg viikkoannoksesta ei näyttäisi olevan hyötyä.

12 Lääkkeet ja ravitsemus
Siklosporiini verenpaineen nousu kolesteroliarvot nousevat magnesiumpitoisuus laskee ei greippiä tai greippimehua (lisää siklosporiinin lääkeainepitoisuutta veressä) Dia 12. Lääkkeet ja ravitsemus Siklosporiini nostaa verenpainetta sekä mahdollisesti myös kolesterolipitoisuutta. Veren magnesiumpitoisuus saattaa laskea. Magnesiumin puutteesta voi seurata suonenvetoa. Siklosporiinihoidon yhteydessä ei tule nauttia greippimehua, koska greippimehu nostaa siklosporiinin pitoisuutta.

13 Biologiset ja immunosuppressiiviset lääkkeet ja ravitsemus
Listeria- ja salmonellariski pastöroimattomat tuotteet tyhjiöpakatut tuotteet huonosti kuumennetut tuotteet elävä ravinto (esim. idut) Legionellariski suljetuissa ilmastointi- ja vesijärjestelmissä (mm. laivat) Dia 13. Biologiset ja immunosuppressiiviset lääkkeet ja ravitsemus Nivelreuman hoidossa käytetään voimakkaasti vastustuskykyä alentavia lääkkeitä. Erityisesti biologisen lääkehoidon aikana on kiinnitettävä huomiota listeria- ja salmonellariskiin. Pastöroimattomia ja tyhjiöpakattuja tuotteita, kuten home- ja tuorejuustoja sekä kalavalmisteita, tulee käyttää varoen. Varovaisuutta tulee noudattaa myös huonosti kuumennettuja tuotteita ja elävää ravintoa (esim. ituja) nautittaessa. Suljetuissa ilmastointi- ja vesijärjestelmissä (mm. laivoilla) piilee legionellainfektion riski.


Lataa ppt "3-04 Ravitsemus."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google